| |
tohunç
|
25 Haziran 1852’de Katalonya’nın Reus kentinde doğmuştur. Bir bakır ustasının oğludur. 1869’da başladığı mimari eğitimi, askerlik hizmeti ve çeşitli nedenlerle sekiz yıl sürmüştür. 1878’de eğitimini tamamladığı Barselona kenti, tüm sanatsal etkinliklerinin merkezi olmuş ve kişiliğinin gelişiminde büyük yer tutmuştur. O dönem, Barselona’da özellikle tekstil endüstrisinin gelişmesiyle orta sınıfın güçlendiği, zenginliğin ve şehirsel gelişimin arttığı bir dönemdi. Gaudi, Fransız mimar Eugene Viollet-le-Duc ve “süsleme, mimarinin kaynağıdır” diyen İngiliz düşünür John Ruskin’in teorilerinden etkilenmiştir. Zamanla 19.yy.ın baskın tarihî stillerinin ötesine geçerek, kendi sınıflandırılması güç estetiğini yaratmıştır.
İlk önemli eseri, Vicens ailesi için 1883-1888 tarihlerinde yaptığı Barselona’daki Casa Vicens adlı yazlık ev idi. Daha sonra Eusebi Güell adlı sanayici ile güçlü bir ilişki kurarak bu aile için yaptığı eserlerle Barselona’da prestij edinmiştir. Bu eserler, Güell Pavilyonu (1884-1887), Güell Sarayı(1886-1888), Güell Mahzeni (1895-1898), Colonia Güell Türbesi (1898-1908), fantastik Güell Parkı( 1901-1914)’dır. Diğer önemli eserleri arasında Teresano Koleji (1888-1889), yılın binası ödülünü kazandıran Celvet Evi (1898-1900), Bellesgurad Villası (1900-1905), Battlo Evi (1904-1906), La Pedrera adıyla bilinen Mila Evi (1904-1906) bulunur.

|
|
~ 199 gün
|
|
| |
scoobydoowhereareyou
|
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
tohunç
|
ya koyduğum resimlere baktım dandik resimler koymuşum ama bu adamın bu yapıları yaptığı yıllara bakın yaa...
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
reco
|
süper yaaa...
bu adamda bekar evide varmıdır acaba??
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
scoobydoowhereareyou
|
bi de şimdi yaşasaydı neler yapardı kim bilir
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
sultana (yolgezer)
|
geçenlerde Gaudi'nin hayatı ve eserleriyle ilgili bir belgesel izledim, hayran aldım. Barselona'ya giden arkadaşlar gelip anlatsalar
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
9a 6
|
la sagrada familia(4.resim) ayrıca bitmeyen kilise olarak da bilinir..benim bildiğim gaudiye duyulan saygıdan ötürü kilisenin inşasını bitirmiyolar..okuduğum bi kaynakta da tekniğini çözemedikleri için bitirilemediğini söylüyordu ama pek inandırıcı gelmedi bana..
kilise biçim itibariyle de peri bacalarına benzer,bazı yerler bizim peri bacalarını görüp de yapmış diye yazar..zaten kendisi arap kültüründen falan da etkilenmiştir bıdı bıdı..
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
tohunç
|
o kilise üzerinde hayatı boyunca çalıştığını duymuştum bende, ara ara gelip bişeyler yapıp gidermiş :)
9a 6 demis ki:
la sagrada familia(4.resim) ayrıca bitmeyen kilise olarak da bilinir..benim bildiğim gaudiye duyulan saygıdan ötürü kilisenin inşasını bitirmiyolar..okuduğum bi kaynakta da tekniğini çözemedikleri için bitirilemediğini söylüyordu ama pek inandırıcı gelmedi bana..
kilise biçim itibariyle de peri bacalarına benzer,bazı yerler bizim peri bacalarını görüp de yapmış diye yazar..zaten kendisi arap kültüründen falan da etkilenmiştir bıdı bıdı..
|
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
sultana (yolgezer)
|
inşayı bitirmemelerinin sebeplernden biri de turistik bence, bitmeyen kilise olarak ünlü ya
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
scoobydoowhereareyou
|
aslında o dönemde böyle yapıların olması elbette mimari açısından süper bişey de bu bir ekonomi sonuçta biz hala böyle yapılar yapamıyoruz
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
9a 6
|
ekonomi de değil..bugün klozetini altından döktüren müşteriler var hala..sorun bizim ülke olarak mimarlık konusunda 3.dünya ülke mantığından kurtulamamamız..daha açık ifadesiyle insanlar yapının dışını önemsemez,evin içersini donatır..oysa ki her bina sokak ve kent için çok önemlidir..sokak ve kent de tüm halka aittir filan..bu bilinç yok bizde..
ne kadar okumuş olsalar da geyik adı altında mimarlığa pisleyen insanlar görülüyor..
bir diğer neden de çağın değişmesi olabilir..üzerine konuşulan binalar şekli itibariyle görkemli olması önemli binalar..kiliseler,saraylar,tapınaklar vesaire..bugün yönetimlerin de değişmesiyle bu tip yapılar talep görmediğinden bu mimariye rastlamak pek mümkün olmuyor..
yeni inşa edilen camilere bir parantez açılabilir tabi bu noktada..o konuda bahsettiğin bütçe meselesi etkili oluyodur ama türkiyenin de tarihi eser bağlamında yeni süleymaniyelere ya da ne bileyim mihrimah sultanlara ihtiyacı yok..
zatı muhterem demis ki:
aslında o dönemde böyle yapıların olması elbette mimari açısından süper bişey de bu bir ekonomi sonuçta biz hala böyle yapılar yapamıyoruz
|
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
buneya
|
mimar sinan ın eserleri daha sıcak
|
|
1 ~ 199 gün
|
|
| |
(_sheitann_)™
|
Gaudy, mimarlığa süs katmış, Ruskin'den etkilenmiş, yani Ruskin'inkine benzer eserler yaratmış..
Bu adamın yaptıkları gerçekten muhteşem.. Evet, çok soğuk gelio baktığınızda ama detaylarını incelediğinizde o kadar da soğuk değil bence...
Escer bir, Gaudy iki :)
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
ich komm wieder
|
barcelonada özellikle passing de gracia da yürürken gaudinin eserlerini parmağınızla gösterebiliyorsunuz, ayrıca sgrada famila nında etrafında bir tur attığınızda gaudiye ait olan cepheyi hemen farkedebiliyorsunuz, bence kendine ait tarzı olan ender mimarlardan birisi, park guel miydi hatırlamıyorum adını ama bütün detaylara dokunmak hissediyor insan.
|
|
~ 199 gün
|
|
| |
dr_fb_li
|
yok artık lebron james ne güselmiş bunlar ama bizimde mimar sinanımız var
|
|
~ 199 gün