ipuçları, yani etiketler; sitede dolaşırken içeriğe kolay ulaşmanızı sağlayacak sözcüklerdir.
bu anahtar kelimeler ile forum başlıklarını, grupları birbiriyle bağlayabilir, kategorize edebilirsiniz.
örnek başlığımız "hababam sınıfı" olsun; iyi ipuçları: mizah,rıfat ılgaz,sinema,kemal sunal,domdom ali,inek şaban,adile naşit
kötü ipuçları: çokkk komikk,bunun adı neydi unuttumm,bi bakar misiniz,çok egleniyorum,pffff
ekleyeceğin ipuçları -adı üstünde ipucu- mutlaka başlıkla ilgili olmalı!
artık bu başlığa ipucu ekleyebilecek kıvama gelmişsindir! bol şans
Birçok insanın "abi tek derdin bu olsun" şeklinde karşıladığı ve önemsiz bulduğu bir sorun olsa da benim ciddiye aldığım ve bir sosyolojik problem olarak gördüğüm bişey ekşi sözlük celebritylerinin ulaşılmazlığı.
Metal Fırtına'nın yazarı Orkun Uçar'ın da dahil olmasıyla epey büyük bir tartışma yarattı bu yazım. Ekşi Sözlük'te nefret toplamamamı sağladı.
Aslında internet dünyasında elitizm ciddi bir sorun haline gelmekte. Birçok internet sitesinde belirli bir elit grup baskın çıkıyor ve "star" havasına girmeye, kendini Ajda Pekkan sanmaya başlıyor. Kimilerinin gülüp geçtiği, kimilerinin de benim gibi kafaya taktığı bir olgu bu.
Yazıya ve Ekşi Sözlük'te yazı ile ilgili yapılan yorumlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
merhaba ben sözlükten msc,
öncelikle sosyal yaşamda, bir özelliği olmadığı halde ulaşılmaz, "karizmatik" bir sürü insan vardır (bir nevi celebrity işte..) . çok konuşmazlar, söker alırlar, acımasızdırlar ve iç dünyaları hakkında fazla bilgi vermezler, herkesle diyaloğa girmezler. neden? çünkü blöflerinin anlaşılmasını istemezler, eğer iç dünyalarını anlatsalardı ulaşılmaz, insanüstü olmaları silahlarını kaybederlerdi. ulaşılmaz olmanın büyüsü budur, merak uyandırırsın ve kendin hakkında hiç bir sırrı açıklamazsın.
sözlüğün süper ortam olmasının en temel nedeni, insanlar doğal karizmalarıyla veya üstün hitabet yetenekleriyle (bkz. joseph goebbels) değil, hiç kimsenin doğal yeteneği olmayan sadece ve sadece öğrenilerek, çalışarak kazanılan bilgilerini paylaştıkları için saygı görüyorlar, celebrity oluyorlar.
sen bu ortama girip, merhaba, ben REŞAT ÇALIŞLAR , olayınızı anlatın bana! dersen sözlükte topladığın gibi büyük bir antipati toplarsın. sakın kişisel algılama ve bu yorumu sözlükteki hiç bir yorumu okumadan yapıyorum. sadece bir tavsiye niteliğinde, egonu ve gururunu biraz törpülersen emin ol bundan 10 sene sonra telefon açabildiğin için sevindiğim celebrityler sana telefon açarlar.
~ 926 gün
muzaffer seha
ah unutmadan, sözlüğü ve celebritylerini fazla büyütmemek gerek. eminim "ulaşılabilir" çok daha güzel topluluklar vardır. sözlük agresif bir topluluk, her kesimden insan var, laf anlatmak onun için zordur. buna rağmen sırf "her kesimden insan" bulunması bile onu muhteşem bir topluluk yapıyor. lakin insanın kendini ciddi anlamda kanıtlayabileceği bir yer değil bence.
~ 926 gün
kretzsche
insanın kendisini (gerekiyorsa elbet) sanal dünya yerine gerçek dünyada kanıtlaması gerektiğini düşünüyorum.
sanal dünyada edindiği çevre veya şöhretle şımaran, agresifleşen, bu tür şeylerden gurur duyanlar varsa kendileri için üzülüyorum
insanlar iç yüzlerini genelde göstermez, veya gösteremez. içlerinde kopan fırtınaları saklarlar.. taa ki sanal bir ortama girsin, kendine bir "nick" edinsin, adını ve kimliğini saklasın (bkz: ekşi sözlük) işte o zaman gerçek dünyada sus pus olan bu şahıs bakın ne kadar iddialı bir insan oluyor, aman da ne kadar "celebrity" oluyor
~ 926 gün
bad religion
kendine acı çektirmek isteyen bir insan mıdır bu raşit diye düşünmemi sağlayan olaylar zinciri. baban ünlüymüş zaten sen de ünlü olma yolunda giden biriymişsin dediğine göre.. e daha ne uğraşıyosun kardeşim bu tür boş işlerle.. kimi insanlar soğuktur kimileri sıcak.. tüm insanların birbirine sıcak ve samimi davranmasını beklemek de mantıklı insanın yapacağı iş değildir. bu kadar basit bir olayı sosyolojik problem olarak görmek de ayrı bir olay. gereğinden fazla boş zamana sahip olma ve yapacak işinin olmaması sonucu olur genelde bu tür şeyler insanın.. sonuç olarak bu kadar kafaya takılan şey ortakantinde forumu da açılan kaçan kovalanır mantığından başka birşey değildir, üzerinde düşünülmesi sonucu hiçbirimize hiçbir yarar gelmeyecektir, gelemez de. ondan dolayı da boş ve gereksiz bir mesele olarak görüyorum...
1~ 926 gün
şekip
Yazının kendisiyle ilgili diyeceklerimi dedim ben siyahkahve.com'da, ama bu işin bazı arkadaşlara boş, önemsiz gelişiyle ilgili bir şeyler söyleyebilirim.
Ekşisözlük'ü Türkiye'de internete giren insanların 90%ı biliyor ve Türk kamuoyunun artık önemli bir kısmını internet kullanıcıları oluşturuyor, sayı olarak inanılmaz fazla olmasalar da, eğitim, ekonomik ve sosyal seviye olarak sağlam bir kitle arz ediyorlar, ayrıca internet sayesinde her konuda her saniye her yerde fikir belirtebiliyorlar. Köşe yazarlarına mailler atıyorlar, sitelerde yazıyorlar, gazete sitelerinde yorum yapıyorlar ve saire. Böyle bir ortamda Ekşisözlük gibi bir oluşumun önemini kabul etmek gerekir.
Bu önem, içindeki insanların süper olduğunu veya sitenin süper olduğunu göstermiyor. İlk oluşu, büyük oluşu ve bir şekilde medyatik insanların gözüne batıyor oluşu, sözlüğü önemli kılıyor. Diğer siteler sözlükte var olabilmek için efor sarf ediyorlar, çünkü inanılmaz bir kullanıcı potansiyeli var. İnsanlar sözlükte var olabilmek için efor sarf ediyorlar çünkü inanılmaz bir tüketici potansiyeli var. Film, albüm, kitap almadan önce, yazar, politikacı, sanatçı incelemeden önce, halk ne demiş, sözlük ne demiş diye ekşi sözlüğe girip bakıyorlar. Bu yüzden sözlük, Türk internetinde en önemli ve en etkili site.
Bir komunite, insanların nickleriyle de olsa kalıcı birer isimle var oldukları bir topluluk olmasından dolayı da, zamanın ve yeteneklerinin etkisiyle öne çıkan insanlar olmuş. İnternetin Türk kamuoyunda kısa sürede geldiği ve ileriki 10 yıllık sürede geleceği noktayı göz önünde bulundurursak, bu öne çıkan insanların, Reşat'ın deyişiyle "Sözlük celebrity"lerinin ne tarz konumlara geleceğini düşünmek ve bununla ilgili bir yazı döşenmek, bence sosyolojik bir aktivitedir. Reşat'ın bahsi geçen yazısının akademik bir makale olmadığı ortada, ama içerik sosyolojiktir.
İnternetin güzel yanlarından biri, bir insanın adına sanına tıkladığınızda direk olarak kendisiyle ilgili bir sürü bilgi edinebilmenizdir. Ekşisözlükteki Reşat Çalışlar başlığına bakanlar, hakkında girilmiş 6-7 sayfa entryi şöööyle bir inceleyenler, ekşisözlük ile Reşat arasındaki diyaloğu da görürlerdi.
İnanılmaz bir savunma yazısı gibi durdu, ama o yazıyı okumuş insanların nasıl olup da "aaaabi amma boş beleşsin" diye düşünebildiklerini gerçekten anlamıyorum. Sizce bu yazı harbiden de "kimse beni sevmiyoo" yazısı mı, yoksa "sözlük gerçek bir medya aracı oldu, kendi celebrityleri bile var" yazısı mı?
Sizin tv izlediğiniz, top oynadığınız, kafede oturduğunuz sırada, bu adam da bunlara kafa yormuş, kariyerini kurmak istediği bir alanda pratik yapmış, bunu insanlara göstermiş ve fena da bir ürün ortaya çıkarmamış olacak ki, ilgili makamlarda baya bir ilgi görmüş. Bu açıdan bakın biraz da.
~ 926 gün
soulfly free
şimdi şöyle birşey var bence
insan dediğin 6 milyar tane değil
hepi topu 200 300 tane !! (walla)
bu adam ister eskiye yazar olsun, ister star olsun, ister ülke yönetsin, ister sokakta simit satsın... aynı bokun soyu (200 300 tane olan)
misal dünyada sadece 1 tanemi bush var? o mevkiye koyduğun ve o fırsatları verdiğin zaman aynı şeyleri yapacak milyonlarca insan var.
haa ne alaka peki?
adam başka yerde yapamadığını sözlükte yapıyor, ha sonra başka yerde yapar, ne bileyim iş güç sahibi olur o zaman yapar
"çokta ....kime" demek en iyisi sanırım... semra salağı tartışılmasaydı,bugün tvde klibi dönmezdi (ben bugün bunu gördüm)
(ne linktekiler, ne de buraya yazılan mesajlar okunmuştur, kafadan girdim)
~ 926 gün
resatcalislar
bu arada bu yazıyı ironik mi yoksa ciddi mi yazdığım konusundaki yorumlarınızı da bekliyorum. sizce tanıdığım ünlülerle övünmemin amacı ne olabilir?
~ 925 gün
şekip
Daha çok ne var Seha? "ama bana göre ironi yapıp sözlükte sazan avlamak için daha çok var." demişsin de daha ile çok arasında bir kelime eksik galiba, anlamadım tam.
~ 922 gün
şekip
İlgi alanı meselesidir Funda, saygı duymak lazım, ama tabi mesajların tümünü baştan sona kadar okuyacak saygıyı göstermiş olsaydın böyle bir yorumda bulunmazdın. Sığlık yapmak kolaydır tabi.
~ 922 gün
şekip
Ha amacına ulaşması için daha çok var, anladım. Teşekkürler açıklama için.
~ 922 gün
muzaffer seha
sayın yıldırım, bence hangi konunun boş olup olmadığını forumda tartışanlara bırakın zira forumda bu ayrımı gayet iyi yapabilecek insanlar var.
~ 922 gün
şekip
Yok zaten celebritylerdir demiyorum, ama belirli bir kitleleri var sanal alemde ve bu alemden etkilenen medya alanlarında. Yazı da zaten sözlük kullanıcılarının bu insanları nasıl gördüğüne dair bir gönderme yazısı ve aynen şeyh uçmaz müritleri uçurur durumunu eleştiriyor. Mizahi yönü kuvvetli, güzel saptamaları olan bir yazı. Kimin için ne kadar önemli olduğu tamamen görecedir ve kişisel bir tartışma olmadığı sürece de bu forumda yerini alabilir her konu. O yüzden "gereksiz, boş" diyerek kesip atmak yerine konuyla ilgili eleştirilerinizi açıklamalı olarak dile getirirseniz daha faydalı olur. Konu sizi hiç alakadar etmiyorsa da, hiç değilse konuyu tartışan insanlara saygınızdan gelip "amma da boşmuş" demezsiniz.
~ 922 gün
entrapmen
Bahsedilen linkteki yaziyi acaba bir ironi var da ben mi anlayamadim diye defalarca okudum (hayir salak degilim), lakin gene de o "ironik" kisma ben ulasamadim kusura bakmasin kimse. Bana o yazinin verdigi his nedense "kusma" hissi oldu. Neden bilmiyorum ama cokca havada kalmis, amacindan ve ironiden uzak bir yazi olmus. Ulasilmazliktan kastin acik ve net olmamakla beraber hernedense ben eksisozluk uzerinde bulunan bircok insana buna senin ve bazilarinin tabiriyle "celebrity"lerde dahil olmak uzere kolayca ulasilabiliyor olmam garip (en azindan benim mesaj atip karsilik alamadigim olmadi). Zaten bu unlu kisiler kimlerdir, kac tanedirler, neye ve kime gore belirlenirler hic anlamam, anlayabilecegimi de sanmiyorum. Zira sana gore unlu sayilabilecek bir kisi bana gore unlu olmayabilir, gorecelidir. Bunun eminim sende farkindasin, ama genellemeden uzak duramadigini diger bir yazinda gordugum icin fazlasina gerek duymuyorum. (ha arada belirteyim bende o "lavuk"lardan birisiyim)
Benim ozellikle anlamadigim bir nokta ise neden bazi kisilerin illa ki seninle veya benimle temas etmesi gerekliligi. Yok yok ben seni anlamiyorum, anlamaya da daha fazla ugrasmayacagim, sosyologlarin da ugras-acagini-tigini zannetmiyorum. Sosyolojik acidan gozlemlerinde basarilar, ne diyim.
~ 921 gün
denizhan
bir de sen yaziya yukledigin anlami bize soylesen resat ?
~ 537 gün
p.* selin akay*
bence sen zekani siniyorsun, baskalarindan ustun olmanin verdigi haz yemek icmek gibi. kendine yakini ariyorsun ama bulamiyorsun. bu da daha fazla haz veriyor (ego olarak), konusan degil konusulan olmak sana yakisan zaten:) tanidigin unlulerle ovunmeyecek kadar alcak gonullu olmadigini biliyoruz ayrica, hakkaten niye yapiyosun :pPp
resatcalislar demis ki:
bu arada bu yazıyı ironik mi yoksa ciddi mi yazdığım konusundaki yorumlarınızı da bekliyorum. sizce tanıdığım ünlülerle övünmemin amacı ne olabilir?
~ 536 gün
anthony casso cesare
Ne zekası ya:S Ne hazzı:S
Passi ' ya bak ya tanıdığı ünlülerle övünmemeyi alçak gönüllülük olarak görüyor.
Tespit yapmış arkadaş:DD
~ 536 gün
p.* selin akay*
ironiden anlamiyorsan o senin ustun zekan ve ek olarak ustun kavrama kabiliyetin sekerim:)
masallah beygir gucu iyi fakat yol tutusun sifir:) bu hizla gidersen ironilerden birine carpip hurdaya cikarsin aman dikkat diyim...
1~ 535 gün
denizhan
bunun neresini ironi olarak gordugunu sorabilir miyim sana ?
ironinin kelime anlamini bildigimi sanirdim. ama o yazida pek bi ironiye rastlamadim ben.
madem ironi var, yazidan cikardigin ikincil anlam nedir ? soyle bize passi. tartisalim beraber.
~ 535 gün
grey.
ekside alinan tepkiler yetmemis, ortakantin'de de biraz toz attirayim cabasidir bence bu... yemeyelim, yedirmeyelim!
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/2394
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!