| |
vamos bien
|
kendim yazim dedim pek ilginizi çekmecekse de önemi yok.
Başını ABD’nin çektiği koalisyon güçlerinin Irak’ı işgalinin ilk günlerinde Bağdat müzesinin yağmalandığı günde ABD savunma bakanı Rumsfeld; ‘’Irak halkının özgürleştiğini’’ söylüyordu. Aynı günde müzede çalışanlarından bir hanımın televizyonda söyledikleri ibret vericiydi. ‘’yüz yıl sonra çocukların öldürüldüğü unutulabilir ama ırak halkının kendi tarihini yağmalayan bir halk durumuna düşürülmesi unutulmayacaktır’’.
Kuşkusuz dünyada barış hakim olmadığı sürece kitapların, kütüphanelerin, müzelerin yakılıp yağmalanması son bulmayacaktır.
İnsanoğlunun taşa, kile, papirüse, deriye, parşömene, kağıda ve disklere yazma macerası biraz da insanın insan olma mücadelesidir. Bilgisinin, birikiminin kalıcılığını sağlamak için hep bir yol buldu. Bugünün siber tekniğine ulaşmada Antikçağ güçlü kütüphanelerinin önemli rolü vardır. M.Ö 47 yılında, Sezar’ın Mısır savaşı döneminde İskenderiye kütüphanesinde yedi yüz bin cilt kitabın bulunduğu söylenir.
Yine Büyük İskender’in yastığının altında iki şeyin durduğu söylenir; bir kılıç diğeri de Aristoteles tarafından gözden geçirilen Homeros’un İlyada’sı…
Antikçağın müze ve kütüphaneleri insanların belleğinde o kadar parlak bir iz bırakıyorlardı ki sürekliliği sayesinde orta çağ karanlığının içinden yeniden doğuşu Rönesans’a damgasını vurabilmişti. Bu süreklilik ilk çağdan modern zamanlara uzanan köprünün ilk kemerlerinden birisini oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Bağdat müzesinin yağmalanmasına sebep olanlar uygarlık taşıyıcısı olduklarını söyleseler de uygarlık insanlığın ortak emeğinin bir ürünüdür.
tutbenidüşmeden
|
|
2 ~ 570 gün
|
|
| |
mutedil dalgalı
|
hz. ömer iskenderiye kütüphanesini harab etmiş diyorlar ... ne dersiniz?
mesnetsiz bence...
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
kretzsche
|
homeros'un ilyada'sı ihtişamlı bir eserdi. hepsini okumamış olsam da gözden geçirmişliğim, hakkında çok laf işitmişliğim vardır
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
impossible_aught
|
Geçmişte de oldu günümüzde de olacaktır. Bir ulusu etkisiz kılmanın en etkili yollarından biridir belgelerini, bilgi kaynaklarını yağmalamak, bir ulusun geçmişini silmeye çalışmak. Ve hepsi bugün, dün gibi hatırlanıyor, kınanıyor ama gelecekte de farklı olaylara rastlamak pek mümküm olmayacaktır.
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
kretzsche
|
bu gibi kaynakları yok ettiklerinde, birlik beraberlik hissini de yok ediyorlar. geçenlerde bir kitapçıda istanbul'la ilgili, tarihi-mimarisiyle ilgili birçok kitap inceledim ve kendimi iyi hissettim örneğin, daha bir benimsedim şehrimi .
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
abbas
|
Kesinlikle, milletlerin bir daha eski bilinciyle toparlanmasını, tekrar büyümesini engellemek için geçmişlerini siliyorlar.. Sadece milletler için de değil. Örneğin yeniçeri ocağı kaldırılınca da onların taktiklerini falan yok ettiler, çinlilerin dövüş teknikleri gibi konular da bunların içerisinde..
bu öylesine nacizane bir bilgiydi..
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
vamos bien
|
Sümerliler örneğin savaş sırasında ilk olarak evdelerindeki yazılı tabletleri saklarlar. Çünkü düşmanları Akadlar ilk olarak onları yok ederler.
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
mutedil dalgalı
|
sıkı incelememiz lazım,bakın akif'in serzenişine:
geçmişten adam hisse alırmış,ne masal şey !
beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi ?
tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar,
hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi ?
|
|
~ 570 gün
|
|
| |
abbas
|
Öyle deme arkadaş insan hata yapar.. İnsana özgü bir şey.
Savaşan adam kütüphane de yakar.. zihniyet o zaten, yok etmek.. Fikirleri yok etmen gerekir ama bunun için, yoksa sen ben zaten öleceğiz..
|
|
~ 570 gün
|
|
| |