ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > edebiyat > Türk mizahının sağlam bir analizi

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

şekip
şekip
Hello and Good Evening!

Kardeş sitemiz SiyahKahve'den (site içinde en çok kullanılan ikinci temanın babası hani =P) yine yeni bir gündem yaratıcı konu efendim. Türk mizahının gelişi, gidişi ve internetin bu alandaki etkileri üzerine, Cem Yılmaz'dan giren, Şahan'dan çıkan bir yazı. Hafifçe özetliyorum. Başlığın ilk mesajında link verilemediği için yazının tamamının linkini ikinci mesajda vereceğim. Yorumlarınızı esirgemeyiniz.

"Cem Yılmaz Mı Otisabi Mi Şahan Gökbakar Mı

Leman Dergisi, 1990’ların ortalarında bir toplumsal dalga oluşturmuştu. Ona benzeyen bir toplumsal dalgayı da şu an Ekşi Sözlük’ün oluşturduğunu görmemek için kör olmak lazım. 1990’ların ortasında Leman Dergisi starlar yarattı. Bu kişilerin sosyolojik yönü en ağır basanları ve Ekşi Sözlük yazarları ile karşılaştırılması herhalde en mümkün olanları Ahmet Yılmaz, Kaan Ertem ve Cem Yılmaz’dı. Ekşi Sözlük de benzer şekilde kendi starlarını üretti. Otisabi, ibrahim tatlıseks, depeyi ve daha birçok isim...

...

Bence Ekşi Sözlük’ün tıpkı Leman gibi kendine özgü bir kolektif ruhu ve dünyası var. Leman mizahının Cem Yılmaz üzerinden Türkiye’ye yayılmış olmasının olumlu bir şey olmasına benzer şekilde, Ekşi Sözlük mizahının da bir kanal bulup internet kitlesini aşarak Türkiye’ye yayılması olumlu bir şey olacak.

...

Umut Sarıkaya-Ersin Karabulut ikilisi, Ekşi Sözlük yazarlarına yakın bir kitleye hitap ettikleri için bence bu tür bir karşılaştırma sosyolojik açıdan son derece yararlı olabilir. Otisabi, bu iki kişiden de daha modern, daha özgün ve daha kentli bir mizah damarını temsil ediyor. Onlardan daha özel, daha gerçek bir sesle konuşuyor.

...

Yeni ve alternatif gençliğin temsilcisi olarak Şahan Gökbakar gibi isimlerin medyada boy göstermesini haksız bir durum olarak görüyorum ve bu rolü Ekşi Sözlük yazarlarının üstlenmeleri gerektiğine inanıyorum. (Yeni genç kuşağı temsil edecek kişinin mizaha ve komediye yakın birisi olmasını olumsuz bir şey olarak görmüyorum. Hatta belki de böyle birisi tarafından temsil edilmesi gerekiyor. Ama dediğim gibi Şahan Gökbakar’ın uygun kişi olduğuna, yeterli olgunluk, ağırlık ve sıcaklığa sahip olduğuna inanmıyorum.)

...

Ekşi Sözlük tamamen yeni bir yapı. Yeni bir janr. Yeni bir doğa. Sıfırdan başlamış bir yapı. Kendi kendini üretmiş bir yapı. Sırf bu bile Ekşi Sözlük’ü ve onun önemli yazarlarını bu isimlerin üzerinde görmek için yeterli bir sebep sayılabilir.

...

Leman mizahının Türkiye’yi kapsayan bir kitlesellik kazanması, bir anlamda Leman’ın sahneye konmuş hali olarak görebileceğimiz Cem Yılmaz sayesinde gerçekleşmişti. Cem Yılmaz’ın diğer Lemancılar arasından sıyrılmasının iki nedeni vardı:

1. Diğerlerine kıyasla daha genç, daha modern, daha batılı ve daha kentli bir tarzı olması
2. Sahne yeteneğine sahip olması

Cem Yılmaz, Leman’ın içinden doğan ama Leman’ı aşan bir mizah atılımıydı. Cem Yılmaz ile Otisabi’yi karşılaştırdığımda şöyle bir şey düşünüyorum: Nasıl Cem Yılmaz o dönemdeki diğer Lemancılardan daha modern ve genç idiyse, şu an Otisabi Cem Yılmaz’dan daha modern ve genç.

...

Yazının başındaki soruya tekrar geliyoruz: Cem Yılmaz mı Şahan Gökbakar mı Otisabi mi? Bence Şahan Gökbakar kesinlikle bu yarışta yer alabilecek bir kişi değil. Ya Cem Yılmaz ya Otisabi. Bu iki isim arasındaki takdiri kamuoyuna bırakıyorum.

Çok iyi bir oyuncu olmasına rağmen güzelliği ve seksiliği ile gündemde olan Reşat Abi’nizden sevgilerle... (Bu son cümledeki mesajı anlayabilenleri ayrıca öpüyorum.)"

Yazının aslı tabi daha kapsamlı. Geçen sene Amerikalıların haber kaynakları arasında televizyondan sonra internet ikinci sıraya geldi, görmüşsünüzdür haberlerde filan. Bu kadar hızlı genişleyen ve güçlenen bir alan olan internet, sizce mizah konusunda da bu kadar geniş bir etkiye sahip olabilir mi?
2 Mart 2006 20:23   mesajın adresini al  

şekip
şekip
2 Mart 2006 20:24   mesajın adresini al  

resatcalislar
resatcalislar
sanal alemdeki mizah performansı ile dergi mizahını karşılaştıran ve ekşi sözlük'e yalakalık yapan iddialı ve kapsamlı bir analiz bu. bayinizden isteyiniz.
2 Mart 2006 20:35   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Aktüellik uzun vadede etkisini gösteriyor tabi, ama Cem Yılmaz'ın popülerliğinin üzerine çıkacak bir komedyen çook uzun süre çıkmayacak bence, çünkü bizde koltuğa bir kere oturan oradan çürümeden kalkmaz. Siyaset, mizah, basın filan fark etmiyor. Yazıda popülerite olarak Otisabi'nin daha önde olması gerektiği anlatılıyor gerçi, ama bizde isimlerin içerikten daha önemli olduğunu da unutmamak lazım. Artık Cem Yılmaz'ın ismi bile dediği herşeye gülmemize yetiyor. Tipi ve esprilerine gelene kadar, popülerliğinin verdiği gücü geçmesi lazım Otisabi'nin. Bu da internet versus televizyon noktasında tıkanıyor.

Çok deli bir Otisabi takipçisi değilim, zamanında Leman ve benzeri dergileri de okumazdım. Gülmek için izlemek veya dinlemek daha kullanışlı geliyor bana. İçerik olarka bir karşılaştırma yapamıyorum, ama Türk mizahının şimdisi ve 10-15 yıllık geleceği için de Cem Yılmaz ve benzeri mizahın, ekşi sözlük'te oluşan mizah anlayışının üzerinde kalacağını düşünüyorum.
2 Mart 2006 20:54   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Zaten kasarak görsel mizah üretilmez bence, kastığın belli olursa işin komikliği de kaçar. Hamdi Alkan, Levent Kırca olursun. Cem Yılmaz'daki samimiyet ve rahatlık o komikliğin büyük kısmını oluşturuyor. Yazıda ise o kasılma çok anormal değil, zaten yazı yazmanın olayı o. Düşünerek, tasarlayarak ilerlemek... Zorlanmak gerek ki, güzel bir şeyler ortaya çıksın. Öbüründe ise tam tersi, akışkan olacak ve en ufak zorluk pürüz olmayacak ortada.

Biri insanın günlük iletişimi sağladığı araç, öbürü ise aslında diyalog amaçlı ürememiş, kayıtlar için, tarih için üremiş. İkisinin doğasında olan şeyler doğallık ve kasıklık...
2 Mart 2006 21:17   mesajın adresini al  

yavruş :)dişikartal
yavruş :)dişikartal
penguendeki herşeyy ama otisabi derim :P ya şekip üşenmeden yasdın mı bunu yaaa okumaya üşenio insan amaaaaaaaa :P walla bi kısmını okudum walla
2 Mart 2006 22:52   mesajın adresini al  

resatcalislar
resatcalislar
yazıyı şekip değil ben yazdım ama üşenme söz konusu olmaz valla. gündemi yakalamak için her uzunlukta yazarım.
2 Mart 2006 23:06   mesajın adresini al  

şekip
şekip
Belirtmemişim hakaten ilk mesajda yazının sahibini, kusura bakmayınız.
2 Mart 2006 23:21   mesajın adresini al  

3daysofpeaceandmusic
3daysofpeaceandmusic
buyuk ihtimalle yiğit özgür kazanır...ne cem yılmaz ne hedeabi ne hede gokkuşağı hepsi yalan...yiğit özgür şu anda olayı bitirmiştir...
2 Mart 2006 23:23   mesajın adresini al  

resatcalislar
resatcalislar
ya ekşi sözlük benim için bir obsesyon artık. bazen lehte bazen aleyhte olmakla birlikte hakkında obsesif yazılar yazmadan duramadığım bir oluşum.
3 Mart 2006 00:45   mesajın adresini al  

entrapmen
entrapmen
konuyla uzaktan yakindan ilgisi olmayan ve on bilgisi olmayanlar icin sikici ve okunamaz gelmesi (usengeclik degildir ama bu) normal bir yazi olmus. eksi sozluk hakkindaki ozelestirinini de sevdim acikcasi. simdiye kadar eksi sozlukle alakali olarak yazdiklarinin hepsini okudum. kah sinirlendim, kah guldum. hatta bazen sana kufrettim, dogruya dogru. bunlari onceden soyleyeyim ki sonradan "ulan sen gecen abuk subuk laflar eden lavuk degil misin?" denilmesin.

birkac yazida yazilmasi gerekenleri bir oturusta hazmettirmeye calisan bir yazi olmus. bu bakimdan hazmedilmesi ve anlasilabilmesi icin birden fazla defa okunmasi gerekebilir. genel olarak bakildiginda otisabi'nin kalitesi vurgulanmis. otisabi yi bilen ve takip edenler bilir ki o gercekten bir fenomendir. zorlama yazdigi konusuna ise katilmiyorum, sonucta sirf gulunsun diye yazmayan bir insandi otisabi (sirf o amacla yazdiklari yok muydu? vardi elbetteki ama konumuz onlar degil). bir elestirisel bakis vardir otisabi'nin yazdiklarinda, mizahin ozu vardir yani. bu baglamda bazen ters gelir yazdiklari insana. sahan gokbakar hakkindaki goruslerine ise katiliyorum. bence sahan'in bu kadar yildizinin parlamasinin nedeni mizah konusunda ortalarda yeni bir seylerin olmamasi. tv lerde boy gosteren parmakla sayilabilecek kadar az mizahcimiz oldugu acik. bu yuzden sahan'in pek yaratici olmasa da yaptigi -sey- bazi kesimlerce begenildi, abartilarak yildizlastirildi. daha fazla mizahci olsa ve mizah bir nevi saklabanlik olarak gorulmemis olsa o zaman bu kadar yildizi parlayamazdi bence sahan'in.

otisabi'nin eksi sozluge ara vermesi -geri gelecegine inaniyorum ben- gercekten buyuk bir kayip. otisabi gibi birisinin girisecegi yeni islerde de basarili olacagina inanmak isteyenlerdenim. kim bilir belki yakin zamanda kendisini daha genis kitlelere gosterme sansini yakalar.

"Çok iyi bir oyuncu olmasına rağmen güzelliği ve seksiliği ile gündemde olan Reşat Abi’nizden sevgilerle... (Bu son cümledeki mesajı anlayabilenleri ayrıca öpüyorum.)"
"guzelligi ve seksiligi?" ne demektir demektende kendimi alamiyorum ya neyse :) birilerine satasmadan duramasan da iyi yazabiliyorsun (not mahiyetinde parantez: bu konuda otorite degilim).
3 Mart 2006 01:51   mesajın adresini al  

godmode
godmode
aziz nesin.. sonra diğerleri gelir..
çok iddialı oldu ama bence böyle..
17 Ocak 2007 02:23   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008