gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Güncel - Generaller hamile kadına selam durur mu?
 Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
 Yazar: Mesaj:
hnd1905
hnd1905
Generaller hamile kadına selam durur mu?

İspanya’yı giderek pembe bir ülke haline getiren Zapatero bu kez de maçoların son kalesi orduya el attı. Savunma Bakanlığı’na hiçbir askeri tecrübesi olmayan 7 aylık hamile bir kadını getirdi. Muhafazakârlar ne kadar tepinse nafile, hem bunun tarihte örnekleri de yok değil...

Eğer Yunan mitolojisindeki her biri irikıyım Zeyna’lara benzeyen Amazonlar’ın varlığına inanmıyorsanız geçtiğimiz hafta Avrupa tarihinde bir ilke tanıklık ettiniz.
İktidara geldiği günden bu yana İspanya’da kadın erkek eşitliği konusunda devrim niteliğinde adımlar atan İspanya Başbakanı Jose Louis Rodriguez Zapatero bu kez gerçekten de insanlara küçük dillerini yutturacak bir adım attı.
Ve 37 yaşındaki bir hamile kadını Avrupa’nın en önemli ordularından birinin tepesine getiriverdi!..

İspanya’nın yeni Savunma Bakanı Carme Chacon, geçtiğimiz haftaya işte bu özelliğiyle tam anlamıyla damgasını vurdu. Ama İspanya Genelkurmay Başkanı’nın Chacon karşısında el pençe divan durur halde brifing vermesi, ülkenin maço ordusunun üstelik de hamile olan bir kadına emanet edilmesi muhafazakâr cepheyi adeta burunlarından solur hale getirdi.
Yıllardan beri muhafazakârların en önemli yayın organı olan El Mundo gazetesi başyazısında Zapatero’ya ateş püskürdü:
Bir kadın Savunma Bakanı olabilir anladık. Ama hamile birini getirip ordunun başına koymak da ne oluyor?

Ordumuzda ne kadar tehlikeli bir oyun oynadığının farkında mısın? İspanya ordusu senin sosyal deneylerine kobay olacak bir kurum değildir!
Başında askeri anlamda hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmayan bir kişinin bulunduğu ordu Afganistan’da bir kriz çıkması durumunda kimin sözünü dinleyecek?
El Mundo’nun bu sert yazısı aslında bir anlamda İspanya’da son 5 yılda yaşanan değişime yönelik de bir tepki.

“Maçoları hiç sevmem hatta feminist olduğumu söyleyebilirim” diyen Sosyalist Başbakan, bundan önce ülkede kadın haklarını geliştirmek için belki de hayal bile edilemeyecek değişikliklere imza attı.
Franco döneminde kocalarının izni olmadan banka hesabı açamayan, pasaport alamayan hatta imza atma yetkisi bile olmayan kadınlar şimdi Zapatero sayesinde “erkek olmanın nasıl bir şey olduğunu” tadıyor.
Ayrıca Chacon da tarihte ilk tepki gösterilen kadın Savunma Bakanı değil.

Silah ve asker kavramı yan yana geldiğinde birbirine bağırıp çağırıp emredersiniz diyen sert çocukları hatırlayanlar için söyleyelim, Avrupa’nın bir önemli ordusu daha uzun zamandır bir kadına emanet.
Evet, Fransızlar da taa Chirac hükümetinden bu yana Savunma Bakanı olarak Michele Alliot Marie’nin becerilerini izliyor. Aslında Marie’nin ilk göreve geldiği günler Chacon için de bir ders niteliğinde.
Marie, Fransa’nın ilk kadın Savunma Bakanı olduktan sonra generallerin kendisine tabiri caizse “soğuk yapması” üzerine bir dizi şova imza atmış ve komuta kademesinin takdirini bu şekilde kazanmıştı.

Fransız bakan orduya kendini kabul ettirmek için paraşütle de atladı, helikopterden de sallandı, Fildişi Sahilleri’ndeki Fransız askerlerle tatbikata da katıldı. Hatta Noel’de Afganistan’daki Fransız askerlerini bile ziyaret etmeyi ihmal etmedi.
Ama tabi herkes Alliot Marie değil... Anayasasında savaşı yasaklayan Japonya’da ise ülkenin halen görevde olan ilk kadın Savunma Bakanı’nın görevine başlamadan önce sorduğu ilk soru “Ben ne giyeceğim?” olmuştu.
İngiltere ise ilk kadın Savunma Bakanı ile 2000 yılındaki Blair kabinesinde tanıştı: Barones Liz Symons...

İsmi havalıydı ama Savunma Bakanlığı’nın resmi aracıyla her öğleden sonra kuaföre gidip geldiği ve bakanlığı süresince araca tam 800 sefer yaptırdığı ortaya çıkınca onun da karizması çizildi.
Şimdi tüm gözler Chacon’un üzerinde... Aslında onun da pek fazla vakti yok. 2 ay sonra çocuğunu doğurup Zapatero’nun geçen yıl çıkardığı 16 ay maaşlı izin hakkını kullanma fırsatı olacak. Generaller de belki biraz rahat edecek...

UĞUR KOÇBA

Jose Louis Rodriguez Zapatero alkışlamak gerek bence!!!!!

8 Mayıs 2008 10:08  mesajın adresini al  
paslı eyfel
paslı eyfel
avrupanın göbeğinde böyle bir sorunun sorulmasını nasıl oluyorda kimse garipsemiyor, haberden çok ona şaşıyorum

8 Mayıs 2008 10:19  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
yani durmaz mı diyosun ....avrupalılarında bizden aşa kalır bi yanları yok....
onlarda da bizim kadar olmasada eşitsizlik var en azından siyasette ama Zapatero bu konuyu çözmüş gibi zaten devlette bakanların çoğunu kadın olarak atamış kadınlar çoğunlukta gayette iyi yapmış......

8 Mayıs 2008 10:25  mesajın adresini al  
paslı eyfel
paslı eyfel
o fetüs en nihayetinde generaller gibi insan olacak.
onu taşıyan da bir anne.
kızı gömen kara cahil putperestlerden hiç bi farkı yok bence bu soruyu sormanın.

8 Mayıs 2008 10:31  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
ya gündem yapmışlar ben mi soruyorum...
dediğin doğru ama dünyanın bir çok ülkesinde genelde kadınlar bu gibi konularda hep ikinci plandalar...
ispanya da kadınları ikinci plana atmadığı için eleştiriliyor....

8 Mayıs 2008 10:36  mesajın adresini al  
paslı eyfel
paslı eyfel
soruyu soranın sen olmadığını biliyorum tabiki
gizli özne sen değilsin merak etme :)

8 Mayıs 2008 10:37  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
yok ben bu konuda sözde özne oluyorum ama zaten soru gerçekten saçma....
selam durmaması için bi sebep yok neymiş deneyimsizmiş...
sanki her gelen annesini karnından deneyimli doğuyor bu kadın ispanya ya iyi gelcek bence....

8 Mayıs 2008 10:40  mesajın adresini al  
paslı eyfel
paslı eyfel
demek ki aptallığın ırkı yokmuş

8 Mayıs 2008 10:48  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
yok tabikide...

8 Mayıs 2008 10:48  mesajın adresini al  
b@b@c@n
b@b@c@n
zuhaahaha

8 Mayıs 2008 13:39  mesajın adresini al  
tane® can
tane® can
el mundo işi bilmio, zaptero gelip bana fal baktırdı, o atadaığı karının karnındaki bebek bu yüzyılın en büyük komutannı olcak, cakal zapeto cekirdekten yetiştireyim demiş:)

8 Mayıs 2008 15:15  mesajın adresini al  
jehad
jehad
$aka mı ?

8 Mayıs 2008 16:03  mesajın adresini al  
meazzaa
meazzaa
ordu komutanı anasını a...daysa olabilir

8 Mayıs 2008 16:09  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
kesin sormuştur sana fikrine başvurmadan böle bişi yapar mı hiç;)

repciyereprep demis ki:
el mundo işi bilmio, zaptero gelip bana fal baktırdı, o atadaığı karının karnındaki bebek bu yüzyılın en büyük komutannı olcak, cakal zapeto cekirdekten yetiştireyim demiş:)

8 Mayıs 2008 17:29  mesajın adresini al  
tane® can
tane® can
siz benim kim olduğumu biliyor musunuz ,hı:))

8 Mayıs 2008 17:45  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
yok tanışmadık galiba::D

8 Mayıs 2008 17:49  mesajın adresini al  
banshee
banshee
Ya ne kadar güzel. Elin adamları neler tartışıyor, neleri sorun ediyorlar. Çok hoşuma gitti. Bir de bizlere bak; Laiklik, demokrasi, cumhuriyet, Türkiye Cumhuriye'nin uniter yapısı.
Şu haberler resmen çerezlik geliyor bana, keşke benim de gündemim böyle olsa.

8 Mayıs 2008 18:58  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
yani Zapatero gibi bi adam görmedim....
helal olsun eğer başa geçersem yönetimdeki eşitsizliği kaldırcam erkekten çok kadın bakan alcam demiş...sözünüde tutmuş helal olsun darısı başımıza ne diyim....

8 Mayıs 2008 19:03  mesajın adresini al  
banshee
banshee
Erkekler yönetiyor diye zaten dünya sıçıyor.
Bir de böyle deneyelim, iyi fikir.

8 Mayıs 2008 19:04  mesajın adresini al  
hnd1905
hnd1905
zaten bu haberden sonra bi sürü insan ispanyada yaşamak isterdim falan demeye başlamış dünyanın bir çok yerinde gayette haklılar...
bende yaşamak isterim...

8 Mayıs 2008 19:06  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008