felsefe dusunceyle we bi seyleri sorgulamakla ilgili... ben de felsefeden yan dal yaptim, insana farkli bi bakis acisi kazandirio... aslinda Tr'de herkesin okumasi gereken bisi bence cunku insanlarda suru psikolojisi war, biras bisileri sorgulamak lzm die dusunuorum...
psikoloji ise insanla alakali bire bir.. dawranis sekilleri we bunlarin sebepleriyle iligili.... bunun da okunmasi gerekio ki insanlar birbirini daha rahat anlasin, saygi gostersin, empati kurmak kolaylassin...
30 Ağustos 2006 15:17
rose
felsefe yorumlanabilir,özneldir,felsefe de sana göre doğru olan bana göre yanlış olabilir ama psikolojinin dayandığı temel esaslar vardır,varsayımların gerçekliği kanıtlanmıştır ve belli bir yol izlenir,felsefe deki hipotezlerin ve varsayımların hiçbiri kanıtlanmamıştır çünkü soyuttur,kişiden kişiye göre değişir halk arasındada herkezin hayat felsefesinin farklı olduğu gibi.
30 Ağustos 2006 20:33
maslahatguzar
dune ikisinin de kralını barıdırır.
30 Ağustos 2006 23:16
bbaykul
hepsi hikayede benim bu nüfus oranından haberim olsaydı psikoloji yazardım orası kesin.(geyik insan modeli)
felsefeyle psikoloji anne ve çocuğu gibidir,burada felsefe anne rolündedir bence,psikoloji ise çocuktur.düz mantık yaparsam psikolojiden anlamayan felsefeci olabilir ama felsefeden anlamayan bir psikolog gördüğünüz zaman yangın var diye kaçmanız gerekir bence.
diğer ayrım bilmem belki yazmışlardır, psikolojiden mezun olanların parayı kırma şansları daha fazladır. Ayrıca şahsen alakaları yok ya neyse, bi kere biri soru diğeri cevap üretiyor:)
25 Eylül 2006 07:36
esra göksel
bugn psikolojiye giriş dersi vardı..tabi psikiyatrist psikolog ve psikolojik danışmanın farkları belirtilio..psikiyatri neysede psikolojik danışmanlık çok gereksiz gibi geldi..belkide ii bilmediimdendir ama yane şöle dendi: psikiyatristler vaka baya derinse psikologlar nevrotik durumlara danışmanlıksa daha basit olaylara bakıolar(örn.evlilik danışmanı vs.) yane basit olaylara bakmak için nie ayrı bi dal varki yane onun yaptıı işi psikologlarda yapıo..öff nese karıştı kafam..sanki psikolojinin sistemi oturmamış daha..branşları ayrımlar falan çok havadalar..
27 Eylül 2006 21:39
küçük bir kız çocuğu
felsefe soru sormakla ilgilenir oysa psikoloji soruların cevaplarına yönelir.
ayrıca felsefede "kişi" yoktur.. olaylar ve olgular vardır..oysa psikolojide kişiler önemlidir..
22 Şubat 2007 10:25
sarı
bence felsefede bi sınır yok...aklının alabildiine yorumlayabiliyosun olayları..hayata daha farklı bakış açılarıyla bakmanı sağlıyor..be de edebiyat mezunu olduum için..edebyatın da en çok bu yönünü sewiyorum..yan olaylara karşı yaptın filozofik yaklaşımlar..seni farklı bi insan kılıyo.empati yeteneğin fazlsıyla gelişebiliyo ve bu senin çok yönlü olmanı sağlıyo..psikoloji ise bambaşka bi durum..yani bi insanın bi olaya verdii tepkiyi anlamlandırabiliyo ve bunun altındaki sebepleri çoğu zaman hoşgörüyosun.bi çok pikoloji mezunu arkadaşım var ve bölümümü çok ama çok sewmeme rağmen eğer başka bişi okusaydım bu psikoloji olurdu diorum ..sonuçta ikisi de çok insani şeylerikisi dinsanın hayatı yine insanın kendisi tarafından grmesini sağlıyoo.ama baa kalırsa meslek adına psikoljiyi sçmekle çokk ama çok ii bişi yapmışsın...bi de bu psikoloji okuyanlar türkiyenin hangi ünisinden olurlarsa olsunlar birbirlerini tanıyolar..birbirleri hakında fikir sahibiler..kongreleri bilmem neleri hiç bitmiyo...hocalarıyla çok ykn ilişki kurabilme olanakları çok yane..benceeğer bu bölüme yeni başladıysan sana bi çok psikolji de okuyan arkadaşı olan bi insan olarak tavsiyem,,aktivitelerin organizasyonların içinde çokça yer al..ilersi için kendi adına ço ii şeyler yapmış olursun..bence bölümün spr..kıymetini bil...( bu arada dedim ya bi edebiyatçı.filolg,ve filozof olarak amma da konuştum yine:)))))))]
22 Şubat 2007 15:16
margot
felsefe sadece zihnin içinde olanı sorgulamaya değil,-psikoloji dahil- herşeyi sorgulamaya yöneliktir...
10 Haziran 2007 17:43
elkadarbebe
felsefe ile psikoloji içiçedir. psikolojinin özünde felsefe yatar. felsefenin kapsamındaki ontolojiden yolacıkılarak psikoloji doğmuştur, düşününce öyle gibi geliyor bana en azından..
12 Haziran 2007 19:05
herseyolur
saygılar...
benim düşüncemden notlar:
olan-olmayan, olabilecek-olmamayacak her şey vardır hem felsefede hem de psikolojide. sınırlar düşünce (hayal gücü) tarafından belirlenir (burada sanatla bile ilişkisi var). konuya metafiziğin din boyutunu dahil etmezsek kesin diye bir olgu olmamakla beraber imkansız diye hiç bir şey yoktur. ben metafiziğin din boyutunu yukarıda ortaya koyduğum düşüncem doğrultusunda konunun dışında bırakıyorum, çünkü (herşeyiyle beraber) din kavramı konuya dahil edildiğinde ister istemez sınırlamalar söz konusu olacaktır (inananı için bu olmalıdır da). bütün bunların ışığında insanoğlu var oldukça ve insanoğlu felsefeyi göz ardı etmedikçe (olması gerektiği gibi) düşünce çatışmaları, çürütmeler ve yeni fikirler hep var olacaktır, çünkü doğası gereği birey farklıdır.
kavramsal ve çözümsel açıdan bu yazı bu görüşlerle sınırlandırılacaksa (ki yalnızca bu yazı için bunu bu şekilde yaptım), burada felsefenin yansıttığı, doğrudan psikolojiye yansımaktadır.
felsefe ve psikoloji özellikler alanı olduğundan özele yoğunlaştıkça genel düşünceler gizil öğrenme şeklinde genel düşünce sistemine dahil olabildiğinden ve ben de bu konudaki düşünceleri genel olarak ele aldığımdan (düşüncelerim genel-geçer olarak yanlış olabileceği ihtimali yanında) aslında defalarca tekrar edilenden farklı bir şey söylememiş de olabilirim.
ve bu yazım konusunda kaale alınmak (egomu) değil süperegomu tatmin edecektir. bu yüzden bu düşünceler konusunda görüşlerin esirgenmemesi dileğiyle...
5 Ocak 2008 21:54
*** perihel
ben felsefeye psikolojinin bakışını merak ediyorum..
var mı bu konuda bilgisi olan arkadaş?
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/5742
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.