ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > AİHM: Zorunlu din dersi 'özgürlük ihlali'
laiklik zorunlu din dersi aihm
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

mavera..
mavera..
AİHM Alevi babayı haklı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Alevi kökenli Hasan Zengin'in zorunlu din dersine karşı açtığı davada Türkiye'yi haksız buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir Alevi vatandaşın zorunlu 'din kültürü ve ahlak bilgisi' dersiyle ilgili başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu. Mahkeme zorunlu din dersi eğitiminin 'özgürlük ihlali' olduğuna hükmetti.

Mahkeme, 1'inci ek protokolün 2'nci maddesinin ihlal edildiği görüşüne vararak, başvuruyu yapan Hasan Zengin'e Türkiye'nin mahkeme masrafı olarak 3 bin 726 euro ödemesini kararlaştırdı.

Gerekçeli kararda, eğitim sırasında, devletin, ebeveynlerin dini inançlarına saygı göstermesi gerektiği belirtildi.

AİHM'nin ilgili dairesi, geçen yıl ekim ayında konu ile ilgili bir duruşma yapmış ve başvuruyla ilgili tarafların görüşlerini dinlemişti.

Yaklaşık iki saat süren duruşmada, Türk hükümetinin avukatı, zorunlu derslerin AİHM içtihadına uygun olduğunu belirtmiş, başvuru sahibinin avukatı, zorunlu derslerin laiklik ilkesine aykırı olduğu görüşünü dile getirmişti.

Türk hükümeti adına savunma yapan avukat Münci Özmen, AİHM içtihadına göre eğitimi düzenlemenin devletin yetki ve sorumluluğu altında olduğunu ifade etmiş ve yasaların ailelere, kurumsal eğitimi çökertme hakkı tanımadığını söylemişti.

Başvuru sahibinin avukatı Kazım Genç, Türkiye'deki uygulamanın laiklik ilkesine tamamen aykırı olduğunu, laiklik ilkesi gereği devletin din dersi veremeyeceğini, sadece din derslerini gözetim ve denetim altında tutabileceğini ifade etmişti.

Davanın geçmişi

Hasan Zengin isimli Alevi bir vatandaş, AİHM'ne 2004 yılında yaptığı başvuruda, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9'uncu maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1'inci protokolün 2'nci maddesini ihlal ettiği görüşünü savunmuştu.

Hasan Zengin, Türkiye'deki mahkemelere yaptığı başvuruda, 7'nci sınıfta okuyan kızı Eylem Zengin'in, din ve ahlak derslerinden muaf olmasını talep etmiş, ancak
bir sonuç alamamıştı.

Zengin, Türk mahkemelerine yaptığı başvuruda, Türkiye'de verilen zorunlu din ve ahlak derslerinin, laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunmuş ve derslerde öğretilen Sünni İslam eğitiminin tarafsız olmadığı görüşünü dile getirmişti.

Türkiye'de Anayasa'nın 24'üncü maddesinin 21'inci bölümü uyarınca ilköğretimdeki çocukların, din ve ahlak derslerine girmesinin zorunlu kılındığını belirten Zengin, AİHM'ne yaptığı başvuruda, Türkiye'de din ve ahlak dersi öğretim biçiminin, kızının din özgürlüğüne ve ebeveyn olarak çocuğuna kendi inançlarına göre din dersi öğretilmesi güvencesine aykırı olduğu görüşünü savunmuştu.

9 Ekim 2007 13:40   mesajın adresini al  

mavera..
mavera..
zaten, laiklik gereği böyle olması gerekir, hatta nüfus cüzdanındaki Din haneside kaldırılmalıdır..
biz söyleyince; Ateist, komünist, kafir, Faşist, kemalist, darbeci oluyorduk..

(şaka maka eskiden ateist-gomonistti sadece liberaller sayesinde dinciler terminoloji geliştirdi)
 5   9 Ekim 2007 13:43   mesajın adresini al  

bilmemneden
bilmemneden
doğru bi karar.. herkes istediği dini yaşar ve buna kimse karışamaz.. ve kimseye zorla başka bir din öğretilemez..
 1   9 Ekim 2007 13:50   mesajın adresini al  

ne alaaka
ne alaaka
aksini aklım almıyo zaten..
gs lı birine fb nin tarihçesini ve başarılarını anlatmak gibi bişey;ki din çok daha hassas bi mevzuu..
9 Ekim 2007 16:09   mesajın adresini al  

umurr
umurr
okullarda din eğitımı werilemez gusel kuran kurslarını kapatlım oda gusel peki bu millet nerde oğreneck dinini?
 1   9 Ekim 2007 16:54   mesajın adresini al  

sad lisa
sad lisa
gayet yerinde bir karar
zaten din öğretildiği flan da yoktu.
boş ders gibi giriyoduk sınıfa,test çözüyoduk geyik yapıyoduk
bravo haklılar...
9 Ekim 2007 16:55   mesajın adresini al  

sevda_linka
sevda_linka

sonuna kadar katılıyorum. herkesin dini kendinedir. hepimiz hırant dink oluyoruz yeri gelince hepimiz eylem... ama bir gün olsun üniversite kapısında eşarbı çekilen, hor görülen genç bir kız olduk mu bir dalikalığına?... işte o kız için de özgürlük geldiği zaman özgür olabiliriz ancak....

bilmemneden demis ki:

doğru bi karar.. herkes istediği dini yaşar ve buna kimse karışamaz.. ve kimseye zorla başka bir din öğretilemez..

4   9 Ekim 2007 17:00   mesajın adresini al  

sad lisa
sad lisa
söyleyemediğim,bir araya getirirken hep korktuğum kelimeleri ne de güzel birleştirmişsin........
sonuna kadar katılıyorum. herkesin dini kendinedir. hepimiz hırant dink oluyoruz yeri gelince hepimiz eylem... ama bir gün olsun üniversite kapısında eşarbı çekilen, hor görülen genç bir kız olduk mu bir dalikalığına?... işte o kız için de özgürlük geldiği zaman özgür olabiliriz ancak....
9 Ekim 2007 17:23   mesajın adresini al  

berdush®
berdush®
bide piyasadan şu iktisatçıları toplatsalar:P

şaka biyana sevda_linka sağol.çok güzel bi noktaya değindin ama birazdan burayı çirkefler basıp sana hakaret etmeye başlarlar ablacım demedi deme.
9 Ekim 2007 17:27   mesajın adresini al  

tuğçee
tuğçee
okulda din eğitimi verilir ama tarafsız bi eğitim olmalı, dersin adı din kültürü ve ahlak bilgisi. öğrencilerin farklı dinlerde kültür sahibi olmalarına yönelik konular var mı müfredatta,hayır yok, ahlaka yönelik bi şey var mı, o da tartışılır, demekki amaç başka..bedava dağıtılan ders kitapları arasına sıkıştırılan dinle ilgili saçma düşüncelerle dolu broşürler konusunda amaç nasıl farklıysa..güzel dediğin kuran kurslarına gelince onlar da dini anlatmıyolar zaten, kuranı okumayı öğretiyorlar, ne anlama geldiğini değil sadece nasıl okunduğunu...eğer eğitimden anlaşılan sadece buysa, öğrencileri hayatla ilgili her alanda perspektif sahibi yapmak, onları düşünmeye yöneltmek değilse, zaten çok doğru yolda ilerliyoruz.

umur demis ki:

okullarda din eğitımı werilemez gusel kuran kurslarını kapatlım oda gusel peki bu millet nerde oğreneck dinini?

4   9 Ekim 2007 17:45   mesajın adresini al  

atalay
atalay
isabet
9 Ekim 2007 17:59   mesajın adresini al  

ver pacıno
ver pacıno
peki ozaman aleviler kendi dinini nasıl acıklıyo onlar musluman degilmi sadece mezhep farklılığı yokmu aramızda..hani nerde kaldi hepimizin kardeşliği sanki din kültürü ahlak bilgisi dersinde ne öğretiyorlarki beyin mi yıkanıyo sanki..hadi hristiyan olsa neyse tamam haklı ama o sadece alevi mezhebinden biri ne yapmaya calışıyo anlamadim....
 3   9 Ekim 2007 18:15   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  7  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009