ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara
forum
bilmukabil Ata'm..
ay ne sikik basliklar aciyorsunuz toplum cumhuriyet devlet
Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

boomerang ¹³
boomerang ¹³
Uyanıpta dışarı çıktığınızda nelere dikkat edersiniz bilmem, ama benim hep gözüme çarpanlar belki de birçok kişinin ‘umarım görmezler’ dediği şeyler oluyor.. Yok, yok.. Sizin de gözünüze çarpıyordur, bunlar; da o an bir sinirle küfür edip, veyahut nazikseniz cehenneme git der geçersiniz..

Evden, işe giderken, okula giderken, tut ki arkadaşlarımla birkaç içki içmeye giderken; okul yapılması gerekilen araziye binaların dikildiğini, plansızlık yüzünden, bence ki daha fazla para kazanmak için yeşil alanların yıkılıp yerine yolların yapılmasını, sokakta bir adamın eşine vuruşunu, bir polisin yanı başında kural çiğneyen bir adamı seyredişini görüyorum..

Tamam, tamam görüyoruz..

Yürürken göreceğizdir, o semte hiç uymayan bir bina mimarisini, ona imzayı atan belki eski sınıf arkadaşımız olacak ayıplayacağız ama ses çıkarmayacağız veya göreceğizdir az bir para yüzünden çukura düşen dümbelek vatandaşı, ya siz, ya ben belki de o yolun yapımında yer alacağız, ama yine de ses çıkarmayacağız.. Belki de gazeteye çıkan bir kan davasını ‘hadi be ben oradaydım!’ diyerek karşılayacağız.. Hiç sevmediğiniz bir şey olan ‘ayrımcılığı’ yapan arkadaşlarımız olacak, yarın onlarla bir buluşmada yan yana oturup sohbet edeceğiz.. Tam da bir toplu taşıma aracına binerken biri önümüze geçecek sinirleneceğiz, sıra beklerken bir arkadaşımızı görünce hemen yanımıza sıvışacak ses çıkarmayacağız.. Davutpaşa’daki bir patlama haberini dinleyeceğiz, dükkanımız onun karşısında olacak ve bunun için ses çıkarmayacağız, bir muhabir gelip mikrofonu uzattığında ama ‘haykıracağız’.. Nerede bu devlet!

Tamam işte görüyoruz, haykırıyoruz da..

Tüm bunlar olmadan öncede gördüğümüz şeyler değiller miydi? Bir kadın ezilmeden önce görmüyor muyduk? Aşırı hızdan kaza yapan aracı defalarca görmüşüzdür, emniyet şeridini kullanırken, hız sınırını aşarken.. Biz tam inşaat yapılırken o arazinin aslında okul için ayrıldığını bilmiyor muyduk? Çökmüş bir devlet sisteminin göz nuru bürokratlarının keyif için çalışmadığı saatlerde puff diye beklemiyor muyduk?
Nerede bu devlet? Sorusunu soruyoruz bir güzel de, nerede bu millet sorusunu neden sormuyoruz kendimize?

‘Kadınların hakları yeniyor’ diyen bir çok genç kadın kitlesi acaba neden herhangi bir kadın derneğine üye değiller? Neden arkadaşınız da olsa kötü yapanın kötülüğü uyarmıyoruz?

Her gelen baştakine dil uzatıyoruz, bugüne kadar her gelen baştakine uzattık.. ve o her gelen baştakini biz başa getirdik..

Rüşvet alan bir toplumdan, arazi yüzünden adam öldüren bir toplumdan, sıra olmayı beceremeyen bir toplumdan, kürt-türk kavgasından bıkmamış bir toplumdan, işini yapıyor diye kurşunlanan belediyebaşkanını görmezden gelen, sokakta adamın eşine 55 bıçak darbesini attığını izleyen, müzik çeşidine göre, giyimine göre, düşüncesine göre birbirlerini aşağılayan toplumdan ne bekliyoruz?

Daha da güçlü bir Atatürk mü?

Biz toplum olarak neyi iyi yapıyoruz yaşamımızda, neye eşit davranıyoruz, neye adaletliyiz.. Hangi doğrular için mücadele veriyoruz ki, çıkıp da devlete laf atıyoruz..

Sigara yasağını devlet bir yerlerden görüp istediği için mi uygulayacağız? Yoksa, biz mi bu yasağı isteyeceğiz..

Atatürk; Cumhuriyeti, Demokrasiyi, Laikliği, Eşitliği, Adaleti bize hediye ettiği için mi onlara iyi bakacağız? Yoksa, hakikaten istediğimiz ve hak ettiğimiz için mi bu değerlere iyi bakacağız..

Uyanıpta dışarı çıktığımda, doğru düzgün bir yaşam gördüğümde..

Evet, biz düzelmişiz diyeceğim, göreceğim..

Ama,

Bunu düzeltecek olan devlet mi olacak, toplum mu? Bak onu bilmiyorum..

Umarım hakikaten düzelmek istediğimizden düzeliriz de değerini biliriz bazı şeylerin..

Hediyenin değerini bilemedik ya, ondan dolayıdır ki bilmukabil Ata’m..
 9   ~ 195 gün   mesajın adresini al  

no control
no control
msn iletisi olaak günlerdir görüyodum..meğer adam yazı yazıyomuş...

~ 195 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
bilmukabil atam aşağıdaki linkten geliyor.. yazıyı yeni yazdım.. :o)

http://www.ortakantin.com/blogcomment.asp?id=14757&shcomm=31364

no control
no control
demek ki plan yapıyomuşsun.. ben de diyorum bumi neden sevimli suratlarını esirgiyo bizden.. meğer kafası doluymuş adamın.. pardon bumi..

bana iş bulamamanın nedenini de bu olaya bağlıyorum..

kafamagöre
kafamagöre
güzel bi yazı eline kafana sağlık :)

zâtı muhterem
zâtı muhterem
benim milletim işini bilir

(çok uzun konuşuyosun bumi :P)
 1   ~ 195 gün   mesajın adresini al  

tohunç
tohunç
‘Kadınların hakları yeniyor’ diyen bir çok genç kadın kitlesi acaba neden herhangi bir kadın derneğine üye değiller? Neden arkadaşınız da olsa kötü yapanın kötülüğü uyarmıyoruz?

bilmiyorum belki onlara uygun kadın dernekleri yoktur, herkes mücalelerin parçası olmaz, zaten olmak zorunda da değil

fazla suçlamışsın toplumu gibi geldi, suçla toplumu geri çekil gibi, neyse sen daha iyi bilirsin...

4   ~ 195 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
'Herhangi bir kadın derneği' vardır illa ki, yok ise kendisi kurar, kurmuyorsa hamle yapar, destek verir..

ama isteği için elini kıpırdatmayan bir kişinin, sonradan istemediği durumlar karşısına çıktığında bir şey deme hakkı yoktur..

istenilen yaşam, haklar verilmesin, hak edilsin onlar.. değeri bilinsin..

cimdallı tohunç demis ki:

bilmiyorum belki onlara uygun kadın dernekleri yoktur, herkes mücalelerin parçası olmaz, zaten olmak zorunda da değil

fazla suçlamışsın toplumu gibi geldi, suçla toplumu geri çekil gibi, neyse sen daha iyi bilirsin...

no control
no control
apolitik toplum desek..

tohunç
tohunç
bilmiyorum che bile halkları hamura benzetmiş, yoğurması sana kalmış sen yoğurmuyor isen halkada suç atmaman gerekir sanki...
 3   ~ 195 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
eğer 'benim milletim işini biliyor' da, bilerek bu haldeysek, keşke 'bilmeden yapsalarmış' derim..

zatı muhterem demis ki:

boomerang ¹³
boomerang ¹³
Che gibi birinin, Atatürk gibi birinin çıkmasından öte bazı şeyleri toplumun istemesi gerekir..

Magna Carta..
Fransız İhtilali..
Hitlerin saf dışı bırakılması..
Bulgaristan ve birçok doğu avrupa ülkesinin demokrasiye geçişi..

yoksa oturur, yoğrulmak için yakışıklı, karizmatik adamları bekler dururuz..

bilmiyorum che bile halkları hamura benzetmiş, yoğurması sana kalmış sen yoğurmuyor isen halkada suç atmaman gerekir sanki...

boomerang ¹³
boomerang ¹³
ayrıca sigara yasağını örnek verdim, sigara yasağını getiren akp araştırma için bu yasağı ilk getirenlerden biri olan irlanda'ya gidiyor, hani uygulamada neler yapabiliriz diye..

irlanda'daki yetkililer.. iyi de bu yasağı siz getiriyorsunuz, biz de ise bar ve mekan sahipleri bu yasağı istediler de biz getirdik diyor..

arada böyle bir fark var..

biz şu anki düzenden memnun değiliz, ama düzenin içinde kendi işimizi de o düzene göre kuruyoruz, ezildiğimizde de, alem göt olmuş diyip kenara çekiliyoruz..

garip..

zâtı muhterem
zâtı muhterem
bende bir örnek vericem bu konuya..
ben bir memurum.memurlarda haklar,ihtiyaçlar konusunda devletten bir çok taleplerde bulunurlar.lakin sendika üye sayısına bakın ülkedeki memurların yarısından azdır sanırım.zaten üyesi olanlarda bu durumu makam mevki derdiyle götürürler.
çünkü işler bizde böyle yürür hakkıyla çalışarak bir yerlere gelenler hep efsanevi hikayeler olmuştur.uyurken çocuklara hikaye olarakta anlatılabilirler.normal olan toplumda uygulanan torpil yandaş kadrolaşma sistemidir.bizde işler böyle yürür.bir kaç nesil geçmeli düzelmesi için.belki de atom bombası yemeliydik kişisel değilde toplumsal aktiviteler için..

belki de herkes karnını doyurma derecesinde fakir bu toplumda.

halkını soyup soğana çevireceksin,vergilerini bi şekilde birilerine peşkeş çekeceksin,arazilerini şirketlerini yabancılara satacaksın..kusura bakma karnını doyurmaya mecburlar..
unutma köpek kemiğini yiyebilmek için sahibini de ısırabilir.teşbihte hata olmaz.

no control
no control
bura da iş birazda farkında olanlara kalır..bahsettiğiniz insanlar sadece kıvılcımdır..gerisi örgütlenen halka kalır..
nerudanın da dediği gibi
''örgütlü halk yenilmez''
örgütlenmek,bilinçlenmek asıl iştir
burada iş kişiye de düşer..kendini geliştirmeli..yeni insan olmalı..bilinçlenmeli.. sessiz kalmalı.. kabuğu yırtmalı.. tabi insan birazda koyuna benzer günümüzde.. toplum ne derse ne yaparsa onu yapar.. korkar mor inek olmakten.. kabukları kırmak lazım başta.. verdiğiniz örnekler ortaya çıkarken toplumda şimdikinden pek farklı değildi.. cesaret verecek kişiler ve olaylar gerekir

zâtı muhterem
zâtı muhterem

zatı muhterem demis ki:

turgut özaldan alıntıdır

tohunç
tohunç
:) tam öyle değil sanki, eleştirisel bakışın var, biçok şeyi görüyosun, önce sen üstüne düşeni yapmalısın ki eleştiresin, yapıp yapmadığını da bilmem ama yazın hakkında konuşuyorum sadece, herşeyi halka yüklemek bakış açısı değildir.

Che dedik madem Küba'da kaç baskında bozguna uğramışlar, arkadaşları tutuklanmış salınmış ondan sonra halk hareketi geliyor, seneler sonra...

doğu avrupanın demokrasiye geçişi farklı bi konu, daha çok ekonomik kuramlarla ve Kautsky ile alakalı...

aklımda kaldığı kadar bir paragrafla devam ediyim:

devrimlerde ve değişimlerde devrimi destekleyen kesim 2 sınıftır, silahlı mücadele veren kesim, entellektüel mücadele veren kesim, her iki kesimde dönem dönem heycanlarına yenik düşer ve halkın ilerisine geçer, bu heyecanı soğukkanlılıkla engellemeli ve aşamaları halka sindirtmeli, bu süreçte sanatın önemiyle devam eder gider ...

boomerang ¹³
boomerang ¹³
biliyorum alıntı olduğunu ama alıntı yapıp kenarına bir şey eklemeyince az konuşmuş ve tanımlamanı eksik yapmış oluyorsun..

dalga geçmek amaçlı mı yazdın? kendi fikrin mi? konuyla neresinden bağdaştırıyorsun?

o yüzden uzun konuş, eskisi gibi..

3   ~ 195 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
bugüne kadar yaptığım hiçbir şey için bir başkasını veya olguyu eleştirmedim..

istersen elimi kıpırdattığım kurum ve yapılanmaları da başka bir yerde sana açıklayabilirim..

sen direkt olarak rejim değişimlerinden örnek veriyorsun che gibi.. devrim yapılsın demiyorum, ama yaşamsal faktörler var, herkesin içinde bulunduğu eksiklikler yanlışlıklar..

dediğim çok basit olarak;

''haksızlık için mücadele etmeyen biri, kendisine bu haksızlık yapıldığında ne çüküme çığırıyor?''

:) tam öyle değil sanki, eleştirisel bakışın var, biçok şeyi görüyosun, önce sen üstüne düşeni yapmalısın ki eleştiresin, yapıp yapmadığını da bilmem ama yazın hakkında konuşuyorum sadece, herşeyi halka yüklemek bakış açısı değildir.

Che dedik madem Küba'da kaç baskında bozguna uğramışlar, arkadaşları tutuklanmış salınmış ondan sonra halk hareketi geliyor, seneler sonra...

doğu avrupanın demokrasiye geçişi farklı bi konu, daha çok ekonomik kuramlarla ve Kautsky ile alakalı...

aklımda kaldığı kadar bir paragrafla devam ediyim:

devrimlerde ve değişimlerde devrimi destekleyen kesim 2 sınıftır, silahlı mücadele veren kesim, entellektüel mücadele veren kesim, her iki kesimde dönem dönem heycanlarına yenik düşer ve halkın ilerisine geçer, bu heyecanı soğukkanlılıkla engellemeli ve aşamaları halka sindirtmeli, bu süreçte sanatın önemiyle devam eder gider ...

zâtı muhterem
zâtı muhterem

haklısın şimdi ben size bir cümleyle bir milleti yorumladım.bunu yaparken de eski cumhurbaşkanlarımızdan birinin lafına gönderme yaptım.
bence cuk diye oturdu
o görevdeki birinin o söylediği söz herşeyi ortaya koyuyo..
evet işin özü nasılsanız öyle yönetilirsinizdir.ama türkiye de bişeyler var arkadaşlar o mevkilere gelenler bizi pek yansıtmıyolar.siyasette benim bu adam bu işi yapar dediğim bir adam yok.çok samimi söylüyorum bunu.benim görüşlerimi yansıtıyor dediğim bir partide yok.ilginçtir ülkelerin çoğundaki parti anlayışları benzerdir.sağcılar solcular radikaller muhafazakarlar.genel dünya görüşlerini temsil ediyolar diyeceksiniz.haklısınız ama benim ülkeme özgü bi görüş nedense yok.
bilirsiniz eskiden derviş anlayışı vardı.bu kişiler dini eğitimlerini alır sonra da geziye çıkarlardı.dinleri yaymak insanlara öğretmek için.kendilerini inançları uğrunda feda edebilenler yani.japonyada bunun örneğini işinde aksaklık yaşanan bakanların intiharıyla görüyoruz.belli ki hizmetine adamış kendini halkına başarısızlık gururu kırıyor.
peki ya biz? her iktidardan bir kaç kişi bir sonraki dönem yüce divanda yargılanır.belki de kurban olarak onlar seçilmişlerdir.

arkadaşlar ülkemizdeki bu anlayış için o kadar farklı alanda konuşabiliriz ki günlerimizi alır bu.bu tamamıyla bir sosyolojik araştırma konusu..

ama tek birşey biliyorum çok enteresan bir milletiz..
babam bana küçükken tokat attığında annem seni sevdiği için yaptı derdi..
biz hem seviyoruz hemde zarar veriyoruz.ülkemize milletimize herkese..bumi bunları çok net açıklamış..

Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008