aksilikler, hatalar üzerine 'kusura bakma ama bu durumda bu mantıklı' lafını alıp milyon bir kez çarpıp suratına fırlatasım geliyor insanların..
bir şeyin bir doğrusu vardır.. o da bilimin, tekniğin, edebiyatların, anlamın, ifadenin en iyi anadil de öğretileceğidir..
221 Ocak 2008 03:50
çutee-libertine-
peki ya bazı doğrular ancak belirli şartlar altında doğruysa?
idealist olmak güzel de mevcut durumu gözardı edemeyiz gerçekçi olmak istiyorsak (burda suratıma fırlatabilirsin)...o çeviri piyasasını tıkır tıkır işletsek dahi bi şirkete gelen maili cevaplayamamak zaman kaybı ve daha fazla insan işi demektir..
eğitimini türkçe alıp da dışardan gidilen kursların da durumu ortada..hiç de verimli olmuyor. okulda gormeyince öğrenemiyor bu milletimiz şu ingilzceyi..ogrenemedigi için de bu şekilde zorunlu tutuluyor çünkü bi ucundan okumak gerek şu allahın cezası makaleleri düşünebilmek tartışabilmek gerek..ingilizce eğitim almadan yurtdışında makale yayınlatabilen bir Türk gösterin bana? ogrenebilseler dışardan takviyeyle keşke ama anlamıyorum dilimiz mi beynimiz mi dönmüyor bu dile nedir ki...
bir de şahsen ben okuduğum metni anadilimde değil metnin orjinal dilinde okuma taraftarıyım..çünkü bu çeviri işindeyim ve hiçbir çevirinin birebir olmadığını biliyorum..özüne inmek istiyorsanız okudugunuz şeyin o dilde okumalısınız söylenmek isteni tüm inceliğiyle hissetmek için..shakespeare'i en uzman çevirmenler çevirsin o ifade dilin kendisindedir..ingilizce bilmediğiniz sürece de o tadı alamazsınız..dünyaya da çeviri aracılıgıyla yani başkasının süzgecinden geçmiş gözlerle bakar ölür gidersiniz..
121 Ocak 2008 04:33
uysalhan
mütercim-tercümanlık ayrı bir alandır ve asgari bu işler içindir.
21 Ocak 2008 05:06
çutee-libertine-
mütercim-tercümanlık oluyor o mütercimli değil, saatten heralde:)ki benim alanım o değil... ben bir dili bilmenin inceliğini ve onun getirdiği hazdan bahsettim asgari bu işler için değildir sadece..kendin öğrenebilmen adınadır dili iyi bilmek..insanın kendi kendine orjinalinden okumasının öğrenmesinin güzelliğini tartışmak istemiyorum..
üstte yazdığımı okudum da yabancı dille eğitimi destekliyorum gibi algılamayın...okuduklarımın Türkçe terimlerini öğrenmeyi ben de istiyorum..nefret ediyorum bu eğitim sisteminden zaten eleştiremiyorum bile çünkü nerden tutsam elimde kalıyor..tek taraflı düzelecek bişey değil çünkü bu..yani sadece türkçe eğitimde bitmiyor olay..köklü şeyler gerekli..
21 Ocak 2008 05:25
çutee-libertine-
ya yüzüne vurmak mıdır düzeltmek ne kadar eleştiriye kapalı bi toplum olmuşuz benim de oluyor bir sürü yanlışlarım..düzeltilmek niye bu kadar zorumuza gidiyor? ben kendi yazdıgımı okuduktan sonra da gozume yanlışlarım carpıyor bundan dogal ne var? üstüne de iyi niyetle saatten heralde diyip gülmüşüm neyine alınıyosunuz anlamıyorum
21 Ocak 2008 05:32
çutee-libertine-
allah aşkına butepkini bana açıkla uysalhan? bezdirdiniz ya tartışılmıyor hiçbişe..aman düzeltilmeyin toz konmasın üstünüze padişah çocuğusunuz hepiniz...hey allam bir gun de espriye alın dalmısım valla diyin bir gün ya!!!!!!!..yüzünüze vurulsun nolcak??? boomerang suratınıza fırlatasım geliyor demiş haklı cocuk haklı olana fırlat demesini de bilirim!
ne bu eleştriye kapalılık
bak sinirlendim yemin ederim
21 Ocak 2008 05:38
çutee-libertine-
niye tepkini sildin???
21 Ocak 2008 05:39
uysalhan
emin ol, bir dili iyi bilmenin inceliğinden filan değildir; yabancı dilde eğitimi hayatımıza sokanların hizmet ettikleri mantık.
çöktü çökecek olan bir eğitim sistemine sahibiz. her an taklit etmeye, güçlüye yaranmaya doğru gidiyoruz.
uçmasını bilmiyorsan ibnelik yapmayacaksın diye bir fıkra da vardır.
daha kendi dilimizde eğitimi sağlayamamışken, yabancı dilde eğitime geçersek, ne eğitim sistemimiz kalır, ne de öğrenmeye-anlamaya-kazanmaya çalıştığımız bilimden bir .ok anlarız. . .
21 Ocak 2008 05:43
çutee-libertine-
ne alaka konuyu saptırdın ben de yabancı dilde eğitim istemiyorum o konuda hemfikiriz zaten..
az once sildiğin tepkine sinirlendim ben!
21 Ocak 2008 05:46
uysalhan
sinirlenmene gerek yok. yaptığım kabalığı ilk sayfaları okuduktan sonra farkettim. . .
21 Ocak 2008 05:49
çutee-libertine-
iyi sevindim
21 Ocak 2008 05:58
boomerang ¹³
öncelikle yurtdışı gelen mail değil e-posta'lara cevap verememe sorunsalını söylemişsin..
ikinci bir önemli konu ise, kusura bakma ama bazı şeylerin bahanesi olmaz.. ''böyle böyle oldu da artık yapabileceğimiz bir şey yok o yüzden böyle yapıyoruz'' diye bir safsata olmaz.. bahsedilen konu, türkçedir.. bahsedilen konu toplum içerisinde insanların hem devletsel hem de yaşamsal kullandıkları dildir.. anlaşmalarını veya anlaşamamalarını sağlayandır..
evet! bir firmada çalışan 5000 kişinin 5000'ine yurtdışından e-posta gelmiyor..
10-20 tanesine geliyor.. bunlarda okulda aldığı yabancı dil eğitimiyle bunu sağlayabilirler.. ama yabancı dilde eğitim ile değil..
bir diğer konu, ingilizceyi anlayamamak.. ingilizce bir yabancı dildir, öğrenilir.. ingilizceyi siz biliminize kültürünüze sokarsanız kendi içinizdeki dili, yani ana dilinizi yok edersiniz.. bu sefer dışarıdakileri anlayalım derken içinizdekilerin konuşmalarını anlayamaz hale gelirsiniz, ki bu da iletişimsizliktir ve bir ülke için en büyük felakettir..
zira, bu sitede bile birçok Türkçe'nin iyi bilinememesi veya yazılıp, okunamamasından dolayı millet birbirine giriyor mu? bence giriyor..
evet kesinlikle edebi eserler kendi dilinde büyür ve kendi dilinde anlatımları vardır.. ama bir tek dünya üzerinde shakespeare mi vardır? sen eski türkçeleri anlayabiliyor? sen eski farabinin sözlerini? gandhi'nin sözlerini gerçekten algılayabilir misin ingilizce ile? sanmıyorum..
dünya üzerinde böyle bir mantık olamaz.. evet ingilizce bilen edebiyatçılar olsun, ama bununla da yetinilmesin, hindu da olsun, lazca da olsun derim ben..
ve kesinlikle bunun ingilizce dilde eğitimle alakası da yoktur derim..
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu özelliği kullanabilmek için siteye giriş yapman lazım.
Bu başlığı arkadaşlarının inceleyebilmesi için bloguna veya web sayfana ekleyebilirsin!
Başlığın sadece adresini eklemek istiyorsan şu URLyi yazman yeterli:
http://www.ortakantin.com/forum/14514
Başlığı adıyla birlikte web sayfana eklemek istiyorsan, gerekli HTML kodlarını kutunun içinden kopyalayıp kendi web sayfanın kodlarının arasına ekleyebilirsin:
sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin. Hemen üye ol!
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!
Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.