| |
kretzsche
|
evime asacak poster-tablo bakınırken şu postere rastladım:

berlin'de kalırken doğu berlinli bir hatunla friedrichshain parkında (kreuzberg yakınında, sanatçıların, özgürlükçülerin, ve eskiden doğuluların bulunduğu muhit) bayağı bir muhabbet etmiştik . kız hakiki berlinli, duvar yıkılmadan önce doğu kısmında çiçekçi dükkanında çalışıyormuş. 12-13 yaşlarında falan sanırım o zamanlar. duvar yıkıldıktan sonra batı daha zengin olduğu için ailesinin onu o tarafa yolladığını ama orada hiç mutlu olamadığını, ve aldığı ücretin yarı fiyatına tekrar doğuya geldiğini söyledi .
duvarın yıkılıp doğu-batı almanya'nın birleşmesinden sonra olanlardan hiç mutlu değildi. 'bizi aldılar, televizyon, para-pul ile kandırıp hırslı-düzenbaz insanlar haline getiriyorlar' diyordu. o sırada (geçen sene) dünya kupası da almanyadaydı ve etraf bir sürü turist ve almanya bayraklı- sarı kırmızı siyah boyalı insanla dolmuştu. 'bu olanlar, dünya kupası, milliyetçilik akımı da hiç hoşuma gitmiyor' diyordu. nazi zamanlarını, milliyetçilik (nasyonal sosyalizm) in nasıl bir canavara dönüştüğünü, insanların farklılıklara karşı tahammülsüzlüğünü, yabancı düşmanlığını vs. anlattı.
benim merak ettiğim şey, olayın bir de şöyle bir yanı var:
batı ile birleşmeden önce doğu tarafında inanılmaz bir baskı rejimi var. sosyalist bir rejim yürütülmeye çalışılsa da ne fikir özgürlüğü, ne sanat özgürlüğü, ne de rahat bir ortam var. birleşmeden sonra insanların refah düzeylerinde gözle görülür bir artış oluyor. almanya sosyal devlet olmasıyla övünür, insanlara birçok imkan sağlar, çalışmayana parasını verir, okullar ücretsizdir vs vs.
şimdi burada açmazı nasıl çözüyoruz? kapitalistleşem toplumun götürüleri mi ağır basar getirileri mi?
başlıkta ve posterde gördüğümüz 'annecim devlete güvenebilir miyim?' in yanıtı nedir? devlet halka hizmet etmek için kurulmuştur fakat halka hizmet eder mi? bu kız haklı mıydı? yoksa yaşam şartlarının iyileşmesinden dolayı şükran mı duymalıydı?
ülkemizde sosyal güvenceler almanyadakinin yanına bile yaklaşamıyor, bir de bunun üstüne hiper kapitalist, tüketim odaklı bir hayata sürükleniyoruz. bir ne yapalım oturup ağlayalım mı?
yorumlarınızı beklerim.
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
o kız nankörmüş:P
o değilde ben bu konularda kafam güzelken fikir yürütebiliyorum. türkiye ye geldiğinde dibini görelim senle şişenin bak nasıl çıkarımlarda bulunuyorum ben.
napayım benim de eksiğim bu. hatasız kul olmaz değil mi;)
|
|
1 ~ 237 gün
|
|
| |
kretzsche
|
nankör mü? haklı mı?
almanya'nın kalkınma politikası belli, hukuk tıkır tıkır işliyor, sosyal güvenlik yerinde, bu kızın derdi nedir o zaman?
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
öte yandan devlet var, devlet var.
abd yle venezüellanın yönetim şeklini bir tutup bireyleri değerlendirmeye kalkarsak işin içinden çıkamayız. bireyin istekleri mi önceliklidir? yoksa devlete göre bireyin zihniyeti küçük yaşlardayken mi eğitilmelidir?
sanırım devletin yapısına göre bir eğitim var kapitalist devletlerin eğitim politikasında, yoksa bu kadar niteliksiz bir profile sahip muhalafet çıkmazdı herhalde orataya. veya şöyle de diyebilirim sscb nin içindeki muhaliflere baktığımızda neredeyse tarihi tekrar yazmaya yakın olduklarını görüyoruz. örneğin: troçkistler.
beri taraftan; kapitalizmin önceliği paraysa. parayla imanın kimde olduğuda belli değildir. haksız mıyım:P
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
maneviyat.
kretzsche demis ki:
nankör mü? haklı mı?
almanya'nın kalkınma politikası belli, hukuk tıkır tıkır işliyor, sosyal güvenlik yerinde, bu kızın derdi nedir o zaman?
|
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
kretzsche
|
maneviyatını sürdürmesine engel olan nedir? kendi gibi olan insanlarla özgürce iletişim kuramıyor mu? yoksa herkesin kendisi gibi olmasını mı istiyor? bencillik değil midir bu
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
öte yandan batıyla birleşmeden önce abartılı bir baskı olduğunu düşünmüyorum doğuda ve sovyetlerde. daha ziyade bizlere öyle yansıtılıyordu oradaki iç çekişmeler.bizim haber kaynaklarımız onların ki ler değildi. bir tarafata karşında parayla bir halkı yoldan çıkarmaya çalışanlar, öbür tarafta pekte masum olmayan çeşitli yöntemlerle devrimlerini muhafazakarlaştırlar. enteresan bir kısır döngü.
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
fgrbet
|
türkiye için kesinlikle hayırrrrr
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
sen,ben ve bizim dünyamızla. gözümüzü açtığımızda gördüklerimizle o kızınki bir değil. hatta başka bir dünya. özgürlük yeterli bir kavram olmayabilir onun için. ya da bizim özgürlük sandığımız onun için hiç bir anlam ifade etmeyebilir.
ahanda çok kasılıyorum. halbuki bi fırt çeksem;)
kretzsche demis ki:
maneviyatını sürdürmesine engel olan nedir? kendi gibi olan insanlarla özgürce iletişim kuramıyor mu? yoksa herkesin kendisi gibi olmasını mı istiyor? bencillik değil midir bu
|
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
bonaventure
|
mors tuva, vita mea!
(senin ölümün, benim hayatımdır)
|
|
~ 237 gün
|
|
| |
kretzsche
|
evet sonuçta yapılan filmler, okuduğumuz yazılar falan hep şu anın dünyasına göre biçimlendirilen yalandan şeyler genelde. o yüzden gerçek bir doğuluyla konuşmak daha doğru. geçenlerde bonn'da almanya tarih müzesine gittim. adam müzeyi gezdirirken almanyanın bölündüğü zamanlar için hazırladıkları kısımda batı tarafını ayrıntılı bir şekilde gösterirken doğu tarafını birkaç cümle ile atladı ve o kısma gidip göstermedi bile
bonaventure demis ki:
öte yandan batıyla birleşmeden önce abartılı bir baskı olduğunu düşünmüyorum doğuda ve sovyetlerde. daha ziyade bizlere öyle yansıtılıyordu oradaki iç çekişmeler.bizim haber kaynaklarımız onların ki ler değildi. bir tarafata karşında parayla bir halkı yoldan çıkarmaya çalışanlar, öbür tarafta pekte masum olmayan çeşitli yöntemlerle devrimlerini muhafazakarlaştırlar. enteresan bir kısır döngü.
|
|
|
~ 236 gün
|
|
| |
boomerang ¹³
|
|
|
~ 236 gün
|
|
| |
sphinx®
|
-vatan bizim neyimiz?
-anamız.
-anne devlete güvenebilir miyim?
-sence?
kısır döngü
|
|
1 ~ 236 gün
|
|
| |
bonaventure
|
türkün babası
devlet baba
reinforced gattuso® demis ki:
-vatan bizim neyimiz?
-anamız.
-anne devlete güvenebilir miyim?
-sence?
kısır döngü
|
|
|
~ 236 gün
|
|
| |
doomswar
|
puhuhuhuqhuhuh kısır döngü =D süperdi =)
|
|
~ 234 gün
|
|
| |