ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Yeni gübre kralı Unakıtan
yumurta paraakitan unakitan
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 9

deliveren
deliveren
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın, mısırdan sonra, fiyatı yüzde 300 artan gübrede de ithalat devi olduğu ortaya çıktı. Oğul Unakıtan'ın şirketi AB Gıda AŞ, son 4 yılda 18.5 milyon dolarlık gübre hammaddesi ithal ederek 2007 yılında Türkiye'nin en fazla ithalat yapan üç büyük şirketi arasına girdi.

Pankobirlik ve ziraatçılar tarafından gübre ithalatında tekelleştiği ileri sürülen bakan oğlunun, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan olduğu kesinleşti. Cumhuriyet , Unakıtan'ın oğlunun tekel olduğu iddialarına dayanak olan fosforik asit ithalatının resmi belgelerine ulaştı.

Kayıtlara göre, Abdullah Unakıtan'ın sahibi olduğu AB Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 2003 ile 2007 yılları arasında toplam 21 milyon 736 bin 184 dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bunlar arasında fosforik asit, kalsiyum hidrojen ortofosfat, kalsiyum fosfatların oranları dikkat çekiciydi.

Gübre üretiminin ana hammadesi olan asitlerden AB Gıda AŞ, son 4 yılda, 18 milyon 516 bin 928 dolarlık ithalat yaptı. Fosforik asitler ağırlıklı olarak Lübnan ve Tunus'tan getirildi. Unakıtanların 4 yıllık ithalat işlemlerinde, gübre hammadesi ve türevleri, toplam ithalatlarının yüzde 85'lik bölümünü oluşturdu. AB Gıda AŞ, 2007 yılında Çin ve Tunus'tan yaptığı fosforik asit ithalatıyla ise Türkiye'nin gübre devlerinin hemen ardından yer aldı.

Gübre Fabrikaları AŞ, 21.5 milyon dolarlık, Ege Gübre Sanayi AŞ 14 milyon dolarlık fosforik asit ithalatı gerçekleştirirken Maliye Bakanı'nın oğlunun şirketi en çok ithalat gerçekleştiren üçüncü şirket oldu. AB Gıda bu dönemde Tunus'tan 3.1 milyon, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ise 121 bin 293 dolarlık fosforik asit ithalatı yaptı.

2.5 milyon YTL'lik teşvik

AB Gıda AŞ'nin ithal ettiği ürünler arasında en dikkat çekeni ise idrar torbası ydı. Şirket, bu ithalatını 2006 yılında gerçekleştirdi. İsveç'ten yapılan idrar torbası ithalatının bedeli resmi kayıtlara 87 bin 589 dolar olarak yansıdı. Unakıtanların şirketinin ithalat kalemlerinden bazıları ise şöyle:

Cin mısırı, mekaniksel hamurdan diğer basılı yayınlar, civciv çıkarma makine aksamları, baklagil temizleme makinesi, içecek arıtma cihazları, şişeler için kapak ve kapsüller, vulkanize kauçuktan diğer contalar, oluksuz kâğıt, yakıt brülörleri, balık unu, menteşe, santrifüjler, örgü, dikiş, trikotaj makine aksamları, tıpalar ve diğer kapama malzemeleri, alev borulu buhar kazanları.

AB Gıda AŞ 2005 yılında fosforik asit üretmek için devletten 2.5 milyon YTL'lik teşvik almıştı. Şirkete, yüzde 100'lük gümrük vergi muafiyeti de sağlanmıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 4 bin tonluk mısır ithalatını vergi oranının düştüğü dönemde 4 günlük farkla gerçekleştiren oğlunu, Çiftliklerindeki tavuklarına yedirmek üzere, yemlik olarak tamamen kendi ihtiyaçları için ithal etmiştir sözleriyle savunmuştu.
30 Nisan 2008 16:16   mesajın adresini al  

deliveren
deliveren
Bakanımızın Marifetleri Devam Ediyor
30 Nisan 2008 16:25   mesajın adresini al  

dummy_-variable
dummy_-variable
Benim annem kapanan ve özelletirme ile satılan gübre fabrikalarının genel müdürlüğündeydi. önce 80lerde bir gece de 400 kişinin çalıştığı genel müdürlük 1200 kişi oldu. sonra 90larda 5 adet fabrika sayısı zarar ettiği için(!) 2 ye düşürüldü. en sonunda 2003-4 gibi (tam hatırlamıyorum zira annem kurumdan ayrılıp başka bir kuruma geçti) kapatıldı.

şimdi gübre tamamen özel. ve özellikle ital edilmeye çalışıyor. geçen gün dedi ki tarım bakanı mı sanayii bakanı mı pirinç gibi tarım ürünlerinin fiyatı tabi artar demiş. çünkü gübre fiyatı artıyormuş. yukarda %300 arrttıyı görünce dayanamıyorum. biliyormusunuz bilmiyorum USA 1M$ dolar bankada cash gösteren herkese sorunsuz vize veriyor.

yani bunlar daha iyi günlerimiz. yakında ekmek almaya pastaneye gideriz.
30 Nisan 2008 16:47   mesajın adresini al  

comandante
comandante
Unakıtan, Likit yumurta akıtan, pirinçakıtan ve son olarak BOKakıtan. saygı duyuyorum bu aileyle, her taşın altından çıkıyorlar.
30 Nisan 2008 17:43   mesajın adresini al  

•cedric•
•cedric•
vay a.q vayy
30 Nisan 2008 17:51   mesajın adresini al  

carlitoo birigante
carlitoo birigante
çook yakında kenefler kralıda olur ooo hırslı adam=)))
30 Nisan 2008 17:54   mesajın adresini al  

sarho$
sarho$
tarımda dışa bağlı olmanın sonuçları bunlar işte.
devletten hayır yok valla artık.. herkes kendine yetecek kadar tarım ürününü üretip saklamalı bi köşeye :p

ilerde dünyanın bi numaralı problemi olur bu tarımsal ürünler meselesi
aha buraya yazdım
tüm ülkeler bi biyoyakıt sevdasına düşmüşken bize ekmek yapmak için buğday vereceklerini sanmıyorum.. açlıktan ölmesek bari

30 Nisan 2008 18:02   mesajın adresini al  

b@b@c@n
b@b@c@n
alalala:D
30 Nisan 2008 19:17   mesajın adresini al  

souvereign jr.
souvereign jr.
adam zaten kendini kral sanıyor herşeyden vergi topladığı için...
30 Nisan 2008 19:26   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 9

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008