ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Hiç Digor’da öldünüz mü?
radikal mehmet altan oldurulenler digor
Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

vamos bien
vamos bien
Mehmet ALTAN
Hiç Digor’da öldünüz mü?

Dün... Elimin uzandığı tüm gazetelere...
Baktım...
Hiç kimse Digor’da öldürülmemişti...
Sadece bir gazetede Digor’da öldürülenler vardı.
Yayın politikalarını ne belirler? Hassasiyet gösterilen konular. Anladım ki Digor’da öldürülmüş olmak bu hassasiyetler içerisinde değil.
Bizim anayasa ile...
İnsana saygının tek adresi sayılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları da...
Gazetelerin pek ilgisini çekmiyor.
Bir tek Radikal Gazetesi hariç.

Öldürüldükten sonra kulakları kesilen iki kişinin haberini de...
Digor’da ölümü de sadece bu gazetede okudum.
Digor’da ölüm...
14 Ağustos 1993’te...
İzinsiz gösteri yapan kalabalığa...
Güvenlik güçleri...
Ateş açmış...
17 kişi ölmüş.
63 kişi de yaralanmış.
Ölenler kim?
Yedi yaşında bir çocuk.
Yetmiş yaşında bir ihtiyar.
Yaşasa bir hafta sonra evlenecek olan 21 yaşındaki Suna.

Açılan ateşle 17 kişinin ölümü, 63 kişinin yaralanması yargıyı maalesef fazla heyecanlandırmamış.
İddianamenin hazırlanıp davanın başlaması üç yıl almış.
Üstelik...
İddianame de neredeyse ölenleri suçlayacak...
Hatta suçlamış da.
Olayı gerçekleştirdiği söylenen sekiz özel harekatçı 10 yıl boyunca ‘kasten adam öldürmek ve adam öldürmeye tam teşebbüs’ suçundan tutuksuz yargılanmışlar.
Bu arada tayinleri başka illere çıkmış...
Hiçbirisi davaya katılmamış...
Zaten sonunda da beraat etmişler.

Ölenlerden yedi kişinin ailesi olayın peşini bırakmamış...
Davayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımışlar.
Kars’taki olayda yaşam hakkının ihlal edildiğini...
Yargılamanın çok uzun sürdüğünü...
Şikayetlerine neden olarak göstermişler.

Türk hükümeti önce üzüntüsünü beyan etmiş...
Sonra da ‘aşırı ve orantısız güç kullanımını’ kabullenmiş.
Ailelere dostane çözüm önermiş.
Mahkeme de öldürülen kişilerin ailelerine 350 bin Euro ödenmesini karara bağlamış.
Burada beni inciten...

Ölümlerle birlikte yargının bu işe yaklaşımı.
Yargı, hükümetin bile kabul ettiği bir suçu yok saymış.
Aslında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, evrensel hukuk kurallarını hiçe sayan, hukuku savunmak yerine suç işleyen silahlı bürokrasiyi aklamaya çalışan bir zihniyeti mahkum ediyor.

Kars’ın Digor ilçesinde vurulanları bizim yargı önemsememiş.
Ölümlerini önemsemediği sadece onlar değil...
Tokat’ta çatışma sırasında öldürülenleri çırılçıplak soymayı...
Kaba etlerine zincir geçirip tanka bağlamayı...
Kent içinde onları sürüye sürüye dolaştırmayı...
Kulaklarını kesmeyi...
Bütün bu vahşeti ‘suç’ saymayan da bizim hukuk sistemimiz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkum olduğumuz her dava, Türkiye’de hukuk sefaletinin bir resmi gibi.

Türkiye, orman yasalarının geçerli olduğu bir cangıl gibi...
Bu utançtan ve çürümeden nasıl kurtulunur?
Hukuka duyarlı olarak...
Ne yazık ki o da yok.
Digor’daki ölümü Strasbourg duydu.
Ama Türkiye maalesef tam işitemedi.

mehmetaltan@stargazete.com

07.03.2007

FOTOĞRAF: MUKADDER YARDIMCIEL / DHA: 21 yaşındaki kızı Suna'yı kaybeden Şefure Cidemal, Özel Harekâtçıların beraatinden sonra "Kızım ölmesiydi bir hafta sonra düğünü olacaktı" demişti
 1   8 Mart 2007 00:39   mesajın adresini al  

press
press
İddianame: Çatışma çıktı
Dönemin Kars Cumhuriyet Savcısı Cevat Barutçu'nun olaydan üç yıl sonra hazırladığı iddianamede şöyle denilmişti: "PKK'nın silahlı eylemlere başladığı 15 Ağustos 1984 tarihinin yıldönümü olması nedeniyle teröristler, Digor ve Kağızman'a bağlı köylerden halkı silah tehdidiyle korsan gösteriye zorladı. Toplanan 3 bin kişilik topluluk, 14 Ağustos 1993 günü Digor'a doğru yürüdü. Güvenlik güçleri topluluğun dağılması için ikazda bulundu. Ardından kalabalığın içinden güvenlik güçlerine roketle ateş açıldı. Güvenlik güçleri, kalabalığın dağılması için buna cevap verdi. Karşılıklı ateş bir dakika sürdü. Ölen ve yaralananların tümü Digor ve Kağızman'a bağlı köylerde oturan köylü vatandaşlardan oluştu."
8 Mart 2007 15:15   mesajın adresini al  

press
press
Polisler beraat etti
Olayı gerçekleştirdiği iddia edilen sekiz Özel Harekat polisi, 10 yıl Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Kasten adam öldürmek ve adam öldürmeye tam teşebbüs' suçundan tutuksuz yargılandı. Polisler T.Y., İ.Y., M.D., Y.A., S.Ö., A.Y., S.K. ve S.B. tayinleri başka illere çıktığı için hiçbir duruşmaya katılmadı. Mahkeme, olayda kalabalıktan ateş açılması nedeniyle güvenlik güçlerinin karşı ateşle müdahalede bulunmasından dolayı 'meşru müdafaa şartlarının oluştuğu' gerekçesiyle tüm sanıkların geçen yıl şubat ayında beraatlerine karar verdi.
8 Mart 2007 15:16   mesajın adresini al  

zuğaşi_berepe
zuğaşi_berepe
ben kars'da okuyorum geçen sene digor'da askeriyeye roket saldırısı düzenlendi hedef askeriye içindeki üs düzey komutanların bulunduğu binaydı fakat roket bir kaç metre ile binayı ıskalamıştı .

-saldırıyı düzenleyenler yakalanamadı halen dışarda öldürebilecekleri yeni mağsum insanlar arıyorlar .

not: yukarıda yazılanlar gerçekden üzücü ve utanç verici ama olaylara tek taraflı bakmamak lazım. burada gerçekten çok çirkin durumlara mağruz kalabiliyoruz helede batıdan gelmiş öğrenciler olarak .
8 Mart 2007 15:29   mesajın adresini al  

dogujan
dogujan
sormak lazım orda ne işleri varmıs peki öldürülenler ne yapmışlar bunlar

8 Mart 2007 15:54   mesajın adresini al  

vamos bien
vamos bien
''Yedi yaşında bir çocuk.
Yetmiş yaşında bir ihtiyar.
Yaşasa bir hafta sonra evlenecek olan 21 yaşındaki Suna.''

Ne yapabilirler sence bunlar.? Orada ne işlerimi var? Yaşadıkları yer orası , garip bir şey mi var bunda?

köle kral demis ki:

sormak lazım orda ne işleri varmıs peki öldürülenler ne yapmışlar bunlar

8 Mart 2007 16:42   mesajın adresini al  

press
press
her gün bir insan ölüyo dünya oşekil veya bu şekilde..nine resmide hiiç duygysal digil. digorda ölmedim ben hiç
8 Mart 2007 16:57   mesajın adresini al  

press
press
rögar çukurunda ölen insanlar türkiyede dünyada ...
8 Mart 2007 16:59   mesajın adresini al  

vamos bien
vamos bien

giy hadi cicileri demis ki:

rögar çukurunda ölen insanlar türkiyede dünyada ...

Evet haklısın ben de onu diyorum. Her yerde insanlar ölüyor. Bu tarz görevini kötüye kullanma veya sorumsuzlukların cezası oluyor ,olmalı değil mi? İşte bizim ülkemizde hiç bişe olmuyor sorun burda.
8 Mart 2007 17:08   mesajın adresini al  

comandante
comandante
İnsan haklarının bu kadar ihlal edildiği bu ülkede Digor'da ölenler haber olmazlar. Çünkü bu ülke bunlara maalesef alıştı. Bu ülkede gazeteciler gözaltındayken öldürüldü(Metin Göktepe). Bu ülkede üniversite öğrencilerine Manisa'da işkence uygulandı(Manisalı gençler). Bu ülkede halka devletin kolluk kuvvetleri tarafından dışkı yedirildi. Bu ülkede bir baba ve oğlu PKK'ya silah taşıdıkları ve tehlikeli oldukları iddiasıyla daha 2 sene önce 38 kurşunla öldürüldü.

Artık bunlara alıştık. Digor'da ölenler haber niteliği taşımıyor bizler için. Türiye'de yaşamak da ölmek de zor!!

8 Mart 2007 17:28   mesajın adresini al  

palali
palali
Hadi hepsini anlamaya çalışıyorum da; 7 yaşında bir kızın izinsiz gösteride ne işi var Allah aşkına?
9 Mart 2007 00:54   mesajın adresini al  

azotoxit
azotoxit
sen hiç istda başı kapalı daha küçük belki yaştaki kızların eylemine hiç rastlamadın mı televizyonlarda bilmiyom yane heyret etmene bende hayret ettim:)

palali demis ki:

Hadi hepsini anlamaya çalışıyorum da; 7 yaşında bir kızın izinsiz gösteride ne işi var Allah aşkına?

9 Mart 2007 05:08   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008