keşkeki az cok duydum ama dartı nedır.darıdan (mısır) mı gelmıs?
10 Mayıs 2008 18:07
**imalısır**
DARTI: Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir.
cemmre demis ki: DARTI: Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir.
:D
10 Mayıs 2008 18:13
**imalısır**
yhaf tanercan :))) sana okadar yazdım bida ne gerek var uzun uzadıya yazmayaaa
ölen birisinin ardından verilen cenaze evinde verilen yemeklerde artık bizim ülkemizden geleneğin dışına çıkılmış durumda birçok ilde,mesela ben adanalıyım ve bizim oaralarda ve birçok yerde eskiden cenaze evine yemek yemeye gidilmez aksine komşular yemek yapıp getirilermiş burdaki mantıksa zaten cenaze sahipleri yeterince üzgün ve yorgun oldukları için yemek işleriyle uğraşmasınlar yardımlaşma ve komşuluk kendini göstersin diye insanlar yemek getirilermiş ama artık ne yazık ki cenaze evlerine birçok insan yemek yeme zihniyetiyle gitmekte,ama tabi gelenekleri korumaya çalışan insanlar da var.örneğin 6 yıl önce babaannem vefat ettiğinde dayımın eşi birsürü yemek yapıp getirmişti ve mevlid sırasında biz o yemekleri gelen insanlara ikram etmiştik,benim annem de sağolsun hiçbi cenaze evine boş gitmez gelenek budur ve böyle sürdürülmesi gerekir ve geleneklerimize sürdüren insanlara sonsuz teşekkürler insanlar böyle zamanlarda biraraya gelip insanlıkları göstermezlerse neden kendilerine biz insanız diyorlarki nese bu güzel yazıya tşkler başlığı açan arkadaşımı duyarlılığından ötürü de tebrik etmek istiyorum...
10 Mayıs 2008 18:33
b@b@c@n
[quote=ketum]oo keşkek boyabatın meşhur yemeklerindendir. hatta haftaya keşkek günü var bizim köyde. yanında köy usulü bol teryağlı pilav üstü et .. yanınada ekşi ekşi köy ayranı oooofff ooof naptın abı yha herkes salyası aktı mendıl verr:=)
bişeyi yemek açısından bakarsak ben düğün çorbasına hastayımdır öyle böyle değil hemde:)
16 Mayıs 2008 04:38
_angelus_
Acıktım lan başlığı okuyunca..! Nerden bulcam sabahın köründe bu yemekleri...Annneeeeeeeeeee.... :(
16 Mayıs 2008 04:59
'bloody mary'
walla bizim oralarda ölenin ewine konu komşu eş odst akraba en azından ,ilk iki üç gün yemek yapıp getirir gelen giden için kendileri için fln...sora da ölenin kırkıncı gününde ölenin ruhu için mevlit okutulur ve yemek verilir.mevlit olayı gzl bişe ama halka yemek vermek yerine başka şekillerde yardımlar yapılsa çok daha yararlı ve makbul olur die düşünüorum
16 Mayıs 2008 12:29
ülkü özcan
akşehir de köylerde(en azından bizim köyde) düğünlerde yoğurt çorbası,bulgur pilavı cacık falan yparlar..ve ben sinir olurm,yoğurt çorbasını hiç sevmem..
16 Mayıs 2008 13:16
hiyelk@r
şimdi açıkçası çok tecrübeli olduğum, bildiğim bi olay değil. ama yanlış hatırlamıyosam, düğün zaten dünya genelinde öyle kalabalık yemeli bi içmeli bi organizasyon, ama cenaze yemeği gayet başka yerlerde de olan bişey. yani bu tarz sosyalliğin sıfır düzeyde olduğu Amerikalı vatandaş bile yapıyo, dizisi vardı six feet under diye.. dizilerden gelenek görenek takip eden dejenere genç olarak ben, sevmedim, sevemedim bu tarz ritüelleri.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/19844
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!