ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
amaç eğitimse türban teferruat
kadin haklari esitlik turban
Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

dönüşüm
dönüşüm
Yazdır Yolla | Arşive Ekle Politika

Amaç kızların eğitimiyse türban sahiden teferruat
Kızların lise sonrası devam etmemesinin bir numaralı sebebi yüzde 29'la sınavı kazanamamak. Bunu yüzde 14'le evlilik, yüzde 10'la çalışma zorunluluğu izliyor. Türban gerekçesi ise yüzde 1

07/02/2008 (1246 kişi okudu)

RADİKAL -
Büyütmek için tıklayınız
İSTANBUL - Türkiye haftalardır türban konusuna kilitlenmeş olsa da Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak ve Sabancı Üniversitesi'nden Ersin Kalaycıoğlu'nun yaptığı araştırma liseyi bitiren kızlardan sadece yüzde 1'inin başörtüsü yasağı yüzünden üniversiteye gidemediğini gösteriyor. Araştırmaya göre liseden sonra üniversiteye devam edememiş olan kadınların yüzde 29.8'i neden olarak sınavı kazamadığını gösterirken, yüzde 14.6'sı 'sınavı kazandığını ancak evlenip okulu bıraktığını, yüzde 10.5'i 'daha fazla okumasına ailesinin izin vermediğini' söylüyor. Türban yasağını gerekçe gösterenlerin oranıysa sonuncu sırada yer alıyor.

TESEV desteğiyle yapıldı
Prof. Dr. Toprak ve Prof. Dr. Kalaycıoğlu 2004 yılında Açık Toplum Enstitüsü ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) mali desteğiyle gerçekleştirdiği 'İş Yaşamı, Üst Yönetim ve Siyasette Kadın' başlıklı bir araştırma çarpıcı veriler içeriyor.
1557 kadın ve 993 erkekle yüz yüze görüşerek yapılan araştırmanın 'Kadın ve Eğitim' başlıklı bölümünde kadınların eğitim alanında önlerine çıkan engeller tespit edildi. Anket, eğitim konusunda kadınların önündeki en büyük engelin 'maddi sıkıntılar ve ailenin istememesi ' olduğunu gösteriyor.
Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, araştırmanın sonuçlarını yorumlarken Türkiye'de kadınların statüsünü belirleyen iki temel unsur olduğunu söyledi. Kalaycıoğlu şöyle konuştu: Bunlardan biri yoksulluk, ikincisi insanların aşırı derecede muhafazakâr olması. Özelikle erkeklerin, ataerkil aile yapısı olması nedeniyle kız çocukların üzerinde acayip bir taassup uygulamasıdır. Bu kıralamadığı sürece eğitim alanında kadınların statüsünün iyileştirilmesi mümkün değildir. Türban burada detay, esas mesele değil. Zaten bütün problem esas mesele olmayan meseleyi getirip gündeme koymakta.

~ 197 gün   mesajın adresini al  

dönüşüm
dönüşüm
%1 lik kısımla değilde %29, 14 lük kısımla ilgilenilseydi belkide çok farklı bir türkiyede olurduk.
 1   ~ 197 gün   mesajın adresini al  

buz mavisi-lilith
buz mavisi-lilith
yani ama işte birilerine uzerinden rant sağlicakları bişey lazım dimi işler sarpa sarınca altına saklanıcakları:)

boomerang ¹³
boomerang ¹³

tohunç
tohunç

tohunç
tohunç

koalalumpur
koalalumpur
İstatistiklere kalsa bu ülkenin %70 i hayatından cok memnun.....

öteki
öteki
demokratik bi açılım olduğuna inanmak neredeyse imkansız...

handikap06
handikap06
kıçına g-string giyip pantolonunun çatalından onu gostermek için yırtınan kızlar okula giriosa türbanlıda girsin , cıplak da girsin kim girerse girsin:)

solitary man
solitary man
Ya sanki Peygamberimize gelen ilk emir 'OKU' değildi...
18 yaşını geçmiş ve üniversiteyi kazanmış... fakat hala doğru düşünmekten aciz.. ya da okuduğunu yorumlayamayan insanlar var işte..
bu %1 lik kısım tamamen kendi yobazlıklarından eğitim göremiyorlar bence...

smg
smg
üniversiteler bilimin özgürce yapıldığı yerlerdir dinin değil... Bilimin özgür olması dinin ve siyasetin bilimin dışında tutulmasıyla olur

boomerang ¹³
boomerang ¹³
bu ülkede ahlak kuralları da var, toplumu rahatsız edici hal ve davranışlar yasaktır.. eğer şikayet edersen onların da ( ki verdiğin örneği uç örnek olarak kabul ediyorum ) okula, hatta ve hatta sokağa böyle çıkmalarını engelleyebilirsin..

ama bizde genelde bu tarz haraketler toplumun linç girişimi, veyahut o kesime dayak atıcı, ve/veya bakkalından, çakkalından alışveriş yaptırılmaması ile düzenlenilmeye çalışılıyor.. bu da garip bir şey tabi..

handikap06 demis ki:

kıçına g-string giyip pantolonunun çatalından onu gostermek için yırtınan kızlar okula giriosa türbanlıda girsin , cıplak da girsin kim girerse girsin:)

buz mavisi-lilith
buz mavisi-lilith
turbanlılarda gırcekse gırsınde unıye kımsede bole uc onrnekler vermesın yahu turkıyede kac tane unıversite de g string li kıza rastlayabılırsın.benım okulumda gormedım ben 2 senedır okuyorum.ailemın oldugu sehırde (kayseride) g stringini gosterecek sekılde sokaga cıksa bi kız sonu olur hayatı kayar alimallah .orneklerıde bıraz desteklı verelım bence.haa yok eğer turbanıda bole uc seylerle bir tutuyosanız ikiside yasak olsun o zaman:)

aurantiacus
aurantiacus
yüzdeye dayanarak verilen bir oran da olsa, o yüzde doğru da olsa yanlış da olsa, bu ülkede madur olan insanlar var bu gerçek göz ardı edilemez... insanların yaşam özgürlüğünü onları yaratan ellerinden almıyorsa hiç bir insan da alamaz. ha diyeceksiniz ki bu ülkede kurallar var, kurallar olmassa toplum düzeni nasıl sağlanacak... kuralların hepsinin mantıklı olduğunu söyleyebilir misiniz bana ? Peki şu soruma cevap verin, türbanlı kızların bir de erkek versiyonları var. Bu insanlar gayet rahat üniversitede eğitimlerini yıllardır sürdürüyorlar, onlar şu ana kadar rejime bir tehdit oluşturmadı, bir çatışma bir gerginlik oluşturmadı da sizin %1 lik olarak erdiğiniz oran mı bütün bu kaosun nedeni olacak? Ha bir de siyasi dini simge bahanesi var... Bu ülkede bıyığını yanlardan uzatıp da üzerinde simge taşıyanlar da var, zamanında kalpaklarla gezenlerin postallar giyenlerin de simgeleri vardı, kıçını açan da bunu simge olarak kullanabilir, saçını uzatıp benim gibi burnuna piyırsing i takan da, boynundaki haç la okula girenin simgesine kimse birşey demiyor da türban simgedir diye ( ki doğruluğunu kimse kanıtlayamaz zira kalplerin bir tek sahibi vardır kimse zanlar üstüne kimseyi yarglama gücüne ve yetkisine sahip değildir. Bu zanlara dayanarak da kuruların yanında yaşları yakma hakkına da sahip değildir ) neden herkes galeyana geldi anlamış değilim. İronik olan, üniversiteye peruk takıp ya da başındaki örtüyü açıp girenin zaten türbanlı olduğu her halinden belli oluyor. Sınıftaki ve ya bahçedeki herkes onuneteğinin boyundan ve ya giyim tarzından türbanlı olduğunun farkında. O insanlar o halleriyle açıklar üzerinde bir baskı bir ayrımcılık yaratmıyor da sadece saygısızca tabir edilen o bezparçasıyla mı bütün o baskıyı yaratacaklar... Bir de felaket tellallarının bu mesele okullarla kalmayacak kamuya da sızacak diye öngördükleri bir iddiaları var ki, buna diyecek birşey bulamıyorum. Türkiye İran'a dönecek diye oldukça dokunaklı, ( hani anlayanlar için sentimental ) ve abartılı bir gereçkeyi sunmak ne kadar olgun, ne kadar saygın, ne kadar da olası bir iddiadır öyle... Türkiye'yi irana çevirmek bir avuç insanın elinde olsa biz zaten çoktan bitmişiz. Türkiye'yi irana çevirmek üniversiteye ve kamuya sızan %1-2-3-4-5 lik bir oranın elindeyse biz zaten iran olmuşuz... Türkiye'nin İrandan farkı o kadar büyük ki, bir tek türbanın gücünün yetebileceği birşe değil bu.... Bu türbanla klmayacak diyenlere söylüyorum. O zaman siz milletinizi tanımıyorsunuz. Milletinizin tarihini geçmişini atalarınızı aşıdığınız genleri sahip oldukları akıl gücünü, sağ duyuyu, allah inancını, doğru ve yanlış idrakının ne güçlü ve birlik beraberlik duygusunun ne kadar yoğun olduğunu bilmiyorsunuz... Bu millet istiklal savaşı gibi bir imkansızdan anlının akıyla çıkıp dipten zirveye tırmanmak için yıllardır savaşını verirken ve insalarımız hala başka benzetilen evletlerdeki insanlardan katmer katmer ilerdeyken her bakımdan, soruyorum size bu korku neden.. Bu felaket tellallığı neden...
Bizim ihtiyacımız olan sadece birlik olabilmek ve insanları olduğu gibi kabul edebiekken... Başımıza gelebilecek enbüyük felakete (toplumdaki çatışma) yavaş yavaş yer hazırlamak neden...
Üniersiteye giren kıçının tepeinde etek giyene güleblip onunla selamlşabilip, onu o haliyle kabul edip gerisini allaha bırakabiliyorsam, aynı muameleyi türbablı insna da yapmalıyım. Bir insana verilen özgürlük başka bir insan tarafından sadece zanlar yüzünden kısıtlanamaz. Özgürlük ancak yapılan ve işlenen suçun karşılığında alınabilir. Herkesi biraz cesur olmaya ve sevmeyi ve kabul etmeyi becerebilmeye davet ediyorum
 3   ~ 197 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
üstteki yorumuma ( http://www.ortakantin.com/mesaj/17749/1263488 ) vadi arkadaşımın bir çıkışı oldu..

doğru haklı da yanlış anlaşılmaması düşüncesiyle şöyle diyorum; eğer g-string veya çıplaklık gibi bir ahlak dışı bulduğun bir durum var ise bunu polise şikayet edebilirsin, eğer bu zaten kurallara aykırı bir davranış ise cezalandırılacaktır..

ama ahlak kuralı diye bir kural tabi ki yoktur..

bahsettiğim ahlaki bir sorun olduğunu sanıyorsan bunu şikayet etmen karşılığında cevabını almandır..

gizzia
gizzia
Fazla abartılıyor bazı kesimler tarafından.
Herkesin özgürlüğüne saygı duymak zorundayız.
Birde başörtüye bez parçası diyenler var, içimden çok şey söylemek geliyor ya neyse...

handikap06
handikap06
nası yok yaa bakın ben türbanı savundugumdan da degil türbanı takıp dısarda kafasını acıp içeri girince sigarayı yakıp bi ton makyaj yapp etegini yukarı kadar cekip oturan insan da war bole kıcının arasına kacanı millete gosterme meraklsııda war.. yok dediginiz yer kayseri ben ANKARADAN bahsediıom hele de yaz gunuyse anlatabildimmi??

seytan ucurtmasi
seytan ucurtmasi
türban sorunu denen şey inanç özgürlüğü sorunudur.türkiyede daha geniş çapta inanç özgürlüğü sorunu vardır.türban ise bazı kesimlerin çıkarları uğruna kullandıkları bir konu haline gelmeye başlamıştır.yoksa bu kesimin amcı özgürlük değildir...başlı başına bir sistem sorunudur bu.demokrasinin hak ve özgürlüklerin olmadığı bi yerde bu konu tartışılamaz bile.
insanın düşünce ve inançlarıyla insan olduğu gerçeği unutulmamalıdır. istismar aracına dönüştürülmeden herkesin inançlarını yaşaması kişinin temel hak ve özgürlükleri kapsamına girer.kimsenin eğitim hakkıda bu sebeple elinden alınamaz..burda savunulması gereken eğitim hakkını arayan insanların mücadelesidir..
eğer demokrasiden ve özgürlüklerden bahsediyorsak bunu unutmamalıyız..
ama ne yazık ki akp nin yaptığı her zaman olduğu gibi göstermelik bir harekettir..oy uğruna ,rant uğruna....hak ve özgürlük adına değil..

bu ayrı bi konudur.ayrıca tartışılması gerekir.ama şuan olan şey sorunların üzerini örtmek için kullanmaktır türban konusunu..eğitim sisteminde onlarca sorun varken ,üniversiteler bilimle uğraşması gerekirken nelerle uğraşıyor..kısacası sistemin oyununa gelip ona ayak uyduruyor..

tömbeki
tömbeki
türban diye bir sorun yoktur.
asıl sorun kendini solcu zanneden gerizekalı kuş beyinli faşistlerdir.

her şeyi yasak koymak zanneden bu zihniyet...
 2   ~ 197 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
efendim, türban dini ve/veya siyasi bir simge, en nihayetinde farklılık yaratan bir simge özellikle din açısından bakarsak..

zaten sokakta kimse bu şekilde dolaşılmasına bir şey demiyor..

üniversitelerde dini vicdani özgürlük adı altında türbana izin verildiğini varsayarsak, başka bir kişi de ben bunu dini inanç ve özgürlüğüm için yapıyorum diyerek çoğu kişinin tasvip etmediği bir giyim tarzı ile gelebilir..

örnek verirsek; afrika kabilesine ait bir kişi türkiyede eğitim görürken benim dinim de bu der.. budist biri çarşafla gelir, benim inanç özgürlüğümü engelleyemezsiniz der.. yahudi biri enteresan saç çekliyle, siyah giyimiyle ve garip şapkasıyla derse girer.. hatta biri de çıplak gelerek benim dinim de bu henüz saf bir şekilde yıldırıma inanıyorum, şimşeklere tapıyorum diyebilir..

öyle bir sınıf düşün ki, herkesin dininin simgelerinin sergilendiği direkt olarak bakıldığında bu şu dinden, bu da bu dinden diye ayrımın açık olduğu bir görüntü..

öyle bir sınıf düşün ki, kılık-kıyafet olarak simgeselleşmiş buram buram ayrımın koktuğu..

şimdi senin dediğin bazı bölgelerini bilerek açan, ve/veya ahlaksızlık olarak nitelediğin kılık kıyafetle okula gelen kitle, ki bu dediğin davranışın rahatsız edeceği bir kitle kadar geniş de değiller, ve ayrımcılık ile de alakaları yok.. işte bu noktada öyle bir giyim kuşam ile gelenin cezası yok..

ufak bir viraj alırsak eğer, türbanın serbest kalmasıyla, inanç özgürlüğü adı altında türban takılacak.. işte bu noktada tüm giyim kuşam serbest kalacak çünkü her birey ben bunu inanç özgürlüğüm adı altında yapıyorum deme hakkına sahiptir.. zira, bu hak verilmezse, yasa tamamiyle bir gruba ait özgürleştirici bir yasa olur ki bu da cumhuriyetimize demokrasiye terstir..

ve tekrar söylüyorum.. biri normal giyim kuşum ile ilgilidir, türban konusu ise, inanç özgürlüğü adı altında giyim kuşama çomak sokmaktır..

bence demokratik bir yapıya göre türban serbest olduğu noktada, herhangi bir bayan üstsüz bir şekilde okula gidip benim dinim de bu dediği noktada onun da inanç özgürlüğü devreye girer..

türbana karşı çıkış tamamiyle budur..

handikap06 demis ki:

nası yok yaa bakın ben türbanı savundugumdan da degil türbanı takıp dısarda kafasını acıp içeri girince sigarayı yakıp bi ton makyaj yapp etegini yukarı kadar cekip oturan insan da war bole kıcının arasına kacanı millete gosterme meraklsııda war.. yok dediginiz yer kayseri ben ANKARADAN bahsediıom hele de yaz gunuyse anlatabildimmi??

3   ~ 197 gün   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 20

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008