Venezuela lideri Hugo Chavez, dün beklenmedik bir açıklamayla, Kolombiya’daki isyancı grup Devrimci Silahlı Güçler Cephesi FARC’ın liderliğine “silahlı mücadeleye son verin, elinizdeki yüzlerce rehineyi de serbest bırakın” çağrısı yaptı.
BBC TÜRKÇE/LONDRA - Venezuela’da televizyonlarda yayınlanan “Alo Başkan” programındaki konuşmasında Chavez, doğrudan doğruya FARC’a şöyle seslendi: “Gerilla savaşı tarih oldu. FARC, imparatorluğun (ABD’yi kastediyor) bize yönelik tehdidinde bahane olarak kullanıldığını bilmelisin. FARC’ın dağlarda tuttuğu herkesi serbest bırakmasının zamanının geldiğine inanıyorum. Bu, insani bir adım, bir işaret olur, karşılığında da hiçbir şey istenmemeli, hiçbir şey. FARC’ın yeni liderine şimdi benim teklifim bu.”
FARC, lideri Manuel Marulanda’nın ölümü ve Kolombiya ordusunun lider kadrosunu hedef alan operayonları ardından, son zamanlarda hayli güç durumda.
Chavez de, FARC’ın 1964 yılından bu yana yürüttüğüne benzer gerilla savaşlarının modern Latin Amerika’da yeri olmadığını söyledi ve “Şu anda Latin Amerika’da, silahlı hareketin yeri yok. Bunu FARC’a söylemeliyiz. Marulanda’ya bunu söylemek isterdim.” diye konuştu.
Chavez, her ne kadar şaşırtıcı açıklamaları, sürpriz çıkışlarıyl bilinse de, bu son çağrısı gene de sıradışı olarak değerlendirildi.
FARC ANCAK CHAVEZ’İ DİNLER
Daha bir kaç ay öncesine kadar, Kolombiya ve uluslararası topluma FARC’ı terörist örgüt olarak nitelemekten vazgeçmeleri uyarısında bulunan Chavez’in, şimdi örgüte “silahlı mücadeleye son verin ve rehineleri bırakın” çağrısı, politikasının tam zıddına döndüğüne işaret ediyor. Ancak BBC Latin Amerika muhabirleri, FARC tarihsel olarak, kendi hiyerarşisi dışında kimseyi dinlemediğini ve Kolombiya kamuoyunun eğilimlerini de pek dikkate almadığını hatırlatıyorlar.
Ama eğer birilerine kulak vereceklerse, bu kişi ancak Chavez olabilir. Yayımladıkları bildirilerde, Venezuela liderine ve Simon Bolivar tarzı devrimci hareketi olarak niteledikleri eylemlerine parlak ifadelerle gönderme yaptılar şimdiye kadar.
Chavez’in “21 yüzyıl sosyalizmi” olarak nitelediği politikalarını da, Kolombiya’da uygulamak istediklerine en yakın model olarak gördüklerini söylüyorlar. Bu nedenle en önde gelen uluslararası dostları Chavez, siyasi rehineleri serbest bırakın ve oturup müzakere edin dediğinde, bunu dilkkkate almaları mümkün.
Ama kısa vadede, FARC’ın herhangi bir adım atması beklenmiyor. Örgütün efsanevi lideri Manuel Marulanda öldürüldü. Yerini alan Alfonso Cano, teorik olarak güçlü, inatçı bir komünist. Ancak alt kadroların bazıları liderliğe daha savaşçı bir isim istedikleri için bir süre, örgüt içinde etkinliğini arttırmak isteyecektir.
Gözlemcilerin üzerinde neredeyse hem fikir oldukları nokta ise, FARC liderliğinin, nefret ettiği, son beş yılda aldıkları darbelerden sorumlu tuttukları Kolombiya’nın sağcı Devlet Başkanı Alvaro Uribe’yle görüşmek istemeyeceği..
Arkadaşlar, chavez in bu sözünü nasıl yorumluyorsunuz.. Devrim kanla gelir diye bir kavram vardı, bu kavram yok mu oluyor? İnsanlar bilinçleniyor mu? Yoksa bu olay sadece yerel bir olay mı yani sadece günay amerika ya ait bir şekillenme mi?
Evet bence de artık mücadele biçimleri değişiyor, buna revizyonizm diyebilirsiniz ama bu koşullar dinamik bir biçimde şekilleniyor. Teknoloji, bilim, sanat ve diğer alanlarda olan farklılaşmalar toplumların yapısını değiştiriyor ve böylece bu dinamik süreçteki mücadele saydığım temel unsuralara göre değişiyor. Tamam, bu şuanda güney amerikada ki güncel bir durum, halk yapısı farklı vb.. ama benim düşüncemde artık mücadele biçiminin farklılaşması, daha yaratıcılaşmak belki daha çok yorulmak...