ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  kampüs hayatı  eğitim sistemimizin eksikliklerini tartışalım

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  << Önceki Sayfa      şu anda 76 - 88

fanfan
fanfan
düşüncemin nesi hatalı bir de onu söyleseydiniz ya. lise hayatı zehir olmuş bir gencin açıklamaları bunlar. belki kişisel olarak çok kafayı taktığımdan genel bakamamış olabilirim olaya, ama kusura bakmayın gerçekten tm'leri kıskanmışlığım vardır rahatlıklarından dolayı. sözel ve dil sınıflarının daha da rahat olduğunu biliyorum sadece, onlar hakkında derin yorum yapamayacağım; okulumuzda dil ve sözel sınıfı yoktu. bu anlamda kişisel gelişime, sosyal faaliyetlere, hobilere ayıracak daha fazla vakitleri oldu onların. spor takımlarında çoğunluğu onlar oluştururdu. bizden de aynı edebi eserleri okumamız, aynı derecede coğrafya-tarihi mekan bilmemiz, felsefi yorumlar yapabilmemiz beklendi. bunların gereksiz olduğunu savunmuyorum, aksine gereklidir; insan yaşamıyla ilgili temel ve önemli şeyler. ama bunlara vakit ayırabilecek ve ilgi duyabilecek fırsatımız olmadı.işte bize bu vakit sağlanmalıydı. matematikte, fizikte, kimyada uzmanlık alanı denilebilecek abuk subuk şeyler öğretilmemeliydi.yok elipsin analiği, yok hiperbol vs... çoğunu hatırlamıyorum ve hiç bir şekilde şu anda kullanmıyorum. benim bölümüm biyolojiyle ilgili olabilr, ama bildiğim kadarıyla mühendislikte bile kullanılmayan süper salak şeyler bize zorla öğretildi. eğitim sisteminde genel bozukluklar elbette ki söz konusu; başta öss olmak üzere... ama eşitsizlikler de benim sinirimi bozuyor ve kısa vadede düzeltilmesi daha olası gibi geldi bana.
~ 223 gün   mesajın adresini al  

fanfan
fanfan
türev mi? hahahaha. işte buna gülerim. türevin hayatıma hiç bir katkısı olmadı. edebiyat öğrencisine ne katacağı hakkında ise derin düşünceler içine girdim şu an.

anack-su-namun
anack-su-namun
http://www.ortakantin.com/forum/16626/6

arkada$LAr......faazLa söze gerenk yok.....

boomerang ¹³
boomerang ¹³
hakikaten özür dileyerek, ilk hatalı dediğim yorumun ile birlikte bu da hatalı..

ama ciddi anlamda düşüncelerimizin uyuşmadığını düşünerek hiç gerek görmüyorum açıklamaya..

türev'e gülüyorsun, düşünüyorsun.. düşün bakalım..

tekrar özür dileyerek, devam ediniz, beni es geçiniz..

fanfan demis ki:

düşüncemin nesi hatalı bir de onu söyleseydiniz ya. lise hayatı zehir olmuş bir gencin açıklamaları bunlar. belki kişisel olarak çok kafayı taktığımdan genel bakamamış olabilirim olaya, ama kusura bakmayın gerçekten tm'leri kıskanmışlığım vardır rahatlıklarından dolayı. sözel ve dil sınıflarının daha da rahat olduğunu biliyorum sadece, onlar hakkında derin yorum yapamayacağım; okulumuzda dil ve sözel sınıfı yoktu. bu anlamda kişisel gelişime, sosyal faaliyetlere, hobilere ayıracak daha fazla vakitleri oldu onların. spor takımlarında çoğunluğu onlar oluştururdu. bizden de aynı edebi eserleri okumamız, aynı derecede coğrafya-tarihi mekan bilmemiz, felsefi yorumlar yapabilmemiz beklendi. bunların gereksiz olduğunu savunmuyorum, aksine gereklidir; insan yaşamıyla ilgili temel ve önemli şeyler. ama bunlara vakit ayırabilecek ve ilgi duyabilecek fırsatımız olmadı.işte bize bu vakit sağlanmalıydı. matematikte, fizikte, kimyada uzmanlık alanı denilebilecek abuk subuk şeyler öğretilmemeliydi.yok elipsin analiği, yok hiperbol vs... çoğunu hatırlamıyorum ve hiç bir şekilde şu anda kullanmıyorum. benim bölümüm biyolojiyle ilgili olabilr, ama bildiğim kadarıyla mühendislikte bile kullanılmayan süper salak şeyler bize zorla öğretildi. eğitim sisteminde genel bozukluklar elbette ki söz konusu; başta öss olmak üzere... ama eşitsizlikler de benim sinirimi bozuyor ve kısa vadede düzeltilmesi daha olası gibi geldi bana.

1   ~ 223 gün   mesajın adresini al  

fanfan
fanfan
türevin nesini düşüneyim, gerçekten hayatla somut anlamda ne bağlantısı var anlamış değilim, açıklarsan sevinirim. hatalı dediysen bence neden hatalı olduğunu da açıklamalısın. dalga geçme amaçlı bir şey de yazmadım, sadece türev örneği komik geldi gerçekten ve hiç bir bağlantı bulabilmiş değilim, çok ciddiyim. lisede sayısal bilimlerde bu tip aşırı soyut dayatmalar da bence böyle düşüncelere sevkediyor insanı. biraz sevmediğin şeyi zorla sevebilmek için oluşturulmuş psikolojiler gibi. ne biliyim, seni örnek alarak söylemiyorum ama matematiği çok sevenlerde veya fizikçilerde 'hayatın her yerinde matematik- fizik vardır' düşüncesi çok yaygındır. belki bunun sosyal bilimlerde olan versiyonu da vardır bilemem... lisede de bunu empoze etmeye çalıştılar bence.tamam anladık da hayatın ne kadarı matematik? uzmanlık alanı olarak bu işle ilgilenmeyecek insanın gündelik hayatına türevin ne tip bir katkısı olabilir? bunun somuta dökülmüş versiyonları insanlara daha faydalı olur bence. çünkü bak kendimden örnek vereyim, türevi hayatıma dahil edebilecek felsefeyi yaratabilecek kadar matematiği hiç bir zaman sevmedim. şimdi ise üniversite hayatıma baktığımda gördüğümüz şeyler o kadar somut ki. hatta lise eğitiminin verdiği soyutu anlamaya kasma psikolojisi içinde bu kadar ele gelir şeyleri anlamakta zorlandığım çok an oldu. nasıl mı? şu anda öğrendiğim her şeyi kullanacağım, en ufak ayrıntıyı bile; bu anlamda hiç bir şeyi atlamamak zorundayım. oysaki lisede 'nasolsa kullanmayacağız' şeklinde bir psikoloji geliştirmemize neden olan ezbercilik esastı. şimdi o tipteki çalışma bana hiç bir fayda sağlamıyor, derslere ve okula yeni bir bakış açısı geliştirmek zorunda kaldım. bu da bence bir eksiklik. soyutu algılama kapasitesi bir çok insanda olmayabilir, bu anlamda ayrıntılar temelin anlaşılmasına ve uygulanmasına engel olur kanısındayım kısaca.

chi sj
chi sj
mudguard

bilgiden ne anladığımız da göreceli olduğu için ayırıma düşüyoruz..

şimdi benim şu forumdaki bazı düşüncelerden gözlemlediğim ama anlamlandıramadığım bi nokta var ki;insanlar sadece öğrenmiş olmak için öğrendikleri bilgiye tapınmaktalar..yani hayatının hiçbir yerinde kullanamayacakları,daha doğrusu kullanma ihtiyacı hissetmeyecekleri bilgileri beyinlerinde depolama isteği içindeler..

genel kültür,bilgili olma ana fikri kapsamında istenildiği açık,ancak orta okul dediğimiz 3 sene içersinde gördüklerimizi biz güncel eğitim sistemimizde liseye gelince baştan ve daha detaylı görmek durumunda bırakılıyoruz..yani tekrar edilen ve gereksiz detaylarla süslü bir müfredat söz konusu..

lisede artık insanlar kendi istekleri doğrultusunda yönelecekleri bilgileri seçme özgürlüğünde olabilmeliler..yani açık da yazıyorum ama anlaşılmıyor heralde,benim dediğim insanlara 2+2=4ü verelim,yeter değil..orta okulda görülen gayet de yeterli bir genel kültür seviyesi oluşturur.

yine söylüyorum mitokondrinin kendini kopyalayabilen bir organel olduğunu bilmek bana ne katıyor?6 yıl boyunca bunu tekrar tekrar öğrenmiş olmak da cabası..e bilgiliyim işte,ama ee?

bilgi dediğimiz dünya bazında düşünüldüğünde dakikada üretilen bir olgu haline geldi ve bizim eğitim sistemimiz takıldığı tekrarlar göz önünde bulundurulduğunda bu bilgi çağını yakalamaktan uzak..bu tip örgün eğitimden geçen birey de bu bilgi çağını doğal olarak yakalayamıyor..araştırmaya kapalı,sorgulamaya kapalı,önüne verileni alan,ezberleyen ve ayıya dayı derim köprüden de el sallarım mantığında bir toplumuz..ama çok bilgiliyiz çok..

üstelik bazı yorumlar yine sadece kendi çevrelerini düşünerek yapılmış gibi duruyor..daha doğrusu çalışkan insanlar göz önünde bulundurularak konuşuluyor sanki..benim tanıdığım zehir gibi arkadaşlar oldu,sırf bu gereksizlikler silsilesi yüzünden okula sıcak bakmıyolardı,ki haklıydılar bence..

çoğu genç bu müfredatı bir zorunluluk olduğu için soğuk,itici ve gereksiz buluyor..itiraf da edilmelidir ki hiç birimiz lisedeyken aman da aman genel kültür diye dinlemedik bu dersleri..biraz daha o psikolojiyi hatırlayıp konuşmak gerekiyo sanki..
 4   ~ 223 gün   mesajın adresini al  

chi sj
chi sj
onun dışında gençlere kendileriyle alakalı seçim yapabilme özgürlüğü çok çok az verilmiş bir ülkede yaşamamıza rağmen,bu tip bi özgürlükten bahsedildiğinde direkt gelen tepki ama efendim bu çocuklar daha önüne verilenin kıymetini bilmiyor,bir de kendi geleceklerini mi seçecekler,şekillendiricekler?yapamazlar..

e haliyle saçma tabi..

bir insanı sorgulayabilen bir varlık haline getirmek her şeyi onun önüne hazır bir şekilde koyarak olmaz..deneme-yanılma yöntemi her kişinin akıllanmasında gereklidir..iyi bir eğitim sistemi,öğretimden önce insanlara kendisini tanıyabilme imkanı vermelidir..bence..

Eğitim sistemimizin kapalı,tek tip insan yetiştirmeye odaklanmış bir kurgu olduğunu heralde çoğumuz inkar etmeyecektir..Zaten bahsettiğim tarzda yenilikçi ve özgür bir eğitim sistemi de günümüz en gelişmiş devletlerinde bile politik nedenlerden dolayı kabul görmeyecektir..Bu kadar sene genel kültür adı altında tek tipleştirildik,hatta ben sizin aksinize bilgiyle donatıldığımızı değil,boşaltıldığımızı düşünüyorum..Yine de herkesin kendi fikri tabi(:

eterlielbisemudguard
eterlielbisemudguard
boomerang'a katılıyorum.. ayrıca eklemek istediğim bişey var fanfan ben her daim şunu savunuyorum her disiplinin ayrı bir zorluğu vardır. kimse sana zorla Fen-Matematik bölümüne git demedi,kimse bana da Dil bölümü oku demedi.. ben kendim istedim bana uygun olduğunu düşündüm ve seçtim, keza sende öyle...
velevki zorla gittin diyelim yada giden birisinin yakarışlarıymış bunlar gibi düşünelim o zaman yine düşüncen de bencillik hat safhada sende beirtmişsin belki genel bakamıyorum diye falan ama neye yaramış bakmaya çalışmamışsın bile hala devamında belli durumlarda tekdüze gitmişsin.... bilmiyorum sana bugüne kadar söyleyen oldumu ama nafile kelam nafile kelam...

ayrıca şunu gerçekten tekrar etmek istiyorum bu her ne kadar yüzden 60 olarak farklı bir konu olsada... sadece küçük bi kısmı eğitim sistemimizin eksikliğini içersede....

her disiplinin ayrı bir zorluğu vardır...

temizlikçi yerleri silerken müdür koltukta oturur ama ikiside çalışır... =)
bilemiyorum bi katılım yada karşıt fikir bekleyerek yada birilerine karşı olmak amaçlı yazmadım bunu her seferinde belirtiyorum tüm forumlarda belki insanların canı sıkıldı ama herkeste bi saldırganlık mevcut o yüzden benim sert bi dille yazmadığım belli olsun diye yine belirtmek istiyorum.

kretzsche
kretzsche
gerçekten de 'okul' birçok teorik ayrıntıyı ve fazla gereksiz detayları zorunluluk olarak dayatınca uzun vadede yarardan çok zarar getiren insanın hayatını verimsizleştiren bir kurum haline geliyor ..

türkiye'de bir de şöyle bir şey var .. ne kadar zor bir bölümde olursa o kadar doğru bir şey yaptığını zanneden bir kitle var. . mühendislik okumanın güzel, doğru bir şey olduğunu sanmak vs.. her gün okula giderken küfür ederler, isyan ederler.. sonra da mühendislik okumayanı aşağı görürler falan .. işletmeciler ile dalga geçerler vs.. ne kadar garip bir düşünce.. oysaki en çok keyif alınan bölümler sosyal bilimler, güzel sanatlar vs. insanlar genelde zorunluluktan, para kazanmak vs için mühendis olmaya çalışırlar.. idealist olduğu için bu tip bölüm okuyan pek az kişi var tanıdığım
 2   ~ 223 gün   mesajın adresini al  

souvereign jr.
souvereign jr.
bir tm öğrencisiyim ve neden tmyi seçtiğimi de anlatayım biyoloji dersini yapamıyordum ve mühendislikleri de hiç düşünmedim. e napayım sayısal mı okuyum? hayır tabi ki de iyi ki tm okumuşum.

fanfan demis ki:

eterlielbisemudguard
eterlielbisemudguard
9a 6 : bilgi dediğimiz dünya bazında düşünüldüğünde dakikada üretilen bir olgu haline geldi ve bizim eğitim sistemimiz takıldığı tekrarlar göz önünde bulundurulduğunda bu bilgi çağını yakalamaktan uzak..bu tip örgün eğitimden geçen birey de bu bilgi çağını doğal olarak yakalayamıyor..araştırmaya kapalı,sorgulamaya kapalı,önüne verileni alan,ezberleyen ve ayıya dayı derim köprüden de el sallarım mantığında bir toplumuz..ama çok bilgiliyiz çok..
bu düşüncende yüzde yüz katılıyorum sana...

elbette lisedeyken hiçkimse amanda bu da genel kültürmüş diye dinleyip calısmadı o derslere... ama ben su an bölümümle alakalı bir ödev hazırlarken yazacağım essay türüne bağlı olarak bulduğum konu biyolojiden olabiliyor,elbette internetten ek bilgiler topluyorum vs. ama benim bu konuda az da olsa yüzde 85ini ezberlemiş ve su an unutmusta olsam geri dönüt yapılabilir bi bilgi kaynağım var... orda az da olsa var.. ben sadece buna kendim üzerimden örneklem yapabilirim ama eminim başka örnekleri de vardır...

chi sj
chi sj
boomerang ¹³

benim anlatmak istediğim işin sonunda okuyacağım mesleğe göre bir lise eğitimi almak değil..12-15 yaşları arasında bana temel bilimlerle alakalı bir fikrim olacak kadar verilmiş eğitimin lisede tekrar edilmesi,üstelik daha da detaylandırılarak yapılmasının saçmalığıdır anlatmak istediğim..

onun yerine seçmeli olacak şekilde,müfredattaki detay olarak değil de çeşit bakımından çoğaltılmış derslerin gelmesi..

bu şekilde meslek seçimlerinin de -üniversite ya da meslek lisesi- çok daha başarılı yapılabileceği kanısındayım..Ayrıca bu tip bir eğitimden gelen bireyin de üniversite hayatına çok daha kolay adapte olacağını düşünüyorum..

polater
polater
Bence bir lise su iki seyi iyi yapmalı.
1) iyi bir yabancı dil egitimi vermeli
2) ögrenciye ögrenmeyi ögretmeli

Eger bir insana dedigim bu iki seyi verebilirseniz, ögrenciyi ögretmene bagımlılıktan kurtarırsınız. Eger bir ögrenci lise sonunda, hiç bilgi sahibi olmadıgı bir konuyu acıp bi yerden tek basına ögrenebiliyosa bence iş bitmiş demektir.

Ayrıca liselerde ögrencilerin sosyal yonu gelistirilmeli. Ögrencilere ekip olma bilincini kazandıracak projeler verilmeli. Artık insanlar birbirlerini rakip olarak. gormeyi bırakıp birlik olmayı ogrenmeli.

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  << Önceki Sayfa      şu anda 76 - 88

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008