ipuçları, yani etiketler; sitede dolaşırken içeriğe kolay ulaşmanızı sağlayacak sözcüklerdir.
bu anahtar kelimeler ile forum başlıklarını, grupları birbiriyle bağlayabilir, kategorize edebilirsiniz.
örnek başlığımız "hababam sınıfı" olsun; iyi ipuçları: mizah,rıfat ılgaz,sinema,kemal sunal,domdom ali,inek şaban,adile naşit
kötü ipuçları: çokkk komikk,bunun adı neydi unuttumm,bi bakar misiniz,çok egleniyorum,pffff
ekleyeceğin ipuçları -adı üstünde ipucu- mutlaka başlıkla ilgili olmalı!
artık bu başlığa ipucu ekleyebilecek kıvama gelmişsindir! bol şans
Kim bu Sabetaycılar?.. Ya da diğer bir deyişle dönmeler?.. 1400 ve 1500’lü yıllarda özellikle İspanya’da baskı ve işkenceden kaçıp Osmanlı’ya sığınan, toprağımızı vatan sayan ve yüzyıllar boyu özgürce yaşayan Yahudiler! Bir bölümü bu süreçte dillerini, dinlerini, kültürlerini koruyor. Ama görüntüde Müslüman oluyorlar. İşte bu yüzden onlara “dönme” deniyor…
Sabetaycıların adetlerini ve Türkiye'deki en ünlü Sabetaycıları
Sabatayizmin kurucusu Sabatay Sevi'dir... Ona inanan Yahudilere göre o bir Mesih. Sabetayizm de Yahudi Mistisizmine ya da başka bir deyişle Kabbala’ya dayanan gizli bir inanç… Gizliliğin sürdürülmesi amacıyla bu inanca inananlar “Müslüman gibi” görünürler ve Müslüman isimleri alırlar.
Onların da Tanrı inancı tam. Ancak peygamber olarak Sebatay Sevi’yi görüyorlar…
Aralarına katilleri almıyorlar.
Zina kesinlikle yasak.
Yalan şahitlik, birbirini ele vermek iyi karşılanmıyor.
Her gün gizlice mezamir okuyorlar.
Her ayın doğuşunu izleyip, ay ile güneşin yüz yüze bakmaları için dua ediyorlar.
Oğullarını sünnet ediyorlar.
Türklerin gözlerini örterek gizlenmek için Müslüman adetlerine dikkat ediyorlar.
En önemlisi ise kendi aralarında evleniyorlar, asla bir müslümanla evlilik sözleşmesi yapmıyorlar
Hepsinin gizli Yahudi adları vardır ve birbirlerine şalom aleyke diye yahudi selamı veriyorlar.
Ölülerini Türk mezarlığına gömmüyorlar.
Gizli mabedleri var ve Mezheplerinin sırrı ancak evlenince kendilerine bildiriliyor…
Peki Türkiye’de kaç Sabetaycı yaşıyor? Türkiye'de Sabetaycı olduğunu söyleyerek 1969 yılında resmi makamlara Musevi olmak üzere başvuran bir kişi bulunmaktadır: Ilgaz Zorlu… Resmi rakam bu nedenle bir kişidir.
Gayri resmi rakamlara gelince… Türkiye’de bu konu üzerine pek çok araştırma yapan ve yayınlayan en önemli kişi Yalçın Küçük oldu Küçük isimlerden yola çıkarak kimlerin Sabetaycı olduğunu “deşifre” etti. İŞTE KÜÇÜK’E GÖRE SABETAYCI OLAN İSİMLER…
- İSMAİL CEM
-HÜLYA AVŞAR
-KEMAL DERVİŞ
“Derviş ailesi Sabetayistlerin Kapanî kolunun lideridir.”
-CEM BOYNER
-BEHİCE BORAN
-MAZHAR ALANSON
-GÜLBEN ERGEN
-DİNÇ BİLGİN
-TANSU ÇİLLER
-YAŞAR KEMAL
-SAMİ KOHEN
(Küçük’e göre Sami isimliler çoğunlukla Sabetayist’tir)
-DENİZ AKKAYA
-NAİM TALU
Küçük, Talu için, Cumhuriyet Türkiye’sinde Başbakanlık koltuğuna oturabilmiş ilk Sabatiyst diyor.
-SEDAT SİMAVİ
-VİTALİ HAKKO
-YILMAZ ERDOĞAN
-SERTAB ERENER
-ÇEVİK BİR
-RAHŞAN ECEVİT
ve daha bilmediğimzi birçok kişi...
güzelim türkiyem binbir çeşit ırk,binbir çeşitte inanışlı insanları barındırıyorsun,ama herşeye rağmen yıkılmadan ayakta durabiliyorsun...
28 Haziran 2008 13:56
werwe
bu kısılerın sebataycı oldugunu kendı agızlarından mı duymuslar????
yenı duydumda
28 Haziran 2008 14:00
-thebaşak-
yahudiler dünyada da zaten büyük bi güç benzer inançta olanların ülkemizde de olması ve önemli yerlerde olmaları şaşırtıcı değil
28 Haziran 2008 14:02
trevanian
sen hiç kimsenin çıkıpta böyle bir açıklama yapacağını düşünüyormusun?fakat araştırmacılar sağolsun bulup çıkartıyorlar ortaya,aksini de iddaa etmediklerine göre...
28 Haziran 2008 14:03
werwe
dorudurrr ben bılmıyordum bole bıseyıııı onun ıcın sordummm
28 Haziran 2008 14:03
anasayfa
yılmaz erdoğan'ın kardeşinin gülben ergen'le evlenmesi de kendi aralarında evlilik yaptığının ispatı mıdır :p gözüme çarptı listede görünce ikisini de
28 Haziran 2008 14:04
trevanian
En önemlisi ise kendi aralarında evleniyorlar, asla bir müslümanla evlilik sözleşmesi yapmıyorlar
buna güzel bir örnek veriyim,gülben ergen ve mustafa erdoğan...
28 Haziran 2008 14:05
dj recep inthe house
deniz akkayayı bu lısteye koymak bu lıstedekı ınsanları kucuk dusurmektir be :P
bunlar bılınenlerı ya bılınmeyenlerını nabacaz?
28 Haziran 2008 14:15
trevanian
bilinmeyenleri de biz araştırıp bulacaz ben buldum bile mesela yaşar büyükanıt ilginç değilmi?
28 Haziran 2008 14:17
erik
çok güldüm valla. Dönme mi deniyormuş? bu bir kalıba sokup üstüne de etiket yapıştırma eğilimimize hastayım. Diğer bir hasta olduğum eğilimimiz ise hakkında pek bilgimiz olmayan, ya da şehir efsanesi gibi gelişen şeyleri hemen kötü ya da tehlikeli olarak nitelendirmemiz:D
128 Haziran 2008 15:14
jaja of opobo ® .iz
Bir bölümü bu süreçte dillerini, dinlerini, kültürlerini koruyor. Ama görüntüde Müslüman oluyorlar.
bu ne be?...dilini de,dini de korur bunda yanlış olan nedir?.....elinizde olsa gayrimüslümleri yok etceniz sanırım.....ayrıca aslen musevi olup da görünürde müslüman olsan kimseyi görmedim ben....
örnek isimler verilmiş,,,,,hedef gösterilir gibi...amaç ne?
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/20591
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.