gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Güncel - Anneler gününün tarihçesi
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 19
 Yazar: Mesaj:
hüzün abi
hüzün abi
Anneler Günü kendini 1600'lü yıllarda İngilizler'in Mothering Sunday (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa'ya yayılmasından sonra Anneler Pazarı kutlamaları ruhani bir güç sayılan Anneler Kilisesi ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.

İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da hıristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek mothering cake adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.

Hıristiyanlığın Avrupa'da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan Anneler Kilisesi ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı.

Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde 1872 yılında kutlandı. Şair Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu'nun dördüncü Pazarı'na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Amerika’nın Filedelfiya eyaletinde 9 Mayıs 1905 günü Jarvis isimli bir kızın annesi öldü. Annesini çok seven Jarvis’in üzüntüsü aylarca sürdü. Hayatla kimsesi kalmayan Jarvis ölüm olayına bir türlü alışamadı. Yaşama küstü. Canlılığını, yaşama sevincini yitirdi. Yemedi, içmedi bir ara ölmeyi bile düşündü. Jarvis’in bu durumunu yakından izleyen komşusu Jarvis’le arkadaş oldu. Bir gün yaşlı komşu söyleşi sırasında Jarvis’e «İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur.» dedi. Bu iki cümle, Jarvis’i çok etkiledi. Ölümün de doğmak, yaşamak gibi bir doğa olayı olduğunu düşündü. Ancak bu doğruyu bulmak Jarvis’in annesine olan sevgisini azaltmadı. Aradan geçen süre içinde ölüm sözcüğünün soğukluğu gitti. Yerine anne sevgisinin sıcaklığı geldi. Artık Jarvis annesini gözyaşları ile değil severek. anmaya başladı. Acıları azaldı. İçinde arı, duru bir sevgi oluştu.

Aradan bir yıl geçti. Bu süre içinde Jarvis, hemen her gün annesinin mezarına çiçekler götürdü. Jarvis’in annesinin ölüm yıldönümünde bütün arkadaşları eve geldi. O gün Jarvis arkadaşlarına :

— Geçen bir yıl içinde çektiğim acılar bana şunu öğretti «Dünyada anne sevgisinin yerini dolduracak hiçbir sevgi yoktur. Yılın bir gününü annelere ayıralım. O günü annelerimizle ilgili anılarla dolduralım. Böylece annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim.» dedi.

Arkadaşları Jarvis’in önerisini çok beğendiler. Birlikte hemen kentin Belediye Başkanına gittiler. Başkan onları dinledi. Öneriyi içtenlikle benimsedi. Daha sonra bu öneri gazetelere, yazarlara anlatıldı. Jarvis ve arkadaşlarının çalışmaları kısa sürede sonuç verdi. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

Anneler günü ilk kez 1908 yılında kutlandı. Daha sonra bütün uygar ülkelerde kutlanmaya başlandı.

Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek 20. yüzyılın başından itibaren dünya çapında kabul görmüş oldu.
Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor.

Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika'da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere'de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.

7 Mayıs 2008 00:36  mesajın adresini al  
'' i l k o ''
'' i l k o ''
yemısım tarıhını yaa ;) yıne hedıye alma telası sevmıyorum bu gunlerı

7 Mayıs 2008 00:37  mesajın adresini al  
souvereign jr.
souvereign jr.
aslında annelere verdiğimiz en büyük hediye , bizim doğmamızdır. çünkü bir anne çocuğu olmasını çok ister her zaman...

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 00:40  mesajın adresini al  
son osmanlı
son  osmanlı
senede br gün anneni mutlu etmek kötü bişeymi gönül ister hergün sevindir her gün anneler günü olsun bu dünyada sana en çok değer veren kişi seni bilmiyorum ama benim için öyle isterlerse millet ana kuzusu desin umrumda değil =)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 00:41  mesajın adresini al  
'off the record'
'off the record'
Anneler gününüz kutlu olsun :Pp

7 Mayıs 2008 00:59  mesajın adresini al  
sweetdreams
sweetdreams
Annem görüyosun demi bak bu günler bile hep gavur icadı:)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 01:37  mesajın adresini al  
_lulu_
_lulu_
annemi çokkk özledimmm:(((( çokkkkkkk:(((((

7 Mayıs 2008 06:58  mesajın adresini al  
€gz@nt¡®¡k..
€gz@nt¡®¡k..
canım annem yaaa ):=)

7 Mayıs 2008 10:24  mesajın adresini al  
***jano***
***jano***
ya anneni yerine doldurca bişi var mı ya hepsi melek gibi ya:)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 10:34  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
Benim anneme bi tane anneler günü yetmez.

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:07  mesajın adresini al  
**imalısır**
**imalısır**
ANNECİM SENİ ÇOK SEWİYORUMMMMMM

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:20  mesajın adresini al  
bukowski.iz
bukowski.iz
anneler günü bugün mü yauv

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:22  mesajın adresini al  
matters.iz
matters.iz
11 mayıs

7 Mayıs 2008 12:22  mesajın adresini al  
bukowski.iz
bukowski.iz
bu başığın nesi güncel o zaman

7 Mayıs 2008 12:24  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
tarihçesi:)

bukowski demis ki:
bu başığın nesi güncel o zaman

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:31  mesajın adresini al  
lucarelli bop
lucarelli bop

Valla ben anneme anneler günün kutlu olsun desem, anneler gününe koyim sana bişey olmasın yawrucum der yani.. Umrunda bile değil;) zaten senede bi gün mutlu etmek kötü bişey

son osmanlı demis ki:
senede br gün anneni mutlu etmek kötü bişeymi gönül ister hergün sevindir her gün anneler günü olsun bu dünyada sana en çok değer veren kişi seni bilmiyorum ama benim için öyle isterlerse millet ana kuzusu desin umrumda değil =)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:34  mesajın adresini al  
lucarelli bop
lucarelli bop
amerikan icadı bu günler inanmayın :)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:36  mesajın adresini al  
bukowski.iz
bukowski.iz
tarihçesi:)

güncel tarih diyosun

sever misin güncel tarihi?

:)

1 defa alkışlanmış (1)  7 Mayıs 2008 12:38  mesajın adresini al  
İzmir lokması
İzmir lokması
Anneler gününü ilk Hristiyanlar icat etmil olabilir ama daha sonradan bugün evrenselleşmiştir. Yok bunu ilk şunlar bulmuş yok şunlar kullanmış mantığı Osmanlı'nın çöküş dönemindeki mantıktır. Tabiki kültürümü bozmak anlamındaki şeylere karşı olcaz ama Anneler bizim kültürümüzde de çok kutsaldır. Annenizi sevdiğinizi söylemeye üşenmeyin hiç bir zaman.. Bütün annelerin anneler günü kutlu olsun;)

11 Mayıs 2008 15:16  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 19
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008