ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > AİHM'de zorunlu din dersine karşı dava

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

denizzzz
denizzzz
kaynak: http://www.milliyet.com.tr/2006/07/10/siyaset/asiy.html

milliyet gazetesini incelerken yukarıdaki haberi gördüm. davayı destekliyorum, devlet zamanında darbe sonrası pazarlık yapıp kendi yapılanması içine dini ögeler katmış fakat laik bir devlette din özgürlüğü olmalıdır.

yani bence avukatın dediği gibi okullarda ya tek yönlü din dersi kaldırılmalı veya da insanlara her tür din hakkında bilgi verecek şekilde içeriği değiştirilmelidir.

öncelikle bu uygulamanın bence islam karşıtı olmadığını belirtip diğer yorum yapacak arkadaşlara sakin olmaları konusunda ricada bulunayım, sonra da sizin görüşlerinizi alayım.

gördüğünüz gibi meşrulaştırılmış bir "din dersi" kötüye kullanılabiliyor. insanların bilinçaltına "islam dinine mensupsun, mecburi olarak bunları öğreneceksin" şeklinde din sokulursa, hayatı boyunca karşılaştıklarını sorgulayan, diğer inançlara saygı gösteren bireyler nasıl bekleyebilirsin ki?
10 Temmuz 2006 05:33   mesajın adresini al  

lucy luyi
lucy luyi
içeriği değiştirilmelidir bence. din mutlaka öğrenilmesi gereken bir nokta. islam dersi değil din dersi olsun ama.
nüfus cüzdanında din hanesi bulunması ve bu hanenin, doğar doğmaz kişinin kendisi dışında gelişen olaylarla dolması konusuyla bağlantılı bir mantık güdüyorum aslında bunda da. önce bi enine boyuna öğret ondan sonra bırak seçsin.

ama başka bir nokta daha var bu dediğimin gerçekleşmesi için önemli olan. o da farklı dinlerin taraf tutulmadan nasıl anlatılacağı. olacaksa tam olsun çünkü. orası biraz karışık işte.

(buarada haberi okumadan,direkt konuyla alakalı aklıma gelenleri yazdım.)
10 Temmuz 2006 06:50   mesajın adresini al  

lucy luyi
lucy luyi
haberi dandik iki satır birşeydir diye okumamıştım, şimdi bir göz attım da başka konular da varmış bunla bağlantılı. din hanesi konusu da geçiyor o arada.
10 Temmuz 2006 07:41   mesajın adresini al  

lucy luyi
lucy luyi
zaten bir baskıdan bahsedilmiyor ismail. sen doğduğunda islam yazılıyor mu nüfus cüzdanında? ilkokul çağından itibaren o günah bu sevap, fatiha, o bu diyerek farkında olmadan teşvik olmuyor mu? ondan sonra kaç insan tüm dinleri bilip, kitapları okuyup kendi özgürlüğünce seçti dinini? burada bir yanlışlık var. türk müziği başka islam başka. islam türk dini değil çünkü. ayrı şeyler bunlar.
10 Temmuz 2006 15:54   mesajın adresini al  

lucy luyi
lucy luyi
işte onu diyorum ya zaten. gizli bir baskı oluyor boyle durumda. düşünmeye bişe yeltenmeyen insan ona nasıl yeltensin? tüm dinleri öğretmeye teşvik etmezse eğitim sistemi, sonra hiç ulaşmaz çoğu insan bu bilgiye işte adıneyse.

ama sen doğan çocuğa din kısmını anne baba olarak seçmezsen, ülkendeki eğitim sistemi insanın kendi seçimlerine dayalı bir din seçimi olanağı sağlasa fena mı olur? yine ülkenin çoğu müslüman olur,olsun değişen birşey olmaz ama bilerek olunur en azından. kuru kuruya değil.
10 Temmuz 2006 16:19   mesajın adresini al  

ne alaaka
ne alaaka
bence şu anki mevcut din dersi insanların din hakkında araştırma yapmasını ve objektif karar vermesini engelleyem bi sistem. o yaştaki bi insana seçme şansı bile verilmeden sen müslümansın bunları öğren demek diğer dinleri anlatmamak haksızlıktır.ve bu eğitim çok küçük yaşlardan başladığı için ilerleyen yaşlarda da insanların bilinçaltına yerleşmiş oluyo ve bunu mantıksız olarak kabul etse bile biçoğu ben müslüman değilim diyemiyo.nasıl hepimiz genel dersler (mat,fen,sos) aldıktan sonra önce kendi alanlarımızı daa sora da bölümlermizi seçtiysek,dinde de önce hepsi öğretilmeli ve insanların dinlerini seçme hakkını bilinçli kullanması sağlanmalıdır...
10 Temmuz 2006 16:36   mesajın adresini al  

ne alaaka
ne alaaka
bi de hiçbiri die bi şık var ki bunu seçmek için de bütün dinlerden haberdar olmak en sağlıklı yöntemdir
10 Temmuz 2006 17:49   mesajın adresini al  

ne alaaka
ne alaaka
sen müslümanlıktan emin olduun için seçmek saçma geliyo ama herkes emin deil işte...
10 Temmuz 2006 17:51   mesajın adresini al  

lucy luyi
lucy luyi
benim ne olduğum konu değil ki.şahsileştirmenin de anlamı yok. müslümanım da demedim değilim de. ama mantıklı olanı söylüyoruum kendimce. tek şıka bakarak seçim olmaz. bu ülkenin resmi dini islam değildir. bir tek o gündemde olmamalıdır o yuzden. herkesin de seçimini doğruca yapabilmesi için gerekli şartların eğitimle bu şekilde sağlanacağını düşünüyorum. diğer dinlerin değiştirilmiş olduğu senin kendi bakış açındandır, değişmemiş olması da başkasının bakış açısından. işte bu açıların hepsinden bakmalı ki herkes kendi aklınca yaşasın. kulaktan dolma değil.
10 Temmuz 2006 17:55   mesajın adresini al  

hafriyat
hafriyat
okullarda din dersi verilecekse de bu sadece islam ile sınırlı kalmamalı,genel bir din tarihi öğretilmeli ve her çeşit din incelenmelidir.böylece öğrenciler farklı yapıları öğrenip din konusunda genel bir fikre sahip olurlar. (tabi bunları öğretebilecek yetkinlikte hocaların da olması lazım.)
bizim okullarımızda ise bırakın dini öğretmeyi,tipik şeyler ezberletiliyor hep aynı kalıplarda,bence bu çoğu öğrenciyi dine inancı olacaksa bile dinden soğutabilir.
laik bir düzende yaşıyorsak aslında devletin örgütlenmesinde diyanet işleri başkanlığının (sanırım başbakanlığa bağlı) da bulunmaması gerekir.ama bu başkanlığın zamanında kurulmasının amacı yasadışı yapılanmaları,tarikatleri engellemek,deyim yerindeyse insanların tozutmasını önlemek olmuştur.
nüfus cüzdanında din hanesinin olmasına ise karşıyım,nüfus cüzdanı vatandaşlık bazında bir belge olmalıdır,dinin vicdani bir kavram olarak vatandaşlıkla bir bağı olmadığını düşünüyorum.
10 Temmuz 2006 18:55   mesajın adresini al  

comandante
comandante
Gerçek anlamda verilirse her din ve inanç yeterince tanıtılırsa zorunlu olabilir Ancak şu anki haliyle zorunlu olamaz. Başka bir konu Türk olmadığım halde Türkçe dersi veriliyor diye bir dava olamaz Çünkü ülke olarak milletimiz ve Türklüğü öğretmek devletin işi Ancak din konusunda ülkenin ve devletin değil insanların dini vardır. O halde devlet her dine yakın yaklaşmalı. Bir de bu konu açılınca Laik bir devlette Diyanet İşleri Başkanlığının sadece Müslümanlıkla ilgili fetvalar vermesi de yanlış olan bir diğer konu Bu devlet dairesinde her dinini temsilcileri bulunmalı ve her dinle ilgili geniş ve detaylı bilgiler verilmelidir.
10 Temmuz 2006 19:17   mesajın adresini al  

willow is blessed
willow is blessed
Bu olaya ''Müslümanlık çok güzel, diğerlerini neden öğretelim ki?'' sorusuyla yaklaşanlar olmuş, öncelikle bir beş dakika onları kınıyoruz.
Kınn kınnn kın.
Tamam.
Nüfus cüzdanında benim bildiğim din hanesinin olması gereklidir zira evsiz kişiler öldüklerinde nereye gömülecekleri bu şekilde belirleniyormuş. Ayrıca ben dinimi oraya yazdırmak isterim ama gidip Şaman, Pagan veya Budist yazdıramıyorsam ne anlamı var? Her türlü dinin yazdırılması gerek.

Okullara gelince... Bence okullarda din dersi verilmeli, çünkü bildiğimiz gibi çocuk evde son derece tek yönlü bir din bilgisi ediniyor ülkemizde. Ateist bir ailede dünyaya gelmişseniz sinin yalan olduğunu, fazlaca muhafazakar bir aileniz varsa dokuz yaşında çarşafa girmeniz gerektiğini filan düşünüyorsunuz.
Bunun objektif bir orta yolu okulda verilen eğitim olmalı diyorum ben. Tüm dinler ayrıntılı olarak anlatılmalı bir defa, İslam'ın daha fazla anlatılmasını da doğal buluyorum çünkü genel eğilim bu yönde. Yine de diğer dinler (ki bence sadece kitap içeren dinler değil) de yeteri kadar açıklanmalı. Din dersi ne olduğu bilinmeden ezberlenen Arapça sözler topluluğu değil de, genel bir dinler tarihi dersi olarak verilmeli. Ama ülkede hem din hocası olmaya karar vermiş hem de diğer dinleri kötülemeden anlatabilecek pek hoca yoktur sanıyorum. Din hocaları gerçekten de ''hoca'' oluyorlar çoğunlukla, pek bir eğitimleri de olmuyor.

Bir de dini öğrenmek isteyen Kuran kursuna gitsin diyenler olmuş, ama bu da sadece İslam dinini öğrenmek için geçerli, üstelik Kuran kursu denen şeye pek güvenemiyorum. Son derece tutucu bir bakış olacaktır gene bu tip mekanlarda. Oysa çocuğa din bir zorunluluk değil de tarihin doğal ürünlerinden biri olarak verilmeli. Olaylar nasıl gelişmiş bir baksın insan, kendi kafasına oturtsun din kavramını.
Çocuk hıristiyanlık hakkında bilgi sahibi oldu diye ayakları kıçına vura vura gidip din değiştirecek değil, ama ''İslam süper diğer tüm dinler iğrenç'' mantığından sıyrılabilir belki. Zira herkes kendi dinini delice bir fanatizmle savunduğu sürece nereye kadar diyorum. Kuzguna yavrusu şahin görünür :p
23 Temmuz 2006 02:35   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008