ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara
forum
İnternet Ortamında Kişilik Haklarının Korunması
hukuk borclar hukuku medeni kanun internet ortami kisiler hukuku
Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

anthony casso cesare
anthony casso cesare
Arkadaşlar bu forumda İnternet ortamında kişilik haklarının korunmasını tartışalım istiyorum.

Meseleye ilişkin hukuki görüşleri ben akşama doğru sunucam sizlerde bu konu ile ilgili bilgilerinizi, görüşlerinizi, kaynaklarınızı vesaire paylaşırsınız bu forumda...
~ 547 gün   mesajın adresini al  

kucuk bir kiz cocugu
kucuk bir kiz cocugu
evet bunu merak ediyorum ben de.. mesela küfredilince hakaret edilince dava edebiliyo muyuz.. bi de nick sisteminin olması bunun önünü kapar mı?

sayın avukat cevap verin :)

ßµ®ãk
ßµ®ãk
guzel konu,birde telif haklarıu var sanırım o konu hakkında da bılgı verırsen yasal süreç hakkında seviniriz.

anthony casso cesare
anthony casso cesare
Akşamı bekleyin dedik:D kaynaklar evde eve gidince size kapsamlı bir makale yazıcam:D Altına da imzamı atıcam:)

Arkadaşlar bu forumda kişilik haklarını tartışıcaz(hakaret durumu, maddi manevi tazminat talepleri vs. vs.) ve bilgi vericez. Telif hakları başka foruma işallah:)

-&-...........-&+
-&-...........-&+
insanların sanalda bile hukuka ihtiyaç duymaları kötü bir durum malesef o kadar hırçınız kabayız ki burda bile kavga edebiliyor bişeyleri paylaşamıyor küfürleşebiliyoruz ben kendimi tenzih ediyorum bu konuşmadan ama bazen böyle düşünüyorum...

iremkız
iremkız
yargıtay daha bu yıl verdiği bir kararda internet ortamında edilen küfürü suç saymadı gazetede okumuştum.. emsal olması açısından da ürkütücü bir karar bence.. ismail iyi bir noktaya parmak bastın.. bu konu öyle geçiştirilecek bir şey değil yeni hukukçuların derhal hal çareleri bulmaları gerekli!!

kucuk bir kiz cocugu
kucuk bir kiz cocugu
bence şahsa açık açık küfredip hakaret edenler dava edilmeli..

anthony casso cesare
anthony casso cesare
"Hominum causa ius constitutum est" (bütün hukuk insanlar için teessüs etmiştir) Roma hukuku ilkesidir.

İnternet ortamında da başrolde bizler varız insanlar olarak bu itibarla bence öyle yadsınacak garipsenecek bir durum deil hukuka sanal ortam da da ihtiyaç duymak:)

iremkız
iremkız
haklısın ismail çünkü sanal olan ortam zaten insanlar değil:))

.....demolight.....
.....demolight.....
şimdilik zor bunun uygulanabilitesi benceeeeeeeee

o şimdi plajdaa
o  şimdi  plajdaa
Ben dava açsam heralde çokk kişiyi süründürürdümm şimdiye...şerefsizler çok piyasada..

boomerang ¹³
boomerang ¹³

kucuk bir kiz cocugu
kucuk bir kiz cocugu
-de bitişik..

arethusa//lúthien
arethusa//lúthien
internet bu abi...ne hakkı ne kişilii

boomerang ¹³
boomerang ¹³

teşekkür..

küçük bir kız çocuğu demis ki:

-de bitişik..

gokkche
gokkche
kaşınanı kaşıyolar işte. kaşıntını belli etmessen sorun yok. bu davalar uzar gider vallaa
birden gözümde şu dialogun geçtiği bi sahne canlandı=>
yalnızçiçek: hakim nickli bey bu koç nickli çocuk bana hakaret etti. bi sussana be başlığını tıklarsanız bütün hakaretlerini görebilirsiniz.
hakim: evet koç bunun karşısında diyecek bişeyin var mı?
koç: olmaz mı hakim nickli bey. bu yalnızçiçek nickli kız var ya benim çok üstüme geldi. buna az bile söyledim ben. bakınız "içindeki meşreplik çıksın ortaya" adlı başlık.
hakim tıklar ve bakar iki başlığa da ve der ki:
-zittirin gidin lan tenceremin dibi kara seninki benden kara, dinime söven de müslüman olsa bari. körler sağırlar birbirini ağırlar mantığında yazışmaya devam edin. yaz kızım "dava burda kapanmıştır. ikisini de bi ay internetten men ettim. bi daha karşıma böle abidik gubidik şeelerle gelmeyin nann..."

dipnot: buradaki başlık isimleri haricindeki herşey hayal mahsulüdür:Pp
 1   ~ 547 gün   mesajın adresini al  

kretzsche
kretzsche
kişiye yönelik hakaret vs gibi davalar yazılı ve görsel basındaki gibi işleniyor, kanunlar da eski kanunların üzerine eklemeler yapılarak düzenlenmiştir. yani internet ortamında gönlünce giydirme hakkın yok.

hatta kullandığın ISP'den ve yazı yazdığın siteden IP numaranı resmi olarak istediklerinde yayıncı vermek durumunda. yoksa yayın yapan site suçlu duruma düşüyor.

nick vs. önemli değil internete bağlandığın yeri tespit edip işlem yapabilirler

tabii hemen çat diye birşey olacak demek değil bu

fakat "tedbir" almak için hakaret içerikli yayın yapan sitenin yayınını durdurabiliyorlar. uyuz bir şey

küçük bir kız çocuğu demis ki:

evet bunu merak ediyorum ben de.. mesela küfredilince hakaret edilince dava edebiliyo muyuz.. bi de nick sisteminin olması bunun önünü kapar mı?

sayın avukat cevap verin :)

anthony casso cesare
anthony casso cesare
Sevgili arkadaşlar bilindiği üzere internet ortamında klavyeyi eline alan kişiler bir çok zaman ne yazdığını ve ne manaya gelip ne sonuçlar doğuracağını düşünmeden sağa sola gereksiz sözler sarf etmektedir.

Bence burada özellikle "Şeref ve Haysiyet" ' in korunmasından bahsedelim.Bu sayede konu çok fazla dağılmaz.

- Şeref ve haysiyet, kavramı hepimizin sahip olduğu temel insani değerlerimizdendir.Herkesin kendi iç(ruhi) yapısına göre tanımı ve ölçütleri değişebilecek nitelikte kavramlar olduğu da aşikardır. Bu iki akvramdaki göreceliliğe rağmen söz konusu kavramlar hakkında en geçerli ve kesin görüşün; herhangi bir kişinin şeref ve haysiyetine herhangi bir şekilde yapılacak müdahale' nin söz konusu müdahaleye maruz kalan kişinin manevi varlığını zedeleyebileceğidir.

- İnternet ortamında söz konusu zedelenme genellikle; yazılı beyanlarla veyahutta resim vs. yolu ile olabilir. Kişinin ismi belirtilmemiş olsa dahi kişinin kim olduğu anlaşılıyor ise şeref ve haysiyete bir saldırının olduğu kabul edilebilir(ÖZTAN, Bilge,Medeni Hukukun Temel Kavramları, s. 257 Ankara,2002)

- Kanunla Getirilen Düzenlemeler;

4721 sayılı Türk Medeni Kanunun konu ile ilgili maddeleri aşağıdadır,

"MADDE 23.- Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez.
Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlaka aykırı olarak sınırlayamaz. "

"MADDE 24.- Hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hakimden, saldırıda bulunanlara karşı korunmasını isteyebilir.
Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır
."

"MADDE 25.- Davacı, hakimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir.
Davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir.
Davacının, maddi ve manevi tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekaletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır.
Manevi tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez.
Davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir."

- Bu maddeler çerçevesinde hangi durumlarda "hukuka uygunluk sebeplerinin" mevcut olduğunu (yani söz konusu saldırının saldırıya uğrayan kişiye zararını hukuken tazmin etme hakkını vermeyeceğini) kanun 24. maddede saymıştır:

a) Zarar görenin rızası (Rıza açık bir şekilde olabileceği gibi örtülü olarak da verilebilir)

b) Üstün nitelikte bir özel yararın varlığı (kişilik haklarından daha üstün özel yararların varlığı mesela yaşama hakkı vs.)

c) Üstün nitelikte bir kamu yararının varlığı (Özellikle basın sektöründe vuku bulan kişilik hakları ihlallerinde geçerliliği ön planda olan bir sebeptir. Kamu yararı her daim kişilik hakkından üstün tutulmuştur.)

d)Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak yapılan kişilik haklarına yapılan saldırılar.

- Kişilik haklarının korunması için açılabilecek davalar;

Savunma davaları : Önleme, Saldırıya son verilmesi, Tespit, Kararın ilanı ve 3. kişilere bildirme,

Tazminat davaları : Maddi, Manevi ve Vekaletsiz İş görme nedeniyle sebepsiz zenginleşme davası.

Özel olarak:

Manevi tazminat davası : Kişinin nezdinde doğan manevi zararını bir nebze de olsa tatmin etme amaçlı olarak açılan bir davadır. Hukuk aykırılık şartı ve duruma göre sorumluluk sebebi kişilik hakkını ihlal edenin kusuru önemlidir.

Bu dava için; Saldırının haksız olması, kişisel menfaatlerin saldırıya uğraması, manevi bir zararın varlığı ve zarar ile kişiliğe yapılan saldırı arasında uygun bir illiyet (nedensellik) bağı.

- İnternet ortamında tazminat davaları bizzat söz konusu içeriği sağlayan kişiye (e-posta yı gönderen, foruma mesaj atan vs.) açılacaktır.

- Servis sağlayıcılarında özel bir durumu vardır şöyle ki; her ne kadar konuya ilişkin özel bir düzenleme mevcut olmasa da, servis sağlayıcı kendisine yapılan ihbarlara aldırış etmez ve açıklamaların hala internette yayımını sağlarsa söz konusu haksız fiile iştirak etmiş olur. (ÖZEL, Sibel, Medya ve İnternette Kişilik Hakkının Korunması, s. 169, Ankara, 2004)

- Yetkili Mahkeme, davacı veya davalının ikamet yeri mahkemesi yanında mevcut yapılmış haksız saldırının meydana geldiği yer mahkemesidir
 2   ~ 547 gün   mesajın adresini al  

gokkche
gokkche
vay be. süper vallaa :s

9a 6
9a 6
alkışlayabilsem alkışlicam ismail düşün o kadar etkilendim:D

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008