ÜYE OL  GİRİŞ 

Güncel - hangi dili konuşuyoruz ?
 Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
 Yazar: Mesaj:
salihzeki
salihzeki
türkcenin içine haddinden fazla yabancı kelime girdi son zamanlarda türkçe nereye doğru gidiyo.belikide ilerde çocuklarmız ingilizce türkçe karışımı birşey konuşucak ! ! !

8 Ocak 2006 02:29  mesajın adresini al  
şekip
şekip
Zamanında Fransızca da baya bir girmiş dilimize, ama yarı Fransızca yarı Türkçe konuşmuyoruz şu anda. Belli sektörlerden belli cisimlere türkçeleştirilmiş Fransızca kelimelerle hitap ediyoruz, durum o kadar vahim değil, ama yine de Türkçesi olan kelimelerin İngilizcelerinin kullanılmasına hiç anlam veremiyorum. Gerek yok yani. Teknolojik bir terimdir, Amerikan kültüründen çıkma bir öbektir filan anlarım yani baskın kültür neticede, ama daha az evvel gördüm. Kızlar isimli başlıkta birisi karmaşık yerine komplex kullanmış, ne gerek var diye düşünmeden edemiyor insan.

Kimse tutup eğitim yabancı dil filan demesin, ben İEL mezunuyum, hocalarımız Almandı, hiç böyle bir sorunum olmadı. 7 dönemdir de Almanya'da okuyorum, hala da böyle bir sorunum yok. Etrafımdaki insanların da böyle bir derdi yok, ama buraya Almanca bilmeden gelip bir kaç ay içinde Türkçe'yi içinde Almanca kelimeler katarak konuşanlarını da görmüyoruz değil. Tamamen insanın kendisiyle alakalı bir şey. Özen göstermek ve tarihe, kültüre saygı duymakla alakalı olduğunu düşünüyorum, daha basit sebeplerden değilse elbette. Kafede, barda oturduğum masada biri benimle o şekilde konuştuğu zaman düzeltiyorum çekinmeden, bir nevi saygısızlıktır benim gözümde. Seren Serengil hareketidir. Ayşe Özgün'ün programına konuk olduğunda cümle arasında "for example" demişti. Seren Serengil olmayın arkadaşlar. Ne gerek var...

8 Ocak 2006 02:35  mesajın adresini al  
şeyma altunkaynak
şeyma altunkaynak
hep ingilizce ingilizce diyoruz ama ingilizce de saf bi dil diilki onlarda fransızcadan çalmışlar

ama şu war bizi ingilizceye o kadar alıştırıyolarki unv.de ister istemez ingilizceyle iç içe oluyoruz

8 Ocak 2006 02:36  mesajın adresini al  
salihzeki
salihzeki
hiç bir dil saf değil zaten ama türkçe karşılığı varken neden ingilizcesini tercih ediyoruz , daha mı karizmatik oluyoruz öyle olunca veya daha mı kültürlü görünüyoruz karşıdakine !

8 Ocak 2006 02:41  mesajın adresini al  
şekip
şekip
Yahu bırakın arkadaşlar bu okul televizyon bilmemne geyiklerini. Konuşmayan konuşmuyor işte. Özentilik diyeceğim, ama sert çıkmış olmak istemiyorum lüzumsuz yere. Özen göstermekle alakalı, birazcık dikkat ederseniz ağzınızdan gereksiz kelimeler çıkmaz. Yabancı dilde eğitim lazım birşey, çünkü Türkçenin dünya üzerindeki yeri uluslarası işler yapmak için yetersiz. Bu başka şey, günlük konuşmada İngilizce kelime kullanmak başka şey. Dikkat ederseniz, araya İngilizce kelime girmez, bu kadar basit...

8 Ocak 2006 02:41  mesajın adresini al  
sayin_bayan
sayin_bayan
bir dil kültürle alakalıdır kültür degiştigi sürece dilde degişecektir.karantinaya alınamıycagııza göre mutlaka diğer kültürlerle içiçe olmak durumundayız

8 Ocak 2006 02:44  mesajın adresini al  
sayin_bayan
sayin_bayan
daha önceden nasıl arapçadan farscadan geliosa şimdide inglizceden glecek bu çok normal

8 Ocak 2006 02:46  mesajın adresini al  
şeyma altunkaynak
şeyma altunkaynak
ama bu kadar fazla değişmesi sebebiyle tarihimizi anlayamıyoruz we daha sonrada ortaya çıkıp tarihimize sahi çıkalım diyoruz dilimiz bu kadar hızla değişirse tarihimizi anlayamayız

8 Ocak 2006 02:50  mesajın adresini al  
bahar
bahar
Okulda derste lab.ta çok karışıyo...bölüm ingilizce bzm ...türkçenin yetmediği yerde ing.,onun yetmedii yerde türkçe kullanıyoss..alışkanlık olmuş artık...örnek çok...harfte bile ingiliz parmağı oluyo...h'ye haşşşşş....k'ye ka...amaaann işte anlaşıyozz yaa..nolsun daha...:)

8 Ocak 2006 02:54  mesajın adresini al  
sayin_bayan
sayin_bayan
inglizce dünyanın en çok konuşulan dili internet dili de ..bubile bu kelimeleri kapmamıza neden oluyo ülkemizde bi çok şirket bu kelimeleri kullanıyo çnkü o insanlarla haşır neşir oluyo (yurt dışıyla bağlantısı varsa)aa bize giren klime kadar baska kültürede bu kelimler girmeli ancak ozaman kültürümüz gelişir..

8 Ocak 2006 02:58  mesajın adresini al  
şekip
şekip
Nedense tahmin etmiştim Oktay Sinanoğlu referansının geleceğini. Tartışma üslubuna da ayrıca hayran kaldım.

Almanya'da mesela RWTH-Aachen üniversitesi (benim okuduğum okul) tüm yükseklisans programlarını İngilizce de veriyor. Arkadaşlarım okuduğu için bildiğim özel üniversiteler var tamamen İngilizce olan. Şu anda kendilerine ulaşamıyorum, isimlerini tedarik edemeyeceğim sana o yüzden.

Türkçe uluslararası alanda bir boka yaramıyor demedim ben. Türki cumhuriyeter dışında iş dili olarak Türkçe kullanılan başka ülke yok, bunu bilmek ve buna göre kendini hazırlamakla, ülkeni sevmek arasında nasıl bir bağlantı var bunu da ancak senin gibi körler göremeyip uydurur. Ben ülkemi yeterince seviyorum, ama eksikliklerinin farkındayım ve bunları dile getirmekten korkmuyorum. Farkımız bu.

Nasıl senin gibi adamlar iki gazoz kitap okuyup milliyetçibaşı oluyorsa, İngilizce eğitim veren okula giden insanların da günlük hayatlarında İngilizce kullanmaya başlamaları normaldir. Bu olayların tümü, farklı açılardan bakamama diye özetleyebileceğimiz bir dizi yetersizliğin uzantısıdır.

İngilizce veya başka bir yabancı dili iyi konuşursun, ama günlük hayatında kullanmazsın. Bunun aldığın eğitimin diliyle alakası yok, bu senin kendi kültürüne ne kadar değer verdiğinle ve bunu sana üniversitedeki veya lisedeki eğitimde ne kadar verildiğiyle alakası vardır. Ailenle de tabi ki. Yabancı dil insanın hayatında bir hobi, işiyle ilgili durumlarda bir araç veya gerektirdiğinde bir iletişim aracı olarak kalmalıdır. Yabancı edebiyatı özgün halleriyle takip edebilmek veya uluslarası iş anlaşmalarında bir başkasına muthaç kalmadan işlerini yürütebilmek için gereklidir yabancı dil. Bunun için de yabancı dil eğitiminin iyi olması, meslekle alakalı derslerin yabancı dilde verilmesi gereklidir. Küreselleşme çağının zorunluluğudur bu. Buna hazırlıklı olmazsan ortada kalırsın.

Gün gelir de bir Türk firması Türklerin yaşamadığı bir ülkede yatırım yapar, o zaman o ülkenin insanları o firmada çalışabilmek için Türkçe öğrenir. Türk edebiyatı, Türk müziği veya Türk sineması dünyaya tüm gücüyle açılır, o zaman insanlar için Türkçe öğrenmek için kurslar ararlar. Türkiye'nin güçlenmesi için dünyanın kalanıyla aynı kulvarda koşabilmesi gereklidir, bunun için de yabancı dil gereklidir. Güçlenip de insanları Türkiye'ye muhtaç kılabilirsek, o zaman onlar Türkçe öğrenmeye başlarlar. Böyle "hede hödöööö milliyet türkçee oleeey hedee oktay sinanoğluuuu türk aynştaynıı hebeee" demekle bitmiyor bu işler.

8 Ocak 2006 03:17  mesajın adresini al  
abbas
abbas
valla yalak bi dil konuşuyoruz her ne kadar millet buna Türkçe dese de gelitomm gitçem yapçam sonra ne bileyim çok veya şok yerine chok yazmak ben de yaptım belki hala yapıorum ama konuşurken asla ...burda yazdığım her kelimenin arkasındayım klavyede hızlı yazmak baabında mutlaka" malesef" olmuştur bi çok kelime yanlış yazdığım onlar için de özür diliyorum herkezden daha da dikkat edicem geliştircem kendimi bu konuda... bu dilin kıymetini bilin inanın Türkçeden başka 3 dil biliyorum bildiklerim hiç bi zaman Türkçe kadar zengin olmadı...

8 Ocak 2006 03:20  mesajın adresini al  
baco
baco
turkceyı kımse degıstıremez........

8 Ocak 2006 03:20  mesajın adresini al  
sramana
sramana
' ortaya bir karışık' dili konuşuyoruz....artık insanlar sınavda bile klavyede laubali laubali konuşurken yaptığımız kısaltmalarla yazıyorlar....zaten dilin kendi içinde türkçeleştirlmemiş özellikle fransızca çok kelime var....eh bir de ingilizce türkçe aynı anda kullanım örnekleri var mesela " here i am a g.t yani" bu cümleyi bir insan kurdu ..inanabilirsiniz...

8 Ocak 2006 03:29  mesajın adresini al  
şekip
şekip
Bizim bir hoca vardı okulda. Sınıftaki bir çocuğa "O kadar aptalsin ki, seninle tartışamıyorum bile." demişti. Sitede aktif düzgün başka konu yok, ama can sıkıntısı gidereceğim diye de baş ağrısı edinecek değilim boş yere.

8 Ocak 2006 03:34  mesajın adresini al  
exelon
exelon
kürşad tedaviye ihtiyacın var...

senin gibi düşünenlerin de.

8 Ocak 2006 04:28  mesajın adresini al  
willow is blessed
willow is blessed
Kürşad Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum, mümkünse sana ''Türkçemizi nasıl güzel kullanırız?'' dersi vermek istiyorum.

8 Ocak 2006 05:29  mesajın adresini al  
exelon
exelon
"ulan sen mi bahsediorsun tedaviye ihtiyaçtan...benim gibi düşünenlerin bu ülkede adamım diye gezmeye hakkı var senin gibi yazılara 1 saat sora cevap verenlerin deil...." by Kürşad Yüce
(by yazdım aman allahım)

öncelikle özelden muhattab olmayacağım seninle..

1 saat "sonra" yazmamın sebebi işim gücüm vardı saat 4 gibi girdim siteye "bütün" yazılanları okudum,üstüne anladım...bu ülkeden bu yüzden gitmem gerekiyormuş,komik..(komik türkçe değil,gülünç diyelim)

bu arada sen beceremiyorsun anlama kısmını,Burçin ders verecekmiş sana,anlama kısmını da halleder sanırsam

ilerki hayatında bol şans diliyorum sana,baya bi ihtiyacın olacak bu kafayla devam ettiğin sürece

8 Ocak 2006 14:43  mesajın adresini al  
willow is blessed
willow is blessed
Kürşad bir şeyleri savunuyor kendince. Eğer ki Türkçemizi hararetle ve boşa savunmak yerine az biraz kitap okusaydı, çok sevdiği Türkçesi de gelişebilseydi herhalde bir tartışma ortamımız olurdu ve ben de fikrimi beyan ederdim. Ama şu durumda ne desem küfür yiyeceğim diye tahmin edip susuyorum.

8 Ocak 2006 14:56  mesajın adresini al  
şekip
şekip
Fikir alışverişi sırasında düzgün üslup kullanmaz, karşındakine dolaylı yoldan saygısızlık yaparsan, tartışmanın konusu kayar, karşılıklı atışmaya dönüşür. Kürşad benim uzaktan "nağme okuduğumu" söyleyerek zaten tartışmadaki niyetini benim gözümde belli etti. Fikir edinmek için değil, haklı çıkmak için tartışıyorsa bir insan, ona zerre saygı göstermek zorunda değilimdir. Türkiye'de değilsin ne anlarsın tutumu veya şu biiir, bu ikii gibi saçma sapan bir üslupla devam etmiş olması da bunu perçinledi. Gelip bana burada değilsin, konuşma sen diyen birine boş milliyetçi derim, çünkü bence öyledir.

O yüzden şimdi madur kedi gibi, gelip güzel güzel tartışıyorduk neden agresifleşiyorsunuz demesin kimse. Kürşad'ın fikirlerinden ve konuşma tarzından üç aşağı beş yukarı bu konularda nasıl bir kitleyi temsil ettiğini anlamak da güç değil. Bu hepimiz için geçerli. Temsil ettiği grup itibariyle de, kendisine saygı gösterecek bir sebep göremiyorum.

Her konuyu komplo teorilerine bağlayan, genç yaşta profesör oldu diye her konuda uzman olacağı düşünülen bir adamın kitablarını okuyarak ve her tartışmanın sonunda "O senden yaşlı, o profesör, o zeki, o şöyle, o böyle" diyerek bir tartışma argümanı ortaya koymaktan uzak, sadece kendini tatmin amaçlı mesajlar yazan ilk insan değil. Daha önce hem OK'de hem de başka ortamlarda bu tarz insanlarla çok konuştum ve beyinleri yıkanmış gibi tekrar tekrar sayıkladıkları şeyleri çok dinledim. Fikirlere açık olmaktır önemli olan. Bir dur sakin sakin anlat.

Durumu kişisel boyuta indirgedikten sonra karşındakinden saygı bekleyemezsin. Kürşad'ın da yanlışı burada. Sonra ben aptal demişim, salak demişim, öbürü onu demiş. Hiç fark etmez.

İyice bakın, önce kimin kişilikle alakalı ayrıntıyı konuya dahil ettiğini iyice görün. Burada "bizi linç ediyorlar" "toplanmışlar üstümüze geliyorlar" tiyatrosu sergilemeyin.

8 Ocak 2006 15:26  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      Listelenen Kayitlar 1 - 20
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008