bu, öğrenciyi müşteri yapma yönündeki bir anlayışın belirtileridir. sosyal devlet, okuyandan para almaz. abd'deki sistemi taklit etmek için oranın olanaklarına sahip olmak gerek.
7 Ocak 2008 13:02 ~ 7 Ocak 2008 13:03
kretzsche
bir alıntı daha
türkiye gerçeklerine bu kadar uzak bir insan olduğunu bilmiyordum. hakkında ettiğim tüm iyi kelamlar bir tarafımda patlamış oldu. bana da ders olsun.
ne diyor bu ülkenin yüksek öğretim kurumu başkanı: (milliyet'ten alıntıdır)
devlet üniversitelerini paralı yapmak istediklerini söyleyen özcan amaç, sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımak olabilir. okullar bedava. hiçbir yerde görülmemiştir
evet küçük amerika istemiş. demek onca yıl odtü'deki korunaklı mekanında, hitler'in führerbunker'inde oturduğu gibi oturmuş. bir kere öğrenci yemekhanesine uğradı mı bilmiyorum. türkiye'de okuyan, okumaya çalışan öğrencilerin garibanlığına sahit oldu mu, olmamış belli oluyor. yazık, öğrencileri varmış sözlükte, eğer ulaşabilirlerse, artık kendisini görebiliyorlarsa, bir zahmet yazdıklarımı, eskisi yenisi dahil, kendisine iletsinler.
hükümet için anket şirketi yönetmekle, özel danışman olmakla bu kadar yönetici olunuyormuş. çok eleştirilen ihsan doğramacı bile bu kadar aşırısına gitmemiş, efendice özel üniversitesini açmıştı. binlerce öğrenciyi, dünyanın en iyi doktorlarını yetiştiren devlet üniversitesi hacettepe'nin yaratıcısıdır. halefi yusuf ziya özcan, herhalde artık kendisini yök e getirip götüren söförünü, çayını koyan hizmetlisini, sekreterini, korumasını, varsa tanıdığı maddi sıkıntıdaki memurlarının cocuklarını, paralı üniversite'de okutmak için maaşından yardım eder.
ne yazabilirim, ne söyleyebilirim bilmiyorum. yalçın küçük bir kez daha haklı çıkmış, yeter artık haklı çıkmasın bu adam, yeter, bıktım.
kaç yoksul insan devlet okulu bitirdi, adam oldu. zorlanarak, paraya sıkışarak, ne çilelerle okudular. gözlerimle gördüm, şahit oldum. çilenin bir kısmını yaşadım. aslında paralı üniversiteye gerek yok. çözüm basit, en iyisi hepsini toplama kamplarına gönderelim, nazilerin yahudilere yaptığı gibi fakirlerden, yoksullardan kurtulalım. sadece zenginlerin var olduğu, okuyabildigi, yaşayabildiği bir ortam olsun.
ama allah'tan türkiye'de aklı başında insanlar var, ne demişler :
bu, öğrenciyi müşteri yapma yönündeki bir anlayışın belirtileridir. sosyal devlet, okuyandan para almaz. abd'deki sistemi taklit etmek için oranın olanaklarına sahip olmak gerek.
amerika sistemini öyle kurmuş. başarılı olan adamı koruyor kolluyor. bizde ise torpil, arka, kayırmacılık var. işte görüyoruz, kurumlarımızın başına atanan kimselerin türkiye gerçeklerine ne kadar uzak olduğunu. okuyunca aklım almıyor. hayır doğramacı, gürüz, teziç bu adamlar öteki türkiye'ye uzaktılar ama hiç böyle toplumu dışlayan önerilerde bulunmamışlardı. inanç sahibi olduğu söylenen, üstelik üstüne sosyolog olan bir adam en olmayacak açıklamaları yapıyor.
ben türkiye'ye uzak öğretim üyeleri görmüştüm de ziya hoca, senin kadar uzağını görmedim. tebrik ederim, aferim, ne güzel konuşmuşsun. ne güzel konuşuyorsun, devam devam.. sosyoloji profu olmuşsun, nasıl olmuşsun artık aklım almıyor. hakkı ile profesör olan bir hocam bu ülkede eşşeği bağlasan prof olur derdi. sayın özcan sizin icin hakkı ile prof oldu diyorlardı. yaşadığı toplumun gerçeklerine uzak bir adam nasıl sosyolojiden profesör oldu, anlayamıyorum.
yoksa insanlar, makam, iktidar ellerine geçtiğinde mi böyle acımasızlaşıyor, böyle vahşileşiyor. o zaman ormanda birbirlerini boğazlayan hayvanlardan ne farkımız kalıyor . üniversiteler paralı olsun demek maddi imkanı olmayan nice insanın okuyamaması demektir. herkes ileri zekalı, çalışkan çok başarılı olup bursla okumak zorunda değildir. ortalamadan okuyan, ortalamadan başarılı olanlar vardır. işin doğrusu türkiye'de toplumun belkemiğini bu kişiler oluşturur. memur, öğretmen, astsubay, doktor, nicesi ortalamadan, devlet üniversitesinden mezun olup topluma hizmet eder.
amerika'da ortalama bir öğrenci bile yarı bursla, yarı çalışarak giderini cikartır. okulunu bitirir. türkiye'de ise 400 ytl'li asgari ücret icin sizi bir ay köpek gibi çalıştırırlar. bozdur bozdur harca, okul taksitleri, yurt parası, yol parası, yemek parası yaparsın, üstüne sinema, gezme tozma, kitap parası kalır. değil mi hocam. 400 ytl büyük para, harca harca bitmez. gerçi yök başkanının maaşının yanında lafı olmaz ama büyük paradır. yazık, gerçekten yaşadığım, çok sevdigim ülkeden bir kez daha utanıyorum. bizi nasıl insanlar yönetiyor, tanrım, allah'ım anlayamıyorum, inanamıyorum.
böyle böyle amerika oluruz, umuyorum. heryerde hak eden, başarılı insanlarımızla yükseliriz. yaşadığı toplumun düzenini dinamiklerini kavramış sosyologlar ile gelişmiş ülke oluruz. en tepede yönettikleri makama yakışan açıklamalar yapan yöneticilerimizle cihana hükmederiz...
hakkında yazdığım iyi sözler nedeniyle utanç duyuyorum. ibretlik olsun diye silmeyeceğim, bir insanı tanımadan konuşmamak gerekiyormuş, dersimi aldım. sözlükte avukatlığını yapan öğrencisi varsa bir devlet üniversitesi mezunu olarak selam gönderiyorum, paralı olsaydı okuyamazdım. selamımı iletsinler.
7 Ocak 2008 13:04
kretzsche
iskandinavya genelindeki senelik 5-10 euro'luk üniversite harcından bihaber kişidir.
(onu da üniversite kartı vermek için alıyolar)
(1) 7 Ocak 2008 13:05
red apple
ÖYLE......HERSEYİN ÖZELLEŞMESİNİN TEK BİR SEBEBİ VAR....
DEVLETin üstünden yük olmak.....devlet kimseye yardım etmesin milletin parasını cakkur cukkur yemek!!! ben artık herşeyi böylesine basit görmeye başladım.....çünkü adamlar geliceğe eğitime kültüre yatırım yapmıyor.....
7 Ocak 2008 13:07
red apple
BAY BOOM...
O ZAMAN SEN NEDEN ÜNİVERSİTEDE OKUYORSUN????????
7 Ocak 2008 13:08
kretzsche
şimdi arkadaşlar para ile okumanın savunulacak tarafı yoktur. okulların geliri artar diyorsanız devlet vergilerimiz ile ödenek sağlasın okullara.
yahu ben antakya'da doğdum. izmit'te ilkokula gittim. annem babam devlet memurudur. aldıkları maaşı hesaplar öyle her şeyi idare ederlerdi ev kirasıdır vs vs. ayda bir ancak dışarda yemeğe çıkarlardı. şimdi bunları yazarken bile acaip üzülüyorum yemin ederim.
neyse işte biraz kafamız çalışıyordu heralde çalışkan da bir çocuktum istanbul un iyi liselerinden birisini kazandım orada da okuycam diye senelerce yatılı kaldım, yine ailemizin yolladığı paralar ile okuduk sağolsunlar.. yemediler içmediler bana baktılar..
üniversite de keza.. eşşek gibi çalıştık yine ülkenin en iyi üniversitelerinden birine girdik .. para ödemeye devam..
eh şimdi hadi ben şanslı bir insanım .. bu okullara girdim okuyabildim .. şimdi bir iş yerine girsem üç beş bir şeyler kazanırım .. girişimcilik yapabiliyorum, elimden bir şeyler geliyor .. . yabancı diller öğrendim .. iyi eğitim aldım .. artık yarın için pek endişeli değilim ..
peki ya okullar paralı olsaydı? üniversiteler paralı olsaydı? okuyabilecek miydim? kendimi geliştirebilecek miydim? özel liselerde okuyup ahkam kesmek kolay.. her yer öyle mi sanıyorsunuz? özel üniversitelerde okuyup işkembeden sallamak kolay..
daha yazardım ama okula gitmem lazım proje sunucam daha.. 24 yaşındayım bir yandan çalışıyorum bir yandan master yapıyorum.. sağolsun burs bulduk bir tane türk eğitim vakfından... bunu da bulmasaydık .. daha kenara koyduğum üç beş kuruşum var ne ev var ne bir şey .. tek lüksüm ucuz uçakla gezmek tozmak .. dört tane dil konuşuyorum en iyi okullarda okudum türkiyeye gitsem şimdi üç kuruşa çalıştıracaklar. . .
siz de gelmiş okullar paralı olsun diyorsunuz .. allah belanızı versin
7 Ocak 2008 13:11
kretzsche
he bu arada allah belanızı versini iktidar ve yök mantalitesine söyledim bumi kardeşime söylemedim üstüne alınmasın :) hadi ben çıktım
7 Ocak 2008 13:14
eterlielbisemudguard
“Ben göreve geleli henüz üç hafta oldu. Bu kadar kısa sürede bunu uygulamaya kalkarsam, herhalde beni oradan çabuk indirirler” yanıtını verdi.
hemen indirsinler mümkünse...
7 Ocak 2008 13:15
red apple
özelde okursun.....devlette okursun......acıkta okursun..cepten para çıkar...
ama istediği bölümü refah içinde okuyan az...........
devlet baba napıyor? hiç bişi.....öğrenci kredisiyle ağzımıza bal damlatıyor...
bir kavanoz bal vermiyor....kandırma misali yani....
birisi bilgi üniversitesinde bir döneme 16000 ytl veriyor öbürü şalıurfada mumla ders çalışıyor benm vbsi aöfde tıkanıyorsa ben bu meb'e inanmam,güvenmem.
7 Ocak 2008 13:28
red apple
önerim herkezden nasıl boğaz köprüsü geçisi vb para alınıyorsa herkezden eğitim için kesinti yapılsın....o kesintilerle devlete eğitim payı ödensin.
7 Ocak 2008 13:34
red apple
Bay booom
terbiyeli konuş benim sinirimi bozma...sen kimsin ?????bana ulan diyorsun. saygısız herif....ben senin neyinim de bu ulan deme hakkını kendinde gördün?
eğer düşünce tartışıcaksak saygıyı esas al.
önerim bellidir.
(1) 7 Ocak 2008 13:41
zuğaşi_berepe
verdiğin o krediyi almak için önce bana iş imkanı sağlağlasın o devlet ...
benim babam 36 sene eşşek gibi hizmet etti bu devlete sende o babanın çocuğunu eşşek gibi okutacaksın tabi....
(2) 7 Ocak 2008 14:25
zuğaşi_berepe
arkadaşım kan beynime sıçradı ağzımı bozmamak için zor tuttuyorum kendimi ....
biz kimlerin eline kaldık yaaaa
katılmadığım nokta var.. üniversite eğitimi zorunluluk değildir, bireysel tercihtir böylece devlet seni okutmak zorunda da değildir.. ama devlet ki yine bence zorunlu olmadığı şekilde eşşek gibi ilköğretim görmeni sağlamaktadır..
bana devletin diliyle değil halkın diliyle konuş ... halk derki... yani benim annem babam halam teyzem amcam dayım .... oğlum üniversite bir zorunluluktur okuyacaksınnnnnn ... bu ülkede bir memurun çocuğuysan üni. zorunluluktur kardeşim çünki babadan gelen bir iş imkanın yoktur ve tek çaren üniversitedir ...
haa devlet bana açıkca şunu diyorsa kardeşim senin çevrenin ne söylediği ya da senin üni okumaktan başka bir çarenin olmaması benim hiçde sikime değil ben o devletin taaaaaa a.q
(2) 7 Ocak 2008 14:43
red apple
boom:
roger that ne?????? Türkçe yaz ki bende anlayabileyim...
7 Ocak 2008 14:45
red apple
ama bu yök açıklamasına çok tepki gelir......düşünmeden konuşmak..... :((
7 Ocak 2008 14:56
..ot...
zugasi_berepe baban devlete hizmet etmisse ne olmus? benden ne farkın var? benim babam etmedi. simdi devlet seni esek gibi okutcak beni okutmucak. bu mudur? ettiyse etti guzel kardesim. parasını da aldi ettigi gibi. herkes devlete hizmet etmiyor mu zaten? oyle ya da boyle?
7 Ocak 2008 15:03
zuğaşi_berepe
YÖK Başkanı Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Liseyi bitiren her öğrenci üniversiteye gitmek istiyor. Neden herkes üniversiteye yöneliyorlar? Çünkü, üniversiteler bedava. Bu, dünyanın hiçbir yerde görülmemiştir. Aslında üniversite eğitiminin paralı olması gerekiyor.
sadece vakıf üniversiteleri değil..
2.si şeyimin kirasını sen vermiyorsun istediğim yere koyarım ... nasılki sen her istediğin yere kafası sokabiliyorsan bende başka uzuvlarımla aynı şeyi dile getirme özgürlüğüne sahibim ...
3.olarakda devletin öne sürdüğü her şarta uymak gibi bir zorunluluğum yok... zira ben bir koyun değilim her güdenin kurallarına uyayım.
(1) 7 Ocak 2008 15:05
zuğaşi_berepe
yanlış anlamaya gerek yok ya da olayı başka yere saptırmaya ... ben kendi adıma konuştum tabi senin içinde aynı şeyler geçerli ... yani bir farkımız olduğunu söylemek istemedim ...
bu arada babamın aldığı maaş konusuda tartışılır ayrıca ...
..ot... demis ki:
zugasi_berepe baban devlete hizmet etmisse ne olmus? benden ne farkın var? benim babam etmedi. simdi devlet seni esek gibi okutcak beni okutmucak. bu mudur? ettiyse etti guzel kardesim. parasını da aldi ettigi gibi. herkes devlete hizmet etmiyor mu zaten? oyle ya da boyle?
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/16994
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!