ipuçları, yani etiketler; sitede dolaşırken içeriğe kolay ulaşmanızı sağlayacak sözcüklerdir.
bu anahtar kelimeler ile forum başlıklarını, grupları birbiriyle bağlayabilir, kategorize edebilirsiniz.
örnek başlığımız "hababam sınıfı" olsun; iyi ipuçları: mizah,rıfat ılgaz,sinema,kemal sunal,domdom ali,inek şaban,adile naşit
kötü ipuçları: çokkk komikk,bunun adı neydi unuttumm,bi bakar misiniz,çok egleniyorum,pffff
ekleyeceğin ipuçları -adı üstünde ipucu- mutlaka başlıkla ilgili olmalı!
artık bu başlığa ipucu ekleyebilecek kıvama gelmişsindir! bol şans
Almanya'da elit üniversite devri
Türkiye'den pek çok kişinin aşina olduğu Aachen Teknik Yüksek Okulu da elit üniversite ünvanı aldı.
Almanya’da geçen yıl seçilen üç elit üniversiteye 6 üniversite daha eklendi. Uygulamayla Almanya'nın bilimsel araştırmaların lokomotifi olması ve yüksek eğitimin, uluslarararası rekabet gücünü arttırması hedefleniyor.
Aachen Teknik Yüksek Okulu, Freiburg, Göttingen, Heidelberg ve Konstanz Üniversiteleri ile Berlin Hür Üniversitesi, artık birer elit üniversite. Bu yüksekokullar 2011’e kadar her yıl yaklaşık 13 milyon Euro destek alacak. Aynı geçen yıl bu ünvana hak kazanan Karlsruhe Teknik Yüksekokulu ile Münih’teki Ludwig Maximilian Üniversitesi ve Teknik Yüksekokulu gibi.
Almanya Araştırmalar Kurumu Başkanı Matthias Kleiner: “Bu yüksekokulların, gelecek 3-4 yıl içinde olmasa bile yakın bir gelecekte, onları görmek istediğimiz noktaya, yani uluslararası zirveye varacaklarını umuyoruz.”
2 milyar Euro dağıtılacak
Almanya’da devlet UMTS lisanslarının satışından elde ettiği gelirin bir kısmını, üniversitelere ayırmaya karar vermiş ve dağıtılacak yaklaşık 2 milyar Euro için bir yarışma başlatmıştı. “Mükemmeliyet inisiyatifi” adı altında, üniversiteler, bu pastadan pay alabilmek için üç farklı şekilde başvurabiliyorlardı. İlk aşamada, yeni nesil araştırmacıları destekleyen programlar, daha sonra farklı üniversitelerden ve alanlardan bilimadamlarını biraraya getiren araştırma şebekeleri ve son olarak da, geleceğe yönelik yapılanma projeleri sunan, “elit” üniversite adayları sınandı.
Böyle bir yarışma, Almanya için bir ilkti. Elit üniversiteler fikri de. Ancak Almanya Araştırmalar Kurumu Başkanı Kleiner, bir “elitin” yukarıdan emirle oluşamayacağını, aksine aşağıdan gelişmesi gerektiğini savunuyor: “Mükemmeliyet inisiyatifi, gelecek için iyi bir başlangıç ve aynı zamanda da “tüm üniversiteler eşittir” yalanına da bir son veriyor.”
Mükemmeliyet arayışı
Federal Hükümet ve eyalet yönetimleri, araştırma alanında milyonları paylaştıran bu inisiyatiften gayet memnun. Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan bu nedenle projenin sürdürülmesinden yana. Mükemmeliyet inisiyatifinin ilk iki aşamasının, tek seferlik bir olay olarak kalmayacağına inandığını söyleyen bakan, 2009 yazına kadar Federal Hükümet ve eyalet yönetimleri arasında projenin yeni bir aşamasına geçilebilmesi için anlaşma sağlanacağını umduğunu ve bu yönde çaba sarfedeceğini söylüyor.
İnsiyatifin mali kaynaklarının büyük bir bölümü federal yönetimden geliyor, ancak Alman üniversitelerinden siyasi açıdan eyalet yönetimleri sorumlu.
Uluslararası hedef
Federal Hükümet’e danışmanlık yapan Bilim Konseyi’nin başkanı Peter Strohschneider, bazı üniversitelerde araştırmaya ayrılan bütçenin artmasını sağlayan inisiyatifin hedefini şöyle ifade ediyor: “Bu inisiyatifin amacı, uluslararası alanda görünürlüğü arttırmak. Ve şu ana kadarki sonuçlar, nispeten daha düşük bütçelere rağmen, uluslararası rakip üniversiteler ile aynı performansın elde edilebildiğini gösteriyor.”
Almanya’nın ağırlığı artıyor
Üniversitelere “elit” ünvanının verilmesiyle, Almanya, ülke dışındaki araştırmacılar için de daha cazip hale geliyor. Çünkü bu ünvanın getirdiği ek bütçenin hatırı sayılır bir bölümü, yeni personele, yani hem yeni araştırmacılara, hem de kariyer sahibi yeni profesörlere ayrılacak. Strohschneider, şunları söylüyor: “Bu durum, yabancı bilimadamları açısından, önemli bir gelişme, çünkü Alman üniversitelerinin bilim dünyasındaki ağırlığı da artacak.
23 Ekim 2007 02:15
boomerang ¹³
bir şey soracağım..
Türk öğrencilerinin alt yapıları yurt dışındaki öğrencilerden hakikaten iyi mi? veya
yurt dışına çıkan Türk öğrencileri diyelim daha doğru olur..
23 Ekim 2007 02:18
kretzsche
almanya iş dünyası, finans, eğitim, sağlık, endüstri, sanat, spor vs. gibi konularda, kısaca her türlü konuda çok dengeli olarak dağılımı olan bir ülke.
ülkenin her köşesinde orta büyüklükte birçok şehir bulunur, büyük şehir olarak tanımlanacak da 10-15 şehir vardır. hepsinin kendince öne çıktığı özellikler vardır ama hiçbir konuda da geri kalmamışlardır.
üniversiteler konusunda da almanya çok dengeli dağılıyordu, bu yüzden almanya üniversiteleri arasında 'işte en iyi birkaç okuldan birisi bu' diyebilecek okullar pek yoktu. ancak bölüme göre ayrım yapabilirdiniz. elit üniversite kavramı son birkaç senedir ortaya çıktı . kendi okulum da seçildi diye demiyorum ama tercih yapmak isteyenler falan olursa listeye bir bakabilir :P
bir de şöyle bir durum var:
almanya'da küçük şehirler de kalkınsın diye birçok yatırım yapılır. yukarıdaki listede adı geçen üniversiteler de münih ve berlin dışındakilerin tamamı küçük şehir üniversiteleri. böylelikle bu şehirlere de ödenek dağıtıp bilimsel olarak kalkınma sağlamak istemiş olmalılar, diye düşünüyorum
23 Ekim 2007 02:19
kretzsche
almanya'da ağır bir lise eğitimi vardır, liseler üç kademeye ayrılmıştır ve başarı durumunuza göre iniş veya çıkış yaşayabilirsiniz. genelde en üst kademe olan gymnasiumdaki öğrenciler üniversiteye giriş için gerekli diplomayı (abitur) alırlar. ve abitur sınavı da türev integralden kuantum fiziğine, genetiğe kadar birçok taşşaklı konu içerir.
bir de bizim lise prosedürüne ve öss sınavına bakarsanız arada bayağı fark olduğunu görürsünüz. yani liseden direkt olarak yurt dışına gidecek türk öğrencinin daha sağlam alt yapısı olma şansını az görüyorum
bunun dışında, master bölümlerinde, özellikle ingilizce olanlarda, ezici bir yabancı öğrenci sayısı var. ve inanılmaz motive, üretken tipler mevcut
fakat saldım çayıra tipler de görmek mümkün.
kısacası net bir cevap veremiyorum maalesef =)
fakat şunu söyleyebilirim, almanyada veya benzer gelişmiş-zengin ülkelerde üniversiteye giden gençler gerçekten istedikleri için gidiyorlar, bizdeki gibi sosyal statü zorunluluğu veya diplomayı duvara asmak için değil
yani adam fizik okumak istiyorsa fizik seçiyor, yok eğer tembellik yapmak isterse gider otobüs şöförü olur ayda 2500 euroyu cebine koyar zaten
boomerang ¹³ demis ki:
bir şey soracağım..
Türk öğrencilerinin alt yapıları yurt dışındaki öğrencilerden hakikaten iyi mi? veya
yurt dışına çıkan Türk öğrencileri diyelim daha doğru olur..
23 Ekim 2007 02:23
boomerang ¹³
teşkür efenim.. :o)
23 Ekim 2007 02:37
romeo'y
sagolasin kretzsche.
23 Ekim 2007 04:08
eligible bachelor
abicim esslingen üniversitesinde(stuttgarta 30km mesafede bir kasaba) car electronics alanında master yapmayı istiyorum ama şöyle iyi bi danışmanlık şirketi var mıdır bildiiniz?kime sorsam şirket bul onlar çou belgeyi hazırlıyo vizen daha kolay ve daha uzun süreli çıkıyo dedi, kendin uğraşma çok vakit kaybedersin diye, hani varsa bildiiniz ankarada özellikle bi yer söyleyebilirseniz bi irtibata geçiyim adamlarla
ankara'da da ofisleri veya danışmanları olması lazım
eligible bachelor demis ki:
abicim esslingen üniversitesinde(stuttgarta 30km mesafede bir kasaba) car electronics alanında master yapmayı istiyorum ama şöyle iyi bi danışmanlık şirketi var mıdır bildiiniz?kime sorsam şirket bul onlar çou belgeyi hazırlıyo vizen daha kolay ve daha uzun süreli çıkıyo dedi, kendin uğraşma çok vakit kaybedersin diye, hani varsa bildiiniz ankarada özellikle bi yer söyleyebilirseniz bi irtibata geçiyim adamlarla
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/15334
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
Sen de binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!