ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > konu dışı > medeniyet

Sayfalar: 1  2  3  4  << Önceki Sayfa  Sonraki Sayfa >>      şu anda 13 - 24

banshee
banshee
Medeniyet...
Aklıma şu geldi; Derste işlediğimiz bir yazı türü ''carnet de voyage'' (gezi kitapları) 2000 yılından sonra özellikle İstanbul için 4 tane yazılmış Fransa tarafından. Sadece bir tanesini incele fırsatım oldu ; '' Carnet d'Orient Istanbul ( Jacques Ferrandez)'' O kadar sinir oldum ki.Adamı o kadar çok dövmek istedim ki!! Bu carnet de voyageların özellikleri objektif olmalarıdır. Yazar gördüklerini aynen aktarır. Ve bir çok resim olur. Şimdi açıyoruz kitabı ''Türk insanı'' profili çizilicek yak adam, kara çarşaflıları, şalvarlı hani yobaz kesin diyeceğimiz insanların resimlerin koymuş her tarafa! Tamam misafirperverliğimizden de bahsetmiş ama öyle bir ezmiş ki resmen kalkıp; siz medeniyetsizsiniz, demediği kalmış. Galata kulesinin üstünden hemen geçerken, Karaköy'de ki zürafa sokaktan bahsetmiş bir de ne demiş oraya ''La rue aux femmes'' (kadınlar için sokak) yaa o kadar çirkin noktaları taşımış ki. Objektif biliyor bir de bunu fransızlar ya da ne bilim İstanbullu olmayıpta bu kitabı alıp okuyan insan.
Hocamızın bu yazarla konuşma fırsatı olmuş ve bunun nedenini sorduğun da, adam kalkıp;'' benim dikkatimi bunlar çekti'' diyip kesip atmış.
Ama böyle değil ki...Hiç değil. Biz bunu biliyoruz.
PEki soruyorum bu adam kalkmış kendine göre medeniyetin beşiğinden gelmiş, peki medeniyete sığar mı bu yaptıkları?
9 Aralık 2006 16:42   mesajın adresini al  

abbas
abbas
Yol vermek medeniyetliktir. Bu bağlama Türkiye biraz geride, Avrupa ülkeleri ilerdedir.
9 Aralık 2006 16:44   mesajın adresini al  

major tom
major tom
medeniyet raat olmaktır kompleks yapmamaktır, bi konsept yaratmaktır..
humanbeing is being human
9 Aralık 2006 17:10   mesajın adresini al  

halid e.a.&
halid e.a.&
birlikte yaşayabilmektir medeniyet.saygı göstermektir farklı olanlara.barbar olmamaktır.bir tür hayvan olduğuna inanmamak , insan gibi yaşayıp insan gibi muamele etmektir.sosyal insan olmanın gereklerini yerine getirmek yani birlikte yaşadığı inanlarla uyum içinde olmak demektir.toplumun bekasını kendi menfaatlerinin önüne koymaktır.başkalarını da düşünmektir.

zannedildiğinin aksine medeniyet çok fazla edebi eser vermek , çok fazla üretim yapmak , çok büyük ekonomi olmak , çok büyük yapılar inşaa etmek , çok kuvvetli silahar yapmak , en hızlı otomobili üretmek , en çok izlenilen filmleri yapmak , bütün hastalıklara ilaç bulmak , dünya modasını belirlemek değildir.

medeniyet ; edebi eser verirken insanlığın yararını düşünerek bir sorunu çözmek için eser vermektir , bir siyasete malzeme olmak değil.
medeniyet ; üretirken insanoğlunun ihtiyacını gözetmektir , daha çok para kazanıp , ekonomileri kendine muhtaç edip , baskı altına almak değil.
medeniyet ; büyük ekonomi olurken yoksulu gözetmek düşküne bakmak adaleti sağlamaktır , meta demokrasileri oluşturmak değil.
medeniyet ; büyük yapılar inşaa ederken getireceği kolaylıkları , derman olacağı yaraları gözetmektir , önce yakıp yıkıp sonra inşaa ederkerek ülkeleri sömürmek değil.
medeniyet ; büyük silahlar yaparken sebep olacağı büyük kayıpların sorumluluğunu vicdanında hissetmektir , o silahlarla mecbur olduğunda vatanını savunmaktır , dünyanın öbür ucundaki insanları katletmek , sömürmek değil.
medeniyet ; otomobil üretirken yarar gözetmektir , ulaşım kolaylığı sağlamaktır , kar hesapları yapıp ülkeleri soymak değil.
medeniyet ; güzel filmeler yapmaktır , insanlara güzel mesajlar verbilmektir , filmlerle savaş çığırtkanlığı yapmak , öteki diye tanımladığın kültürleri dejenere etmeye çalışmak tahrip etmek değil.
medeniyet ; ilaç bulmaktır hastalıklara , ilaçları onları sömürmek için kulanmak değil.önce hastalığı yayıp sonra ilacını piyasaya sürmek hiç değil.

medeniyet naif olmaktır medeniyet insan olmaktır medeniyet zarif olmaktır.medeniyet kardeş olmaktır.medeniyet başkaları gibi düşünebilmek onları da anlayabilmektir.medeniyet adaletli olmaktır.medeniyet vicdan sahibi olmaktır.medeniyet onurlu olmaktır.medeniyet kibirli olmamaktır...
 2   9 Aralık 2006 17:14   mesajın adresini al  

atalay
atalay
medeni nin sözlük anlamı şehir diye biliyorum.
medeni hukuk hocamız demişti sanırsam.
ama senin dorduğun anlamda, çağa en uygn bir şekilde insanlara hoş gelecek, kaba kaçmaacak şekilde davranmak, kibar olmak, nazik olmak, centilmen olmak, güzel görünmek, çalışkan olmak, fikir yürütmek, düşünmek, okumak, sanata ilgili olmak hepsini içine aldığını düşünüyorum
9 Aralık 2006 17:52   mesajın adresini al  

peter pan
peter pan
tuvalet kağıdı ve medeniyet?
ey türk milleti kıçınızı temiz tutun ki medeni olasınız:)
9 Aralık 2006 17:53   mesajın adresini al  

küçük bir kız çocuğu
küçük bir kız çocuğu

atalay kazancı demis ki:

ama senin dorduğun anlamda, çağa en uygn bir şekilde insanlara hoş gelecek, kaba kaçmaacak şekilde davranmak, kibar olmak, nazik olmak, centilmen olmak, güzel görünmek, çalışkan olmak, fikir yürütmek, düşünmek, okumak, sanata ilgili olmak hepsini içine aldığını düşünüyorum

bu kavramlar zaman içinde değişiklik gösteriyo mu acaba? mesela 100 yıl önce de medeni olmak bu anlama mı geliyodu ya da 100 yıl sonra hala bu anlamda mı kullanılacak?
9 Aralık 2006 18:03   mesajın adresini al  

hellywood
hellywood
100 yıl önce bunlara aristokrat deniyodu
9 Aralık 2006 18:12   mesajın adresini al  

halid e.a.&
halid e.a.&

atalay kazancı demis ki:

bu daha çok entellektüel bir diğer deyişle aydın başka bir deyişle münevver olmak galiba.
9 Aralık 2006 18:52   mesajın adresini al  

ne alaaka
ne alaaka
medeniyet asmis derecede anlayisli olmaktir. herseye,heryerde, her zaman...
9 Aralık 2006 19:27   mesajın adresini al  

küçük bir kız çocuğu
küçük bir kız çocuğu
peki şehirler arası da farklılık gösteriyo o zman bu durum ne bileyim doğu illerinde yaşayanlar daha mı "az medeni" .. yaşam biçimi midir medeni olmak?
9 Aralık 2006 19:28   mesajın adresini al  

hellywood
hellywood
doğu illerinin yaşam standartları, yaşayışları fln batı illerinden daha farklı
bunlar ayrı ayrı değerlendirilmeli zira farklı şeyleri birbiriyle kıyaslayamazsın
doğu illerinde yaşayan insanlar arasında hazeriler de var bedeviler de
9 Aralık 2006 19:32   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  << Önceki Sayfa  Sonraki Sayfa >>      şu anda 13 - 24

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008