universitelerin vakıf universitesi haline gelmesinden yanayim. ben odtudeki memurlarin ogle arasını 2 saat yapmasina uyuz oluyorum. ogrenci islerinde sallanmamazlılıga uyuz oluyorum. kolaysa bu calısanlar bilkentte bu sekilde savsaklasinlar gorevlerini de gorelim. universitelerin vakıflarca yonetilmesi, basarili ogrencilere burs verilmesi, basarisiz ama maddi durumu iyi olmayan ogrencilere kredi verilmesi mantigi guzeldir. ama hangi sartlarda? basarisiz olup da kredi alan ogrencinin bu krediyi odeyebilmesi icin bir is de bulabilmesi lazim. hadi diyelim hic umut olmayan bolumlere girmesinler. ama mesela isletme gibi umut olan bolumlerden mezun olup is bulamayan nice insanlar var. devlet bunlardan ödedigi parayi geri nasıl isteyecektir. burda sanirim is bulmasi durumunda diye bir sart getirilmesi gerekmektedir. bir de universite okumak bireysel tercih midir ? turkiyede tam olarak böyle degildir. cunku mesleki bilgiler universitede ogrenilmektedir. liseden mezun olan insanlar hemen hemen hicbir ise yaramamaktadirlar. bireysel tercih olmasi icin universitelerin liseden ciktiginda piyasada az bucuk calisabilmesi gerekmektedir. turkiyede master belki bireysel tercihtir evet. ama universite zorunluluktur. meslek liselerini daha cazip hale falan getirdikten sonra bahsedilen sistem ise yarayacaktir. vakıf universitelerinde ogrenciler daha kaliteli egitim alacaklardir kanısındayim...
(1) 7 Ocak 2008 15:12
..ot...
yanlış anlamaya gerek yok ya da olayı başka yere saptırmaya ... ben kendi adıma konuştum tabi senin içinde aynı şeyler geçerli ... yani bir farkımız olduğunu söylemek istemedim ...
bu arada babamın aldığı maaş konusuda tartışılır ayrıca ...
abi benim babamın aldigi maas daha fazla tartisilir. adamin yillar boyunca uzerine gunes dogmadi. it gibi calisti afedersin uc kurus icin. belki senin babanin aldigi paranın yarisi icin. o da carkin bir dislisi o da. bir fark yok yani. anlatmak istedigim bu...
7 Ocak 2008 15:14
zuğaşi_berepe
kredi borçları yüzünden ailesini katleden son kurşunuda kendi kafasına sıkan insanların olduğu bu memleketde hala kredi ile üniversite okunsun fikrini savunuyorsunuz yaaa helal olsun size yaa ....
hala aldığı iki kuruş harcı ödeyemediği için icralık olan binlerce üniversite mezunu var be bu ülkede siz hangi 8bin 10 bin ytl lerden bahsediyorsunuz yaaa
(3) 7 Ocak 2008 15:17
zuğaşi_berepe
tamam işte ..ot... bende aynı şeyi diyorum maksadım ben memur çocuğuyum bana imtiyaz tanınsın değil yanlış anlama sakın .. ya da ben yanlış anlattıysam özür yani
7 Ocak 2008 15:18
..ot...
söyle bahsedelim o zaman guzel kardesim. is bulmasi durumunda aldigi krediyi geri odeyecektir. nasıl? (tabi bu basarisiz ogrenciler icin gecerli. basarili ogrenciler zaten burs almalidirlar)
7 Ocak 2008 15:19 ~ 7 Ocak 2008 15:19
red apple
okulun nesi bedava ki????????? sınavla özel ders.özel hoca bilmem ne zorla giriyorsun.....
bedava okuyan sadece bir kıısm var onlarda burslu......
vakıfmış...hıh!!!!!!!
vakıfın parasını ödemek için kredi kullanılsa vade farkıyla tonla para ödenir...
bu geri ödemelerde vade farkı ve gecikmeyide hesaba katın!!!!!!
7 Ocak 2008 15:20
..ot...
he ama burda devletin israfi onlemek icin kredi verdigi bolumleri sinirlamasi gerekmektedir. aksi takdirde bir farkı kalmaz eskisinden. hic ihtiyac olmayan ya da cok az ihtiyac olan bolumlere kredi vermemelidir...
7 Ocak 2008 15:21 ~ 7 Ocak 2008 15:23
..ot...
arkadasim devlet tefeci degil. sıkma canını. cazip kosullar uygulanir geri odemede. amac sadece gereksiz bolumlere yapilan harcamalari kısmaktir...
7 Ocak 2008 15:22 ~ 7 Ocak 2008 15:23
zuğaşi_berepe
şimdi diyelimki ben devletin verdiği 10 bin ytl ile okuyorum eee bu devlet bu parayı en az 2 yıl içinde benden isteyecek ... lan zaten yaşım olmuş 25 okul bitince askerlik var ... evlilik var ... ee askerlikden sonra iş kurmam lazım sermaye yok ... sermaye olsa kuracağım işde kazanç açısından bir garanti yok ...
ee bu devlet bana bu sıkıntılara düşmeyeceğim bir imkanı sağlasın verdiği 10 binin 10 mislisini geri istesin sorun değil ....
ya da kardeşim meslek lisesinden mezun olan insanlara iş imkanı sağlasın bizde ona göre üniyi değil onları düşünelim ...
benim zamanımda meslek liselerine bundan bir bok olmaz hiç bari meslek lisesine verelim elinde bir zanaatı olsun diye gönderilirdi yaşıtlarımız ... bu zihniyetle ben üniversiteyi nasıl olurda bir zorunluluk olarak görmem ....
7 Ocak 2008 15:24
red apple
gereksiz bölüm dediğin??????????????????????
7 Ocak 2008 15:24
..ot...
piyasanin doydugu, ihtiyac duymadigi bolumler. mesela orman muhendisi. turkiyede bosta olan onbinlerce orman muhendisi vardir. bu bolumlere kredi verilemez...
kırmızı demis ki:
gereksiz bölüm dediğin??????????????????????
7 Ocak 2008 15:26
mr ako
ya iş imkanını hayvan gibi arttıracaksın, ya da üniversiteden mezun olacak öğrenciyi hayvan gibi azaltacaksın ki kimse açıkta kalmasın...iş imkanını hayvan gibi arttırmak mezun sayısını hayvan gibi azaltmaktan daha zor göründü ki, adam böle bi açıklama yaptı...öyle bir durum söz konusu olursa şartlar ortaya konur daha sağlıklı düşünülebilir, yani şimdiden direk çemkirmek yanlış die düşünüyorum...farklı yöntemler tabii ki bulunabilir ama bu yöntem de bir ölçüde istenilen amaca yönelik yeterki yan etkisi az olsun....
7 Ocak 2008 15:28
..ot...
dogrudur. bence de zorunluluk. ama ben de dedim iste bu sistem meslek lisesinden mezun olanlarin bir ise yaradigi bir ulkede guzel olur. su anda acıımasiz kacar biraz.
arti o odeme konusunda da ben de aynı fikirdeyim. 2 yılda 10 milyar istemesinler tabi. mumkun oldugunca esnetsinler. ama arkasını da bırakmasinlar.
zugasi_berepe demis ki:
şimdi diyelimki ben devletin verdiği 10 bin ytl ile okuyorum eee bu devlet bu parayı en az 2 yıl içinde benden isteyecek ... lan zaten yaşım olmuş 25 okul bitince askerlik var ... evlilik var ... ee askerlikden sonra iş kurmam lazım sermaye yok ... sermaye olsa kuracağım işde kazanç açısından bir garanti yok ...
ee bu devlet bana bu sıkıntılara düşmeyeceğim bir imkanı sağlasın verdiği 10 binin 10 mislisini geri istesin sorun değil ....
ya da kardeşim meslek lisesinden mezun olan insanlara iş imkanı sağlasın bizde ona göre üniyi değil onları düşünelim ...
benim zamanımda meslek liselerine bundan bir bok olmaz hiç bari meslek lisesine verelim elinde bir zanaatı olsun diye gönderilirdi yaşıtlarımız ... bu zihniyetle ben üniversiteyi nasıl olurda bir zorunluluk olarak görmem ....
7 Ocak 2008 15:28
red apple
orman mühendisliği......su ürünlerii...besicilik....arıcılık....çevre mühendisliği......
evet bunlar az bölümler..ama bu bölümlerin 1 öğrencisi olsada ayırım olmamalı.
(2) 7 Ocak 2008 15:30
..ot...
ögrenci sayisiyla alakasi yok arkadasım olayin. piyasanın ihtiyaci ile alakası var. ne bekliyorsunuz bilmem ki. devlet herkese mavi boncuk dagitsin sonra bir adım ilerleyemesin mi? devletin üstüne yuktur bu kadar universitede ogrencisi. bu yuk de pahaliya patlamaktadir. ihtiyac olmayan bolumlere yapilan bunca yatirima bir yerde dur demek lazimdir...
kırmızı demis ki:
orman mühendisliği......su ürünlerii...besicilik....arıcılık....çevre mühendisliği......
7 Ocak 2008 15:34
..ot...
arti bunlarin bazilari meslek liselerinde ogretilebilecek meslekler. gerek yoktur universiteye. ilkokulda kumeleri, orta okulda kumeleri tekrar, lisede olmadi tekrar kumeleri ogretmektense ogrenciye, meslek lisesinin bir bransında aricilik ogretirsin. gerek yoktur kumeleri bilmesine pek fazla. o adam da liseden sonra cikar isini yapar. universiteye gerek kalmaz...
kırmızı demis ki:
7 Ocak 2008 15:37
red apple
bilgi istiyorummmmm lütfeennnnn.
aranızda orman mühendisi olan varmı?????????? ORMAN MÜHENDİSİ ne yapar?
7 Ocak 2008 15:40
..ot...
:)
turkiyede en fazla issiz mezunun oldugu bolumdur bildigim kadariyla...
kırmızı demis ki:
bilgi istiyorummmmm lütfeennnnn.
aranızda orman mühendisi olan varmı?????????? ORMAN MÜHENDİSİ ne yapar?
7 Ocak 2008 15:41
red apple
yaaa dalga geçme...valla.....ben mühendis değilim..işletme iktisat benim alanım......orman mühendisi,çevre mühendisi ve Özellikle de Su ürünlerini merak ediyorum...
7 Ocak 2008 15:46
..ot...
arkadasim ben de ne is yaptiklarini bilmem pek fazla. ama orman muhendislerinin is bulamadiklarini, onlara ihtiyacin olmadigini bilirim. hepsi bu. bu bolumlerden hangisi icin de universiteye gerek yoktur teorik olarak. onu da bilmem. ama bazilari icin olmasa gerek. teknik lisede halledilebilcek konular. en basitinden bana aricilik oyle geliyor. tam bilgim yok ama aricilik oyle olmasa bile bu sekilde cok bolum cikarilabilir...
kırmızı demis ki:
yaaa dalga geçme...valla.....ben mühendis değilim..işletme iktisat benim alanım......orman mühendisi,çevre mühendisi ve Özellikle de Su ürünlerini merak ediyorum...
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/16994
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!