| |
seytan ucurtmasi
|
EVET, 'KÜBA DİKTATÖRLÜĞÜ'NDE HER ŞEY 'YASAK'! Var mı itirazı olan?...
Yıllardır, Türkiye siyasetinin kimi adları, yazarı çizeri, ilgilisi ilgisizi, anlayanı anlamayanı Küba'ya ve Fidel'e fena halde takılmış durumda!.. Sağcısı olsun solcusu olsun, ortaklaşa kullandıkları sözcük 'demokrasi'! Yani, 1959'dan beri Küba'da demokrasinin olmayışı meselesi! (59'dan önce vardı da!..) Sağcısına zaten diyecek hiçbir şey yok! (o, adından belli sağcı işte)... Solcusu ise bir yandan Birleşik Devletler'de 10 yıldır haksızca tutsak edilen 5 Kübalı'ya karşı, Küba'daki hapishanelerde tutulan 'rejim karşıtı' muhalifleri öne sürmekte; öte yandan kimileriyse Küba'da 'çok partili' bir siyasi yaşam olmamasını eleştirerek demokratik, çoğulcu bir siyasi yapıyı tercih etmekte... Bu, 'demokratik, çoğulcu siyasi yapılar'ın insanlık tarihinde beşer evlatlarına bugüne kadar nasıl bir hayrı dokunmuştur mevzusunu başka sayfalarda ayrı bir tartışma konusu yapmayı umarak, bu 'çoğulculuk' yanlılarına, bir Latin deyişinden, gerçek tarih yazılmayan, yazılamayan tarihtirden esinle, 'gerçek ta-rih'i hatırlatmak gerekiyor. Ve bu gezegenin nesnel tarihini, çok sayıda olanlar değil, az sayıda olanlar yazdı hep bugüne kadar; Spartaküs'ten İsa'ya, İsa'dan Zapa-ta'ya, Che'nin ifadesiyle, Samsun'da gerillayı başlatan Mustafa Kemalden Granma teknesinin devrimcilerine kadar... 'Diyalektik' denilen kaçınılmaz ve karşı konulmaz evrensel işleyişin, içsel ve dışsal tüm kurtuluş mücadeleleri için buyruğu da bu yönde nitekim: Tarihi, çoğunlukta olanlar değil azınlıkta olanlar yazar. Ve 1959 yılının Ocak ayından bu yana birkaç milyon insan tarafından Küba'da, beşeriyetin tarihi yazılıyor bir kez daha, bu dünya insanına ders olsun diye...
Sevgili BirGün okuru! Otuz haftadır bu sayfanın sütunlarında, 45 yıldır yokluklarla mücadele eden, onurlu devrimci insanlar ülkesi, sosyalizmin güneşi Küba'yı anlatmaya çalışıyoruz, yazılarla, fotoğraflarla... Eğer hâlâ anlaşılamamışsa, anlayamayanları Ingrid Storgen'in Küba'daki 'yasaklar listesi'yle* başbaşa bırakıyoruz:
Küba'yı sürekli karalayanlara göre Ada'da birçok şey yasak. Ben de aynen böyle düşünüyorum. Dogmalara düşmeden ve eski kriterlerle kendimizi kilitlemeden Küba'da birçok şeyin yasak olduğunun farkında olmamız önemlidir ve ben bu yasakları kendi gözlerimle gördüm. İşte Küba'nın yasakları: • Sömürücü ülkelerin bayraklarının yakılması yasak; çünkü onlar yöneticileri değil o ülkenin halklarını temsil ediyor.
• Karalamacılardan bile olsa birisinin ölümüne sevinmek yasak; çünkü ailesinin acısına saygı duyulur.
• Birilerinin karşısında diz çökmek yasak.
• Onuru kaybetmek yasak.
• Gerçekten özgür olmanın gücünü kaybetmek yasak.
• Tartışmasız bir kahraman olan Fidel Castro'nun heykelini yapmak veya adına anıtlar dikmek yasak. Ona tapmak yasak. (O yaptığı işleri insanlığın çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya yücelmek için yapmadığını söyler.)
• Zaten hak olan bir şey için yalvarmak, dilemek onu bir mükâfat gibi görmek yasak.
• Tarihsel düşmanların özel hayatından konuşmak yasak. Bu
yüzden meşhur 'Clinton ve Monica Lewinsky' meselesi hakkında bir tek Kübalının bile konuştuğu duyulmadı.
• Halkın iktidarına ve yaşayış şekline karşı işler çevirmek veya ona karşı çalışmak yasak.
• Cehalet, marjinallik ve kültürel yozlaşma yasak.
• Çocukların, kaderine terk edilmiş bir şekilde sokaklarda uyuması yasak.
• Az sayıda zenginin çok varlığının olması ve çok sayıda insanın az varlığının olmasını oluşturacak durumlara devletin göz yumması yasak.
• Dünya üzerinde herhangi bir yerde üniversite okuma şansı olmayan gençlerin, hayallerine ulaşmak için ne yapacağını bilmeden çaresiz kalması yasak.
• Muayene ve ameliyat parası olanağından yoksun olduğu için doktora gitme imkânını kaybetmiş insanların olması yasak.
• Beslenmede yetersiz düzeyin varlığı yasak.
• Çocuk ölümlerinin olması yasak.
• Dayanışma eksikliği ve duyarsızlık yasak.
• İnsanların topluma karşı sevgi ve saygı duymaması yasak.
• Dayanışma ihtiyacı olanlarla dayanışma eksikliği yasak.
• İkiyüzlülük yasak.
• Başkalarının alınteriyle birkaç kişinin zenginleşmesi yasak... Ve yasaklar listesi böyle devam edip gidiyor, ama buraya kadar açıkladığımız listeye bakarak dört rüzgâra, Evet Küba'da birçok şey yasak! diye bağırmaktan korkmamıza gerek olmadığı da açıktır!..
birgün gazetesinden alıntıdır
|
|
3 ~ 348 gün
|
|
| |
seraphic
|
Tartışmasız bir kahraman olan Fidel Castro'nun heykelini yapmak veya adına anıtlar dikmek yasak. Ona tapmak yasak. (O yaptığı işleri insanlığın çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya yücelmek için yapmadığını söyler.)
özellikle bu kötü bişey olmasa gerek..!
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
sphinx®
|
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
gameness
|
işte proleter diktatörlüğü, şekil 1-A da görüldüğü gibidir=)
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
boomerang ¹³
|
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
çılgın_fizikçi
|
tebrik ediyorum böyle bi yazı sadece birgün gazetesinde değil
veya bu sitede değil heryerde yayınlanmalı insanların gözünün içine sokulmalı
koçların sabancıların tayyiplerin amarikan güllerinin olmadığı bi ülkede yaşamak herkesin eşit şartlar altında yaşayabileceği bi ülke kübe
şimdi gidip orada yaşamak var
ya da burada kalıp burayı küba gibi sosyalist bi ülke yapmak var!!!!!!
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
pfelconte
|
küba'da
turistler için ayrı, kübalılar için ayrı düzenlenmiş plajlar var.
antalya konyaaltı plajının ya da çeşme altınyunus plajının sadece turistler için ayrılmış olduğunu tartışır mısınız acaba?
ne kadar özgürlükçü bir ülke bu küba?
çakma pamuklar, kitabında türklüğü aşağılayıp nobel ödülü alıyor. sonra o parayla gidip amerika'da ev alıyor. adam bunun için yargılanmıyor. bırak yargılanmayı, kimse sen ne yapıyorsun bile demiyor...
ama özgür olan küba oluyor. Türkiye de statükocu oluyor. Atatürkçüler faşist oluyor.
bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu
|
|
3 ~ 348 gün
|
|
| |
çılgın_fizikçi
|
anlatayım kardeşim birincisi kimsenin atatürkçülüğüne lafımız yok
ikincisi o kitapta türklük türkiyenin şu anki durumu (yönetimi ırkçılık yaparak türkiyedeki diğer ırkları aşağılaması ve kapitalist bi ülke olma yolunda ilerlemesi eleştiriliyor)
bence bi insan türküm den önce insanım desin o zaman sınırlara bile ihtiyaç kalmaz bu dünyada
son olarak ta söyleyeyim ki seninle burada bu gereksiz tartışmayı fazla uzatmayacağım
hade by
pfelconte demis ki:
küba'da
turistler için ayrı, kübalılar için ayrı düzenlenmiş plajlar var.
antalya konyaaltı plajının ya da çeşme altınyunus plajının sadece turistler için ayrılmış olduğunu tartışır mısınız acaba?
ne kadar özgürlükçü bir ülke bu küba?
çakma pamuklar, kitabında türklüğü aşağılayıp nobel ödülü alıyor. sonra o parayla gidip amerika'da ev alıyor. adam bunun için yargılanmıyor. bırak yargılanmayı, kimse sen ne yapıyorsun bile demiyor...
ama özgür olan küba oluyor. Türkiye de statükocu oluyor. Atatürkçüler faşist oluyor.
bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu
|
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
pfelconte
|
ben başlıkla ilgili düşüncelerimi söyledim sadece
kimseyle tartışma gibi bir amacım yok
ne senden alıntı yaptım ne de bir başkasından
kantinde atatürkçülüğü faşizm olarak nitelendiren oldu. herşeyi üstüne almana gerek yok.
ayrıca benden alıntı yapmışsın ama benim sorduğum soru ile ilgili hiçbirşey yazmamışsın
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
matters.iz
|
Bence sen küba' da yaşa dostum...sadece tavsiye
çılgın_fizikçi demis ki:
tebrik ediyorum böyle bi yazı sadece birgün gazetesinde değil
veya bu sitede değil heryerde yayınlanmalı insanların gözünün içine sokulmalı
koçların sabancıların tayyiplerin amarikan güllerinin olmadığı bi ülkede yaşamak herkesin eşit şartlar altında yaşayabileceği bi ülke kübe
şimdi gidip orada yaşamak var
ya da burada kalıp burayı küba gibi sosyalist bi ülke yapmak var!!!!!!
|
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
çılgın_fizikçi
|
teşekkür ediyorum tavsiyen için:)))) ama ben burada iyiyim burads kalıp sosyalist türkiye için çalışmak çok daha mantıklı ama sen de insan gibi yaşam görmek istiyorsan kübaya gidebilirsin
|
|
~ 348 gün
|
|
| |
pfelconte
|
Bu ülkenin vatandaşlarındaki özellikle de gençlerindeki bu ülkeyi çekememe ya da yerme ve başka ülkelere özenme olgusunu anlamıyorum.
sosyalist Türkiye için çalışmak nedir ki?
bana göre bir ülkenin refahı için çalışılır, ideolojisi için değil.
ben de faşist Türkiye için çalışıyım, bir başkası teokratik Türkiye için çalışsın.
ee ne anladım ben bu işten...
|
|
~ 348 gün
|
|
| |