gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Güncel - Marmara’da ‘hareket’ uyarısı
 Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
 Yazar: Mesaj:
**imalısır**
**imalısır**
Kandilli’den Marmara’da ‘hareket’ uyarısı

Kandilli Rasathanesi Müdürü Gülay Altay, Marmara’nın güneyinde, kuzeyinde ve Saros Körfezi açıklarında ‘hareketlenme’ olduğunu belirtti, “Uzmanlar riski az göstermemeli” uyarısı yaptı.

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Gülay Altay, en son Yalova Çınarcık’ta 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini, 2000 yılından günümüze kadar genelde Marmara Bölgesi’ndeki fay hattının devamında bir hareketlilik yaşandığını ve bunların kayıt altına alındığını bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Altay, “Marmara’nın güneyinde de kuzeyinde de hareketlilik var. Saros Körfezi açıklarında da var. Dolayısıyla deprem beklentisi olasılığı hala yüksekliğini koruyor” diye konuştu.

Türkiye’deki afet yönetim sisteminin ulusal boyutta yeniden yapılandırılması ve gerçekleştirilmesinin önemine işaret eden Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaynakların yerinde kullanımı, çeşitli konularda çalışan birimlerin birbiri ile eş güdümde ve koordinasyonunun yapılmasının çok yararlı olacağını düşünüyorum. Zaten başladı. Ulusal bir koordinasyon olması gerektiğini bilmek zorundayız. Kurumların ilişkilerini bütünleştirerek yapmaları ulusal bir sorun. Sadece deprem beklentisi değil, depreme hazırlık yönündeki projelerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekir.

UZMANLAR RİSKİ AZ GÖSTERMEMELİ

“Halkımız, Türkiye olarak bir deprem tehlikesi içinde yaşadığını bilmek zorunda. Bu depremlerin olacağını, her depremden sonra panik yaşanmaması gerektiğini, bulunduğumuz mekanları güvence içine almanın, kişilerin de bu konuda sorumlulukları olduğunun talebi içinde olmalı. Türkiye’de 5 ve 6 büyüklüğünde depremler olacaktır. Bu bilgilerin uzmanlar tarafından mümkün olduğu kadar güvenli tarzda iletilmesi gerekiyor. Yani uzmanlar tarafından riski az göstermek olmamalı. Bu risk var ve riskin olurluğunu dikkatle değerlendirmek gerekiyor. Yapılan çalışmalar sadece Türkiye için değil uluslararası boyutta, ileri çok değişik çalışmalar. Kandilli de bu yolla çalışmalarını yapıyor. Dolayısıyla halkımızın güven içerisinde bunu bilmesi gerekiyor.”

DENİZ DİBİ RASATHANESİ

Gülay Altay, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden sonra, çalışma alanlarını genişlettiklerini belirterek, Kandilli Rasathanesi’nin çalışmalarını, deprem verilerinin daha hızlı ve sağlıklı elde edilmesi, risk azaltmada mühendislik uygulamaları ve bilgi iletişiminin artırılması yönünde yoğunlaştırdığını bildirdi.

Marmara’da depremlerin deniz içinde de sürekli izlenebilmesini sağlayacak deniz dibi rasathanesi çalışmalarının başlatıldığını ve risk azaltmayı amaçlayan etkin mühendislik projelerinin hayata geçirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Altay, şunları kaydetti:

“Öncelikle depremde etkili olan Marmara’yı ölçebilmek gayesiyle, deniz dibi rasathanesinin oluşturulması üzerinde ilk adımları attık. Bunlar sabit rasathaneler olacak. Marmara Denizi’ne 5 adet, ağırlıklı Marmara’nın güneyi olmak üzere 10 adet karasal rasathane yerleştirmek üzere çalışma başlattık. Denizdeki rasathanede veri akımı, fiber kablolarla gerçekleştirilecek.”

Prof. Dr. Gülay Altay, Telekom desteği ile en son teknolojide yapılmakta olan bu sistemin yerleştirilmesinin hava şartlarına göre 2009 yılının ortalarına kadar sürebileceğini belirtti.

TSUNAMİYE KARŞI ERKEN UYARI SİSTEMİ

Prof. Dr. Altay, rasathane ile ilgili ayrıca şu bilgileri verdi:

“Yerleştirme işleminin ardından rasathane, son derece önemli bilgiler aktaracak. Sade bu sistem içinde sismometre yok. Ayrıca, deniz seviyesini ölçen sistemler, hidrofon gibi başka ölçüm aletleri de buralara konulacak. Bu, Türkiye için önemli bir aşama. Dünyada çok sayıda yok bunlardan. Şu an gerek Avrupa ülkeleri, gerekse Akdeniz’i çevreleyen ülkeler, gerek depremsellik yönü ile gerekse Tsunami oluşmasını izlemek amacıyla çalışmalar yapıyorlar. Bu sistemle Tsunami açısından da erken uyarı alma imkanı olacaktır. Dolayısıyla daha önceleri, Kuzey Anadolu fay hattındaki tehlike boyutundan bahsetmiştik. Bu hattın gelmiş olduğu en son nokta itibarıyla 1999 Gölcük-İzmit depremlerinden sonra ve daha önce de 1912 yılı başlarında kırılmış bir parça var. Bu sistemle Marmara’da o kırığın kırılıp kırılmadığı rahatlıkla gözlemlenmiş olacak, olumlu veriler aktarılacak. Çok büyük bir proje. Bunun ilk verileri başladığında Türkiye içinde son derece önemli bir adım atılmış olacak. 2009 ortalarında tamamlandığı zaman sağlıklı veri aktarımı başlaması için bütün testleri yapılıp aktarım başlatılmış olacak. Bunun başlayabilmesi için denizde de çalışmalar yapılacak.”

1 defa alkışlanmış (1)  9 Mayıs 2008 09:49  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
açılıcak başka başlık kalmadı ...

1 defa alkışlanmış (1)  9 Mayıs 2008 10:17  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
senin bunu diceni biliodum...

9 Mayıs 2008 10:21  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
nerden biliyodun peki?
ya da ben başlık için veya başlık sahibi için mi kötü 1şey dedim şimdi?
söylediğim şeyin olumlu 1yanı olmasada 1nedeni vardır belki...

cemmre demis ki:
senin bunu diceni biliodum...

9 Mayıs 2008 10:23  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
nerden mi bilioyodumm.depremle ilgili bi vıdyo koymuştum ozamanda bana tepki göstermiştin

9 Mayıs 2008 10:25  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
tepki olarak algıladıysan özür dilerim ama ben kimseyi kırma amacıyla laf etmiyorum burda...

ama şöyle 1şey var ki 99da 7.4ü en kötü şekilde yaşayan insanlardan 1iyim ve bu yüzden bu tarz şeyler emin ol ki çok kötü şekilde koyuyo insana...özelliklede başlıkla alakalı olan fotoğraf (anasayfadaki...)

umarım derdimi anlatabilmişimdir azda olsa,niyetim kimseye tepki göstermek ya da terslemek değildi sadece sabah sabah bi bakınıyım dediğimde böyle bi başlık ve o tarz 1resim görmek irkilmeme sebep oldu =S

umarım derdimi anlatabilmişimdir azda olsa?

cemmre demis ki:
nerden mi bilioyodumm.depremle ilgili bi vıdyo koymuştum ozamanda bana tepki göstermiştin

9 Mayıs 2008 10:28  mesajın adresini al  
no control
no control
yıllardır büyük bir deprem olacağı biliniyor..
peki bunun için ne yapılıyor..sadece tv'den konuşuluyor...depreme dayanıksız binalar için herhangi bir şey yapıldımı ? hayır...
ne olacak peki...deprem olduktan sonra az biraz ah vah edilecek...suç çaktırmadan halka atılacak...

1 defa alkışlanmış (1)  9 Mayıs 2008 10:30  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
seni anlayabilirim o depremi bende büyük kayıplarla yaşadım.
hayatımın dönüş noktosı oldu belkide herşeyin bittiği bi andı.ama alıştım.

9 Mayıs 2008 10:31  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
daha öncekinde ne yapıldı?
hiç 1 b*k yapılmadı ve hatta Gölcük merkezli depremin çok çok sonralarında ölüm sayısı gerçek sayının 5te1ine yakın 1rakama indirildi söylemlerde...tek nedeni neydi?
çok değerli ...pu çocuğu büyüklerimizin 99da 7.4le yerle bir olan hayatlara olan saygısı ve halkını dahada ..kebilme isteği...

no control demis ki:
yıllardır büyük bir deprem olacağı biliniyor..
peki bunun için ne yapılıyor..sadece tv'den konuşuluyor...depreme dayanıksız binalar için herhangi bir şey yapıldımı ? hayır...
ne olacak peki...deprem olduktan sonra az biraz ah vah edilecek...suç çaktırmadan halka atılacak...

9 Mayıs 2008 10:33  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
benim alışmak istemediğim ve istemeyeceğim,hatta alışmayı deneyemeyeceğim kayıplarım olduğu için ben geçmişte olanları görmezden gelemiyorum...

cemmre demis ki:
seni anlayabilirim o depremi bende büyük kayıplarla yaşadım.
hayatımın dönüş noktosı oldu belkide herşeyin bittiği bi andı.ama alıştım.

9 Mayıs 2008 10:34  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
görmezden gelme zaten kimse gelmemeli ama kendinide yıpratmamalısın

9 Mayıs 2008 10:37  mesajın adresini al  
no control
no control
depremle ortaya çıktı ki biz birer kağıt üzerinde yaşıyoruz..
devlet aslına o kadar da güçlü değilmiş halkını kurtarmaya gelince...
hala izmitte birer barakada yaşıyan insanlar mevcut...
deprem konutlarından geçen sene bitenleri olmuşdu..
depremdeki yaraları sarmak amacıyla çıkarılan vergilerin tadına doyum olmadı hala alınıyor
ders alındı mı?
hayır
istanbul hala bir gecekondu şehri...kağıtan evlerde yaşıyor...

1 defa alkışlanmış (1)  9 Mayıs 2008 10:37  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
deprem konutlarıda ayrı bi sorun zaten

insanlar depremden çıkmış ewlerını kaybetmişler büyük bi destek olarak gösterilen deprem konutları aslında hiçte öyle değiller.

evin iki taksidini ödememişiz ve hacize geldiler geçen ay.ve ewi kurtarmanın tek yolu paranın tamamının ödenmesiydi.mecburen bütün taksitleri kapattııkk.bumu yardım??şerefsiz bu dewlett

9 Mayıs 2008 10:41  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
ben bi ihtimal senden küçüğümdür yaş olarak,89luyum
deprem 99daydı,9sene önce...10yaşımda falandım sanırım o zamanlar ve 10yaşında bi veletin görüp görebiliceği en berbat manzaraları gördüm oturduğum yerde her 1tarafın yerle1 olması nedeniyle,haliylede iz kalması sanırım normal ve görmezden gelmek gibi bi lüksüm yok sanırım...Neyse ben daha kimsenin canını sıkmıyım en iyisi...

Can sıkıcak bişi dediysem kusuruma bakmayın sadece konunun hassas oluşu nedeniyleydi,özellikle başlık sahibi tepkim sana değildi (daha önceki video olayını hatırlatınca hatırladım)-kusura bakma...

cemmre demis ki:
görmezden gelme zaten kimse gelmemeli ama kendinide yıpratmamalısın

9 Mayıs 2008 10:42  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
evet küçüksün abla diyebilirsin :)

önemli diiil tepki olarak almadım zaten .

sen canını sıkma

9 Mayıs 2008 10:44  mesajın adresini al  
no control
no control
deprem sırasında görülen manzaralar herkesi yaralamıştır...
oraya gidenler hala o kokuyu duyacaktır...buz pistinin morga dönüştüğü hala akıllardadır...kimsenin aklından çıkmadı görüntüler..hele ki gidenler görenler...

yardımlar ayrı bir olaydı....evleri yıkmak için dozer kullanılması dünyada sayılıdır...ve o dozeri kullanırken ölenler...gönderilen yardımların kaybolması....
hala sarılamamış bir yaradır

9 Mayıs 2008 10:47  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
abla derken :) 15yaş fark varsa olabilir?
tepki olarak algılamadığına sevindim,geçende burdan biriyle yine böyle 1konuşma nedeniyle başlıklarda kurtlar vadisi modunda polatçılık oynadık arkadaşın kendisine sadece sanalda olan özgüveni nedeniyle...Bende o yüzden belirtiyim dedim sen ilk mesajında senden böyle bi tepki bekliyorum tarzında bişi deyince :(

cemmre demis ki:
evet küçüksün abla diyebilirsin :)

önemli diiil tepki olarak almadım zaten .

sen canını sıkma

**imalısır**
**imalısır**
yaşadıklarımızı nerden biliyosun ki kendını kıdem olarak yüksek görebiliyosun

**imalısır**
**imalısır**
:)

evet bazı insanlar sanalda atıp tutmayı pek sewerler boşşveeeeeeerrrrrr

9 Mayıs 2008 10:49  mesajın adresini al  
kwn©h
kwn©h
8katlı binanın 2nci katından çıktım,kıdem dediğin şey buna göre oluyosa...

kahin pekmez demis ki:
2.kattan atlamıştım en kıdemli benim aranızda.

9 Mayıs 2008 10:50  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008