ipuçları, yani etiketler; sitede dolaşırken içeriğe kolay ulaşmanızı sağlayacak sözcüklerdir.
bu anahtar kelimeler ile forum başlıklarını, grupları birbiriyle bağlayabilir, kategorize edebilirsiniz.
örnek başlığımız "hababam sınıfı" olsun; iyi ipuçları: mizah,rıfat ılgaz,sinema,kemal sunal,domdom ali,inek şaban,adile naşit
kötü ipuçları: çokkk komikk,bunun adı neydi unuttumm,bi bakar misiniz,çok egleniyorum,pffff
ekleyeceğin ipuçları -adı üstünde ipucu- mutlaka başlıkla ilgili olmalı!
artık bu başlığa ipucu ekleyebilecek kıvama gelmişsindir! bol şans
Devlet üniversiteleri paralı olsun
YÖK Başkanı Özcan: 'Herkes üniversite okumamalı'
07.01.2008 09:21
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Bütün yasaklar kalkacak” açıklamasının ardından, çok tartışılacak bir başka açıklama daha yaptı. Özcan, devlet üniversitelerinde eğitimin paralı olması gerektiğini savunan Özcan, “İsteyen öğrencilere 8-10 bin YTL kredi verilebilir. Öğrenci mezun olduktan sonra bu krediyi taksitler halinde geri öder. Böylece, üniversiteler de sağladığı gelirle kendi ayakları üzerinde durur” dedi.
Gazi Üniversitesi’nde önceki gün gerçekleşen. Ulusal Öğrenci Konseyi Toplantısı’nda öğrencilerle sohbet eden YÖK’ün yeni Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, gündem yaratacak değerlendirmelerde bulundu.
BEDAVA DİYE İSTİYORLAR
Bir öğrencinin “Hocam herkes üniversite mezunu olmalı mı? Herkesin üniversite okuması gerekir mi?” sorusu üzerine Özcan, “Herkes üniversite okumamalı. Ara eleman ihtiyacı için öğrencilerin bir bölümü meslek yüksek okullarına yönlendirilmeli” yanıtını verdi.
Ortaöğrenimi tamamlayan öğrencilerin neredeyse tümünün üniversiteye yöneldiğini de hatırlatan YÖK Başkanı Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Liseyi bitiren her öğrenci üniversiteye gitmek istiyor. Neden herkes üniversiteye yöneliyorlar? Çünkü, üniversiteler bedava. Bu, dünyanın hiçbir yerde görülmemiştir. Aslında üniversite eğitiminin paralı olması gerekiyor. Üniversiteler paralı olursa, isteyen öğrenciye 8-10 bin YTL kredi sağlanabilir. Üniversiteleri paralı yaparsak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) sistemi uygulayabiliriz. Bu sisteme göre, ihtiyacı olan herkese 10 bin YTL’ye kadar eğitim kredisi verilecek.
Öğrenci okulunu bitirip işe başladıktan sonra bu krediyi, taksitler halinde geri ödeyecek. Tıpkı, şu anda uygulanan öğrenim kredisinde olduğu gibi. Bu sayede, üniversitelere de ciddi bir kaynak sağlanmış olacak ve üniversiteler kendi ayakları üzerinde durabilecek. Böyle bir üniversitede okumak istemez misiniz?”
Beni çabuk indirirler
ParalI sistemin, ÖSS kapısındaki yığılmaları da engelleyebileceğini ifade eden Özcan, herkesin üniversiteye gitmek durumunda olmadığını da hatırlatarak, “İdeal olan sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımaktır. Üniversiteye gitmeyen diğer öğrenciler, yüksek teknik okullara ve meslek yüksekokullarına yönlendirilebilir. Böylece hem Türkiye’nin ara elemana ihtiyacı karşılanmış olur hem de istihdam sorunu çözülür” dedi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bir öğrencinin “Madem böyle düşünüyorsunuz, neden düşüncenizi uygulamak yerine, yeni üniversiteler açıyorsunuz?” sorusu üzerine, “Ben göreve geleli henüz üç hafta oldu. Bu kadar kısa sürede bunu uygulamaya kalkarsam, herhalde beni oradan çabuk indirirler” yanıtını verdi. Bazı yabancı ülkelerin de Türkiye’de üniversite açmak istediğini dile getiren Özcan, “Dört ülkeden teklif geldi. Bina ve arsa talebini karşılarsak üniversitelerin içini ve kadrosunu kendileri oluşturacaklar” diye konuştu. Özcan, vakıf üniversitelerinin de destekleneceğini dile getirdi.
Akşam
7 Ocak 2008 10:09 ~ 7 Ocak 2008 10:15
red apple
Zaten devlet okullarında da harç parası alınıyor....Liseyi bitiren herkes üniversiteye gidiyormuş çünkü bedavaymış....E yuh yani......harç parası ödeniyor.....üniversiteye gidilmezse nasıl iş güç sahibi olunucakta bu ülkenin geliceği kalkınıcak?
saçma saçma açıklamalar.....Millet 620 ytl açlık sınırında kırılıp üniversitede çocuk okuturken bunlar refah düzeyi iyiyken denyo denyo açıklamalar yapıyor...
saçmalık........
7 Ocak 2008 10:13
looser
üniversitelerin paralı olması fikrine katılmıyorum ama herkesin üniversite okumaması fikrine katılıyorum. herkesin üniversite okumasındansa adam gibi kaliteli eğitim verilmeli az olsun ama öz olsun.. yeni açılan okullara baktığımızda 1-2 profesörle üniversite açılmış ve ödenekleri komik rakamlar. bunlar ne kadar üniversite eğitimi verebilirler acaba çok merak ediyorum yeterli alt yapı sağlanmadan yeni üniversiteler açılmamalıydı.
(1) 7 Ocak 2008 10:31
kretzsche
“Madem böyle düşünüyorsunuz, neden düşüncenizi uygulamak yerine, yeni üniversiteler açıyorsunuz?”
doğru demişler..
ayrıca bu iş üniversiteleri paralı yapmakla çözülmez, ülkedeki ücret seviyesi yükseltilir, insanlar kalifiye iş yapmadan da iyi paralar kazanmaya başlar o zaman üniversite okuma ihtiyacı kalmaz.. yahu en iyi okulları bitirsen de 1000-2000 ytl ancak kazanabiliyorsun niye insanlar meslek okullarına yönelsin ki? sanki iş ilanları verilirken 'meslek okulu mezunu arıyoruz' yazıyorlar.. hatta okul faşizmi bile var 'odtü boğaziçi itü mezunu arıyoruz' falan yazarlar...
7 Ocak 2008 10:41
kretzsche
arkadaşların anlattığına göre amerika'da benzincide çalışıp orada burada uyduruk uyduruk işler yapıp kazandığın parayla gezebiliyormuşsun, araba alabiliyormuşsun sonra ev kiranı falan ödeyip yaşayabiliyormuşsun..
bu ülkenin şartlarını amerika ile bir tutarken utanmıyorlar mı? amerika kadar taş düşsün kafanıza tam bir rezalet sömürü ülkesi durumuna geldik
(1) 7 Ocak 2008 10:45
the prens
doğru1: üniversitelere ipini koparan herkes gidiyor ve seviye düşüyor. doğru2: herkes üniversite okumak zorunda değil. eğer, ara bir katman olan meslek ve teknik yüksekokullarının seviyesi yükseltilirse ülke içinde daha faydalı bir hal alır. öğrenciler daha kısa süre okuyup daha çabuk iş hayatına atılabilir. yanlışşşşşş: eğer parayı yükselterek sadece belli sayıdaki öğrenciler alınacaksa sınıflaşma kaçınılmaz olur!!!mutlaka farklı bir yöntem ile yapılmalıdır yapılacaksada.
7 Ocak 2008 10:45
red apple
neden yurt dısında okuldan mezun olunca sınavsız yeteneğe göre üniversiteye giriliyorda bizde üniversiteye girmek için at yarısı gibi 180 dk ayarlıyız.......
ben mesela 120 baraj döneminde iyi puan almışstım ama sosyal çıkıslı olduğumdan devlet okullarını kazanamadım...halbuki özel okullarda pek çok yeri hayli hayli kazanaıyordum....o zaman şartlar elverişli olsaydı ben özel üniversiyede okuyabilirdim....ama olmadı..............
ben bu sistemi beğenmiyorum.....ayrıca üniversitenin kıymetini bilmeyene de okulu sevdirmek bence öğretmenlerin görevi......................
7 Ocak 2008 11:06
kretzsche
okulları paralı yapmak sosyal adaletsizliği daha da büyütmek olur.
ülkemizde hala çocuklarını okutup adam edeceğine inananlar, çocuklarının kendilerinden daha iyi hayat şartlarında yaşayacağını uman aileler var. bu insanlar yemez içmez çocuklarını okuturlar. yurtlar için para öderler, okullar için para öderler. çocuklarına harçlık yollarlar.
şimdi bir de bu insanlara 'okul parası' çıkartın.
yahu insanların ellerindekileri teker teker söküp alıyorsunuz. bu insanlar demeyecek mi 'bu ülke bana ne verdi de ben bu ülkeyi düşüneyim? beni okutmadı, kendi paramla okudum.'
insanların eğitim haklarını, kendilerini geliştirme imkanlarını ellerinden almayın sevgili amcalarımız.
(1) 7 Ocak 2008 11:12
kretzsche
'herkesin üniversite okumaması' gerektiğini de bahane olarak kullanıp hükümete bir gelir kapısı daha sağlama amacındalar.. yahu aynı adamlar '30 tane üniversite açtık' saçmalığıyla övünmüyorlar mıydı? ekonomi düz gidiyor görünecek ya hani.. insanları okutmak, onlara eğitim vermek masraf olarak görülüyor. insanları okutmak devlete yük olarak görülüyor.. ülkenin yönetimi kafakol ilişkileriyle yürürse atanan yök başkanı da öğrencileri düşünmez patronları düşünür tabii ki ..
7 Ocak 2008 11:15
the prens
birbirleri ile çelişiyorlar :sss
7 Ocak 2008 11:18
red apple
ne zaman üniversteyi sınavsız yeteneğe göre ressam,müzisyen,iktisatçı,mühendis,heykeltraş vs.......olarak sınavsız okuturrlar.....o zaman bende o hükümeti ve politikayı desteklerim.....
bugün özel okulların bir dönemi-16000-20000 iken balıkesir,sakarya gibi fakulteler katkı payı daha farklı......tezat işte.....
okumak herkezin hakkı.
7 Ocak 2008 11:27
kretzsche
okulları paralı yapacakların ülke bütçesinde eğitim payını arttırsınlar..
üniversitelere büyük şirketlerle birlikte çalışma olanakları tanısınlar.. almanyada üniversitelerin enstitüleri büyük şirketler ile çalışıyorlar, okula gelir sağlanıyor.. öğrenciler de para kazanıyor çalışıp proje üretip .. üstelik eğitim de almış oluyorlar..
bu gibi atılımlar yapacaklarına varsa yoksa milletin cebini boşaltın
7 Ocak 2008 11:29
red apple
YÖK O KADAR KAZANIYORKİ TABİİKİ İSTERLER DEVLETTE İİCE PARARLILAŞSIN....
o zaman bizim gelirimizde artsın...gelire orantılı olsun....
orantısız düzenlemeler yapmasınlar.
7 Ocak 2008 11:47
kretzsche
sözlükten güzel bir alıntı:
okur okumaz acaba bunu hangi vicdansiz insan soylemi$ olabilir dedigim ve gercekten $ahsimi utandiran soylem. 18 ya$inda universiteye giren ve 22 ya$inda universiteyi bitirdiginde boynunda devlete kar$i odemekle yukumlu oldugum 4 bilmemkackusur milyarlik kredinin bile bu devletin ayibi oldugunu dusunurken sen kalk, universiteler parali olsun de.
ve utanmadan krediden bahset.
ucuncu dunya ulkelerinde ( ya etkisi hafiflesin bazilari icin geli$mekte olan ulkeler diyeyim) insanin temel hakki olan egitim hakki devlet tarafindan kar$ilanmalidir. asgari ucretin 475 ytl (belki daha az? hic bi zaman kafam ermedi o hesaba asgari ucret veriyoruz diyerek 250 ytl maa$ aldigimi cok bilirimde.) oldugu bir memlekette 8-10 bin dolarlik krediyi kullandiktan sonra ne yapacak bu vatanin evlatlari ? adam okumasina omrunun geri kalanini bu krediyi bitirmek icin mi tuketecek ? calisip devlete olan borcunu odemekten ba$ka hedefler koyamayacak mi onune ?
koyamaz. ben hala ayda aldigim 150 ytl ( ki 90 ytl ile ba$lami$tim- evimin kirasina yetmesini birak tanesi 50ytl olan kitap parami bile kar$ilamiyordu) yi odemek icin hirpalaniyorum. o borcu odemeden ne alabilecegim bi vize, ne kurabilecegim bir hayal var. i$imi gucumu birakip, tum turkiye'yi gezip fotograf cekmek gibi efsanevi hayaller kurmayi isterim tabi, yada daga tepeye tirmanmak ve ya bir kitap yazmak! ama olmaz. once o borc odenmeli.
bu ulkede bu insanlar oldugu surece hayaller ancak ruyalarda kurulur. bu ulkede bu insanlar oldugu surece insan sadece kendi hayatini sebil eder. krediyle adam okutmak! senin ulken icin cali$acak olan insani borc icinde okutmak ? mantik bunun neresinde? devlet saglik ve egitim hakkini insanlara verirken bunu onlara verilmi$ lutuf gibi sunmamalidir. bu ulkenin devleti, bu ulkenin halki icin vardir. tepemizde ki 3-5 adam maa$ kazansin diye degil.
boyle bir sistem hic bir ulkede yok! 85 yillik cumhuriyetini kalkipta 200 yillik cumhuriyet olan amerikayla, 1783 yilinda devletin insanlar icin oldugunu kesfetmi$ fransayla, ingiltereyle kiyaslarsan senden az bi yogurtla ancak cacik olur.
bakalim venezuella'da neler oluyor, kulturel donu$um ve egitim adina. insanlar can hira$ halkini egitmeye cali$irken, biz var olan egitim hakkini onlardan almaya cali$iyoruz. bravo!!...
insanlarin hayallerini calip, o hayallerin ustune yatarken, nasil geceleri rahat uyuyabiliyorlar ve nasil bir utanmazlikla hala car car konu$abiliyorlar ben ona $a$iriyorum.
ve son olarak diyorum ki;
ben sana yok ba$kani olamazsin demedim, adam olamazsin dedim.
(a8n5x, 07.01.2008 09:39)
7 Ocak 2008 12:20
kretzsche
bir yorum daha:
yök başkanının görevi olan açıklama. salak mısınız da şaşırıyorsunuz ki? adamlar her şeyi özelleştirip çok uluslu şirketlere satabilmek için 12 eylül darbesini yaptı. eğitimi tamamen özelleştirebilmek için yök'ü kurdu. yök tarihi boyunca tüm başkanlarıyla birlikte hep çok uluslu şirketler için çalıştı. bir önceki başkan göstermelik birkaç arıza çıkardığı için de yerine bütün emirleri harfiyen yerine getirecek birisi getirildi.
türkiye'nin yakaladığı ivme, tüm insanların köleleştirilmesi ivmesidir. bunun devam etmesi için durmak yok, yola devam diyor adamlar. alkolik olmayan kahpelerin istediği bu köleleştirmenin başka boyutları da var. mesela yetkin mühendislik. akademik eğitimi hiçe saymakta ısrar edip, alaylıların her işi daha iyi bildiğini düşünen anglo sakson yalakaları bunlar. hem diplomayı satmayı, hem de o diplomayı geçersiz kılabilmek için 5 yıl boyunca ucuza stajyerlik yaptırmayı düşünecek kadar namussuzlar.
yök polis medya bu abluka dağıtılacak!
(loststone, 07.01.2008 12:20)
7 Ocak 2008 12:24
red apple
işte böyle rezil yöneticiler başta.....adam demeye bin şahit koltuk şapşalları..
7 Ocak 2008 12:27
kretzsche
bir güzel yorum daha..
dışsallık denen kavramdan bihaber birinin beyanatıdır bu olsa olsa.
bir kere üniversite eğitimi dediğimiz şey hem bireysel fayda (yani üniversite mezunu olacak kişinin emekli olacağı döneme kadar alacağı ücretin bugünkü değeri üzerinden hesaplayacağımız fayda) hem de sosyal fayda sağlar. yani bir ülkede üniversite mezunu olan insan sayısının toplumun toplam refahına katkısı vardır bu biiiir. yeni büyüme teorileri dikkate alınırsa, bu toplumsal refaha katkı çok daha önemli hale gelmekte, hatta büyüme oranını belirlemektedir bu da ikiii. abd'de bazı iktisatçıların varolan büyüme oranlarının sürdürülebilmesi için devletin fen bilimleri ve mühendislik eğitimlerine teşvik vermesi gerektiğini savunduğu bir dönemde (kim diyeceklere mesela paul romer diyeyim), gelişmekte olan bir ülkenin üçüncü sınıf üniversite sisteminin başındaki adamın derdinin üniversiteleri ücretli yapmak olması gerçekten insanı delirtebilir.
o kredi sistemi, yök başkanının anladığı gibi bir sistem değildir. bir kere abd'de mesela, ailelerin büyük bölümü çocuklarının üniversite eğitimleri için küçük yaşlardan itibaren bir fon oluştururlar. modern bir çeyiz düzme yöntemi olarak görebilirsiniz bunu. öğrenciler üniversitedeki eğitimlerinin belli bir bölümü için borçlanırlar. bu tür bir sistemin işlemesi için öncelikle finansal olarak faiz oranlarının düşük olduğu, istikrarlı bir ekonomi gerekir. sen önce mortgage piyasasını bir oturt baba, ondan sonra konuş yüksek öğrenimde kredi işini derler burada adama. üstüne üstlük türkiye'de aileler zaten devletin eksik verdiği ilk ve orta öğretimin açığını kapamak, öğrencinin üniversiteye girmesini sağlamak için az harcama yapmamaktadırlar . üniversiteye giren ortalama bir öğrencinin özel ders, dershane masrafları bir öğrencinin dört yıllık üniversite harcamalarının büyük bölümünü karşılayabilir. sen öncelikle velilerin çocuklarının geleceği için yaptıkları yatırımı hafife alma, dershanelerden üniversitelere doğru kaydır bu yatırımları, gör bakalım ne oluyor.
bitmedi, ücretli sistemde aynı zamanda önemli burs imkanları vardır. bu burs sisteminin işleyebilmesi için öncelikle sen ilk ve orta öğretimde ülkenin her yerinde üniversiteye girişte fırsat eşitliğini sağlayacak bir kalite tutturmak zorundasın. burs sistemi zira yoksullar arasında çıkacak, çıksa da bir mucize yaratıp üniversite kazanacak dahiler için bir sistem değildir; başarılı öğrencinin etkin bir biçimde ayıklanmasını gerektiren bir sistemdir. sen şimdi özel okullar ile çok sayıda kentli, beyaz türk öğrencinin büyük bir avantajla başladığı yarışta bu burs sistemini nasıl oturtabilirsin? mevcut uygulamaları görüyoruz, ezbere dayanan bir sistemde öss sonuçlarının, lise başarılarının üniversite için çok anlam teşkil etmediği ortada.
son olarak da, elbette kredilerin geri ödenmesi için istihdam yaratılmalı böyle bir sistem için. yani ya istihdamı artırmak için politikalar uygulayacaksın, veya üniversite sayısını, öğrenci alımlarını, bölüm dağılımlarını varolan istihdam düzeyi ile tutarlı bir noktaya çekip etkinliği sağlayacaksın. öğretim üyesi olmayan binalarda üniversite açılan bir sistemde kalkıop bunu nasıl yapacaksın? açıkça sormalı burada yök başkanına açılmış üniversitelerin bazılarını kapatma gücü var mı? çok sayıda öğrencinin bulunduğu, mezun sayısının optimal miktarı geçtiği alanlarda öğrenci sayısını düşürme imkanı var mı? veya öğretim üyesi yetiştirmek için varolan fonları artırma imkanı var mı? mevcut öğretim üyelerinin ders sayılarını düşürerek, araştırmaya vakit ayırmalarını sağlamak için teşvikleri var mı? yoksa yök başkanı yayın sayısının/kalitesinin yukarıdan emredilince kendiliğinden artan bir şey olduğunu mu sanmakta?
sonuç olarak işte üniversitelerinin kalitesi neyse, yök başkanının da kalitesi o kadar olabiliyor bu ülkede. şaşırmamalı. bence gazetelere demeç vermek ücretli olmalı, her lafım var diyenin ağzına mikrofon bedava dayanmamalı. saçmalayana ceza filan kesmeli.
(chiquitita, 07.01.2008 11:39 ~ 11:40)
7 Ocak 2008 12:42
jeandarc
Türk Dil Kurumunun sözlüğünden sosyal devletin tanımına baktım. Ekonomik ve sosyal alanlarda bireylere sosyal güvenlik ve adalet sağlayıcı politikalar üreten devlet modeli diyor. Sonra tekrar yök başkanının açıklamasını okudum ve bana hiçte adalet sağlayıcı bir politika gibi görünmedi. Adalet sağlamak yerine daha çok adaletsizlik yaratmak gibi gözüküyor. Sosyal devletin temel görevlerinden biri olan eğitimi de sağlamazsanız nasıl sosyal devlet olucağız biz anlamıyorum??
Yukarıda önerilen üniversiteleri şirketlerle beraber projeler üstünde çalışarak para kazanması gibi güzel çözümler bulmaktansa en kolayı nedir? Para isteyelim o zaman bunlar üniversite falan okumaz, sorun falan kalmaz gibi bir mantığın yürütülmesi üzücü.
(1) 7 Ocak 2008 12:46
red apple
dinci zihniyet...onlara inat okuyacağım hatta masterda yapıcağım.!!!!!
7 Ocak 2008 12:56
red apple
rezalet bir sistem!!!!!!! geliri hiç olmayanlara kim nerden nasıl kredi vericek?
oyuncak ettiler hepimizi be.....Koltuğu gören atıp tutuyor....!!!!!
sinir oldum valla.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/16994
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!