gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Edebiyat - 22 mart dünya su günü
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 14
 Yazar: Mesaj:
geronimo
geronimo
Küresel, karesel, hunisel ısınma sonucu gelinen noktada bir yetkili cinnet getirip sonunda açıklama yapacak: 'Su bulamıyorlarsa kan içsinler.' Transilvanya kökenli bir susuzluğun hafif Dracula serinliği taşıdığı bir günün sabahında, herkes Wes Craven'a taş çıkartacak bir aksiyonla birbirinin şah damarına atağa kalkacak. Elâlem bildiği halde korkuyor; eğer cami avlularında abdest almaya sınırlama getirilirse, halk ayaklanacak. Nehirlerden altın çıkarma devri yerine, nesnelerden su çıkarma; her yere, her şeye, herkese kuyu açma; beynin, hafızanın derinliklerinde bir katre su bulma manyaklığı, ileride gözyaşı içme ve sapkınlığın bayıltan boyutlarında idrara kilitlenme devrinin müjdecisi, artık ekranlarda katıksız görünüyor.
Korkunun ecele değilse de geleceğe faydası var. Hepimiz farkındayız; çok su içtiğimiz, bol bol yıkandığımız için ya da halı ve araba temizliği, park bahçe sulaması nedeniyle bitmiyor su; 'bir litre su mu ağırdır, bir litre petrol mü' sorusuna verdiği yanıt tartışılmaz olan ABD'nin ve yardakçılarının, yalakalarının vurdumduymazlığı bu. İçten pazarlıklı insanlar, bir nikâh masasında bir de dünyayı ilgilendiren büyük katılımlı anlaşmalara imza atarken tereddüt ederler. Sorumluluk almak, sorumluluğuyla yaşamak ve sorumluluğunu yerine getirmek, kovboyun ateş suyunu içmeye benzemez. Ateş suyunu içersen Manhattan düşer. İmzayı atarsan kovboy akraban seni Ortadoğu'ya kavalsız çoban yapar. Kurt da girer o vakit sürüye, çakal da. 'Su gelir güldür güldür, gel de yar beni güldür' gibi manasız, ilişkisiz şarkılarla eğlenebilenler, sevgili ile su arasındaki bağlantıyı, seks sonrası yıkanmaya bağlayadursun, cenabet dolaşmayı ilke edinmiş kapitalizm bakımından, kola ve embesil kardeşleri diğer gazlı içecekler mukaddes yapılarını korurlar.
Süper güç bu: Su biter bitmez, kola-çukulataları, kola-gofretleri, kola-çikletleri arzıendam edecektir. Hiç şaşırmayın.
Yağmur dualarında hepsi birer Rain Man'e dönüşen insanların filmin kahramanıyla ortak bilinçleri ve yazgıları, aslında, açık açık, içinde bulunduğumuz trajedi senaryosunun hangi tarihsel balyozla, kazmayla kaleme alındığının kanıtı; incelikler, su gibi berraktır. Su giderse berraklık da gider, incelik de. Saflık da. Geriye sertliği yüksek, garip bir sıvı kalır. Yapış yapış bir sıvıdır o; madenidir; acıdır; plazma kıvamındadır. Amiplere özgüdür. Vücuttaki suyla yer değiştirir ve makineleşmiş et yığınlarının yakıtı olur. Bu yakıtla beslenenler, çağın geldiğimiz arka ucuyla alakadar ve bağnazdırlar. Susuzluğu zaman zaman abazanlıkla karıştırır, kutup ayılarını sadece çölde geçen fıkranın seksapel figürü olarak görürler. Oysa, fıkranın gereği, kutup ayılarının çölde karşımıza çıkma ihtimali, hiç de mizahi bir seçenek değil.
Çocuklarımız, Afrika Pengueni, Kum Balinası adlı hayvanlarla tanışmaya hazırlanıyorlar. Evrim, başının çaresine bakar, ama evrimin ağzının kenarındaki müstehzi ifadeyi silmeye hangimizin gücü yetecek? !
Nilüferler nerede yüzecek, kuğular karaya çıkıp mağaralarda mı yaşayacak, balıklar belki ağaca yürürler ama yakamozsuz şairlerin bir de bu yüzden terk edilmeleri reva mıdır? ! Kim bilir, Titanic'in boşu boşuna battığını söyleyecek bazıları, kutuplar, buzullar eriyip kaybolduğunda; bir bardak suyun özleneceği günler adına bayrak dikiyor belki okyanusa Rusya.
İstanbul Boğazı da çekilecek günü geldi mi; o vakit bizim insanımız yine su için ağıt yakmayacak, eminim, ilk işi Haliç'e koşup gömü aramak olacak; bakalım Japonlar haklı mıymış? !
Ülkeyle birlikte Bizans'tan bu yana bütün pisliklerimiz, sırlarımız ortaya çıkacak kurumuş Boğaz'ın yatağında; silahlar, cesetler, siyasi içerikli faili meçhuller, belgeler, yasak kitaplar; hepsi, hepsi belirecek susuzluğun göbeğinde. Kim Kimle Nerede Ne Yapmış Kim Görmüş Ne Demiş Ne Yapmış biçiminde oynanan şeytan oyunu, bu kere tek doğru cümleyi kuracak çırılçıplak gerçeğin önünde: 'Su ketumdur, ancak bir çekilip konuşmaya görsün; temizleyen su, hangi kiri temizlediğini asıl o zaman anlatır. Su, lekenin tek şahididir.'

k. iskender

22 Mart 2008 21:54  mesajın adresini al  
baş rahip
baş rahip

22 Mart 2008 22:02  mesajın adresini al  
'' i l k o ''
'' i l k o ''
hadı hayırlısı

22 Mart 2008 22:03  mesajın adresini al  
eterlielbisemudguard
eterlielbisemudguard
su gününüzü günlerim...

22 Mart 2008 22:09  mesajın adresini al  
handikap06
handikap06
suyum geldi

22 Mart 2008 22:52  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
hadi sulu espriler yapıp bugünü kutlayalım!

22 Mart 2008 23:00  mesajın adresini al  
handikap06
handikap06
eşşegin .mına kacırcak kadar su yok siz espri yapıonuz:)

22 Mart 2008 23:04  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
biyerden başlamak lazım tabiyy

22 Mart 2008 23:04  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
devekuşu,kurtköpeği,kurbağalama ne garip hayvanlar var.şaşırtıcı!

22 Mart 2008 23:08  mesajın adresini al  
tsigalko
tsigalko
' işte o benim demis ki:
devekuşu,kurtköpeği,kurbağalama ne garip hayvanlar var.şaşırtıcı!

dünya su günü.. bir kafanı ıslat.. havalar sıcak..

22 Mart 2008 23:10  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
kurbağalama sen de!

22 Mart 2008 23:13  mesajın adresini al  
' işte o benim
' işte o benim
kurbağa,kaplumbağa önemli olan küresel ısınma! su ketumdur!

22 Mart 2008 23:21  mesajın adresini al  
chericheri
chericheri
bulaşık makinesi istiyoruz yetkililerden çok su gidiyo aksi halde :)

22 Mart 2008 23:27  mesajın adresini al  
dr_fb_li
dr_fb_li
kusen bana bulaşık makinesi hediye etti yalnız hani ucuza geliyodu lan 25 den aşşa elektirik gelmiyo kombimi çok yakıyo acaba bilen varmı

23 Mart 2008 11:14  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 14
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008