| |
comandante
|
Gazetecilik eğitimi aldığı halde farklı meslek seçen yazar Orhan Pamuk, bir günlüğüne yayın yönetmeni oldu
Nobel Ödüllü romancı Orhan Pamuk, Cumhuriyet gazetesinin 56 yıl önceki bir haberinin verdiği ilhamla, Radikal Gazetesi'nin bugünkü birinci sayfasını yönetti. En üste, Nâzım Hikmet'in fotoğrafını koyan Pamuk, Cumhuriyet gazetesinin 1951 tarihli bir nüshasının 1. sayfasını verdi. Pamuk, üst başlığında '1951'de Nâzım Hikmet için böyle yazılmıştı' ifadesini kullandığı manşet habere başlık olarak ''Doya doya yüzüne tükürsünler'' ibaresini verdi.
Haberin altındaki çentik cümlesi ise şöyle, ''Nâzım Hikmet'in fotoğrafı ile birlikte kullanılan bu ifade, yazarın ve sanatçının devlet ve basın gözündeki değişmez yerini özetliyor''.
NOBELLİ BAŞLIKLAR
Orhan Pamuk'un yönettiği Radikal gazetesinin 1. sayfasında ikinci haber, 'Bir haç, bin polis' başlığını taşıyor.
Sayfadaki diğer 3 haberin başlıkları ise şöyle, ''27 yıl sonra Merhum Celal Saik'in yayımlanmamış bir köşe yazısı'', Kadın siyasi isyanda Kadını unutan sandıkta kalır!'', İdam yayınına tepkiler Ölümü izleme merakının sırrı''.
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
avicenna
|
alsn nobel ödülünü radikalin içine rulo yapıp....
|
|
1 ~ 593 gün
|
|
| |
comandante
|
Radikal'in birinci sayfasından alıntılar:
'Doya doya yüzüne tükürsünler'
Vatan hasreti çeken büyük şair de küfür ve hakaretlerden nasibini almıştı.

'Vatan haini'ydi!
Sabahattin Ali, Yaşar Kemal ve Ahmet Kaya yakın tarihimizde, basının devletle birlikte düzenlediği tertiplerden paylarını aldılar. Türk edebiyatı deyince hemen akla gelen Nâzım Hikmet, manşetteki cümlenin yazıldığı yıllarda en büyük vatan haini ilan edilmiş ve yıllarca hapis yattıktan sonra yurtdışına kaçmış ve vatan hasretiyle ölmüştü.
Ölüm, DGM ve sürgün
Bugün hikâye ve şiirleriyle anılan Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırında hâlâ aydınlatılamayan bir cinayete kurban gitmişti. Tüm Türkiye'nin sevgilisi Yaşar Kemal, 12 yıl önce bir yazısından ötürü DGM'de yargılandı. Müzisyen Ahmet Kaya da 1999'da 'Kürtçe klip çekeceğim' dediği için ülkeyi terk etmek zorunda kaldı, o da gurbette öldü.

Nâzım Hikmet, Sovyetler Birliği'ne gittikten sonra aleyhindeki kampanyalar ve çamur atmalar daha da güçlenmişti. Daha sonra Nâzım'ı cesaretle savunan Cumhuriyet, 1951'de resmi görüşe uygun bir haber yaptı: 'Nihayet resmi de geldi!' Haberde şöyle yazıyordu: Teksir ettirip dağıt ki millet doya doya yüzüne tükürsün!
|
|
1 ~ 593 gün
|
|
| |
comandante
|
Ve Pamuk'un Başyazısı
Gazetecilik okulu mezunuyum. Diplomam var, ama pek çok Türk erkek vatandaş gibi hayat beni diploma sahibi olmadığım bir konuya sürükledi. Radikal'in Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan gazeteyi bir günlüğüne 'yönetmemi' önerdiğinde içimde yıllardır yatan diplomalı aslan kükremek istedi! Hayallere kapıldım... Yıllardır kurduğum bütün gazetecilik hayallerini bir günde gerçekleştirecektim... Ama sabah İsmet Berkan'ın arabasıyla gazeteye giderken, kendime güvenim ve hayallerim silinip gitmişti.
23 Nisan'da başbakan koltuğuna sabah beş dakika oturup gazetecilere poz veren çocuklarınki gibi bir iktidara da razıydım! Radikal'deki tecrübeli arkadaşlar sayesinde akşamı getirdik, sayfaları 'bağladık', kendimize göre, okumak istediğimiz gibi bir gazete yapmış olduk. Hoşunuza gitmeyen yazılar, sayfalar benim, iyileri her zamanki Radikal çalışanlarının.
Yeni yılınız kutlu olsun.
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
bravado
|
siz hala aşamadınız mı bunları yazık size...
drozgen demis ki:
alsn nobel ödülünü radikalin içine rulo yapıp....
|
|
|
1 ~ 593 gün
|
|
| |
eudomania
|
|
|
1 ~ 593 gün
|
|
| |
avicenna
|
neyi aşamamışız nobel ödülünün normal şartlar altında bize verilmesi akıl karımı batını bize geçtii her kıyağın altında artniyet aramaktan daha doğal ne olabilirki .. batılı otoritelerin hiç bir kararının samimiyetine inanmıyorum ..asıl bunları aşmamız lazm
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
bravado
|
şunu göremiyor musunuz ya ödül töreninde ki dünyada baya bi izlenen ve saygı gören bir törendir , türk yazar şeklinde ödül aldı orhan pamuk ayrıca sahneye çağırılırken türkçe anons yapıldı...
siz hala tanınmanın silahla ve kendi insanlarını düşünce suçuyla dışlayan bir halkla mı olucağını sanıyorsunuz....
şimdi sakın ondan gelecek tanınma gelmez olsun demeyin daha fazla kuculmeyın gozumde!!! yani bu ulkenın elınde olan bır suru kaynak sadece yetersızlıkten dolayı kullanılamıyor bunun sebebı yonetım yanlıslıklarımız olsa da turızm eksıklıgımızın de buyuk bır payı var.( evet turızm yıne ıyı bır yerde turkıye de ama emın olun sahıp oldugumuz guzellıklere gore cok cok asagıda turızm gelırımız pekı bunun sebebı ne? turkıyeyı bılmeyen yabancı ınsanlar , izmiri yunanistana bağlı sanan yabancılar)
orhan pamuk kımıne gore yanlıs kımıne gore dogru olan bır soz edıp dusuncelerını dıle getırdıyse ve sız hala onun soyledıgı bır sozden dolayı bu sekılde konusuyorsanız asıl bu ulke ıcın kotu seyı sız yapıyorsunuz demektır...
|
|
4 ~ 593 gün
|
|
| |
avicenna
|
yaa o tanınmak mı amacn bizi sömürmek olduu bunun bize peşkeş çekildiini dünyadan haberi olan insanlar gördü ..enayinin eline şeker verilir gibi ödülü verip geri pışpışlandık bundan daha aşağılayıcı bi durum olamaz bence .. sen bi yandan sömür ağzımıza s.ç öbür yandan al ödül aferin de bizde oleeey dünmya bizi tanıdı die zıplayalm çok güzel valla bravo aynen devam ..
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
porcelain babé
|
bugün okuduğum ve bu adam nolur bi allahn günü anlaşılır yazı yazsın dediğm olay
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
non
|
eğer türkiye böyle sahte ödüllerle tanınacaksa dünyada tanınmasın daha iyi...
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
hırpık
|
eje demis ki:
bugün okuduğum ve bu adam nolur bi allahn günü anlaşılır yazı yazsın dediğm olay
|
cnm bunda anlaşılmayacak bişey yok..kendisine yapılan yorumlara bu şekilde cvp verme yolunu secmiş işte..haklı veya haksız o konuda yorum yapmak istemiyorum..ama şu da bi gercek, bravado dogru söylüyor..belki pek iyi bi örnek degil ama 'reklamın iyisi kötüsü olmaz' derler..bunu biraz da bu acıdan düşünmenin dogru oldugu kanısındayım..
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
avicenna
|
kötü reklam olduu kesin sonuçta
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
ramocan
|
aranızda kaçınız orhan pamuk kitapları okudu da hakkında olumsuz yorumlar yapabiliyor? aranızda kaçınız milliyetçilik kavramına saplı kalıp da enternasyonalist düşünceye erişememiş?
edebiyat, felsefe, politika... orhan pamuk'u anlamadan ona küfür edebilmenin dayanılmaz hafifliğini yaşayan insanlar bu alanlarda biraz geliştirsin kendini. üniversite öğrencisi misiniz yoksa ulussite öğrencisi mi?
|
|
3 ~ 593 gün
|
|
| |
non
|
ben bu ödülün ülke tanıtımında çok önemli bi etkisi olduğunu sanmıyorum... insanlar hadi nobelli yazarın ülkesine gidip tatil yapalımmı diycekler... ülkemizin turizm cenneti olduğunu bilen biliyo olmalıki otellerin rezervasyonları kıştan doluyo...
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
ahmet altuğ
|
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
hırpık
|
insanlar hadi nobelli yazarın ülkesine gidip tatil yapalımmı diycekler...
komik bi yaklaşım oldugunun farkında mısın??
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
non
|
reklamın iyisi kötüsü olmaz anlayışından daha komik değil
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
avicenna
|
biz burda orhan pamuğun edebi yeteneğine yada yazar kişiliine bişi demioruz .. verilen nobel ödülü ve tv de izlediim yorumları için konuştum o kadar .. başarılı bi yazar olup olmadıı deil mevzuu ..
|
|
~ 593 gün
|
|
| |
ramocan
|
verilen ödül "nobel edebiyat ödülü". Yani Orhan Pamuk eserleri ile bu ödülü zaten hak ediyor. Nobel ödüllerinde siyasi bir yan bulunuyor olması insanın ödülü almasını zaten gölgeleyemez. Bu arada siyasi bir karar olarak Orhan Pamuk'a nobel verilmemiş olsaydı bile siyasi tutumundan dolayı ben ödül verirdim Pamuk'a, alnından öperdim. Orası ayrı mevzu..
Orhan Pamuk eserleriyle çok fazla haketmiştir böyle bir ödülü. Ayrıca ödül verilmesinden önce ve ödül verilmesinden sonra inanılmaz derecede akıllı ve tutarlı bir siyasi tutum sergileyerek ayrıca takdire hak kazanmıştır.
drozgen demis ki:
biz burda orhan pamuğun edebi yeteneğine yada yazar kişiliine bişi demioruz .. verilen nobel ödülü ve tv de izlediim yorumları için konuştum o kadar .. başarılı bi yazar olup olmadıı deil mevzuu ..
|
|
|
2 ~ 593 gün
|
|
| |