ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Ahmet Altan'ın çok sert yorumu
yorum sert altan ahmet
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  3  4  5  21  22  23  24  25  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sprue
sprue
24 Kasım törenlerinde Adana'da yaşanan türban krizi konusunda en sert yazı Ahmet Altan'dan geldi.

Hollanda resminin büyük ustalarından Vermeher'in tablolarını andırıyor genç kız.

Başını üzüntüyle öne eğmiş.

Resim çekilirken, saçlarını örten beyaz başörtünün yanağına değen kısmının gölgesi yansımış yüzüne.

Henüz on altı, on yedi yaşında.

Büyükçe bir salonun önündeki sahnede duruyor.

Ve ağlıyor.

Öğretmenler Günü için yapılan kompozisyon yarışmasını kazandığı için davet etmişler onu oraya.

Ödülünü alması için sahneye çağırmışlar. Tam ödülünü alacağı sırada, aşağıda oturan kaymakamla binbaşı “İndirin onu oradan” demişler.

Herkesin önünde, “bu ödülü almaya layık birisi olmadığı” yüzüne vurularak aşağıya indirilmiş.

“Neden” diyebilmiş sadece genç kız, “Neden?”

Böylesine aşağılanmasının, herkesin önünde utandırılmasının nedenini öğrenmek istemiş. Bunun insanlığa, adalete, vicdana uyan bir cevabı yok elbette.

Kendini bir an o kızın yerine koyabilecek kadar duygu ve zeka sahibi biri, o kızın orada nasıl bir acı hissettiğini anlayabilir. Ve, aynen o kız gibi sormak ister: “Neden?”

“Neden bu kadar insafsız, bu kadar vahşi, bu kadar barbarsınız?”

“Neden çocuklarınızı böyle aldırmazca üzüyorsunuz?”

Bu kötü kalplilik mi bilmiyorum ama o çocuğa öyle davrananların da aynı muameleye uğramasını istiyorum. Vali, kaymakamı aynı tavırla herkesin önünde sahneden indirtsin, o binbaşıyı “İndirin onu oradan” diyerek komutanı utandırsın.

Ama tabi böyle şeyler olmayacak.

“Devletimizin görevlilerinin” başına gelmez bunlar.

Başörtülülerin, Kürtlerin, Alevilerin, solcuların, demokratların, milliyetçilerin, kısacası bu ülkete yaşayan halkın başına gelir. Bu devlet, öylesine tuhaf davranıyor ki insanlara, normal hiçbir devlet için akla gelmeyecek şeyler düşündürüyor.

Biliyorsunuz, bizim köy kahvelerinde bile tekrar edilen bir laf vardır, “İngilizler bölerek yönetir:” Bu lafı çok tekrarlarız. Bu sözü böylesine benimsememizin başka bir sebebi olabileceğin düşünüyorum artık.

Osmanlı'dan bu yana bizim devletimiz kendi halkına bu “böl, yönet” yöntemini uyguladığına aklım yatıyor. Huzursuzluğu sürekli olarak “devlet” çıkartıyor çünkü. Birilerine “solcu diyor mesele çıkartıyor, birilerine “Kürt” diyor mesele çıkartıyor, birilerine “Alevi” diyor mesele çıkartıyor, birilerine “türbanlı” diyor mesele çıkartıyor.

Birisi solcu olunca birisi de sağcı oluyor elbette, birisi Kürt olunca diğeri Türk oluyor, biri Alevi olunca öbürü Sünni oluyor, birisi dinci olunca beriki laik oluyor.

Ve çatışma başlıyor.

Devlet bu işlere karışmamış, herkesi birbirine düşman edecek kadar hoyrat davranmamış, bütün propaganda araçlarını insanları bölmek için kullanmamış olsa, bu ülkede bu kadar düşmanlık olmazdı gibi geliyor bana.

Değişik ırklardan, değişik mezheplerden, değişik inançlardan, değişik fikirlerden insanlar, birbirimizle tartışarak yaşar giderdik.

Normal bir ülkemiz olurdu.

Ama sanırım sorun da burada.

Bugünkü devlet kadroları, “normal” bir devlette bugün bulundukları mevkilerde olabilirler miydi?

O küçük kızı sahneden indiren kaymakam Kanada'da kaymakamlık, o binbaşı İsveç'te komutanlık yapabilir miydi?

Tekmeyle adam öldüren polisler İsviçre'de polis, onların müdürleri İngiltere'de polis amiri, bakanları Hollanda'da bakan olarak kalabilir miydi?

Harekete uğrayan profesör, “Sen şüphelisin, sana her şey söylenebilir” diyen savcı hangi ülkede savcılık görevini sürdürebilirdi?

Devletin halka karşı benimsediği bu hoyratlığın, insafsızlığın, saldırganlığın geçerli bir sebebi olduğuna kaniyim artık.

Bu ülkenin normalleşmesini istemiyorlar.

Hiçbir zaman istemediler.

Osmanlı'nın son döneminde de, cumhuriyette de…

Hep bir mesele olsun, hep insanlar bölünsün, hep huzursuzluklar yaşasın, hep çatışmalar olsun istiyorlar.

Halk bölünüp kendi içinde çatıştığı sürece kimse devlet görevlilerinin birikimini, yeteneğini, zekasını, entelektüel kapasitesini sorgulamayı akıl edemiyor. Birbirimizle uğraşmaktan başımızı çevirip devlete bakamıyoruz.

Ama bir düşünün, sağcısıyla solcusuyla, Alevisiyle Sünnisiyle, Kürdüyle Türkiyle, bu ülkede hapisten, işkenceden, baskıdan geçmemiş hiçbir kesim yok.

Devlet, en çok “milliyetçileri” severdi, onlara bile neler yaptı…

Çünkü aslında hiç kimseden yana değiller, sadece gerginliğin sürmesini istiyorlar.

“Bölüyorlar, yönetiyorlar.”

İngilizler bunu “sömürgelerine” yapardı..

Onlar kendi halklarına yapıyorlar.

Ahmet Altan/Taraf
 10   28 Kasım 2007 11:27   mesajın adresini al  

ver pacıno
ver pacıno
28 Kasım 2007 12:11   mesajın adresini al  

boksör
boksör
sprue
birader çok teşk ederim bu olayı buraya taşıdığın için.ben yeni olduğum için alkışlıyamıyorum ama olsun alsana binlerce alkış
(Şak)x1000
28 Kasım 2007 12:59   mesajın adresini al  

fresya
fresya
aslında o yaşta çocuğu dini sömürgeye alet edenler utansında....bu kapalılarda hiççç masum değil.bu böyle biline.
 2   28 Kasım 2007 13:16   mesajın adresini al  

ot
ot
Ama bir düşünün, sağcısıyla solcusuyla, Alevisiyle Sünnisiyle, Kürdüyle Türkiyle, bu ülkede hapisten, işkenceden, baskıdan geçmemiş hiçbir kesim yok

guzel yazı olmus. ama bu ulkede hic ezilmemis olan bir kemalist kesim var. onlar hic ezilmedi bu ulkede. cunku guc hep onlardaydi. devlet hep onlarinda. basa kim gelirse gelsin en guclu onlardi...
 1   28 Kasım 2007 13:19   mesajın adresini al  

-glycerine-
-glycerine-
Evet ezilmediler asıldılar.
 4   28 Kasım 2007 13:21   mesajın adresini al  

-glycerine-
-glycerine-
Tabi sizin terimleriniz farklı oluyor bnmkilerden.Kemalist derken acaba neyi kastediosun?Atatürk İlke ve İnkılaplarını benimseyen mi,benimseyip tartışılmasına izin vermeyen mi,benimser gibi gözüküp kullanan mı?
28 Kasım 2007 13:23   mesajın adresini al  

ot
ot
bir sefer de cıkarsanız su ofke gozluklerinizi. dini somurgeye alet edenlermis bilmem neymis. bir sefer de 'ama'sız savunsanız su 15 yasındaki kızı. hic masum degilmis kapalılar. bak sen su ise. ne yapmıs bu 15 yasındaki kız? neden masum degilmis? kız neden kapandigini bile bilmeyecek yasta daha. ailesi dindarmıs kapanmıs. bu kıza dusmanlık beslemenin alemi ne? bu kadar onu asagılamanın anlamı ne? bu kız ne biliyor ki masum olmasın? anlamıyorum sizi. vallahi anlamıyorum...

fresya demis ki:

aslında o yaşta çocuğu dini sömürgeye alet edenler utansında....bu kapalılarda hiççç masum değil.bu böyle biline.

5   28 Kasım 2007 13:24   mesajın adresini al  

ot
ot
benimseyip tartışılmasına izin vermeyen mi,benimser gibi gözüküp kullanan mı?

bunlar dısında bir kemalist kesim var mıydı? aaa. ben hic denk gelmemisim.
kemalistten kastım ne mi? askeriye en somut ornegidir...
 1   28 Kasım 2007 13:25   mesajın adresini al  

ot
ot
ne zaman asılmıslar. aydınlatir misin beni?

-glycerine- demis ki:

Evet ezilmediler asıldılar.

1   28 Kasım 2007 13:25   mesajın adresini al  

-glycerine-
-glycerine-
Yazı da çok güzel bu arada.Artık hak savunucu AKP'den türban yasağını kaldırmasını bekliyoruz.Aynı şekilde asgari ücreti açlık sınırından kurtarmasını,açlık sınırındaki insanları yardımlarla değil,işle ve sabit gelirle kimseye muhtaç etmemesini,kendi yolsuzluk davaları da dahil olmak üzere ülkedeki tüm yolsuzlukların üzerine gitmesini,türban sorununu benimseyerek azınlıkların da haklarını koruduğunu göstermeye çalışan AKP'nin,biraz olsun yüzde 53'e de saygı duymasını bekliyoruz.
 2   28 Kasım 2007 13:27   mesajın adresini al  

ot
ot
sunu da mı dusunemiyorsunuz ya. aileniz muhafazakar olsaydi, kapalı bir aile olsaydi, o kızın ailesi gibi olsaydi siz de 15-16 yasında, belki de halen kapalı olacaktınız. belki de sizin basınıza gelecekti benzer bir olay. kendinizi hic mi koyamıyorsunuz insanlarin yerine. cok mu uzak geliyor bunlar size. empatiden bu kadar mı yoksunsunuz...
 2   28 Kasım 2007 13:28   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  5  21  22  23  24  25  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009