ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > edebiyat > schopenhauer-aşkın metafiziği
schopenhauer felsefe ask
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 7

buz mavisi
buz mavisi
Arthur Schopenhauer (1788 - 1860), Alman filozof ve düşünür. Felsefe Tarihi'nde irrasyonalist ve karamsar olarak bilinir. En ünlü yapıtı henüz 30 yaşına varmadan yayınladığı İstenç ve Tasarım Olarak Dünya dır.

Türkçe tercümesi Selahattin Hilav tarafından yapılan Aşkın Metafiziği isimli kitapçığındaki analiz-tez'in de; aşkın ne olduğunu, erkeklerin kadınlardan ne beklediğini ve kadınların erkeklerden ne istediğini analiz eder. Aslen; Schopenhauer bunu bir kitap amaçlı değil; kısa bir tez amaçlı yazmıştır. Her ne kadar kitapçıkta yaklaşık 43 sayfa süren bir analiz olsa da; A4 sayfası büyüklüğündeki bir basımda 25 sayfalık klasik bir Schopenhauer analiz-tez'idir
.
once schopenhauer ve kitap hakkında bilgi veriyim dedim.alıntıdır vikipedi den:)
kıtap hakkındakı dusunceme gelırse lisede okumus idim.gecenlerde kıtaplıkta rastladım .yolculuk yaparkene bidaha okudum bitirdim cok kalın diil zaten.kıtapta kısaca bahsedilen sudur ki karsı cinse aşık olmamızın sebebi aslında kendi türümüzü devam ettırmek iç gudusunden gelır.yanı aşık oldugumuz ınsan diyelim cok guzel bırı bunun nedeni aslında çocugumuzun guzel olmasını istememızdendir.ortada aşk diye nitelendirdiğimiz şey aslında içten içe bir güdüdür.türümüzü devam ettirme güdüsü..
yine kafam karıştı ilk okudugumda da bi süre aşktan sogumustum:))
şimdi okuyanlar varsa merak ediyorum kitap hakkındaki yorumları.okumayanlarında bu tür ve iç güdü olayı hakkındaki görüşlerini merak ediyorum:)
6 Şubat 2008 23:30   mesajın adresini al  

no control
no control
''karsiliginda sevgi uyandirmadan seviyorsaniz, yani sevgi olarak sevginiz karsilikli sevgi yaratmiyorsa seven bir kisi olarak disavurumunuzla kendinizi sevilen bir kisi yapamiyorsaniz sevginiz gücsüzdür, bu bir talihsizliktir.''

(Marx)

daha da karıssın kafan
6 Şubat 2008 23:34   mesajın adresini al  

buz mavisi
buz mavisi
buyur kardes ne dedın marx mı demıs ne demıs kime demis ben kimim burası neresi:))
anladıgımı soleyım mı:eger sevgin karsılık gormuyorsa,yane marx cımın demesiyle sevgi olarak sevginiz karsılıklı sevgi yaratmıyorsa,kardesim burda suclu sensin,sevgin gucsuz,dısavurumun zayıf,ve de talihsiz bi insansın sen:))
neyse bakım sen fikrini sole yok ole soruya soruyla karsılık vermek:)
6 Şubat 2008 23:38   mesajın adresini al  

no control
no control
Fakat sevgili bir vücutta bulunmayan bir şeyi kendisinde taşımağa tahammül etmeyerek onu koparıp atabilmek, işte adaşım, yalnız bu sevmektir...

sabahattin ali-değirmen öyküsünden
6 Şubat 2008 23:42   mesajın adresini al  

no control
no control
bir kadını öpmek, onu istemek sevmek midir?,,,

Çırılçıplak soyunarak şehrin sokaklarında koşabiliyor musun?...

Bir bıçak alarak kolundaki ve bacağındaki adalelere saplamak ve böylece bir nehre atılarak yüzmek elinden geliyor mu?

Bir şehrin adamlarını öldürmek cesareti sende var mı? Bir minareye çıkarak bütün dünyaya işittirecek kadar kuvvetle bağırabilir misin?

Aşk sana bunları yaptırabilir mi? İşte o zaman sana seviyorsun derim...

Sen sevgiline ne verebilirsin sanki? Kalbini mi? Peki, ikincisine? Gene mi o? Üçüncü ve dördüncüye de mi o?... Atma be adaşım, kaç tane kalbin var senin?... Hem biliyor musun, bu aptalca bir laftır: kalbin olduğu yerde duruyor ve sen onu filana veya falana veriyorsun... Göğsünü yararak o eti oradan çıkarır ve sevgilinin önüne atarsan o zaman kalbini vermiş olursun...

sabahattin ali-değirmen öyküsünden
6 Şubat 2008 23:43   mesajın adresini al  

buz mavisi
buz mavisi
iç güdü falan bize göre diil dıyosun yani:)anladım:)
6 Şubat 2008 23:47   mesajın adresini al  

no control
no control
biz insanız..
iç güdüler tabi ki önemlidir..ancak gelişimini tamamlamış insanlar için geçerli değildir bu dediği..

mesela o zaman bir insan idam anında kimseyi sevmemeli..

ya da sevdiği ölen bir insan sevmemeli o ölen kişiyi..ziira üreyemez artık o kişiyle
6 Şubat 2008 23:50   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 7

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008