| |
kucuk bir kiz cocugu
|
"medeniyet" dediğimiz nedir arkadaşlar ?? hakikaten " tek dişi kalmış canavar mıdır?" "medeni" olmak ne demektir..? "medeni" olmak medeniyetten mi gelir? yoksa ikisi birbirinden çok mu farklıdır??
bi yerde okumuştum ülkelerin medeni,yet düzeyleri, tuvalet kağıdı tüketimiyle doğru orantılıymış.. yani ne kadar tuvalet kağıdı kullanıyosan o kadar medenisin ..
bi de önyargı mı bilmem ama en medeni insanlar nedense Fransızlarmış gibi geliyo hep bana..
siz medeniyet ve medeni olmak hakkında ne düşünüyosunuz..??
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hellywood
|
medeni diyince zaten insanların aklına hep avrupa geliyo. neden? çünkü şu anki çağdaş medeniyet seviyesi avrupa standartlarında.
bundan bikaç asır önce de en medeni ülke osmanlıydı.
kimbilir yarın kim olucak.
fransızlar hela kültürünü türklerden öğrenmiş misal
ve hala tuvaletlerinde taharet musluğu yok bu da bi gerçek
o yüzden o kadar tuvalet kağıdı tüketiyolar :P
bu arada medeniyet, tek dişi kalmış bi canavar değildir
o mısranın açılımış şudur:
tek kozu medeniyet olan canavar(ki bu da istila kuvvetleridir)
öyle olsaydı medeniyete kısaca hugodememiz gerekirdi
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
salihzeki
|
bence medeniyet olgun olmaktır,iyi düşünmek doğru karar vermektir.
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hellywood
|
medeniyet insanın kendine yakışanı giymesidir
misal sokağa donsuz çıkarsan sopa yersin, nezarete atılırısn
ama güzel bi takım elbiseyle gezince "aman allahım, ne kadar medeni bi insan" derler
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
since1453
|
medeniyet insanın beynindeki neronların sağ tarafını calıştırmaktır
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hellywood
|
sol tarafını çalıştırmak da bedeviyet herhalde
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hiyelkar
|
medeni kelimesi köken olarak arapçadan geliyor.medineli demek ilk anlamı.kent kültürünü benimsemiş, bu kültüre uyum sağlamış insanlara medeni deniliyor tanıma göre. cumhuriyetin ilk dönemlerinde türkçe'de yaşanan yenilikler sonucu, medeni yerine önce uygur sonra da uygar kelimesi kullanılıyor.
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
arethusa//lúthien
|
bencede
salihzeki tanrıverdi demis ki:
bence medeniyet olgun olmaktır,iyi düşünmek doğru karar vermektir.
|
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
kucuk bir kiz cocugu
|
doğru karar veremeyen insanlar medeni olamıyolar mı??
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hellywood
|
Bugün bizim için muassırlaşmak demek, avrupalılar gibi zırhlılar, otomobiller, uçaklar yapıp kullanabilmek demektir.
Muassırlaşmak, şekil ve yaşayış yönünden avrupalılara benzemek demek değildir. ne zaman ki bilgi ve sanayi mallarını avrupadan alma zorunluluğundan kurtuluruz, işte o zaman çağdaşlaşmış olduğumuzu anlarız(Kaynak: Ziya Gökalp)
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
salihzeki
|
doğru karar verememenin nedeni düşüncesizlikse ve cehaleetse evet medeni olamıyorlar.
küçük bir kız çocuğu demis ki:
doğru karar veremeyen insanlar medeni olamıyolar mı??
|
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
pinky chocolatte
|
çağa ayak uydurabilmek..açık görüşlü olmak..diğer insanlara saygılı olmak..fln fln..
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
banshee
|
Medeniyet...
Aklıma şu geldi; Derste işlediğimiz bir yazı türü ''carnet de voyage'' (gezi kitapları) 2000 yılından sonra özellikle İstanbul için 4 tane yazılmış Fransa tarafından. Sadece bir tanesini incele fırsatım oldu ; '' Carnet d'Orient Istanbul ( Jacques Ferrandez)'' O kadar sinir oldum ki.Adamı o kadar çok dövmek istedim ki!! Bu carnet de voyageların özellikleri objektif olmalarıdır. Yazar gördüklerini aynen aktarır. Ve bir çok resim olur. Şimdi açıyoruz kitabı ''Türk insanı'' profili çizilicek yak adam, kara çarşaflıları, şalvarlı hani yobaz kesin diyeceğimiz insanların resimlerin koymuş her tarafa! Tamam misafirperverliğimizden de bahsetmiş ama öyle bir ezmiş ki resmen kalkıp; siz medeniyetsizsiniz, demediği kalmış. Galata kulesinin üstünden hemen geçerken, Karaköy'de ki zürafa sokaktan bahsetmiş bir de ne demiş oraya ''La rue aux femmes'' (kadınlar için sokak) yaa o kadar çirkin noktaları taşımış ki. Objektif biliyor bir de bunu fransızlar ya da ne bilim İstanbullu olmayıpta bu kitabı alıp okuyan insan.
Hocamızın bu yazarla konuşma fırsatı olmuş ve bunun nedenini sorduğun da, adam kalkıp;'' benim dikkatimi bunlar çekti'' diyip kesip atmış.
Ama böyle değil ki...Hiç değil. Biz bunu biliyoruz.
PEki soruyorum bu adam kalkmış kendine göre medeniyetin beşiğinden gelmiş, peki medeniyete sığar mı bu yaptıkları?
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
abbas
|
Yol vermek medeniyetliktir. Bu bağlama Türkiye biraz geride, Avrupa ülkeleri ilerdedir.
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
major tom
|
medeniyet raat olmaktır kompleks yapmamaktır, bi konsept yaratmaktır..
humanbeing is being human
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
halid e.a.&
|
birlikte yaşayabilmektir medeniyet.saygı göstermektir farklı olanlara.barbar olmamaktır.bir tür hayvan olduğuna inanmamak , insan gibi yaşayıp insan gibi muamele etmektir.sosyal insan olmanın gereklerini yerine getirmek yani birlikte yaşadığı inanlarla uyum içinde olmak demektir.toplumun bekasını kendi menfaatlerinin önüne koymaktır.başkalarını da düşünmektir.
zannedildiğinin aksine medeniyet çok fazla edebi eser vermek , çok fazla üretim yapmak , çok büyük ekonomi olmak , çok büyük yapılar inşaa etmek , çok kuvvetli silahar yapmak , en hızlı otomobili üretmek , en çok izlenilen filmleri yapmak , bütün hastalıklara ilaç bulmak , dünya modasını belirlemek değildir.
medeniyet ; edebi eser verirken insanlığın yararını düşünerek bir sorunu çözmek için eser vermektir , bir siyasete malzeme olmak değil.
medeniyet ; üretirken insanoğlunun ihtiyacını gözetmektir , daha çok para kazanıp , ekonomileri kendine muhtaç edip , baskı altına almak değil.
medeniyet ; büyük ekonomi olurken yoksulu gözetmek düşküne bakmak adaleti sağlamaktır , meta demokrasileri oluşturmak değil.
medeniyet ; büyük yapılar inşaa ederken getireceği kolaylıkları , derman olacağı yaraları gözetmektir , önce yakıp yıkıp sonra inşaa ederkerek ülkeleri sömürmek değil.
medeniyet ; büyük silahlar yaparken sebep olacağı büyük kayıpların sorumluluğunu vicdanında hissetmektir , o silahlarla mecbur olduğunda vatanını savunmaktır , dünyanın öbür ucundaki insanları katletmek , sömürmek değil.
medeniyet ; otomobil üretirken yarar gözetmektir , ulaşım kolaylığı sağlamaktır , kar hesapları yapıp ülkeleri soymak değil.
medeniyet ; güzel filmeler yapmaktır , insanlara güzel mesajlar verbilmektir , filmlerle savaş çığırtkanlığı yapmak , öteki diye tanımladığın kültürleri dejenere etmeye çalışmak tahrip etmek değil.
medeniyet ; ilaç bulmaktır hastalıklara , ilaçları onları sömürmek için kulanmak değil.önce hastalığı yayıp sonra ilacını piyasaya sürmek hiç değil.
medeniyet naif olmaktır medeniyet insan olmaktır medeniyet zarif olmaktır.medeniyet kardeş olmaktır.medeniyet başkaları gibi düşünebilmek onları da anlayabilmektir.medeniyet adaletli olmaktır.medeniyet vicdan sahibi olmaktır.medeniyet onurlu olmaktır.medeniyet kibirli olmamaktır...
|
|
2 ~ 622 gün
|
|
| |
atalay
|
medeni nin sözlük anlamı şehir diye biliyorum.
medeni hukuk hocamız demişti sanırsam.
ama senin dorduğun anlamda, çağa en uygn bir şekilde insanlara hoş gelecek, kaba kaçmaacak şekilde davranmak, kibar olmak, nazik olmak, centilmen olmak, güzel görünmek, çalışkan olmak, fikir yürütmek, düşünmek, okumak, sanata ilgili olmak hepsini içine aldığını düşünüyorum
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
peter pan
|
tuvalet kağıdı ve medeniyet?
ey türk milleti kıçınızı temiz tutun ki medeni olasınız:)
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
kucuk bir kiz cocugu
|
atalay kazancı demis ki:
medeni nin sözlük anlamı şehir diye biliyorum.
medeni hukuk hocamız demişti sanırsam.
ama senin dorduğun anlamda, çağa en uygn bir şekilde insanlara hoş gelecek, kaba kaçmaacak şekilde davranmak, kibar olmak, nazik olmak, centilmen olmak, güzel görünmek, çalışkan olmak, fikir yürütmek, düşünmek, okumak, sanata ilgili olmak hepsini içine aldığını düşünüyorum
|
bu kavramlar zaman içinde değişiklik gösteriyo mu acaba? mesela 100 yıl önce de medeni olmak bu anlama mı geliyodu ya da 100 yıl sonra hala bu anlamda mı kullanılacak?
|
|
~ 622 gün
|
|
| |
hellywood
|
100 yıl önce bunlara aristokrat deniyodu
|
|
~ 622 gün