gruplar
 hocalar
 okullar
 üye/içerik arama 

Kampüs Hayatı - Üniversitede Ermenice ve İbranice bölümleri yolda
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 15
 Yazar: Mesaj:
kretzsche
kretzsche
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=245590&tarih=26/01/2008

Taşnak arşivlerinde araştırma fırsatı, Türkiye'yi Ermenice bilen uzmanlara kavuşturuyor! Nevşehir Üniversitesi Türkiye'nin ilk Ermenice ve İbranice bölümlerini açmak için YÖK'e başvurdu

RADİKAL - KAYSERİ - Türk üniversitelerinde bir ilk gerçekleşiyor. Nevşehir Üniversitesi'nde Fen Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Ermeni ve İbranice bölümleri açılacak.
Yeni kurulan üniversitelerden Nevşehir Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Ermenice, İbranice ve Yunanca bölümlerinin açılması için YÖK'e başvuruda bulundu. Üniversite şimdi YÖK'ten gelecek cevabı bekliyor.
Türkiye 'de Ermenice, Yunanca ve İbranice'yi bilen uzman sayısının çok az olmasından yola çıkarak bu bölümleri açmak istediklerini söyleyen Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagu, oysa diyalog için bu dilleri bilen uzmanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı:
Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile ilişkilerimiz var. Problemlerimiz, ortak meselelerimiz veya anlaşmazlıklarımız olabilir. Bu konularda her iki tarafın da iyi bir diyalog kurabilmesi için bu ülkelerin dilini kullanan uzmanlara ihtiyaç duyulmakta. Ancak ülkemizde bu ülkelerin dilini kullanan uzman sayısı yok denecek kadar az. İlk etapta bu ihtiyacın giderilmesi, ardından da bu ülkelerle dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak bilimsel çalışmalar yapılabilmesine zemin hazırlanması için bu bölümleri açmak istiyoruz. Ermeni arşivlerini okuyacak uzman sayısı sanıldığından az. Ermenistan ile son yıllarda tartışılan sözde soykırım konusunda 'Taşnak' arşivlerinin açılması gündemde. Ancak bu arşivleri okuyacak kaç tane uzmanımız var? Sayıları çok sınırlı. İsrail, bölgede önemli bir ülke. Yunanistan'a bakarsanız, komşumuz ve uzun yıllar boyu pek sıcak ilişki kuramadığımız ülkelerden biri. Bu bölümler sayesinde bu ülkelerle önce bilimsel, ardından da kültürel işbirliğimiz artarak devam edecektir.
Üniversitenin girişimleri dil bilen uzman yetiştirmekle sınırlı kalmayacak. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagu, mayıs ayında da Erciyes Üniversitesi'yle ortak 'Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu düzenleyeceklerini açıkladı. Hülagu, yeni kurulan üniversitede öğrenci alımları konusunda da Bu sene en az 10 bölümümüze öğrenci alacağız. Dünyanın yakından tanıyıp bildiği Kapadokya bölgesinde artık bilimsel yayınlarımız ve etkinliklerimiz de konuşulacak diye konuştu.

26 Ocak 2008 17:02  mesajın adresini al  
kretzsche
kretzsche
güzel bir haber olduğunu düşünüyorum .. türkiye'nin komşu ülkelerle sosyal ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi lazım .. kültürel ilişkiler de bunu başarmak için en hızlı yoldur ..

26 Ocak 2008 17:03  mesajın adresini al  
kretzsche
kretzsche
özellikle yunanistan ile ilişkilerimizin geliştirilmesi ve ticaretin arttırılması, hatta mümkünse ege kıyılarında ortak turistik organizasyonlara girişilmesi, türkiye-yunanistan ortak avrupa şampiyonası düzenlenmesi .. ve daha birçok şey yapılabilir .. ege denizi o kadar mükemmel bir fırsat ki aslında .. iki ülke için de kalkınmak için büyük bir adım olur ...

26 Ocak 2008 17:04  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
güzel bir haber..

ama ben olsam gitmezdim görüntü de deli zorlar gibi.. :o)

26 Ocak 2008 18:14  mesajın adresini al  
kretzsche
kretzsche
zaten herkese etkisi olacak bir haber değil yani kurs falan değil de üniversite bölümü .. en azından iletişim için bir şeylerin yapıldığına dair bir haber ama

26 Ocak 2008 18:16  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
bir de bence şöyle bölümler de olabilir..

ermenice ve ibranice nin bir arada olduğu..

veya ne bileyim italyan ve ispanyolcanın..

olabilir yani..

bir insan bu 2 kültürü kaldırabilir düşüncesindeyim.. :o)

26 Ocak 2008 18:39  mesajın adresini al  
9a 6
9a 6
boomerang sen gitmeyebilirsin belki ama bu ülkede azınlık okulları var..ermenisi,rumu..bu okullarda da türkçenin yanı sıra ana dil eğitimi kapsamında ermenice,rumca öğretiliyor..mesela ben ilkokulda ermeniceyi,üzerine akademik hiç bir eğitim almamış yaşlı hocalarımızdan öğrendim..e haliyle saçmaydı tabi..

onun dışında bence süper bir haber..hem dialog kurulabilmesi açısından,hem de devletin,azınlıkların kültürlerini koruyabilmelerine yardımcı olması açısından..umarım gerçekleşir..

1 defa alkışlanmış (1)  26 Ocak 2008 18:44  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
yahu ben sadece zor olduğunu düşündüğümden kişisel olarak gitmem demiştim.. umarım öyle anlaşılmıştır.. :o)

mesela aynı şekilde çince, japonca falan da okumam sıçar yani..

9a 6 demis ki:

boomerang sen gitmeyebilirsin belki ama bu ülkede azınlık okulları var..ermenisi,rumu..bu okullarda da türkçenin yanı sıra ana dil eğitimi kapsamında ermenice,rumca öğretiliyor..mesela ben ilkokulda ermeniceyi,üzerine akademik hiç bir eğitim almamış yaşlı hocalarımızdan öğrendim..e haliyle saçmaydı tabi..

onun dışında bence süper bir haber..hem dialog kurulabilmesi açısından,hem de devletin,azınlıkların kültürlerini koruyabilmelerine yardımcı olması açısından..umarım gerçekleşir..

26 Ocak 2008 18:46  mesajın adresini al  
9a 6
9a 6
yok yok yanlış anlamadım,ben bu halimle gidip ermeni dili ve edebiyatı tadında bir şey okumam zaten..meslek seçimi bir yerde,ama ihtiyaç yok denemez-sen dedin anlamında da değil bu yazdığım-,bir bilemedin iki üniversitede olsa bu tarz bölümler,ülkenin ihtiyacı karşılanmış olur..

26 Ocak 2008 18:51 ~ 26 Ocak 2008 19:09  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
tabi..

26 Ocak 2008 18:57  mesajın adresini al  
under a violet moon
under a violet moon
gayet güzel bi olay.. gerçi spesifik bişi ama gerekli sonuçta..

26 Ocak 2008 19:08  mesajın adresini al  
denizim
denizim
dostluk ilişkileri diye yırtınıyoruz biz ama bu bahsi geçen ülkeler(yunanistan,ermenistan) hala megola idea ve soykırım iddialarından vazgeçmiyo biz ise hala tek taraflı dostluk ilişkileriyle avutuyoruz kendimizi bence gereksiz bi yalakalık bir ülke önce kendi yurttaşını düşünmeli!! fen edebiyat fakültelerine ibranice ermenice ve yunanca bölümlerini açana kadar türk dili edebiyatı,tarih,fizik,biyoloji vs.. de okuyan öğrencilerine iş imkanı sağlanmalı..sınırlar kalkıp küreselleşmedimi dünya hani ingilizce dünya diliydi madem bu kadar yeterliydi ermenice yunanca ibranice bölümlerinde okuyan öğrenciler ne olacak işsizler ordusu yeni neferlerini bekler..

26 Ocak 2008 20:27  mesajın adresini al  
boomerang ¹³
boomerang ¹³
se se se..

denizim demis ki:

dostluk ilişkileri diye yırtınıyoruz biz ama bu bahsi geçen ülkeler(yunanistan,ermenistan) hala megola idea ve soykırım iddialarından vazgeçmiyo biz ise hala tek taraflı dostluk ilişkileriyle avutuyoruz kendimizi bence gereksiz bi yalakalık bir ülke önce kendi yurttaşını düşünmeli!! fen edebiyat fakültelerine ibranice ermenice ve yunanca bölümlerini açana kadar türk dili edebiyatı,tarih,fizik,biyoloji vs.. de okuyan öğrencilerine iş imkanı sağlanmalı..sınırlar kalkıp küreselleşmedimi dünya hani ingilizce dünya diliydi madem bu kadar yeterliydi ermenice yunanca ibranice bölümlerinde okuyan öğrenciler ne olacak işsizler ordusu yeni neferlerini bekler..

26 Ocak 2008 21:17  mesajın adresini al  
sphinx®
sphinx®
ermenistandaki üniversitelerin bir iki tanesinde türk dili ve edebiyatı bölümü olduğunu duymuştum.

26 Ocak 2008 23:26  mesajın adresini al  
utanmaz'adam'
utanmaz'adam'
Bir Nevşehirli olarak olarak bu habere çok sevindim..:) çok faydalı bir girişim bence..
vay anasını memlekete bak..ben de diyalog kuracağım,bunların ardından ben geliyorum:)

27 Ocak 2008 00:03  mesajın adresini al  
 Sayfalar: 1      Listelenen Kayitlar 1 - 15
bloguna / web sayfana ekle Bloguna / Web Sayfana Ekle     arkadaşlarına gönder Arkadaşlarına Gönder     başlığın adresini al Başlığın Adresini Al     favori başlıklarına ekle Favori Başlıklarına Ekle

Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
Hoşgeldin!

OrtaKantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008