ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Volitan
hakan gursu gunes isigi yelkenli ucan balik
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

ivy * kartanesi
ivy * kartanesi
Uluslararası Tasarım Ödülleri Yarışmasında Hakan Gürsu 1. Oldu

New York'ta Her Yıl Düzenlenen ve Dünyanın En Prestijli Yarışmalarından Birisi Olarak Kabul Gören Uluslararası Tasarım Ödülleri (Ida 2007) Yarışmasında Hakan Gürsu ve Ekibi 'Volitan' Adlı Tekne Tasarımı ile Birincilik Kazandı. ODTÜ Öğretim Üyesi ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu ve Yardımcı Tasarımcı Sözüm Doğan Tarafından Tasarlanan 'Volitan' Adlı Proje, Geleceğin En Yenilikçi ve Çevreci Teknesi Olarak Ida 2007'de Büyük Jüri Tarafından 2 Başlık Altında Birincilik Ödülüne Layık Görüldü.

New York'ta her yıl düzenlenen ve dünyanın en prestijli yarışmalarından birisi olarak kabul gören Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA 2007) yarışmasında Hakan Gürsu ve ekibi ''Volitan'' adlı tekne tasarımı ile birincilik kazandı. ODTÜ öğretim üyesi ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu ve yardımcı tasarımcı Sözüm Doğan tarafından tasarlanan ''Volitan'' adlı proje, geleceğin en yenilikçi ve çevreci teknesi olarak IDA 2007'de büyük jüri tarafından 2 başlık altında birincilik ödülüne layık görüldü.

Volitan, güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştiren, karbondioksit atık üretmeyen, geleceğin alternatif teknelerinden birisi olarak tasarlandı. Güneş panellerini hareketli katı yelkenler olarak kullanan, tekne dışında yer alan 2 adet hareketli elektrik motoru ile destekleniyor.

Volitan nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı. Yakıt bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, 18-20 deniz mili ile gece ve gündüz sürekli yolculuk yapabilen ayrıca yüksek manevra gücüne sahip, 32 metre boyunda bir yolcu teknesi. Kurşun şarj pilleri yerine jel akü kullanımı ile çevre duyarlılığını pekiştiren tasarım, yelkenlerin tasarlandığı şekli itibariyle mevcut denge sorunlarına getirdiği çözümlemeler başta olmak üzere, tekne tasarımında devrim kabul edilebilecek pek çok yeniliği içinde barındırıyor.

Volitan ismini Akdeniz'de yaşayan tek uçan balıktan alan tekne, gelecek için çevreye duyarlı denizciliğin yeni sembolü olarak geliştirildi. Akışkan ve sıra dışı görünümü ile Türk tasarım potansiyelini ve giderek önem kazanan çevre sorunlarına yaratıcı duyarlılığın tüm dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol üstlendiği belirtilen proje, geliştirilme aşamasında Tübitak MAM/Ulusal Enerji Ajansınca desteklendi.

Mimarlık, iç mimarlık, moda, ürün ve grafik tasarımı konusundaki uluslararası sıra dışı tasarım çalışmalarının ayrı ayrı gruplarda değerlendirildiği organizasyon olarak bilinmekte ve tasarım otoritelerce her yılın tasarım Oscar'ları olarak değerlendiriliyor.

Dünyanın önde gelen tasarımcılarının ve sponsorların yoğun katılımı ile en medyatik tasarım organizasyonu olarak kabul edilen ve kazanan eserlerin yıl süresince saygın müzelerde, uluslararası ortamlarda sergilenme imkanı bulduğu organizasyonda ayrıca ödül kazanan eserler 100 bin tirajlı bir kitapta toplanıyor.

Jüri tarafından gruplarında en başarılı ve sıra dışı bulunan eserler, basın yayın organlarınca sergilenerek toplumda iyi tasarım bilinci geliştirilmesi hedefleniyor. Bu yılın ödülleri 2008 Mayıs ayında yine New York'ta büyük bir tören ile proje sahiplerine verilecek.
Bu sene IDA 2007'ye 32 ülkeden binin üzerinde proje katıldı ve eserler dünyanın önde gelen tasarımcılarından oluşan büyük jüri tarafından değerlendirildi.

IDA 2007'de ve ilk defa bir Türk tasarım ekibi, ürün tasarımı başlığı altında en iyi tekne tasarımı grubunda ve pek çok alt grubun yer aldığı ulaşım grubunda, yılın en iyi ulaşım aracı tasarımı olmak üzere, 2 birincilik kazanarak bir tasarımcının en büyük düşlerinden birini gerçekleştirmiş oldu.

Özellikle dünyanın en iyi tasarımcılarının ve markalarının ödül aldığı bu prestijli yarışmada bu yıl, dünyanın en tanınmış mimarlarından kabul edilen Zaha Hadid mobilya ve mimarı ürünleri ve British Airways yeni uçak koltukları ile Apple firması da çocuklar için yeni diz üstü bilgisayar ürünleri ile kazananlar arasında yer alıyor.

Alıntı
10 Ocak 2008 21:12   mesajın adresini al  

dr_fb_li
dr_fb_li
ben tekneye tekne demem kamarasında güneşlenemedikten sora
10 Ocak 2008 21:32   mesajın adresini al  

ivy * kartanesi
ivy * kartanesi
adam yapmış, dünyada da tanınmış...ve bir türk... tekne yakıtsız gidiyo, yelkenli ama rüzgar yokken de güneş enerjisiyle fln çalışıo, üstelik giderken deniz suyunu da içme suyuna çeviriyo...müthiş bişi bu bence...Türk yapmış bunu ve önce biz alkışlamalıyız diye düşünüyorum...
10 Ocak 2008 21:36   mesajın adresini al  

dr_fb_li
dr_fb_li
bende alkışlıyorum ama ilerde milyondolarlarım olsa genede almam benim tekneden anladığım şu banu alkan filmlerinde olanlardan gevertesinde hatunlar falan güneşleniyo öle bişey düşünüyorum:D
10 Ocak 2008 21:38   mesajın adresini al  

luca leotardo
luca leotardo
Maliyeti ne:D

ivy*kartanesi* demis ki:

adam yapmış, dünyada da tanınmış...ve bir türk... tekne yakıtsız gidiyo, yelkenli ama rüzgar yokken de güneş enerjisiyle fln çalışıo, üstelik giderken deniz suyunu da içme suyuna çeviriyo...müthiş bişi bu bence...Türk yapmış bunu ve önce biz alkışlamalıyız diye düşünüyorum...

10 Ocak 2008 21:40   mesajın adresini al  

ivy * kartanesi
ivy * kartanesi
=) işte sen gibiler yüzünden ilerleyemiyoruz biz... =) şaka bi yana sen de haklısın =)
10 Ocak 2008 21:40   mesajın adresini al  

dr_fb_li
dr_fb_li
benim tekne alacak kadar param olsa yakıtınıda koyarım içine hatunlarıda koyarım güneşle çalışması pek te önemli değil bence:D ölü yatırım başka bişey değil ama ödül almasına sevindim türk olarak
10 Ocak 2008 21:42   mesajın adresini al  

ivy * kartanesi
ivy * kartanesi
maliyetini bilmiyorum ismail .... =)bi powerpoint sunusu olarak geldi bana
10 Ocak 2008 21:45   mesajın adresini al  

dr_fb_li
dr_fb_li
bence çok yüksektir ona verilen parayla bi tekne ömür boyu yetecek kadarada yakıt alınır:D artanınada bi sürü hatun konulur :D
 1   10 Ocak 2008 21:52   mesajın adresini al  

luca leotardo
luca leotardo
Ya bence de maliyeti normal teknenin 10-15 katı falandır:D

Ne işe yarıcak anlamadım ki:D

tekne az enerji kullansa ne olacak:D

güneş enerjisi ile çalışan tekne ne işe yarar:D

sanki herkesin teknesi var ha:p
10 Ocak 2008 21:57   mesajın adresini al  

kafamagöre
kafamagöre
fırtınadaa aptallamazmı bu alet ?
10 Ocak 2008 22:29   mesajın adresini al  

ivy * kartanesi
ivy * kartanesi
üf ya ne çok muhalefet oldunuz sopalıcam hepinizi kaçışın bakiim çabuk...kafama göre bi sen eksiktin yane yaa =)
10 Ocak 2008 22:34   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009