| |
gameness
|
Günümüzde belki en çok kullanılan sözlerden birisi faşizm.. Bu söz bazen ülkü ocaklarındakilerin, alperen ocaklarındakilerin bile dillerinde var. Bazen antifaşistim diyen insanlar bile kendilerine karşı gelen faşist sözüyle şok olabiliyorlar. Peki nedir bu faşizm?
latince fasces sözcüğünden gelir. eski roma'da yargıçların önü sıra taşınan ve ortasında celladın baltasının bulunduğu değnek demeti italya'da faşizmin simgesi olarak benimsenmiştir. ironik olarak yargıya atfen bir simge olarak da kabul edilir. abd temsilciler meclisi binasında da vardır bu mesela. italyan halkına zorla dayatılan bu kitle simgesi dayak yiyen italyan halkında yalnızca nefret uyandırabilmiştir.
http://atsiz.org/makaleler/goster.a.php?articleid=1009&tab=articles buda türkiyede faşist olarak nitelendirilen insanların makalesi ve bu insanlar faşizmi italyan milliyetçiliği olarak nitelendirebiliyorlar...
İdeoloji ve Amaçlar
**Lider ilkesi: Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Aynı şekilde işletmelerde de patron ve işçi arasında işletme yöneticisinin iktidarına dayalı bir ilişki kabul edilir.
**Milliyetçilik: 19. yüzyıl boyunca yükselen milliyetçilik 20. yüzyılda çeşitli ve aşırı boyutlara varmıştı.
**İdeolojik olarak belirlenmiş bir dünya görüşü: Faşizm kimi ritülleri ve mistik-irrasyonel dünya görüşüyle Aydınlanma karşıtı bir dünya görüşünü temsil eder.
**Hukukun işlevselleştirilmesi.
Öldürme yasağının kalkmasına yönelik eğilim (görev sırasında öldürmenin iyi ve haklı ilan edilmesi).
**Sosyal Darwinizm: En iyinin ayıklanması ve egemenliğine dayalı toplum anlayışı. (Yapay seleksiyon)
**Bir ulusa, kültüre ya da “ırka” üye insanların toplumun geri kalanı üzerinde üstün oldukları iddiası. Bu yaklaşım aynı zamanda lider ilkesinde de ifadesini bulur. Belli bir kişi diğer herkesten ve topluluktan daha isabetli kararları alabilir durumdadır.
**Otoriter iktidar biçimleri ve sıklıkla totaliter bir sistem. Totalitarizm Alman ve İtalyan faşizmlerinde ön plandayken, Avusturya Faşizmi ve Francocu İspanya’da vurgulu değildir.
faşizmin yegane düşmanı komünizmdir.
Şekilsel ve örgütsel özellikler
**Devlet içinde ve yanında başka bir devlet olan silahlı gizli servisin merkezi önemi. Kendi taraftarlarının gözetim altında tutulması.
**Militarizm: Ekonomik hayat da dâhil olmak üzere toplumsal hayatın militarize edilmesi. Militer kitle yürüyüşleri ve büyük gösteriler faşizmin en önemli görünüşleridir.
**Bilimlerin taraflılık yasasının egemenliği altına alınması.
**Kitle seferberliği, parti propagandası yoluyla toplumsal alanın ve kitle iletişim araçlarının tekelleşmesi çabası.
**Toplumun sürekli kışkırtılması, devrimci ilan edilen konular lehine zorunlu coşkunluk.
**Eğitim ve öğretim üzerinde etkinlik.
**Kolektivizm: Halkın kitle olarak anlaşılması. Mussolini’nin stato totalitario kavramından beri faşist anlayış özel yaşama kadar toplumsal hayatın her alanında hak iddia eder. Aile çocuklarla halk birliğine katkı yapacak olan davadaşlık birliği olarak düşünülür.
**Pasifizmin aşağılanması.
**Politik karşıtın ortadan kaldırılması eğilimi. Karşıt düşmandır.
**Parti milisleri. Paramiliter çeteler.
**Estetikleştirme ve mistikleştirme. Özellikle ulusun kendi tarihine yönelik mistikleştirilmiş bir algı.
**Erkeklik vurgusu.
**Gençliğin vurgulanması.
**Kimi ülkelerde bir yandan monarşi ve ruhban sınıf önderliğine yönelik vurgu, ama diğer yandan dini unsurların yerini alan ilerleme ve teknoloji inancı.
Bu özellikler bazen Milliyetçilik, Militarizm ve Şovenizm’den oluşan Üç Sütun Modeli ile özetlenir. Ancak bu bir yandan da faşist ideolojilerin başka temel özelliklerinin göz ardı edilmesine yol açan bir indirgeme olarak eleştirilir.
İtalyan Faşizminin Temel Özellikleri
**Lider kültüne dayanan aşırı milliyetçi, popülist egemenlik biçimi.
**Politikanın belirgin şekilde estetize edilmesi ve iradenin ekonomiye önceliğinin vurgulanması. Bu anlamıyla faşizm Füturizm’in mirasçısıdır.
**Bayraklar, yürüyüş kolları ve ritüel kitle gösterilerinde taşınan üniformalar gibi politik sembollerin abartılı kullanımı.
**Antik dünyaya dayandırılan ve kendini en çok Roma geçmişi kültünde açığa vuran bir gelenekselcilik. Bununla birlikte devrimci-dinamik bir kendilik temsili.
**Üretim dallarına göre örgütlenmiş korporatif ekonomik model ve parlamentonun yerine geçen bir birlik (Fasci ve Korporasyonlar Odası Camera dei Fasci e delle Corporazioni, 1938-1939’dan itibaren) ve Parti ve devlet işlevlerinin karışmasından oluşan bir organın, Büyük Faşist Meclis’in (Gran Consiglio del Fascismo) iktidarda bulunuşu.
**Georges Sorel geleneğine dayanan, şiddetin politik kutsanması.
**Adriyatik Denizinin Hırvat yakasını İtalya’ya bağlama çabası.
**Özellikle sosyolog Robert Michels’in getirdiği gibi bir partiler eleştirisi ve kendini bir anti-parti (1919–1922 arası) ve daha sonraları yeni tipte bir kitle partisi olarak değerlendirme.
Faşizmin temel özellikleri bunlardır. . Faşizmin uygulanmasından örnekler de verilmiştir. Acaba Türkiye faşist olarak nitelendirrilebilir mi?
|
|
2 ~ 301 gün
|
|
| |
sphinx®
|
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
no control
|
Toplumun sürekli kışkırtılması, devrimci ilan edilen konular lehine zorunlu coşkunluk.
:))iyiymiş:))
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
republic army
|
c:faşizm nedir ilanlarını gördünüz mü lan?
d:faşizm nedir?faşizm benim
c:hakketten ha, bu adam çıksa faşizm benim dese kimse de itiraz edemez
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
sphinx®
|
sanki ordaki c benim?
d.o.u. demis ki:
c:faşizm nedir ilanlarını gördünüz mü lan?
d:faşizm nedir?faşizm benim
c:hakketten ha, bu adam çıksa faşizm benim dese kimse de itiraz edemez
|
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
republic army
|
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
gameness
|
mekanda s.kik olmaktan iyidir;)
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
republic army
|
sanırım seni tam anlayamadım???
peki ya bop?? demis ki:
mekanda s.kik olmaktan iyidir;)
|
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
gameness
|
s.kik olmak simitçi olmaktan kötüdür demek istedim:) senle bi alakası yok öyle bi cümle kuruyum dedim kafama esti
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
extremo
|
bilinçsizce davranınca kolayca olunabilecek hatta farkına varmadan olunabilcek bişi
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
psikolojik manyak
|
ya halen neler konuşulup tartışılıyor bu millet harbiden adam olmaz
|
|
~ 301 gün
|
|
| |
öteki
|
faşizm bir noktada ötekine tahammül edememe ile başlıyor. Birliktelik duygusunun aşırı uyarılmasıyla bireyselliklerini kaybedenler zamanla kendiliklerini içinde bulunduğu, beraber güruh halinde hareket ettiği sürü içerisinde ifade etmeye başlıyor.
|
|
~ 301 gün
|
|
| |