en uzun kosuysa elbet
turkiye'de de devrim
o, onun en guzel yuz metresini kostu
en sekmez luverin namlusundan firlayarak ...
en hizlisiydi hepimizin,
en once gogusledi ipi...
aciyorsam sana anam avradim olsun
ama ask olsun sana cocuk, ask olsun
CAN YÜCEL
12 Ağustos 2008 20:02
biradamsmithbirdeben
Deniz gezmiş bize neyi bıraktı..antiemperyalistliği sosyalizm icin mucadeleyi..gerekirsede bu kavga ugruna canını bile ortaya koymayı..ve daha nicelerini..
Kendisi marxsist-leninisttir.. Sosyalizm yolunda leninin tezlerini benimsemiştir..ve Türkiyedeki ordunun artık emperyalizmin canagını yalamaktan başka bir sey yapmadıgını anlayan deniz gezmiş Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunu kurmuştur..deniz bişeyin farkıjdaydı..eger daha güzel bir dünya istiyorsak eğer daha yaşanılır bir dünya istiyorsak bu ancak kapitalizmi tarihin tozlu sayfalarına bırakıp sosyalizmi inşa etmek gerektiğinin farkındaydı..ve bununda secimle demokrasiyle olamayacagını silahla olacagının farkındaydı..şu an icin tarihe baktıgımızda dünyanın hic bir yerinde silahsız sosyalizmi kuramazsınız.. yapamassınız.. son olarak deniz icin bir şarkı yazılmış diyor ki ..
Senin mirasını yiyor
Ama inan deniz yoldaş Gittiğin yoldan gitmiyor
Kimliğinden korkar olmuş
Tarihine düşman olmuş
Özgürlüğe giden yolda
Şerh ile kol kola girmiş
Uyan deniz yoldaş uyan
Kaldır başını bir bak karşıyakadan bizim yakaya doğru
Bak da gör senin adına yola çıkanları
Hatırlat deniz o yılları
Hatırlat tam bağımsız türkiye için samsun-ankara yürüyüşünü
Anlat gemilerin boğazda denize dökülüşünü
Ve nazım'ı hatırlat deniz kurtuluş savaşı destanını yazan
toprağa, kitaba ve ay yıldızlı esir bayrağımıza hasretini haykıran o büyük ozan'ı hatırlat
Kavgayı, direnci anlat, barları mesken tutanlara, tükür yüzlerine
Denizlerin hırçın dalgalarından korkan tatlı su balıklarının
ellerinde içki kadehleriyle sana ağıtlar yakan soytarıların
tüküyle, kürtüyle, lazıyla, çerkeziyle akdenize bir kısrakbaşı gibi uzanan bu memleket bizimdir yoldaş
Bir kez daha göster okyanus ötesindeki halkların ortak
ve hatırlat her milletten şehitlerin yattığı çanakkaleyi
hatırlat ki yeniden kuralım bağımsız Türkiye'yi
Denize döktüklerinden
Medet umanlar var artık
Bağımsız türkiye demek
Eskilerde kaldı yazık
68 lerin ruhu
Neredesin çık gel haydi
Doğusuyla batısıyla
Yürü deniz, deniz şimdi ....
12 Ağustos 2008 20:10
biradamsmithbirdeben
Mahir Çayanın bir sözü.. Devrim için savaşmayana sosyalist denmez..
ufak bir düzeltme o dönemde sosyal demokrasi kavram olarakta , yönetimlerde de mevcuttu, akla sosyal demokratlar gelmeyebilir ama bu onların olmadıkalrı anlamına gelmez
cansmmm demis ki: selmlar dostlar konu derin ve muhim
68 kusağı öğrenci lideri deniz gezmiş komunistmiydi bence komunisti
o döneme bakıldığında sol denilince akla sosyal demokratlar gelmezdi yok tuda zaten
sol denilince sosyalizm
sağ denilince nasyoneliz gelirdi.
bu anlamda deniz gezmiş komunisti bunu dar ağacında uç fidan isimli kitabındada bulabilrisiniz.
dar ağacındayken son sözlerinin arasında yaşasın marksizm leninizm cumle telakii etmiştir.
muhabetleirmle
13 Ağustos 2008 00:08
m.a.h.i.r
deniz gezmiş ,hüseyin inan,yusuf aslan ..... ..
selam olsun...
13 Ağustos 2008 11:04
oralet
O buyuk gun geldiginde
Ben kimbilir kac yildan beri
Ebedi yatagimda, topragin derinliklerinde
Sonsuz bir uykuda olacagim.
Fakat alinca ne zamandir bekledigim haberi,
Uyanip, sesimi kimse duymadan
O buyuk zaferin tarifsiz coskusuyla,
Kara topragin altindan ben de haykiracagim.
Unutulup gecmiste kalan aci dunu,
Kimbilir belki bir kis gunu,
Uzerimi yorgan gibi kaplayan,
Bembeyaz karin sogugundan,
Ya da sonbahar mevsiminde,
Kemiklerime isleyen yagmurdan duyacagim.
Ve milyonlari saran o doyulmaz sevince
Ben de sessizce ortak olacagim.
Mevsim ilkbahar, sicak bir yaz olsa da
Gece gunduz farketmez, ben her zaman hazirim.
Adimin yazildigi tas bile yikilsa da,
Kalmamis da olsa bu dunyada mezarim,
Hatirlayip tek canli gelmese basucuma,
O mujdeyi ben dogadan alacagim.
Nasirli ellerce yaratilan o gorkemli bayrama,
Hic kimse farketmeden ben de katilacagim.
13 Ağustos 2008 11:36
denge11
kominizim öcü gibi gösterildi millete millet te öcü oldunu kabüllendi komiizim yönetim şekli devletcilik devletin kendinde olanları halkıyla paylaşması.biz se amerikan emperyalizmini benimsedik halkta onu istedi ve ortada herşey kocaman açlık
213 Ağustos 2008 11:50
spartacus
olay konuşulalı çok olmuş.ilk sayfalarda sorulan deniz gezmiş komünist miydi sorusu herkes tarafından farklı cevaplanmakta.bana kalırsa mücadeleye atıldığı ilk zamanlarda değildi.68 hareketye kemalizm kökenli bir hareket olduğu için deniz gezmiş de kemalistti.ancak zamanla diğer önderler gibi değişim yaşadı.kemalist bir düşünceye sahipken leninistlii benimsedi.harun karadeniz ve ibrahim kaypakkaya gibi kemalizm konusunda en baştan keskin bir tavır alamadı.
13 Ağustos 2008 11:50
zabaha kadar eğlence
deniz gezmiş bu vatanın askerine kurşun sıkmış bi teröristten başka hiç bir şey değildir...
13 Ağustos 2008 11:51
m.a.h.i.r
o dönemi şartları içerisinde degerlendirmek daha dogru olur...
spartacus demis ki: olay konuşulalı çok olmuş.ilk sayfalarda sorulan deniz gezmiş komünist miydi sorusu herkes tarafından farklı cevaplanmakta.bana kalırsa mücadeleye atıldığı ilk zamanlarda değildi.68 hareketye kemalizm kökenli bir hareket olduğu için deniz gezmiş de kemalistti.ancak zamanla diğer önderler gibi değişim yaşadı.kemalist bir düşünceye sahipken leninistlii benimsedi.harun karadeniz ve ibrahim kaypakkaya gibi kemalizm konusunda en baştan keskin bir tavır alamadı.
13 Ağustos 2008 12:04
-neva-
Askere kurşun sıkdigini nerden biliyosun? birileri ısrarla sıktı diyor. o karışık dönemde kim kimi vurdu bellimiydi?
Sen kabaran duyguların ile yazıyorsun bunları diyelim ki vurdu bak ne demiş Artatürk!
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır.Yine düşünecek; “Demek adliyeyi ıslah etmek, rejime göre düzenlemek lazım.” Diyecek.
Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.
İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!
tek cumleyle cok sey anlatabilirsin.ama sen o koca donemden emin bile olamayacagin bisey soyluyosun.varsa bi belge onu sunabilirsin.terorist diyip gecmemelisin...
13 Ağustos 2008 12:06
m.a.h.i.r
anlatamazsın yorma kendini neva
-neva- demis ki: Askere kurşun sıkdigini nerden biliyosun? birileri ısrarla sıktı diyor. o karışık dönemde kim kimi vurdu bellimiydi?
Sen kabaran duyguların ile yazıyorsun bunları diyelim ki vurdu bak ne demiş Artatürk!
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır.Yine düşünecek; “Demek adliyeyi ıslah etmek, rejime göre düzenlemek lazım.” Diyecek.
Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.
İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!
tek cumleyle cok sey anlatabilirsin.ama sen o koca donemden emin bile olamayacagin bisey soyluyosun.varsa bi belge onu sunabilirsin.terorist diyip gecmemelisin...
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/17177
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.