ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Türkiye'de alternatif işsizlik oranı: yüzde 16.3
ekonomi akp hukumeti merkez bankasi tusiad issizlik orani issizlik
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 9

souvereign jr.
souvereign jr.
Türkiye'de alternatif işsizlik oranı: yüzde 16.3

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, Merkez Bankası ile birlikte yaptıkları hane halkı araştırmasından, alt gelir grupları tüketim finansmanını borçlanarak karşılarken, üst gelir grubunun tasarruflarının azaldığı sonucunun çıktığını bildirdi. Kibar, “Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir dedi.

Türkiye'de çalışmak isteyip de iş aramayanlar dikkate alınarak ABD benzeri alternatif işsizlik tanımı yapıldığında, 2006 yılı için yüzde 9.9 olan resmi işsizlik oranının yüzde 16.9'a yükseldiği, 2007 için ise bu oranın yüzde 16.3 olduğu belirtildi. Resmi işsizlik oranı 2007 yılı için de yüzde 9.9 olarak açıklanmıştı. Türkiye Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ile Merkez Bankası ile birlikte yürüttüğü, Küresel Ekonomiye Entegrasyon Sürecinde Büyüme başlıklı proje kapsamında yapılan Türkiye'de Hane Halk: İş Gücü Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Analizi raporu, Ankara'da düzenlenen seminerde açıklandı. Merkez Bankası danışmanlarından Zafer Yükseler ve Ercan Türkan tarafından hazırlanan raporda, Dikkat edilmesi gereken önemli husus, resmi işsizlik oranı ile alternatif işsizlik (işsiz+iş aramayan) oranları arasında ABD'de benzer bir eğilim izlenmesine rağmen, Türkiye'de 2004 sonrası dönemde ciddi bir eğilim farklılaşması oluşmasıdır. Bu eğilim farklılığı, Türkiye'de işgücü piyasasındaki sorunlara alternatif tanımlarla bakılması zorunluluğu diğer ülkelere nazaran artmaktadır denildi.

Türkiye'de istihdam oranının, özellikle kadın istihdamın az olması nedeniyle diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğu kaydedilen raporda, işsizlik oranının 2002-2005 döneminde ortalama yüzde 10.3 düzeyinde olduğu, 2006 yılında ise sınırlı bir iyileşme göstererek yüzde 9.9'a gerilediği belirtildi.

Hane halkı tasarrufu bıraktı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, Merkez Bankası ile birlikte yaptıkları hanehalkı araştırmasından, alt gelir grupları tüketim finansmanını borçlanarak karşılarken, üst gelir grubunun tasarruflarının azaldığı sonucunun çıktığını bildirdi. Kibar, “Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir dedi.

Kibar, Merkez Bankası ve TÜSİAD’ın ortaklaşa düzenlediği “İşgücü, Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Türkiye’de Hanehalkı Seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizinin ardından ekonomide yaşanan gelişmelere işaret etti. 1987 yılı fiyatlarını baz alan rakamlara bakıldığında, 2001 yılında nominal olarak 2 bin 650 YTL civarında olan kişi başı milli gelirin 2006 yılında 7 bin 900 YTL’ye ulaştığını belirten Kibar, yeni milli gelir ve nüfus verileriyle ise bu rakamın 10 bin 500 YTL’yi aştığını ifade etti.

2002-2006 yıllarını kapsayan dönemde genel işsizlik oranında çok sınırlı bir düşüş olmasına rağmen, istihdamın sektörel dağılımında ciddi bir değişim gözlendiğini kaydeden Kibar, “Tarım sektörünün istihdam içindeki payı 2002-2004 döneminde ortalama yüzde 34 iken, 2005 ve 2006 yıllarında keskin bir çözülme yaşanmış ve bu oran yüzde 27’ye gerilemiştir. Tarımsal istihdamda yaşanan çözülmeden açığa çıkan bu işçilerin bir bölümü sanayi ve hizmetler sektöründe kendilerine yer bulabilmiştir dedi.

İSTİHDAM TARIM DIŞINA KAYDI, GELİR ARTTI

Tarımsal istihdamda yaşanan bu çözülme nedeniyle, 2002-2006 döneminde ortalama genel istihdam artışı 244 bin kişi iken, tarım-dışı sektörlerde her yıl ortalama 587 bin civarında istihdam yaratılabildiğini bildiren Kibar, “İstihdam içinde tarım-dışı sektörlerin payının artması kişi başı gelir artışını da beraberinde getirmiştir. Bunun nedeni tarım-dışı sektörlerde çalışan başına elde edilen ortalama gelirin tarım sektöründekinin oldukça üzerinde olmasıdır diye konuştu.

Kadın istihdamına da değinen Kibar, işgücü arzının yarısını kadınların oluşturmasına karşın, kadınların istihdam içindeki payının 2006 yılında yüzde 26 civarında olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği’nde kadın istihdam oranının 2006 itibariyle yüzde 55 ile Türkiye’nin çok üzerinde olduğunun altını çizen Kibar, “İstihdam edilen erkeklerle kadınların ücret hakları arasındaki fark ise daha vahim bir tablo çizmektedir. Avrupa Birliğinde bu fark yüzde 15 oranında iken Türkiye’de bu oran yüzde 35’i aşmaktadır dedi.

Son yıllarda, iş aramayan ancak çalışmaya istekli olan kadın sayısında hızlı bir artış görüldüğünü belirten Kibar, “Ancak, toplumsal ve sosyal faktörlerin etkisiyle kadınların işgücüne katılımı sınırlı kalmaktadır dedi.

TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR

Hanehalkının gelir düzeyi arttıkça, başta gıda olmak üzere, giyim, konut gibi zorunlu harcamaların payının düzenli bir şekilde azaldığını ifade eden Kibar, 2002-2006 döneminde hanehalkının mal ağırlıklı tüketimleri azalırken, hizmet ağırlıklı harcamalarının arttığını söyledi.

Düşük gelir gruplarındaki hanelerin tüketim harcamalarını giderek daha fazla borçlanma yoluyla finanse ettiklerini kaydeden Kibar, “Hanehalkının tüketim kalıplarındaki değişim dikkate alınmadan Türkiye’nin cari işlemler açığını kalıcı olarak kapatması zor olacaktır. Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir dedi.

Hanehalklarının davranış değişimlerini dikkate almadan salt kur seviyeleri ya da sanayi politikası üzerinden oluşturulacak bir politikanın Türkiye’yi küresel ekonomiye entegrasyon sürecinde arzu ettiği rekabetçi konuma taşıyamayacağını ifade eden Kibar, “Üstelik, uluslararası ekonomik ve finansal görünümün bulanıklaştığı içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi politikalarının bu şekilde tasarlanması ülkemize daha fazla manevra kabiliyeti sunacaktır diye konuştu.

Merkez Bankası: Türkiye'de işsizlik yüzde 9.9

Merkez Bankası, ABD ve Türkiye’de işsizlik oranı aynı yöntemle hesaplandığını, Türkiye’de 2007 yılı için ortalama işsizlik oranının yüzde 9,9 düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Banka ve TÜSİAD tarafından düzenlenen Küresel Ekonomiye Entegrasyon Sürecinde Büyüme seminer dizisi çerçevesinde, Merkez Bankası danışmanlarınca hazırlanan, Türkiye’de Hanehalkı: İşgücü, Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Analizi başlıklı raporun içeriğinin kamuoyuna hatalı yansıtıldığının gözlendiği belirtildi.

Bazı basın yayın organlarında Türkiye ve ABD’deki işsizlik rakamlarının farklı yöntemlerle hesaplandığı izlenimi oluşturacak haberlere yer verildiği kaydedilen açıklamada, ABD ve Türkiye’nin resmi işsizlik rakamlarının aynı yöntemle hesaplanmakta olduğu ve Türkiye’de 2007 yılı için ortalama işsizlik oranının yüzde 9,9 düzeyinde bulunduğu ifade edildi.

21 Mart 2008 22:23   mesajın adresini al  

•cedric•
•cedric•
herkez kafasina göre bi oran sallio... bencede %20
21 Mart 2008 22:27   mesajın adresini al  

white child
white child
%20 den %50 ye cikti.....
21 Mart 2008 22:31   mesajın adresini al  

souvereign jr.
souvereign jr.
esnaf kepenk kapatıyor her geçen gün.
21 Mart 2008 22:34   mesajın adresini al  

trouble at sea
trouble at sea
bu başlık nasıl 1 sayfa olur??

herkezin benim gibi olması lazım...mezun olup işsiz olanlar çooookk!!!herkes bi mesaj yazsa rekor sayfa olur başlıkta...
22 Ağustos 2008 21:51   mesajın adresini al  

utanmaz'adam'
utanmaz'adam'
iyi de napalım yani..ben içime atmak istiyorum..paylaşmak istemiyorum..ben de aynı durumdayım..ve benim gibi yapanlarda vardır..başlıkta rekor sayfa olmazsı bana iş imkanı mı sağlayacak?
22 Ağustos 2008 21:58   mesajın adresini al  

biradamsmithbirdeben
biradamsmithbirdeben
TÜSİAT kim.. patron aganın olusturdugu bir olusum.. ee bunalr ne diyor işsizlik diyor.. yani kendileri icin ucuz iş gücü.. şerefsiz herifler kendi cıkarları icin uygulanan bu politikalar sayesinde bu kadar işsiz var bu ülkede bunu bilmiyorlar..
22 Ağustos 2008 22:06   mesajın adresini al  

souvereign jr.
souvereign jr.
tamamen katılıyorum.

trouble at sea demis ki:
bu başlık nasıl 1 sayfa olur??

herkezin benim gibi olması lazım...mezun olup işsiz olanlar çooookk!!!herkes bi mesaj yazsa rekor sayfa olur başlıkta...
22 Ağustos 2008 22:22   mesajın adresini al  

threealls
threealls
TÜSİAT= urspu cocuguuu

biradamsmithbirdeben demis ki:
TÜSİAT kim.. patron aganın olusturdugu bir olusum.. ee bunalr ne diyor işsizlik diyor.. yani kendileri icin ucuz iş gücü.. şerefsiz herifler kendi cıkarları icin uygulanan bu politikalar sayesinde bu kadar işsiz var bu ülkede bunu bilmiyorlar..
23 Ağustos 2008 23:04   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 9

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008