ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Başbakan'a yumurta atmanın cezası

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 10

şekip
şekip
Siyahkahve için yazdığım bir yazıyla karşınızdayım yine.

Yazı için tık
Haberin için tık

Cimcirme

Bizde, birilerine doğru yolu göstermek için bu birilerine dayak atmak son derece alışılmış bir yöntemdir. Bunu sorgulayacak değilim, çünkü hepimizin bildiği, sıkıcı bir konu. Dayağın iki türlüsü vardır. Birincisi, doğru yol göstericisi olan tokattır. Birisini tokatladığınızda, ona doğru yolu gösterirsiniz. Biz öğretmenlerimizden bunu gördük.

İkincisi ise, acı vermek ve dayak atan tarafı rahatlatmak için atılan dayaktır. Bu cimcirmedir, bazen de saç çekmedir, ama saç çekme daha çok kadınlarda görülür. (8 Mart’tan fazla uzaklaşmış değiliz, o konulara da fazla girmiyorum o yüzden.) Devletten her Allah’ın günü farklı farklı tokatlar yiyen halkın, küçük, çok küçük bir kesimin nasıl cimcirildiğinin haberini okudum bugün Radikal’de.

Bir adet başbakan, vatandaşına “Ananı da al git lan!” der ve bu olay yüzünden uzak çevresinde “Hop, hey! Ne oluyoruz?” sesleri yükselince de sinirinden kudurur. Haksız olup, cevap verememe kudurmasıdır bu. Cimcirmeye giden yolun ilk ayağı burada kat edilir. Bu başbakanın canını sıkan bir olay olmuştur ve başbakan gönlünce tepki verememiştir. Gaz sıkışması yaşanır ve bu cimcirmenin oluşmasındaki en önemli etkendir.

Başbakan şehir değiştirir ve gittiği şehirde bir grup (sayıyla 9) insan tarafından yumurta atmak yöntemiyle protesto edilir. Bu cimcirmenin ikinci aşamasıdır: Hedef belirleme. Medyanın gözünden uzak bir noktada, gündemin acımasızlığında kaynamış bir olaydır bu. Bahsi geçen grup Halkevi mensubu olmaları dolayısıyla yeterli örgütsel altyapıya sahip görülürler ve böylelikle hedef kabak gibi ortaya çıkmış olur. Bu başbakanın başında bulunduğu ülkenin Yargıtay’ının, daha önce demokratik hak sınıfına soktuğu bir eylem olan yumurta atma eylemi, cimcirme sebebidir ve halkını cimciklemek isteyen başbakan için de yeterli kin dolduruşunu sağlamıştır.

Sonra cimcirmenin üçüncü ve son safhası vuku bulur: Tırnağı ete geçirme ve sonra bu eti sıkıştırarak çevirme yöntemiyle, dar bir noktaya (Amman kimseler görmesin, amman kimseler duymasın, sonra düşeriz dillere!) azami acı verilir. O nokta çoğu zaman çürür, morarır ve işlevini kaybeder. Bu dokuz insanın da haklarında 9 ayrı suçtan açılan davayı kaybetmeleri durumunda, morarmaları, çürümeleri ve işlevlerini kaybederek yok olmaları, cimcirmeyi tamamlayacak olaydır. Bahsi geçen başbakan sıkışmış gazlarından kurtulur, gücünü göstermiştir, rahatlamıştır, o artık önüne bakar. Başka bir yere değil.

Cimcirmenin bir mecazi kullanımdan, gerçeğe dönüştüğü nokta:

Protestoda yer alan 9 insan hakkında 9 ağır suç iddiasında bulunulur. Eski yasaya göre hepsi idamlık olan bu suçların listesini haberin olduğu sayfada bulabilirsiniz. O ayrıntılara girmiyorum. Sabit birer adresleri olmadığı için tutuklanırlar ve götürüldükleri ilim irfan yuvasında “devletin varlığını tehlikeye sokmak” da dahil olmak üzere, 9 farklı suç işlediği düşünülen bu 9 insana ne yöntemlerle neler öğretileceği merak konusu olur kimi çevrelerde.

Davayı kaybettikleri anda hepsi birkaç ömre yetecek kadar müebbet hapis alacak bu insanların nereden gelip, nereye gittiklerini şu anda bilen az insan var. Belki de, iddia edildiği gibi yasadışı örgüt üyesiler (Halkevi’ni DHKP-C ile aynı kefeye koymak son derece anlamsız gelebilir, ama böyle bir iddia varken bundan bahsetmemek de olmazdı.) ve amaçları seslerini duyurmak değil, devletin bütünlüğüne kastetmek. Eğer böyleyse, yumurta falan az gelir, oyuncakçılarda satılan koku bombası tavsiye ederim. Biz lisede bizim sınıfın bütünlüğünü böyle bozuyorduk, en azından dayak yediğimize değiyordu.

Ama ülke yönetimindeki yönteme bakar mısınız? Yüce başbakanlarına yumurta atıldı diye, hemen ufak dar kapalı bir nokta bulup bunca hınçla cimcirmek? Bu halktan bu kadar nefret etmeyi sağlayacak ne yapıldı? Hiçbir şey. Halktan zaten nefret edildiği yok, ama gaz dediğin birikir. Tüm bu cimcirme de o yüzden. Birileri iktidarı sinirlendiriyor, onlar da güçlerinin yettiğine atıyorlar cimciği. Durum bundan ibaret.
10 Mart 2006 17:11   mesajın adresini al  

tane® ©an
tane® ©an
adamlar polis tutanığında komunistlikle suclanmış:)trajikomik
10 Mart 2006 17:13   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Suçların listesi
ahanda;

Dokuz ağır suç
Mersin Emniyeti'nin hazırladığı fezlekeye göre dokuz gencin işlediği suçlar şunlar:
1) Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini, siyasi-laik düzenini değiştirmek
2) Devletin bölünmez bütünlüğünü bozmak
3) Türk devletinin varlığını tehlikeye düşürmek
4) Devlet otoritesini zaafa düşürmek, yıkmak veya ele geçirmek
5) Temel hak ve hürriyetleri yok etmek
6) Komünist devlet kurmak için terör örgütleri adına cebir kullanmak
7) T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs
8) T.C. Başbakanını tehdit
9) Halkı T.C. hükümetine karşı silahlı isyana teşvik için propoganda yapmak
10 Mart 2006 17:15   mesajın adresini al  

banshee
banshee
Bu dava sonuçlandı olarak biliyorum, ve baya ağır cezalar aldı bu 9 kişide.
Paralel bir olayda aynı zamanlarda olmuştur. Kadın bir gazeteci Konya da haber yapmak üzere bulunurken yine bazı kendini bilmez insanların ''TAŞ'' lı saldırısına uğramıştır. Başbakana ''YUMURTA'' Gazateci,suçsuz,ve göreveni yapmaya çalışmakta olan insan ''TAŞ'' nedeni ise başının açık olmasıydı. İki mahkemenin sonuçları : (tam olarak hatırlamıyorum) Başbakana Yumurrta atanlar hapis cezasına, gazetici kıza i Taş atanlar ise Beraat etti. Ben soruyorum şimdi. TAŞ mı YUMURTA mı? KIZ mı başbakan mı? Çelişki nerde?
10 Mart 2006 17:30   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Zaten adamların şu saatten sonra başlarına gelecek çok bişi yok, ama çektikleri yeter bence. Tutuklanmışlar ve olay 13 Şubat, davanın ilk günü 13 Mart. 1 ay kalıyorlar içeride bir şekilde.

Olay iktidarın tutumu. Bu elimden gelen zararı vereyim hıncımı çıkartayım mantığına tepkim var benim.
10 Mart 2006 17:32   mesajın adresini al  

banshee
banshee
Senin olayın farklıymış Şekip, ben,m bahsettiğim olayıda arıyorum şu anda bulabilirsem paylaşıcam. Ama ikisinde de aynı mantık! maalesef görüyoruz ki o zamandan bu zamana başbakanımızda değişen bişey olmamış.

Ben bir de İsmail'e sormak istiyorum bir soru; Savcılık işlendiğini gördüğü suçlardan dava açar, mahkumiyeti mahkeme verir. demişsin , iki insanda aynı suçu işleyip farklı cezalar nasıl alabiliyor?
10 Mart 2006 17:36   mesajın adresini al  

banshee
banshee
İsmail hemen fevrileşme herkes hata yapabilir ve başka bir olayla karıştırdım ki şu anda bu benim bahsettiğim eski haberi arıyorum.
10 Mart 2006 17:37   mesajın adresini al  

bushwacker
bushwacker
bir devlet başkanına yumurta atmak batıda siyasi haktır, protesto göstergesidir. bir suç teşkil etmez. ama bizde kim dinler? hiç sanmıyorum çıkacaklarını.. hepsi hapiste çürüyüp gidecekler.. bir de suçlamalar karakoldan yollanan fezlekede yapılmış, mahkeme veya yargıtay tarafından değil. daha mahkemeye falan da çıkmadılar diye biliyorum..

yumurta ile taş arasında fark var. ayrıca bu eylemin yapıldığı insanlar arasında da fark var. tam olarak kanunu bilmiyorum tabi ki ama ben sana yumurta atarsam suç olabilir, fakat bir siyasi lider'e protesto amaçlı yumurta atmak batıda suç değildir ve yaygınca görülür. bir insana taş atmak ise her yerde suçtur.
10 Mart 2006 19:26   mesajın adresini al  

hafriyat
hafriyat
norveç'te başbakan korumasız dolaşıyormuş mesela.
neden korunuyorlar,demek ki yumurtalancak,domateslenecek bir durum olduğunu biliyorlar. kendine güveni olan siyaset adamı göğsünü gere gere dolaşır. yine çok kahve muhabbeti gibi oldu ama..

fikrini ve tepkisini gerek ymurta gibi vıcık yollarla gerek sözlerle ifade etmek doğal haktır,tabi sözlerle ve pankartlarla ifade etmek daha doğru olur. ha oldu da yumurta attılar,tipler zaten korumalar tarafından yaka paça uzaklaştırılır sanırım,ki bu da yeter. yumurta atmak mı devletin siyasi-laik düzenini bozuyor? bozan birkaç yumurta olsaydı keşke.. tencere dibin kara seninki benden kara misali.

herşeyi anayasamızın ilk maddelerine bağlamaktan vazgeçsin artık bu yargı.
ayrıca yargının ülkemizde bağımsız olmadığı da ortadadır,birgün bunun düzeldiğini görmeyi ümit ediyorum.

zamanında baklava çaldılar diye de hapis yatmışlardı küçükcük çocuklar yanılmıyorsam..
10 Mart 2006 21:23   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Mehmet Barlas'ın bugünki (bunlar da gündemi bir gün sonradan taki ediyor kardeşim. Çetin Altan olsun, Bekir Coşkun olsun. Hepsi benden bri gün sonra yazıyor. hehe Bu arada enteresandır, bu amcalar dışında hiçbir yerde esamesi okunmuyor olayın. Başkasının haberini büyütüp onlara prim vermemek böyle bir şey olsa gerek. Ya da olay çok belirsiz ve karanlık. Ya da gündem fazla dolu...) köşesinde yazdığına göre davalar açılmış. 13er yıla kadar isteniyormuş hepsi için.

http://www.sabah.com.tr/barlas.html
11 Mart 2006 11:22   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 10

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008