ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Kosova'yı tanıyanlar ve tanımayanlar
murat kosova ulke bagimsiz kosova
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

kirmizii
kirmizii
Kosova'yı tanıyanlar ve tanımayanlar

Aralarında Türkiye'nin de olduğu kimi ülkeler Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarını bildirdi.

19.02.2008 00:30
Kosova Parlamentosu'nun, dün toplanarak bağımsız bir devlet olduklarını ilan etmesinin ardından kimi ülkeler, Kosova'nın bağımsızlığını hemen tanıdı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, bugün basına açık bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın tanınması için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini açıkladı.

Taçi'nin açıklamasının ardından, aralarında Türkiye'nin de olduğu kimi ülkeler Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarını bildirdi.

AB dışişleri bakanları ise Kosova'nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı. Avrupa ülkelerinden 17'sinin hızla, birçoğunun da 1 aya dek Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.

Sırbistan'ın, Rusya ile birlikte başından beri karşı çıktığı Kosova'nın bağımsızlığını şu ana dek tanıyan, yakında tanıyacaklarını açıklayan ve tanımayan ülkeler şimdilik şunlar:

TANIYANLAR VE TANIYACAĞINI BİLDİRENLER

ABD: Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kosova'nın ''bağımsız ve egemen bir devlet'' olarak tanındığını açıkladı.

Afganistan: Kabil, Kosova'yı tanıdığını ve bağımsız bir ülke olarak desteklediğini açıkladı.

Almanya: Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.

Arnavutluk: Başbakan Sali Berişa, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdıklarını duyurdu.

Avusturya: Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kosova'yı tanıma prosedürünün tamamlanması için bakanlar kurulu toplantısı istedi.

Belçika: Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, ''Belçika, bu hafta Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak'' dedi.

Danimarka: Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de AB'nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

Finlandiya: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kosova'nın tanınması için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Fransa: Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

İngiltere: Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.

İtalya: Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ülkesi adına Kosova'yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi

KKTC: Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova'nın bağımsızlığını selamladığını, Kosova'nın bağımsızlığının, dünya istikrarı için büyük önem taşıyan Balkanlar'daki güvenlik ve işbirliğini olumlu yönde etkilemesini umut ettiğini bildirdi.

Polonya: Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, AB ülkelerinin çoğu gibi ülkesinin de Kosova'yı tanımaya hazırlandığını belirterek, ''Hükümete, Kosova'nın bağımsızlığının tanınması için bir önerge verdim'' dedi.

Türkiye: Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yazılı açıklamasında ''Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi'nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıma kararı almıştır'' dedi.

Macaristan, İrlanda Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovenya ve İsveç'in de Kosova'yı tanımaya hazır olduğu bildirildi.

İslam Konferansı Teşkilatı da Kosova'nın bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı.

TANIMAYANLAR YA DA KARŞI ÇIKANLAR

Azerbaycan: Dışişleri Bakanlığı ''Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasadışıdır'' dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kosova'nın bağımsızlığının ''hukuken geçersiz'' olduğunu açıkladı ve ''Kosova'yı asla tanımayacağız dedi.

Romanya: Devlet Başkanı Traian Basescu, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını, ülkesinin ''hukuk dışı bir eylem'' olarak nitelediğini bildirdi.

İspanya: Kosova'yı yeni devlet olarak tanımayacağını söyledi.

Vietnam: BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden Vietnam, Kosova'nın Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine karşı olduğunu açıkladı.

Moldova: Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanının ''Avrupa'da istikrarı bozucu bir etken'' olacağını ve tanımayacağını açıkladı.

Slovakya: Dışişleri Bakanı Jan Kubis, ülkesinin Kosova'yı tanıma niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya: Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma ve üst kanadı federasyon konseyi, Kosova'nın bağımsızlık ilanını kınadı.

BEKLEYENLER

Hollanda: Hükümet, Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanımakta acele etmeyeceğini duyurdu.

Malta: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunması eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Portekiz: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

Bulgaristan: Dışişleri Bakanı Ivalyo Kalfin, hükümete, Kosovalı yetkililerle diplomatik ilişki kurulmasını önereceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov ise, ''Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek'' dedi.

AA

haberTürk sitesinden alınmıştır.
~ 202 gün   mesajın adresini al  

kirmizii
kirmizii
Rusya ve Gürcistan kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor.ABD ne kadar desteklese de ülkede büyük olaylar olmaya başladı.Ayrıca sırbistanda büyükelçileri geri çekerek Türkiye'ye tepki vermiş durumda.

züreyy-fa
züreyy-fa
Tanımasak şaşardım zaten.Neden KKTC şartını öne süren bir politikamız yok,yoksa biz salakmıyız?
 1   ~ 202 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
bir yerlerden tanır gibi olanlar..

max.j.one
max.j.one
bizim koova değil mi yaa ben tanıyorum onu uzun zamandır görüşmüyorduk nasıl iyi mi? Bidaha görürseniz selam söyleyin.

dr_fb_li
dr_fb_li
peki kosova kktc yi tanıyacakmı kktec onları tanıyo onlar kktc yi tanımıyo yuh yani

kaan dinçer
kaan dinçer
rusya'nın ve güdümndeki ülkelerintanımamaıs gayet doğalrusya destekçisi olduğu yogu-slav(güney slavları)irliğinin dağıldığını gördükçe tepki vermeye devamedecek haklı olarak.çünkü onların çıkarları unu gerektiriyo. dr_fb_li neden tanımıyo kktcyi demiş dikat edersen kktc tanıdık dememiş çünkü uluslararası statüde kktc birdevletdeğil maalesef.çünkü yeterli sayıda devletkktcyi tanımış durumda değil.dolaysısıyla uluslararsı konularda genelde muhatap alınmaz garantör türkiye aracılığıyla kktc'yle diyaloğa girerler.ancak destekliyorlarkosovayı ama bu da kosovanın tanıması için geçerli bir neden değil.eğerkendi çıkarlarına ters düşüyorsa tanımayabilir.amabana kalırsa birsüre sonra destek verebilir.oluşumunu dış dünyaya ters düşen şekilde insiyatif kullanacak kadar tamamladığında olabilir.yunanistan verum kesimi nasıl kktc'ye emsal teşkil edeceği düşüncesiyle tanımıyorsaonlar da tanımayan diğer devletlere özendirici mesaj olarak kktc'yi destekleyebilir.ben sadece hayırlısı diyorum

tane® ©an
tane® ©an
valla tanımayanlarda yakında tanır, en geç 5 yıl içinde BM üyesi olunca mecburen tanıyacaklar yakında üyelik başvurus yapacakları kesin orda halledilir ama uluslararası destek görmeyecekleri bilseler bunu yapmazlardı zaten olur almışlardır. merak ettiğim bugüne kadar öne sürülen domino etkisi oluşcak mı balkanlarda, sanmıyorum ama

pisho
pisho

peki zeki muren de bizi gorecek mi?

dr_fb_li demis ki:
peki kosova kktc yi tanıyacakmı kktec onları tanıyo onlar kktc yi tanımıyo yuh yani
 1   ~ 158 gün   mesajın adresini al  

tohunç
tohunç
 1   ~ 158 gün   mesajın adresini al  

sarho$
sarho$
ben tanıyorum.. ii cocuktur
~ 158 gün   mesajın adresini al  

polater
polater
vallaha bence bu kadar cabuk tanımamalıydık. Ayrıca aynı durum allah korusun ileride bizim de basımıza gelebilr. Güneydogu'da bi kürt devleti kurulursa emin olun butun dunya anında bu devleti tanıyacaktır. Biz bu olayda bence biraz daha Sırplardan yana olmalıydık. Bir ülkede etnik ayrılıklar ön plana cıkarılmıyorsa o ülkenin bölünmesinin dogru olmayacagını vurgulamalıydık (Burada Sırbistan'da ayrımcılık yok demiyorum, sadece iç ve dış politikamızda biraz daha turarlı olmalıyız diyorum. Bugun Irak'ın bütünlügünün öneminden bahsederken, Irak'ta bi kürt devletinin kurulmasına şiddetle karsı cıkarken Kosova'nın bagımsızlıgını anında tanımak bana biraz tutarsız geldi ).
~ 155 gün   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008