ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Bankacılık sektörünü kontrol edemeyen bir ülke “as
disa bagimlilik ekonomi bagimsizlik
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

mavera..
mavera..
Bankacılık sektörünü kontrol edemeyen bir ülke “askeri harekât” yapabilir mi

Sevgili dostlar, konunun detaylarını farklı bakış açılarından sizlere daha önce aktarmış ve “ülkemizde bankacılık dinamiklerinin tamamen elimizden çıkması” tehlikesine dikkat çekmiştim.

Geldiğimiz noktada özellikle Kuzey Irak operasyonu tartışması içinde aklıma ilginç bir soru geldi: Piyasalarında 100 milyar dolardan fazla sıcak para bulunan ve en önemlisi bankacılık sektörü artık kendisine ait olmayan bir ülke, askeri operasyonlarda ne kadar bağımsız hareket edebilir? Acı ama sormamız gereken bir soru...

Soruya cevap aramaya geçmeden, sektörün son durumuna birlikte bakalım. Bu arada bir not düşeyim; bu yazıyı yazmadan birkaç gün önce biri özel sektöre, ikisi kamuya ait üç bankamızın daha satılması ile ilgili “net hazırlık” olduğunu öğrendim. Müşterileri söylememe gerek var mı! Yabancı bankalar...

iii

Bu noktada “nasıl bir hata yaptığımızı” özellikle “finansal bağımsızlık” kavramını tartıştığımız şu günlerde bazı detaylar eşliğinde bir daha sorgulayalım. Acaba biz böyle yaptık ama “dünya genelinde” durum nasıl?

1- Gelişmiş AB ülkelerindeki “yabancı” payları şöyle: Avusturya yüzde 19, Fransa yüzde 19, Danimarka yüzde 17, İspanya yüzde 10, İtalya yüzde 8, Almanya yüzde 5. Hatta Yunanistan’da bile yüzde 20...

2- Bankaların “toptan bir şekilde yabancılara satılması” iyi bir şey ise, Almanya başta olmak üzere “gelişmiş Avrupa” dediğimiz ülkeler çok mu aptal ki; bankalarının milli sermaye elinde kalması için uğraşıyor. Onlar bu işi bilmiyor da yalnızca biz mi biliyoruz!

3- Hangi ülkelerde Türkiye’deki gibi kontrolsüz bir “önüne gelene sat” politikası uygulandı ve o ülkelerde yabancı payları hangi oranda? Cevap çok zor değil. Meksika’da bugün sistemin yüzde 82’si yabancıların elinde, Arjantin yüzde 48, Şili yüzde 42, Peru yüzde 47, Macaristan ve Polonya yüzde 65, Çek Cumhuriyeti yüzde 95, Slovakya yüzde 93, Estonya yüzde 100.

iii

Bu tespitler sonrası soralım: Bankacılıkta yabancılaşma süreci nasıl gelişti?

Bugünlere nasıl geldiğimizi de isterseniz birlikte hatırlayalım;

l Demirbank’a el konularak (Devlet Denetleme Kurulu’nun raporları “milli banka olarak yaşatılabilirdi” ibaresini içeriyor) 350 milyon dolara HSBC’ye satıldı.

* TMSF elindeki Sitebank’ı Yunan Novabank’a sattı.

* TEB’in yüzde 50’si Fransız BNP’ye satıldı.

* Yapı Kredi, TMSF tarafından Unicredito-Koç ortaklığına satıldı.

* Dışbank, Fortis’e satıldı.

* Garanti Bankası’nın kontrol hissesinin yarısı GE Finance’a satıldı.

* C Bank’ın kontrol hissesinin tamamı İsrail Bank Hapoalim’e satıldı.

* Finansbank, Yunan NBG’ye satıldı

* Tekfenbank, Yunan EFG’ye satıldı.

* Denizbank, Dexia’ya satıldı.

* Şekerbank’ın kontrolü Kazakistan’dan Bank Turan’a geçti.

* Adabank, bir Kuveyt finans kuruluşuna satıldı.

* OYAKBANK, ING Grubu’na satıldı ama “banka hakkında” basında çıkan haberlere de yansıyan sebeplerden dolayı BDDK’dan hâlâ izin çıkmadı.

Sonuç 1: Bankacılıkta yabancı payı yüksek olan birçok ülke var, Türkiye’de de pay yüksek olsa ne olur! Türkiye’yi Arjantin, Şili veya Litvanya olarak görüyorsanız, sorun yok. Türkiye, bölgesinde iddiası olan, bu iddiayı kamu ve özel sektör şirketleriyle desteklenmesi gereken bir ülke. Böyle bir dinamik içinde “reel sektörün de can damarı olan” bankacılığımızın yabancıların eline geçmesi, Türkiye açısından tam bir felaket...

Sonuç 2: Sorun sadece Türkiye’nin “iş dünyasındaki” iddiası değil. Türkiye, içinde bulunduğu zor bölgede “varolmak” zorunda ve bunu yaparken “bankacılık” gibi nefes borularından birini, “başkalarının” eline bırakamaz...

Son söz: BDDK’ya bir kez daha çağrı yapmak istiyorum; bu noktadan sonra ‘kontrolün yabancıların eline geçeceği’ satışlara izin verilmesi konusunda ülke ve millet olarak düşünme noktasına geldik, geçiyoruz... Sizler “noter” değilsiniz ve “bu milletin geleceğinin önemli bir bölümü” size emanet, bunu asla unutmayın!

16 Ekim 2007 13:47   mesajın adresini al  

mavera..
mavera..
http://www9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=16.10.2007&Newsid=142044&Categoryid=4&wid=150

Yiğit Buluttan farklı bir bakış açısı...hamasi sloganlar yerine gerçekçi tespitler
16 Ekim 2007 13:48   mesajın adresini al  

godmode
godmode
dünya artık askerle değil parayla yönetiliyor..
16 Ekim 2007 13:58   mesajın adresini al  

godmode
godmode
bankaların satılması gerçekten acı verici bi durum..
ama bazı yazarların da bu durumla sınır ötesi operasyonu bağdaştırarak yeni spekülasyonlar doğurmak istemelerini anlayamıyorum..
16 Ekim 2007 14:09   mesajın adresini al  

luca leotardo
luca leotardo
BDDK noterlik falan yapmıyor, satış öncesi detaylı inceleme yapıyor, MİT ' ten rapor dahi istiyorlar. Son alphabank satışının vetosunun sebebi budur.

BDDK, Yunan Alpha hakkında MİT'ten bilgi istedi. Edinilen bilgiye göre MİT, Abank'a talip olan Alpha'yı inceleyip bankanın yönetiminde, Yunan İstihbarat Teşkilatı'nda üst düzey yöneticilikten emekli olmuş birinin yer aldığını iletti ve satışa engel oldu..

http://www.sabah.com.tr/2007/08/09/haber,B6A5ABF9AAC0462AB30AC648A69A6D92.html

mavera.. demis ki:

Son söz: BDDK’ya bir kez daha çağrı yapmak istiyorum; bu noktadan sonra ‘kontrolün yabancıların eline geçeceği’ satışlara izin verilmesi konusunda ülke ve millet olarak düşünme noktasına geldik, geçiyoruz... Sizler “noter” değilsiniz ve “bu milletin geleceğinin önemli bir bölümü” size emanet, bunu asla unutmayın!

16 Ekim 2007 14:17   mesajın adresini al  

godmode
godmode
yiğit bulut..

böyle köşe yazarlığı olmaz ki..
16 Ekim 2007 14:19   mesajın adresini al  

mavera..
mavera..
bir sürü banka satıldı arkadaşlar, yapmyayın etmeyin eylemeyin..
16 Ekim 2007 14:24   mesajın adresini al  

godmode
godmode
bankaların satılması gerçekten kötüymüş..
neden bilmiyorum..
bankaların ekonomideki rolünü de bilmiyorum ama linke tıkladım ve yorumlardan biri kısaca şöyleydi..
biz kurtuluş savaşına girerken de bankamız yoktu..

yani demek istediğim yiğit bulut provakasyon yaparak ortaya çıkmak istemiş..
köşe yazarları halkın görmediğini onlara anlatmaktır.. ama burda yiğit bey ya derdini anlatamamış ya da içi boş bi konu seçmiş.. çünkü gerçekten de kurtuluş savaşına girerken bizim bankamız yoktu..
16 Ekim 2007 14:28   mesajın adresini al  

mavera..
mavera..
şu an kurtuluş savaşı gibi bir savaş verilmiyor arkadaşım, kurtuluş savaşının psikolojiside yok
işgale filan uğramış değiliz,

Yiğit Bulut özetle şunu diyor; kuzey ırak'a ekonomik açıdan daha da bağımlı hale getirildiğimiz emperyal güçlere rağmen girersek ve heleki bankalarıda onlara satılmış halde ne olur?
Askeri harekatler beleşe yürümüyor, heleki günümüzde askeri harekatlar oldukça pahalı,
Yiğit Bulut şuna dikkat çekmek istiyor, ekonomik açıdan dışa bağımlı olmamamız gerekir- eğer olursak güvenliğimizi bile sağlatmazlar bize..

godmode demis ki:

bankaların satılması gerçekten kötüymüş..
neden bilmiyorum..
bankaların ekonomideki rolünü de bilmiyorum ama linke tıkladım ve yorumlardan biri kısaca şöyleydi..
biz kurtuluş savaşına girerken de bankamız yoktu..

yani demek istediğim yiğit bulut provakasyon yaparak ortaya çıkmak istemiş..
köşe yazarları halkın görmediğini onlara anlatmaktır.. ama burda yiğit bey ya derdini anlatamamış ya da içi boş bi konu seçmiş.. çünkü gerçekten de kurtuluş savaşına girerken bizim bankamız yoktu..

16 Ekim 2007 14:32   mesajın adresini al  

godmode
godmode
daha ince de dediğim gibi..
bankaların ülke ekonumosindeki yeri nedir.. bilmiyorum..
sen biliyor musun..
ya da TSK'nın hangi bankada hesabı var?
16 Ekim 2007 14:39   mesajın adresini al  

mavera..
mavera..

ya arkadaşım, bunu cidden mi sordun...TSK'nın özerk bütçesi mi var..
16 Ekim 2007 14:41   mesajın adresini al  

godmode
godmode
mavera.. demis ki:

ya arkadaşım, bunu cidden mi sordun...TSK'nın özerk bütçesi mi var..

Askeri harekatler beleşe yürümüyor, heleki günümüzde askeri harekatlar oldukça pahalı,
Yiğit Bulut şuna dikkat çekmek istiyor, ekonomik açıdan dışa bağımlı olmamamız gerekir- eğer olursak güvenliğimizi bile sağlatmazlar bize..

bunun için sordum..
TSK'nın özel bi bütçesi var.
finanbantan university card mı çıkarcaklar allah aşkına..
16 Ekim 2007 14:46   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009