ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Türkiye, 20 yılda İtalya olur
laiklik yillar italya turkiye
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

uysalhan
uysalhan
'Türkiye, Malezya olur mu' tartışmaları unutulmaya yüz tutmuşken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yeni bir 'model ülke' buldu. Baykal'ın önerisi şöyle: Türkiye 20 yıl sonra İtalya gibi olmalı. Ama aynı şeyi bugünkü iktidar söyleyemez. İtalya'nın karşısında, Malezya olsa bunlar tereddütsüz onu tercih ederler.
Bir grup gazeteciye özel demeç veren Baykal, şunları söyledi:
Krizin adı anayasa: Türkiye bugün bir anayasa krizi yaşıyor. Soru şudur: Türkiye bundan sonra nereye gidecek, istikameti, rotası temel değerleri ne olacak? Bizim bu konudaki bakış açımız Cumhuriyet'in temel değerleri, kazanımlarıdır. Laiklik, en temel güvencemizdir. Sistemin sigortasıdır. Türban tartışmaları da zaten başlamış olan bir sürecin bir 20 yıl sonra Türkiye'yi nerelere götüreceğidir. Türban bir sonuç değildir. Gidilmek istenen hedefe yönelik sürecinönemli bir kırılma noktası, bir simgesidir.
Üniter yapıya vurgu: Bir diğer temel değer devletin üniter yapısıdır. Bu konuda iç sıkıntılar yaşıyoruz. Dışarıdan, örneğin AB'den telkinler geliyor. Türkiye'yi 'tehlikeli biçimde' büyük görüyorlar. Onların kafasında Türkiye için hâlâ anlamsız bir Osmanlı imajı var. Etnisite yaklaşımları çok farklı. 'Herkes kendi yoluna gitsin, ne olacak ki' anlayışını sergiliyorlar.
Türkiye kime benzeyecek?: Bizim ise kafamız bu iki temel konuda da çok net. Yani benim anlayışıma göre Türkiye 20 yıl sonra bir çağdaş Avrupa ülkesi olmalı, örneğin bir İtalya gibi olmalı. Ama aynı şeyi bu kadar netlikte bugünkü iktidar sahipleri söyleyemez. İtalya'nın karşısında, temel değerleri farklı bir başka seçenek, örneğin Malezya olsa bunlar da tereddütsüz onu tercih ederler. Benim tercih konusunda bir tereddüdüm olamaz, bunların olur.
11/01/2008-Radikal
ZİHNİ ERDEM

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=244133
11 Ocak 2008 19:35   mesajın adresini al  

gıro ®
gıro ®
aklıma geldi birden...

see the lions in the cage
11 Ocak 2008 19:36   mesajın adresini al  

e = m . c²
e = m . c²
 1   11 Ocak 2008 19:43   mesajın adresini al  

der totale frieden
der totale frieden
Sayın Baykal gene yaptı yapacağını. Günümüze neşe, mutluluk, kahkaha kattı, hepimizi şenlendirdi...Eksik olmasın.

Sayın Baykal söylediği gibi Üniter Devlet yapısının ve Laikliğin korunmasının önemine, devlet yapımızda bunların vazgeçilmezliğine bir defa daha işaret etti.

Sayın Baykal ayrıca bu amaçla kendimize model ülke olarak İtalya'yı almamızı önerdi.

Evet İtalya...İtalya Cumhuriyeti!

-Hani şu Üniter Devlet yapısına sahip olmayan, içerisinde bulunan etnik kimlikleri tanıyan, yani BÖLGESEL YÖNETİM'e sahip olan ülke...
(Yanlış hatırlamıyorsam Bu DTP'nin önerisiydi ve Sayın Baykal şiddetle karşıydı)

-Hani şu Güneyi Mafya'dan İllallah diyen, Kuzeyi Güneyinden ayrılmak isteyen İtalya!

-Hani şu Laik sisteme sahip olmayan İtalya! Hani şu halkının çoğunun koyu katolik olduğu İtalya! Hani şu; katolik olsanız da olmasanız da gelirinizin bir kısmının otomatikman kiliseye aktarıldığı, oldukça yüksek bir dini baskının olduğu İtalya! Laik Olmayan İTALYA!
(Yanlış hatırlamıyorsam Sayın Baykal buna da karşıydı)

Kusura bakmayın ben gülüyorum dayanamayacağım...

Eksik olmasın hiç güleceğim yoktu akşam akşam...

Bir insan bu kadar mı kendisiyle çelişir?

Not: Artık ona buna benzemeyi, özenmeyi bırakıp Türkiye olmayı denesek olmaz mı?
 3   11 Ocak 2008 19:47   mesajın adresini al  

uysalhan
uysalhan
kime benzeyeceği konusuna takıldım ben. ne demek benzemek.
hem o kadar tehlikeli gördüğümüz Malezya bile bize benzemeye başladı. :))
italya da bize benzesin, AB de. her yerde örtülü ödenekler alsın başını gitsin. rüşvet, bıçak parası(tıbbi ameliyatlarda alınır), ve bilimum hayali ihracatlar... çok güzel olacak çok...
ne diyorum ya ben :))
11 Ocak 2008 19:50   mesajın adresini al  

zuğaşi_berepe
zuğaşi_berepe
kantinin abaza kızları hadi yine iyisiniz 5 yıl daha sabredin
 10   11 Ocak 2008 19:53   mesajın adresini al  

off the record
off the record
Erkekleri de mi?
11 Ocak 2008 20:13   mesajın adresini al  

kretzsche
kretzsche
italya'ya iki defa gittim, iki hafta kaldım.

italya'dayken şunları düşündüm:

'bizim ülkemiz de böyle olabilirdi, keşke olsaydı, harika bir hayatımız olurdu'

italya'da insanlar avrupa'nın soğukluğunu taşımıyor. akdeniz ülkesi derler ya, türkler gibi sıcakkanlılar, muhabbetliler. siestalarını da yaparlar, muhabbetlerini de ederler, duygusallar..

bunun yanında italya'da bildiğiniz gibi tarih,sanat, müzik, kültür adına çok şey var.. rönesans'ın çıktığı yer.. medeniyetlerin beşiği.. türkiye de doğu medeniyetlerini sahiplenebilirdi ama ne bir müzecilik sistemimiz var.. ne de bir sergicilik anlayışımız var.. tarihi eserlere sahip çıkan da yok ..iyi bakılmıyor var olan değerlere..

bir de avrupa'nın bir parçası adamlar.. dışarıya kapalı değiller.. gelen giden insan çok .. avrupa birliği faktörü var.. dilleri, müzikleri, kültürleri var.. bir felicita'yı falan kim bilmez ki? italyan sineması, operası vs. vs.

türkiye'de değer yaratanların da önüne taş konur.

bana burada bol bol italyan mısın? diye soruyorlar. türk değil de italyan olsam daha farklı muamele görürdüm sanırım çünkü yok italyan değilim türkiyeden geldim falan deyince yüz ifadeleri falan değişiyor bazen (uzun boylu hafif esmer akdeniz tipli bir de modern görünüşlü olunca türk değil de italyan veya ispanyol olduğunu düşünüyorlar. eğer garip gurup sakalın saçın falan varsa ancak türk olduğunu düşünürler)
11 Ocak 2008 20:44   mesajın adresini al  

paslı eyfel
paslı eyfel
türkiye iran olurmu ile başladı herşey
sonra türkiye malezyalaştırıldı muhtelif zamanlarda singapura benzeyecek dedikoduları yayıldı ortalığa. ve nihayet bu sefer çağdaş uygar bir ab ülkesine benzetildi. ilerleme var. irandan italyaya.
biraz daha ıkınırsa bence bu benzeyen ezber zihniyet fransa ingiltere ye bile benzeme ihtimalini önesürebilir.
hatta ben şimdiden çapını aşayım bu lakayıtlığın türkiye isviçre olur. evet evet yanlış duymadınız isviçre. of anam of iskandinav ülkelerine bile eriştik peh!

mideme kramplar giriyor beyinsel olarak kusuyorum kusuyorum ortalık iğrenç kusmuklara bulanıyor. o kadar kusuyorki beynim bu iğrençliğe ortalığı pislik götürüveriyor ve ve evet biri çıkıyor uzaklardan uzun boylu yağız bir delikanlı
heyt durun diyor.
herkes susuyor beynim kusmayı bırakıyor biraz kulak kesiliyoruz uzaktaki uzun boylu yağız delikanlıya.
türkiye etiyopya olur diyor yüzüm düşüyor yine kramplar giriyor mideme bu sefer karamsarlık cabası
liberyaaa malawiii allahım burundiiii diye bağrışıyor ipini koparmış zihinler isimlerini dahi ezber yoluyla (hep çağırılma olayı) öğrenmişler türkiyeyi diplere batırdıkça batırmaya devam ediyor.
beynim tüm gücüyle önce bilinçaltından kasılmaya başlıyor çok kötü kusacam bu ezberci ipsiz zihniyetin üstüne. onursuzluk etrafımı kaplıyor damarlarından asil kan akanlar bunlarımı diyorum kendi kendime.
sonra
vargücüm ile böğürüyorum tüm iğrençliği ile kusmaya başlıyorum
kusmuğa boğuluyor hepsi yağız delikanlı bile.
ülkemi kimselere benzetecek kimse kalmıyor ortalıkta
ülkem, ülkem olarak kalacak kalmayı başaracak diye düşünüyorum ve yatışacak gibi oluyor beynimin bulantısı sakinleşiyor
bir nebze huzura eriyorum.
11 Ocak 2008 21:14   mesajın adresini al  

souvereign jr.
souvereign jr.

3   11 Ocak 2008 21:19   mesajın adresini al  

handikap06
handikap06
türkiye ne italya ne iran ne de yunanıstan olur. biz biziz warsa degiştirecekk gelsin
 1   11 Ocak 2008 21:52   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
Türkiye'yi birşey oldurmaya ne kadar meraklı herkes :S
11 Ocak 2008 21:56   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009