gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Güncel - Atatürk Hakkında Hain Vahdettin İmzalı İdam Ferman
 Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
 Yazar: Mesaj:
deliveren
deliveren

Dosya Tasnifi
Harbiye-Divan- Harp
DOSYA No : 70
Harbiye Nezareti
Adliye-i Askeriye Dairesi Şubesi
Nüsha : 705 PADİŞAH BUYRUĞU
Mehmet Vahidüddin
“Kuva-yı Milliye adı altında çıkardıkları fitne ve fesatla, anayasaya aykırı olarak halktan zorla
para toplamak, asker almak, bunun aksine hareket edenlere işkence ve eziyet ederek şehirleri yakıp
yıkmaya kalkmak suretiyle iç güvenliği bozanların tertipçisi oldukları iddiasıyla haklarında dava
açılan, Üçüncü Ordu Müfettişliğinden alınarak askerlik mesleğinden çıkartılmış bulunan Selanikli
Mustafa Kemal Efendi, Eski yirmi yedinci fırka kumandan miralaylıktan emekli İstanbullu Kara Vasıf
Bey, Eski yirminci kolordu kumandan Mirliva Salacaklı Fuat Paşa ile Eski Vashington (Washington)
elçisi ve Ankara milletvekili Midillili Alfred Rüstem ve sıhhiye eski müdürü İstanbullu Doktor Adnan
Bey ile Üniversite Batı Edebiyatı eski öğretmeni Halide Edip Hanımın, ayrıntıları 11 Mayıs 1336
(1920) tarihli ve 20 numaralı karar tutanağında yazılı olduğu üzere, Mülkiye Ceza Yasası’nın kırk
beşinci maddesinin birinci fıkrası delaletiyle elli beşinci maddesinin dördüncü fıkrası ve elli altıncı
maddesi uyarınca, sahip oldukları askeri ve mülki rütbe ve nişanlarla, her türlü resmi unvanlarının
kaldırılmasına ve idamlarına, halen firarda bulunmaları dolayısıyla yasa hükümleri gereğince
mallarının haczedilerek, usulüne göre yönetilmesine ilişkin İstanbul bir numaralı sıkıyönetim
mahkemesi tarafından gıyaben verilen hüküm ve karar, ele geçirildiklerinde tekrar yargılanmak
üzere onaylanmıştır.
Bu Padişah Buyruğu’nu yürütmeye Harbiye Nazırı görevlidir.
24 Mayıs 1336 (1920)
Sadrazam ve Harbiye Nazır Vekili
DAMAT FERİT
Bu padişah fermanı ile Kuva-yı Milliye güçleri ve onun önderi Ata’mızın ülkeyi savunmak için girdikleri mücadele’nin ibretlik değerlendirmesi yapılmaktadır.
Bu padişah fermanını yetersiz bulan padişahımız şeyhülislam imzalı bir fetvayı da yayınlamaktan çekinmemiştir.Bu fetva İngiliz uçaklarıyla anadolu’ya gönderilmiştir.

2 defa alkışlanmış (2)  27 Nisan 2008 16:09  mesajın adresini al  
deliveren
deliveren
Bu sayede Bazılarının Safları Belgelerle Kanıtlandı

3 defa alkışlanmış (3)  27 Nisan 2008 16:13  mesajın adresini al  
jaja of opobo ® .iz
jaja of opobo ® .iz
yahu bu adamlar zaten damat ferit başta olmak üzere ingilizlere gidip sizin mandanız olmak istiyoruz diye yalvaracak kadar düşmüşlerdir...

saraya dokunmayın ama geri kalan heryere istedinizi yapın tarzındaki bu adamlar pek tabiki kuvay-ı milliyeci Mustafa Kemal hakkında idam fermanı vermişlerdir.çünkü işlerine gelmezdi ingiliz himayesi onlara daha kolay ve tatlı geldi.

ama tabi sonuca bakmak lazım..tarih onların adını hain Atatürkümüz'ün adını ise altın harflerle yazmıştır

4 defa alkışlanmış (4)  27 Nisan 2008 16:26  mesajın adresini al  
anthony casso cesare
anthony casso cesare
O dönemde işgal devletlerinin manipulesinde idi saray...

27 Nisan 2008 16:28  mesajın adresini al  
the prens
the prens
güzel bir belge
ama....
1 - toplar ist.a çevrilmiş, padişaha doğru. kimseyi tannımıyorum ki öyle bir durumda babasını bile satmasın.
2 - zaten ingiliz uçakları dağıtmış bildirileri e bu da gösteriyorki vahdettinin emri belli bir baskı altında yazılmış.

ha sakın yanlış anlaşılmasın vahdettini falan savunmuyorum aksine koyu bir mustafa kemaliciyimdir fakat tarihten konuşurken kesin yargılar ile değil o anki şartları göz önüne alarak konuşmak ,tartışmak gereklidir.

5 defa alkışlanmış (5)  27 Nisan 2008 16:29  mesajın adresini al  
the prens
the prens
iyi - kötü , hain - vatansever?? kim yapıyor bunların ayrımını bizim oturduğumuz yerden yapmadığımız kesin!!

27 Nisan 2008 16:30  mesajın adresini al  
anthony casso cesare
anthony casso cesare
Zaten tüm osmanlı hanedanı sürgün edildi ki.

27 Nisan 2008 16:31  mesajın adresini al  
deliveren
deliveren

jaja of opobo ® demis ki:
yahu bu adamlar zaten damat ferit başta olmak üzere ingilizlere gidip sizin mandanız olmak istiyoruz diye yalvaracak kadar düşmüşlerdir...

saraya dokunmayın ama geri kalan heryere istedinizi yapın tarzındaki bu adamlar pek tabiki kuvay-ı milliyeci Mustafa Kemal hakkında idam fermanı vermişlerdir.çünkü işlerine gelmezdi ingiliz himayesi onlara daha kolay ve tatlı geldi.

ama tabi sonuca bakmak lazım..tarih onların adını hain Atatürkümüz'ün adını ise altın harflerle yazmıştır

Sırf Kendi Makamlarını Korumak İçin Ülkeye İhanet Edenlerin Gerçek Yüzü Elbet Birgün ortaya Çıkıyor

1 defa alkışlanmış (1)  27 Nisan 2008 16:34  mesajın adresini al  
jaja of opobo ® .iz
jaja of opobo ® .iz
ama şöle bi durum var.kuvay-ı milliyeciler çok daha zor durumlarda neler başardılar..osmanlı hanedanı kolaya kaçmıştır.bunun savunulcak herhangi bi yanı yok.olamaz.hain haindir.

asmode demis ki:
güzel bir belge
ama....
1 - toplar ist.a çevrilmiş, padişaha doğru. kimseyi tannımıyorum ki öyle bir durumda babasını bile satmasın.
2 - zaten ingiliz uçakları dağıtmış bildirileri e bu da gösteriyorki vahdettinin emri belli bir baskı altında yazılmış.

ha sakın yanlış anlaşılmasın vahdettini falan savunmuyorum aksine koyu bir mustafa kemaliciyimdir fakat tarihten konuşurken kesin yargılar ile değil o anki şartları göz önüne alarak konuşmak ,tartışmak gereklidir.

3 defa alkışlanmış (3)  27 Nisan 2008 16:36  mesajın adresini al  
the prens
the prens
jaja of opobo ®
ama şöle bi durum var.kuvay-ı milliyeciler çok daha zor durumlarda neler başardılar..osmanlı hanedanı kolaya kaçmıştır.bunun savunulcak herhangi bi yanı yok.olamaz.hain haindir.

ben yanlış yapmamışlar demiyorum ama hain ya da değil diye yargılamak o kadar bast değil!!sırf kolaya kaçıp böyle yargılamak doğru değil.
asıl hainler aramızda ki bi allahın kulu onlara bi şey demezken biz gelmiş hala damat ferit, vahdettin haindi muhabbeti ile çene yoruyoruzz

2 defa alkışlanmış (2)  27 Nisan 2008 16:40  mesajın adresini al  
anthony casso cesare
anthony casso cesare
İmza da Damat Ferit' in yalnız..

Onun olduğu yerde padişahın adı olmaz . Damat Ferit' i kimin atadığına dair ilgililer bilgi verebilir mi:)

27 Nisan 2008 16:40  mesajın adresini al  
the prens
the prens
ya sırf slogan sözler söleyenleri ne diye alkışlarsınız ki hiç anlamıyorum ya :dd

27 Nisan 2008 16:41  mesajın adresini al  
jaja of opobo ® .iz
jaja of opobo ® .iz
tarihten ders almak önemli ama.tabiki eleştiricez.herşeye de gözünüzü kapamayın..damat feritin kimlere uşaklık yaptığı belli.bunu bizm tarihimiz yazıyor.bunu yazan başka bir ülkenin tarihi değil.kaldıki tarih derslerinde de hatırlarsanız zararlı cemiyetler fln vardı.hepsinde okuduk neyin nolduğunu.

asmode demis ki:
jaja of opobo ®

ben yanlış yapmamışlar demiyorum ama hain ya da değil diye yargılamak o kadar bast değil!!sırf kolaya kaçıp böyle yargılamak doğru değil.
asıl hainler aramızda ki bi allahın kulu onlara bi şey demezken biz gelmiş hala damat ferit, vahdettin haindi muhabbeti ile çene yoruyoruzz

4 defa alkışlanmış (4)  27 Nisan 2008 16:43  mesajın adresini al  
anthony casso cesare
anthony casso cesare
Damat Ferit padişahın uşağı değildi onu da biliyorum.

Zaten Padişah da Ferit' te cezasını aldı...

27 Nisan 2008 16:45  mesajın adresini al  
the prens
the prens
damat feritin kimlere uşaklık yaptığı belli
konu damat ferih mi vahdettin mi ??
herşeye de gözünüzü kapamayın
gözümü kapamış olsam zaten sana farklı bi durumdan bahsetmezdim
kaldıki tarih derslerinde de hatırlarsanız zararlı cemiyetler fln vardı.hepsinde okuduk neyin nolduğunu.
ah bu tarih dersleri .. neyi ne kadar doğru anlattılarki bize??

27 Nisan 2008 16:47  mesajın adresini al  
souvereign jr.
souvereign jr.
yahu padişah mı kaldı geçti o dönemler. iyki Atatürk kurtardı ülkemizi ya. yoksa vahdettin ülkeyi parçalatacaktı. hemen kaçtı zaten ülkeyi terk edip...

2 defa alkışlanmış (2)  27 Nisan 2008 16:48  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
bu gibi durumlar için güzel bir söz vardır..

ya istiklal ya ölüm..

bakalım kim demiş?

mustafa kemal atatürk..

5 defa alkışlanmış (5)  27 Nisan 2008 17:20  mesajın adresini al  
freeman1903
freeman1903
hemen kaçtı haaaa sen öle san be kardeş... hayat bazen insan lara fazla tercih şansı tanımaz... büyük insanlar her nasıl hatırlanırlarsa hatırlansınlar onlar yapacaklarının en iyisini yapmışlardır.. neyse çok da önemli deil zaten sizin gibi duyarsız gençlik yaptıklarını anlatsın die yapmamişti zatennnnnnn

souvereign jr. demis ki:
yahu padişah mı kaldı geçti o dönemler. iyki Atatürk kurtardı ülkemizi ya. yoksa vahdettin ülkeyi parçalatacaktı. hemen kaçtı zaten ülkeyi terk edip...

4 defa alkışlanmış (4)  27 Nisan 2008 18:57  mesajın adresini al  
jaja of opobo ® .iz
jaja of opobo ® .iz
onlar yapacaklarının en iyisini yapmışlardır

onlar derken?

3 defa alkışlanmış (3)  27 Nisan 2008 19:03  mesajın adresini al  
adamın1i
adamın1i
Vahdettin öldüğü zaman Mustafa Kemal ATatürk`tarafından sarf edilmiş yada edildiği belirtilen ( Çok büyük bir vatanperver ebediyete intikal etmiştir ) sözüne karşılık açıklama isteyenlere ( isteseydi topkapı sarayının tüm hazinesini beraberinde alır gider çok güçlü bir teşkilatlanma ile geri dönerdi biz onun karşısında duramazdık ) demiş.

Ben bu söylemin gerçekliğini araştırırken, madem Atatürk büyük vatansever diye nitelediği bir kişi için hain damgasına göz yummuştur sorusunu yöneltiğim kaynaklardan şöyel bir cevap aldım ( Cumhuriyet gibi henüz emekleme aşamasında ki bir bebğin halk tarafından tam olarak benimsenip hanedanlık rüyası gören zümrelerin elini zayıflatma amacı gütmüştür )

Bu konuda hanedan mensuplarından birinin ingilterede verilen bir Türk sempozyumuna konuk olan büyükelçiye yöneltiği ( Sen bizim ailemizin içinde yetiştin bizim hain olamyacağımızı bilirsin ,Şimdi bura yüksek sesle söylemeni istiyorum ,padişah Vahdettin hain midir ? ) sorusuna ( Katiyen değildir ,herşey yeni kurulan cumhuriyet için yapılmıştı,fakat daha sonra hanedan mensuplarının TBMM yapmış olduğu yardımlar itibar-i iade gerektiğini ortaya çıkarmış olmasına rağmen içerde ki çatlak sesler bir türlü susturulamamıştır ) cevabını vermiştir.

Şimdi vahdettin hain olsa ne olur ,olmasa ne ,sonuçta bir devir kapanmış başka bir devir açılmış .Ama ne bilim yinede o hanedanlığın zaferler ile yükseltiği çınarın gölgesinde serinleyen bir millet olarak, hak ettikleri saygının gösterilmesi taraftarıyım .

1 defa alkışlanmış (1)  28 Nisan 2008 00:52  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008