ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > konu dışı > Namus ve Töre kavramlarının tanımları ve yeri
yemin devlet laiklik
Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

luca leotardo
luca leotardo
Arkadaşlar Ceza Muhakemesi Kanunumuzda;

MADDE 55.– (1) Tanığa verilecek yemin, ta­nıklıktan önce “Bildiğimi dosdoğru söyleyece­ğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ede­rim.” ve 54 üncü maddeye göre tanıklıktan sonra verilmesi hâlinde “Bildiğimi dosdoğru söy­ledi­ğime namu­sum ve vicdanım üzerine yemin ede­rim.” biçi­minde olur. şeklinde bir tanık yemini var.

Namus kavramı sizce devlet tarafından nasıl tanınır ve tanımlanmalıdır?
Sizce laik devlet düzeni içerisinde söz konusu kavrama yer var mıdır?

Gene namus cinayetleri haksız tahrik nedeniyle indirim sebebi iken Türk ceza kanunumuzun aşağıdaki maddesi de ;

MADDE 82. - (1) Kasten öldürme suçunun;

j) Töre saikiyle,

İşlenmesi hâlinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Töre amaçlı işlenen cinayeti hafifletici değil ağırlaştırıcı sebep saymıştır.

Töre ile namus farklı mıdır?

Buyrun tartışalım... Konuşalım eğrisi ile doğrusu ile...
5 Nisan 2008 12:34   mesajın adresini al  

banshee
banshee
Namus, töre bunlar kültürden kültüre değişen farklılıklar gösterir. Ve bir çok kesim içim bu alt kültür dediğimiz yani birincil kişilerden gördüklerimiz, yani ailelerimizden gördüklerimiz çok ağır basar. Tek değer yargıları hatta budur. Ve o kadar etkilidir ki bu namus ve töre dediğimiz insanlar bu uğurda kan akıtırlar hatta kendi kanlarını dökerler. Çünkü en nihayetinde değer yargısıdır dedim, düşünün ki birisi buna el uzatıyor ve bozmaya çalışıyor işte o anda bu en önemli değeri bu kültürü olan insan hayvanlaşır. Sizde de , bende de bu böyle değil midir... Sizin en değer verdiğiniz olguya saldırıldığını düşünün, öyle baka kalmaz heralde insan. Namus kavramı bizim devletimiz tarafından nasıl tanınıra gelecek olursak...

Açıkçası değişiklik gösterdiğini söyleyebilirim. Belli bir tutumu olduğunu görmedim ben bugüne kadar. Hukuk önünde takdirden takdire değişenlerini çok gördük. Ama çok dikkatli yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Birisi namus cinayeti işlemişse zaten o hapiste yatmayı göze almıştır, gözleri kara oluyor bir çoğunun. Ceza vererek onu bu düşünceden, ve bu değer yargısından koparmak o kadar zordur ki...

Laik bir düzen içinde kültürün ne demek yeri olmaz. Bu namus,töre oradan gelir. Ki kaldı ki sadece ülkemizde yaşanan sorunsallar (!) ( bence sorun değildir) değildir. Laik bir düzene bunu yerleştirmeye çalışmak veya çıkarımlarda bulunmak çok yanlış bir davranıştır. Çünkü sosyal birer olgudur bu töre, namus..

Hiç bir insanın da gücü yetmez bunları değiştirmeye, Padişah koysan , imam koysan konuştursan olmaz, olmaz...
5 Nisan 2008 12:47   mesajın adresini al  

luca leotardo
luca leotardo
Ben görüş belirtmedim ben tartışmaya açtım kavramları, mesele özellikle temel düzeyde sosyoloji, psikoloji ve okuduğunu anlayacak düzeyde hukuk bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.

Bilgi ve fikir sahibi olmak açısından:)

Banshee ye de teeşekkürler:D
5 Nisan 2008 12:53   mesajın adresini al  

banshee
banshee
tartışmaya açtınysan yazıları en nihayetinde bilgileri olanlar veya az bilgisi olanlar tartışma yazısı yazarken düşüncelerini koymak zorundadırlar o yazıya, çünkü tartışma düşünceye girer.

Görüş = Düşünce
 3   5 Nisan 2008 12:57   mesajın adresini al  

luca leotardo
luca leotardo
O da doğru o zaman gözden geçirip söylüyorum:D

Küfürlü mesaj yazmayın:D Gaza gelmeyin:D

Aniden parlayan arkadaşlara söylüyorum stresli insanlar erken ölüyormuş:)

banshee demis ki:
tartışmaya açtınysan yazıları en nihayetinde bilgileri olanlar veya az bilgisi olanlar tartışma yazısı yazarken düşüncelerini koymak zorundadırlar o yazıya, çünkü tartışma düşünceye girer.

Görüş = Düşünce
 2   5 Nisan 2008 13:02   mesajın adresini al  

başrahip ve şürekası
başrahip ve şürekası
töre
isim

1 . Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet:
Töre anlayışları bu bilinçlilikleriyle pekişmiştir.- N. Cumalı.
2 . Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adap.

töre bilimi
isim

Yarar, iyi, kötü vb. sorunları inceleyen, töre ile ilgili bir davranış yasası geliştirilen, neyin uğrunda savaşılmaya değer, yaşama neyin anlam kazandırdığı, hangi davranışın iyi ve hangisinin kötü olduğu gibi sorunları kendine konu edinen bilim, ahlak bilimi, ilmiahlak, ahlakiyat, etik.

namus
isim (na:mus) Arapça n¥m°s

1 . Bir toplum içinde ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılık.
2 . Dürüstlük, doğruluk.
5 Nisan 2008 20:20   mesajın adresini al  

başrahip ve şürekası
başrahip ve şürekası
tdk tanımlarına göre benim anladığım şu:

'töre bir toplumun ahlaki değerler toplamı,namussa bu değerlere bağlılığın tanımıdır....'

fakat genelde tanım tanımaz bir millet olduğumuz ve tanımlarımızı kendimiz yarattığımız için bu tanımların içine alakasız şeyler de girmiştir....töreye bağlılığı kötü algılamamak lazım bu yüzden....
5 Nisan 2008 20:26   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
iki namus arasında fark var..

bkz: türk ve türk..
5 Nisan 2008 21:19   mesajın adresini al  

meo
meo

MADDE 82. - (1) Kasten öldürme suçunun;

j) Töre saikiyle,

İşlenmesi hâlinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Töre amaçlı işlenen cinayeti hafifletici değil ağırlaştırıcı sebep saymıştır.

adama sorarlar bu ulkenin namusu senden mi soruluyor nasıl kendin ceza kesebiliyorsun diye

5 Nisan 2008 21:29   mesajın adresini al  

uysalhan
uysalhan
öncelikle namus kelimesinin kökenine bakmak gerekir. zira temelsiz yapı çökeceği gibi, temele dayandırılmayan mantk da çöker.

esasen latince'de kanun'un karşılığıdı nomo'dur. Roma yöneticilerinden Solon'un çıkartmış olduğu Nomos (yasalar), kültür değişimleri sayesinde (savaş, işgal, göç vs.) bizlere Namus olarak varmıştır.

şimdi namuslu kavramını, erkeğin karısı olarak ele alırsak, çok da sağlıklı olmayan bir yorum getirmiş oluruz. namus dediğimiz şey kurallar ise, namuslu dediğimiz de kurallara uyan, toplumdaki yeri saygın kişi demektir. bunun erkeği ve ya kadını olmaz. kavram, olarak çok geniş olduğundan, hukukçularımızın-kanun koyucunun bu kavramı seçmeleri bence gayet doğaldır..

ama kavramın kökenini kaynak almamışlardır diyorsanız, ayrı bir tartışma konusudur. tartışılır..
 2   6 Nisan 2008 05:35   mesajın adresini al  

kretzsche
kretzsche
devletin boyle konularla baglantisi olmamasi lazim

kisiden kisiye farklilik gosterecek bu gibi konularda sinirsiz bir ozgurluk olmasi lazim.

ucu acik, herkese gore farklilik gosteren soyut konularda devlet otorite olamaz.

kisi hak ve ozgurlukleri yasalar ile korunmalidir, bu gibi muglak konular degerlendirme kismina sokulursa isler arap sacina doner. ki bizim memlekette de durum bu
7 Nisan 2008 15:28   mesajın adresini al  

uysalhan
uysalhan
yaptığım tanımı ele alırsak, latinceden gelme namus'un mahkemelerimiz tarafından, bizzat bizim olandan, yani töre dediğimiz şeyden üstün tutulması, daha doğrusu tukaka edilmesi, tartışmaya daha açık değil mi?
9 Nisan 2008 01:42   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008