ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > sinema-tv > iyi bir belgesel: son efsane (tv8)
tv8 belgesel abd fidel castro
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

selanik
selanik
Gerçek bir efsane ,abd ye karşı tek başına ayakta duranve bir halk kahramanı
Gerçek hayat hikayesi:fidel castro

30 Aralık 2007 23:54   mesajın adresini al  

ver pacıno
ver pacıno
ne zaman saat kaçta...
30 Aralık 2007 23:57   mesajın adresini al  

selanik
selanik
23:50 itibari ile yayında.....
30-12-2007 pazar
30 Aralık 2007 23:59   mesajın adresini al  

ver pacıno
ver pacıno
başlamıs yanı dur siprudan izleyim şimdi:)
31 Aralık 2007 00:02   mesajın adresini al  

selanik
selanik
KÜBA

Kübalı devrimciler, yetersizlik ve deneyimsizliklerine ve ABD emperyalizminin ambargo ve sabotajlarına rağmen Küba halkının yaşam standartlarını yükselten bir dizi reformu yaşama geçirdiler. Bunlar arasında, öğrencilerin ve entellektüellerin seferberliği sayesinde birkaç yıl içinde Küba’da okuma-yazma oranının yüzde 90’a yükseltilmesini, birkaç onyıl içinde Küba halkının yaşam düzeyinin Latin Amerika ülkelerinin çoğunu aşmasını, ortalama yaşam beklentisinin 1980’lerde erkekler için 72’ye ve kadınlar için 76’ya çıkarılmasını, çocuk ölüm oranının 1983’de 1000’de 15 gibi düşük bir düzeye gerilemesini, okulların ulusallaştırılması ve eğitimin parasız hale getirilmesini ve eğitim gören emekçi çocuklarının sayısında büyük bir patlama yaşanmasını sayabiliriz.

Küba devriminin Latin Amerika’da anti-emperyalist ruhu canlandırmaya katkıda bulunduğu doğrudur. Ancak, gerçekleşmesine eşlik eden görece elverişli iç ve dış konjonktürün diğer Latin Amerika ülkeleri için geçerli olmaması ve ABD emperyalistlerinin ikinci bir Küba “kazasına” izin vermemek için arka bahçelerindeki gerici ve faşist rejimleri daha kapsamlı bir kontrgerilla stratejisi çerçevesinde desteklemeye başlamaları nedeniyle, 1960’larda ve 1970’lerde Küba devrimini örnek alan Latin Amerika gerilla ayaklanmaları başarısızlığa uğradı. Kastro ve özellikle Guevara’nın Küba devriminin başarısından hatalı sonuçlar çıkarmaları, bu devrimin yolunun bazı sınırlı değişikliklerle diğer Latin Amerika ülkeleri için de geçerli olduğunu ileri süren “foko” teorisini geliştirmeleri, yani silahlı bir öncü çekirdeğin ortaya çıkması halinde geniş emekçi kitlelerin onu aşağı yukarı kendiliğinden bir tarzda izleyecekleri yolundaki voluntarist görüşlerinin özellikle Latin Amerika’da yaygınlık kazanması, sözkonusu gerilla hareketlerinin yenilgilerine katkıda bulundu. Hatta, içtenlikli bir devrimci olan Ernesto ‘Che’ Guevara’nın kendisi de, bu hatalı ve anti-Marksist “foko” teorisinin kurbanı oldu. Küba modelini bir biçimde Bolivya’da uygulamaya kalkan Guevara ve arkadaşlarının silahlı eylemleri, koşulları 1958-1959’un Kübası’nınkinden çok farklı olan bu ülkede kitleler katında hiçbir yankı bulmadı. Sonunda, ABD kontrgerilla elemanları tarafından eğitilen ve yönlendirilen Bolivya ordusu, 1967’de aralarında Guevara’nın da bulunduğu ve kitlelerden ciddi hiçbir destek alamayan bir avuç gerillayı katletmeyi başardı.
31 Aralık 2007 00:17   mesajın adresini al  

luteus
luteus
adam kral mış ya...
31 Aralık 2007 00:29   mesajın adresini al  

erneestoo
erneestoo
da demin izledim çok güzel anlatıyodu yaptıkalrını diğer ülkelerle ilişkilerini
31 Aralık 2007 02:49   mesajın adresini al  

sui generis
sui generis
yaaaa ben bugün olduğunu unutmuştumm =((( tekrarı var mıymış ki?
31 Aralık 2007 02:49   mesajın adresini al  

kafamagöre
kafamagöre
kaçırdık deseneee
31 Aralık 2007 05:57   mesajın adresini al  

comandante
comandante
Dün akşam Digiturk'un gazabına uğradım :( Guide'da ilan ettiği satten yaklaşık yarım saat sonra başlamış. Sabahtan rastlamış ve planımı ona göre ayarlamıştıum ama saatinden 30 dk sonra bile başlamayınca hayal kırıklığıyla yattım. ve şimdi öğreniyorum ki benden hemen sonra başlamış :((
31 Aralık 2007 16:14   mesajın adresini al  

serdar_secme
serdar_secme
İzledim.Fidel nasıl da emin kendinden ve ne kadar mutevazi.Halkin arasına korkmadan karişiyor..Keşke dünyaya şimdi bir daha Che ile gelse
31 Aralık 2007 17:59   mesajın adresini al  

hayali
hayali
fidel'i en samimi halleriyle görebildim,halkın arasında,gorbaçov'dan,kuruşçev'den nixon'dan,kennedy'den içtenlikle bahsetti..hatta nixon için ağzı çok laf yapan kısır beyinli biriydi dedi :) ama seslendirmesi çok kötüydü belgeselin..
31 Aralık 2007 19:44   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009