ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  kampüs hayatı  yabancı dilde eğitim
yabanci dil turkce bye ok
Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

boomerang ¹³
boomerang ¹³
Geziyorsun, eğleniyorsun, okuyor, izliyorsun. Tüm bunları yaparken ille de kafandaki o şeyler “Dan! Dan!” vuruyor beynine..

İşte az önce yine vuranlardan bir tanesi, televizyonun birinde yayınlanan bir açık oturumda karşıma çıkıveriyor.

Yabancı dilde eğitim!

Hep eleştiriyoruz, gençlik hiç aktif olarak siyasete katılmıyor.. örgütlenmiyor, hakkını aramıyor diye. Eleştiriyoruz da ben de pek katılmamıştım, bu güne kadar saf olarak inandığım ve içinde bulunduğum örgüt yapısı sadece “yabancı dilde eğitim”e karşı olmuş bir örgüttür..

Şimdi bakıyoruz, her yerde ingilizce kelimeler, ingilizce okuma tarzıyla okunan türkçe kelimeler..

Yabancı dilde eğitim artık anaokullarında!

Heh, bir de övünüyoruz, 6 yaşında yiğenim var, 3 dil biliyor, aferin evladım..

Yabancı dil ilköğretimde, liselerde, Yabancı dilde eğitim üniversitelerde!

Yabancı dilde eğitimi savunanların en büyük destek bulduğu nokta, ingilizce’nin dünya üzerinde yaygın olması. Diğer bir nokta ise, ingilizce ve fransızca eğitim veren üniversitelerin bu dillerde eğitim yapması tamamiyle o dillerin bilim dili olduğu konusu.

Evet! İngilizce dünya üzerinde yaygın bir dildir.

Hayır! Bilim dili, bilimin kendisidir.

Şimdi ingilizce eğitim vermek için ne yapılıyor?

Eğitimciler, ki eğitimciler dediğim ölmüş bitmiş bir eğitimci kitlesi, ingilizce öğreniyor.

Ne kadar öğrenebildiğini tartışalım mı sizce? Tamam, tamam vazcaydım.

Evet, öğretmenlerimiz, ingilizce öğreniyor, öğrendikleri ingilizcelerle, ingilizce olan makaleleri alıyorlar, henüz geçen sene ingilizce öğrenmiş, veya öğrenememiş, veyahut da öğrenmiş varsayılan kişilere anlatıyorlar.

Pekala, bir şey sorabilir miyim?

Neden bunca uğraş yerine onca bilgi ve makale türkçeleştirilmiyor?

Hangisi daha zor?

Kişisel bir tespit yapacağım hemen şuracıkta,

Lise eğitimim de yabancı dil fransızcaydı. Üniversite de ingilizce. Üniversitenin ilk senesi türev sınavındayım. Sınav 1 saat olmasına karşın ben 30 dk’da çıkmıştım. Zaten sınavlardan hep erken çıkarım. Öyle kantinde takılırken arkadaşlarım yavaş yavaş geliyordu, ve kantinin bir bölümünde klasik sınav soruları ve cevapları tartışılıyordu. Sınav esnasında hep kafamı kurcalayan tek bir şey olmuştu.
“Derivative”

Yaklaştım ve sordum, “Derivative ne demek abi?”

Arkadaşlarım gülerek, “Oha! Sen girmeseydin be abi sınava, türev demek derivative!” dediler.

Hakikaten “Oha!” Çünkü ben o sınavdan 65 aldım. Cevapladıklarımın hepsi doğruydu.

Ama ben birçok bilgiden noksan kaldım, çünkü ingilizce konuşabiliyor, insanlarla anlaşabiliyorken, iş okumaya veya bilgi taramaya geldiğinde, iş bu ya! Kendi dilimde olmadığından sıkılıveriyordum. (bkz: çoklu zeka kuramı )

Heh, şimdi ben bakınız verdim ya belki anlamayanınız olmuştur. “multiple intelligance” ingilizcesi, ay çok afedersiniz bilimcesi.

Bu zevzekliği savunan nadide arkadaşlarıma sormak isterim.

Peki ya, ingilizce eğitim oldu da ne oldu? Ne değişti?

İstatistik çıkartmak isterdim şuracıkta, ama eskiye nazaran bence eğitim almış üniversitelilerin kalitesi günden güne düşmekte..

Hemen bir anımı daha anlatacağım,

Üniversitede aldığım bir ders, sanırım ki eğitim felsefesi, bu konu açıldı ve ben tabi ki direk atladım. “Olmamalı!” diye. O an, sınıftaki bir çok öğrenci, “Hayır! Olmalı!” “Biz ingilizceyi öğrendik” “Tüm dünya ingilizce konuşuyor” gibi veynklerken, ben yine atladım.

Öğretmene dönerek,
“Efenim, dersi türkçe anlatıyordunuz, yarı türkçe yarı ingilizce, katılım yüksek herkesin katıldığı bir ortam var. Lütfen, dersi tamamıyla ingilizce anlatır mısınız? Bakalım kim ne anlayacak?”

Kimse bir bok anlamadı, anlayan yarım anladı, birçok şeyi kaçırdılar.

Ortalama 7-8 ay gösterilen ingilizce ile, siz bilim öğretiyorsunuz!

Bunun yerine bilimi türkçeleştirmiyorsunuz.

Siz Arapça okunan ezandan ne anlıyorsunuz?

Siz genç beyin harcıyorsunuz!

Yabancı dile evet, yabancı dilde eğitime hayır!

not: böyle bir başlık vardı, göz önünde olsun istedim..
http://www.ortakantin.com/showtopic.asp?tid=129&sinif=2
 8   ~ 352 gün   mesajın adresini al  

abbas
abbas
Adamlar misyoner, sen nesin ?

Bence tartışılması gereken soru bu.
~ 352 gün   mesajın adresini al  

pamuk frnz
pamuk frnz
haklısın valla!!
dile karşı olamayız evet ama öğrenilen bilgi de yabancı dille öretilmemeli
okuduğun şeyi ana dilinle eksiksiz öğrenirsin yabancı dilini bildiklerinle biyerlere gelmek için kullanırsınn

boomerang ¹³
boomerang ¹³
Adamlar? Rektörler? Devlet? Milli Eğitim Bakanlığı? Meclis?

abbas demis ki:

Adamlar misyoner, sen nesin ?

Bence tartışılması gereken soru bu.

abbas
abbas
Devlet politikası
 1   ~ 352 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
bu arada, açık oturumda beni tekrar canlandıran soru şu şekildeydi;

ingilizce ve fransızca eğitim veren üniversitelerimiz var, resmi dilimiz türkçe olmasına rağmen, bir gün biri çıkıp ben kürtçe eğitim veren üniversite kuracağım derse ne diyeceksiniz?

bu çok farklı bir tartışma niyetli bir soru olsa da konu ile alakalı sonuçta..

1   ~ 352 gün   mesajın adresini al  

boomerang ¹³
boomerang ¹³
sen nesin?e cevap veriyorum öyleyse,

devlet politikasını belirleyen kişilerden (toplumdan) bir tanesiyim..

her toplum hak edildiği gibi yönetilir ve yaşar

kafamagöre
kafamagöre

boomerang ¹³ demis ki:

bu arada, açık oturumda beni tekrar canlandıran soru şu şekildeydi;

ingilizce ve fransızca eğitim veren üniversitelerimiz var, resmi dilimiz türkçe olmasına rağmen, bir gün biri çıkıp ben kürtçe eğitim veren üniversite kuracağım derse ne diyeceksiniz?

bu çok farklı bir tartışma niyetli bir soru olsa da konu ile alakalı sonuçta..

bayragı topragı olmayan ve az bır kesım tarafından kullanılan bır dılle egıtım vermenın ne anlamı var kı

???

tabıkkı fransızca almanca ıngılızce egıtım olacak ama derslerın o dıllerde gosterılmesı bencede cok sacmaa

lithium
lithium

abbas
abbas
Arkadaşlar, adamlar girdi ülkemize.. İlk önce okullarını açtılar, dillerini öğretmek için. Bir Alman lisesinde okuyana, bir fransız lisesinde okuyana bakın. Adamlar girdi zamanında..

Kalkacak bu düzen, adamlar misyoner, siz ?

abbas
abbas
Ne dedim ? misyoner görevli değil, o derece işledi..

kafamagöre
kafamagöre
adamlar doğuda yaşayan fakir öğrencılerı alıp ülkelerine götürüyordu artık oda yetmıyormus gibii okullar acıyorlar tamma eğıtım versinler eyvallah ama kultürlerinide aşılıyorlar bu abbasın dediği gibi tamamen misyonerlik

abbas bizmi düşünüp gelişen kotu olaylara seyirci kalan milletiz....

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 12

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008