ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > edebiyat > Dünyada her iki haftada bir dil ölüyor
yokolma lisan diller dil
mesaj ekleyeni başlık aç forum ana sayfası facebook'ta paylaş!

Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

cigdém
cigdém
Tehlikedeki Diller için Yaşayan Lisanlar Enstitüsü ve National Geographic Society tarafından yapılan açıklamada, dünyada şu anda 7 bin civarında dilin konuşulduğu ve bunlardan birinin iki haftada bir öldüğü belirtilerek, dillerin bazı bitki ve hayvan türlerinden daha fazla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu kaydedildi.
Dillerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu dünyadaki 5 noktayı açıklayan araştırmacılar, dillerle birlikte bilgilerin de yok olduğu uyarısında bulundu.

Dilbilim uzmanları, şu an konuşulmakta olan 7 bin dilin yarısının artık yazılmadığını belirterek, lisanların, toplumların konuştukları dilin artık bir ayak bağı haline geldiğini düşünmeleriyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu.

Dünyada şu anda yaygın olarak konuşulmakta olan 83 dilin dünya nüfusunun yüzde 80’i tarafından kullanılmakta olduğunu belirten dilbilimciler, ancak 3 bin 500 küçük dilin dünya nüfusunun sadece yüzde 0,2’si tarafından konuşulmakta olduğunu kaydetti.

Uzmanların açıklamasına göre, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan diller listesi:
* Kuzey Avustralya, 153 lisan
* Ortagüney Amerika ile Ekvator, Kolombiya, Peru, Brezilya ve Bolivya, 113 lisan
* Kuzeybatı Pasifik Platosu, Kanada’daki Britanya Kolombiyası, ABD’nin Washington ve Oregon eyaletleri, 54 lisan
* Doğu Sibirya, Rusya, Çin ve Japonya, 23 lisan
* Oklahoma ve New Mexico, 40 lisan.

kaynak : ntv
 1   22 Eylül 2007 22:48   mesajın adresini al  

fralulet.gozde
fralulet.gozde
sahip çıkılması gerek dicem ama>>>
22 Eylül 2007 22:50   mesajın adresini al  

kapsül
kapsül
yakında Türkçe de ölücek....bkz:koşhmak,sewiyorum,matraxsledim vb....
 1   22 Eylül 2007 22:52   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
ve daha neler neler :)

kapsül demis ki:

yakında Türkçe de ölücek....bkz:koşhmak,sewiyorum,matrax,ösledim vb....

22 Eylül 2007 22:53   mesajın adresini al  

fralulet.gozde
fralulet.gozde
ve daha neler neler :)

kısaca bla bla bla;)
22 Eylül 2007 22:54   mesajın adresini al  

sweetdreams
sweetdreams

Evet bu konuda gençliğin özverili çalışmalarını da unutmamak ve tebrik etmek gerek tabi...

kapsül demis ki:

yakında Türkçe de ölücek....bkz:koşhmak,sewiyorum,matrax,ösledim vb....

22 Eylül 2007 22:56   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
bir de amannn ne olacak bu msn dili, burda böyle konuşuyorum aslında ama benim türkçem çok iyi diyenleri
22 Eylül 2007 22:58   mesajın adresini al  

züreyy-fa
züreyy-fa
bir de amannn ne olacak bu msn dili, burda böyle konuşuyorum aslında ama benim türkçem çok iyi diyenleri gerçek hayatta da görüyoruz aynı klasiği devam ettiriyorlar..!

Türkçe giderse Türkiye de gider
 1   22 Eylül 2007 23:01   mesajın adresini al  

şekeyy pancayııı=)
şekeyy pancayııı=)
kesinlikle katılmıyorum.msn'de bozabildiğim kadar bozarım ama normal yazışmalarda kelimeleri olduğu kadar,noktalama işaretlerini de doğru kullanmaya özen gösteririm.ayrıca konuşma dilim de akıcı ve düzgündür kendi çapında=)

kirikkalplipalyalço demis ki:

bir de amannn ne olacak bu msn dili, burda böyle konuşuyorum aslında ama benim türkçem çok iyi diyenleri gerçek hayatta da görüyoruz aynı klasiği devam ettiriyorlar..!

Türkçe giderse Türkiye de gider

22 Eylül 2007 23:06   mesajın adresini al  

m0rtis
m0rtis
O bahsedilen diiller küçük popülasyonlu kabilelerde konuşulan eski diller. Türkçe nasıl kaybolsun allah aşkına -.-
22 Eylül 2007 23:07   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
msn'de bozabildiğim kadar bozarım ne kadar şaşırtıcı bi yaklaşım :SS
22 Eylül 2007 23:10   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
ya türkçe kayboluyor diye bir yaklaşım değil ama mesela benim adımı bile yazarken chigdem diye yazanlar var özentiden başka birşey değildir ve böyle devam ederse göreceğiz bir dilin yozlaşma ile nereye varabileceğini.
 1   22 Eylül 2007 23:11   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2009