ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > sinema-tv > Turtles Can Fly(Kaplumbağalar da Uçar)
bahman ghobadi ajil zibari abdol rahman karim hiresh feysal rahman saddam hossein feysal avaz latif soran ebrahim abd usa bush saddam iran irak lakposhtha ham parvaz mikonand kaplumbagalar da ucar turtles can fly
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

aslan67
aslan67
Türkiye-İran sınırında bir Kürt mülteci kampında, hiç çocuk olamamış ama büyümeye de fırsat bulamamış, dünyadaki yaşıtlarından çok farklı şartlar altında yaşayan gençlerin hikayesi.

Saran henüz 13 yaşındadır ve diğer yaşıtları gibi mayın toplayarak geçimini sağlamaktadır. Amerika’yla Irak arasında savaşın başlamasına sayılı günler kalmıştır ve Saran boş zamanlarında yarım yamalak İngilizcesiyle, uydudan duyduğu haberleri kamptakilere çevirerek eğlenir.

Agrin de aynı kampta yaşayan 14 yaşında bir annedir. Ne Saran’ın kendisine yönelttiği umutsuz aşk, ne de hayatta kalmanın onun için çok fazla anlamı yoktur. Ölüm belki de bu şartlarda en iyi çözümdür.

Ünlü yönetmen Abbas Kiorastami’nin asistanı olarak tanıdığımız, Sarhoş Atlar Zamanı ile yeteneğini tüm dünyaya gösteren Bahman Ghobadi’den yine bol ödüllü bir film. 52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film seçilen Kaplumbağalar da Uçar, En İyi Senaryo dalında Jüri Özel Ödülü’ne de layık görülmüş, Berlin Film Festivali’nden de Barış Ödülü ile dönmüştü. Ghodabi’nin filminin bir diğer özelliği de Saddam sonrası Irak’ta çekilen ilk film olması.

Kaplumbağalar da Uçar (Farsça: ل;ا;ک; پ;ش;ت; ه;ا; ه;م; پ;ر;و;ا;ز; م;ی; ک;ن;ن;د; ;Lakposhtha ham pervaz mikonand, Kürtçe: Kûsiyan jî dikarin bifirin, İngilizce: Turtles can fly)
Sarhoş Atlar Zamanı'nın da yönetmenliğini yapan Bahman Ghobadi'nin 2004'te çektiği filmi.
Irak Savaşı'ndan sonra çekilen ilk Irak filmi (İran ve Fransa ile ortak yapımı) olup çekim esnasında Amerikan işgal kuvvetlerinin de desteğini aldı.
Berlin Uluslararası Film Festivali En iyi istikbali ve barış film ödülü (2005) başta olmak üzere bir çok ödülleri aldı. 2006'te İran en iyi yabancı film dalında adaylık gösterildi.

Ödülleri:

1. 'Glass Bear', En İyi İstikbali Film ve Barış Film Ödülü, Berlin Uluslararası Film Festivali, 2005.
2. 'Golden Seashell', En İyi Film, San Sebastián Uluslararası Film Festivali, 2004.
3. Jüri Özel Ödülü, Chicago Uluslararası Film Festivali, 2004.
4. Uluslararası Jüri ve İzleyci Ödülü, São Paulo Uluslararası Film Festivali, 2004.
5. 'La Pieza' Ödülü, En İyi Film, Ciudad de Mexico Uluslararası Çağdaş Film Festivali, 2005.
6. İzleyci Ödülü, Rotterdam Uluslararasi Film Festival, 2005.
7. 'Golden Prometheus', En İyi Film, Tiflis Uluslararası Film Festivali, 2005.
8. 'Aurora' Ödülü, Tromsø Uluslararası Film Festivali, 2005.
9. 'Golden Butterfly', Isfahan Çocuk Filmleri için Uluslararası Festivali, 2004.
10. 'Gold Dolphin', Festróia - Tróia Uluslararası Film Festival, 2005

Yapım :2004, İran / Fransa / Irak
Tür :Dram / Savaş
Yönetmen :Bahman Ghobadi
Senaryo :Bahman Ghobadi
Oyuncular :Soran Ebrahim, Avaz Latif, Saddam Hossein Feysal, Hiresh Feysal Rahman, Abdol Rahman Karim, Ajil Zibari
Yapımcı :Hamid Ghavami
Görüntü Yönetmeni :Shahriar Assadi
Müzik :Hossein Alizadeh
Süre :1 saat, 35 dk.
Gösterim Tarihi :6 Mayıs 2005

Hayatın görülmeyen yüzünün anlatıldığı harika filmlerden biri..Irak-İran-Fransa ortak yapımı..Çoğu yoruma göre bir başyapıt..Oyuncuların performansı enfes..Aldığı ödüllere bakılırsa zaten şüpheye yer bırakmayan bir yapım olduğu anlaşılıyor..Yönetmen Bahman Ghobadi zaten Sarhoş Atlar Zamanı ve Kara Tahta filmleri ile harika bir performans göstermişti,Kaplumbağalar da Uçar ile buna devam ettiğini gördük..Savaşın dramatik yönü bu kadar güzel anlatılabilirdi..Ayrıca Türkçe dublajla izlenilmesini pek tavsiye etmiyor izleyenler,ben de orijinal diliyle izledim zaten gayet güzeldi..

imdb puanı 7.8/10.0..Bu oran diğer sinema sitelerinde 8.5 ila 9.5 arasında değişmektedir..
 2   24 Nisan 2008 21:42   mesajın adresini al  

züreyy-fa
züreyy-fa
izlemeye değer kesinlikle,çok beğenmiştim,tafsiye ederim :)
24 Nisan 2008 22:05   mesajın adresini al  

tane® ©an
tane® ©an
benim bebeler sınav da köpek ve tavşanları da ucurdular
can cannot model fiilini anlatırken:)
24 Nisan 2008 22:13   mesajın adresini al  

tane® ©an
tane® ©an
bu arada yanlış cevirmişer kaplumbağalar ucabilir
24 Nisan 2008 22:28   mesajın adresini al  

tegan pelin
tegan pelin
ben imdb'de ilk 100 filmi izledim
ilk 100'de yoktu bu film ama
24 Nisan 2008 22:41   mesajın adresini al  

no control
no control
süper filmdir
24 Nisan 2008 22:41   mesajın adresini al  

sweetdreams
sweetdreams
izlediğim en güzel filmlerdendir ama içimi çok acıttı.
24 Nisan 2008 22:48   mesajın adresini al  

buz mavisi
buz mavisi
içimi cız ettiren bi filmdir.konu çocuklar ve savaş olunca daha bi derin oluyor etkisi.izlenmesi gereken iyi bi film..
25 Nisan 2008 00:14   mesajın adresini al  

eskici
eskici
acı acı acı
25 Nisan 2008 00:44   mesajın adresini al  

off the record
off the record
Belgesel tadında çok iyi bir yapımdır, sadece son sahneyi begenmemiştim daha farklı bitirebilirlerdi.
25 Nisan 2008 00:44   mesajın adresini al  

uysalhan
uysalhan
Belgesel tadında çok iyi bir yapımdır, sadece son sahneyi begenmemiştim daha farklı bitirebilirlerdi.

varolan bir gerçekti o da.

çok güzel bir film. ama ırak topraklarında çekildi, yanlış bilgi olmasın değil mi ama..
Bahman Gobadi, klasikler denecek türde filmler yapıyor. Demê Hespên Serxweş (sarhoş atlar zamanı) da çok güzeldi.
başlığı açtığın için teşekkürler.
25 Nisan 2008 03:56   mesajın adresini al  

yosamite
yosamite
şuan 24'te oynuyor fakat gece yine tekrarı verilecektir. kesinlikle vakit ayırıp izleyin derim. ben öyle yapacağım mesela :) iyi geceler.
29 Temmuz 2008 22:45   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008