ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum > güncel > Atatürk İlke ve İnkılapları
cumhuriyet devrim ataturk
Sayfalar: 1      şu anda 1 - 10

-glycerine-
-glycerine-
Son günlerde,ileri görüşlü modern insanlar tarafından sıkça dile getirilen bir kavram var.
Atatürk ilke ve inkılaplarının revize edilmesi.Sivil anayasa anlayışına uymayan ve bir
ideoloji olarak kabul edilen ilke ve inkılapların,anayasadan çıkarılması gündemde.Gösterilen
neden ise,ilke ve inkılapların,devlet yönetimine engel olması.

Atatürk Devrimi,tüm dünya tarafından da kabul edildiği gibi,demokratik ve anti-emperyalist
bir devrimdir.Dolayısıyla ilkeler de,bu bağlamda ortaya konulmuş ilkelerdir,demokrasi ve
anti-emperyalizm bağlamında.Bu ilkeler bizim devleti yönetmemize engel oluyor,ya da Atatürk
ilkelerinin anayasada bulunması,başka görüşte olan partilerin varlığını sınırlıyor demek,
biz emperyalizmle dost olmak istiyoruz ve demokrasiyi savunmayan partilerin de rahatça
görüşlerini dile getirebilmesini arzu ediyoruz anlamını taşır ki eğer böyle bakarsanız,
demokrasiyi de bir ideoloji olarak görebilirsiniz.Oysa ki,art niyetle bakılmadığında şunu
rahatça söyleyebiliriz,Atatürk ilkeleri yönetimleri kısıtlamaz,sadece onlara genel bir şekil
verir ki zaten anayasasında yönetimine genel bir şekil vermeyen ülke yoktur dünyada.

Şimdi,Atatürk ilkelerine karşı çıkan,onları bir ideoloji gibi gören zihniyetin karşı çıktığı
kavramları bir inceleyelim.

Cumhuriyetçilik,halkın kendi kendini idare etmesi,Osmanlı döneminde kul olarak görülen
insanların,devlet karşısında belli haklara sahip olması ve birey haline gelmesi sürecidir.
Demokrasiyle iç içe geçmiş bir kavramdır.

Devrimcilik,devlet'in devrim yaparak,geleneksel kuruluşlarını modern kuruluşlar haline getirmesidir.Geleneksek kavramların bir kenara itilip,modern kavramların kabul edilmesi felfesini yaşatır.

Halkçılık,hem demokratik hem de sosyal bir Atatürk devriminin tamamlayıcısı olan bu ilke,
devletin halkının yanında olması,halkının yararına işler yapması,yani halkın devlet için
değil,devletin halk için varolması anlamını taşır.Birlik ve beraberlik duygularının oluşması
için psikolojik teşviki sağlayan bir kavramdır.Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında,devletin
gelirlerinin neredeyse yarısını oluşturduğu halde,halkçılık ilkesine ters olan,halkın üzerinde
çok büyük yük teşkil eden aşar vergisi kaldırılmıştır.Şu anki vergi sistemini,toplam vergi
gelirlerindeki payı yüzde 70 i bulan dolaylı vergileri göz önüne aldığımızda,halkçılık
ilkesinin bu ülke için ne kadar gerekli olduğu konusunda fikir edinmiş oluruz.

Laiklik,yalnızca devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelmez.Aynı zamanda,
eğitim kültür ve yasama alanlarının da,dinin etkisinde kalmaması gerektiğini savunur.
Osmanlı döneminde matbaanın geciktirilmesi gibi,dinin yeniliklerin önünde nasıl tutucu bir silah
haline getirilebildiğini görmüş olan Türkiye Cumhuriyeti kurucuları için,dinin din dışı
sivil yapı üzerindeki baskılarını önlemenin bir aracıdır.

Milliyetçilik,ırkçı bir yapıda olmayan,vatanseverlik zeminine oturtulmuş milliyetçilik
kavramı,Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının korunması ve siyasi yaşamın geliştirilmesi
amacını taşır.Tüm diğer ulusların bağımsızlık haklarına saygılıdır,sosyal içeriklidir ve
sadece anti-emperyalist olmayıp,herhangi bir sınıfın ülkeyi yönetmesine de karşıdır,Türk
Devleti'nin vatanı ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu felsefesini yaşatır.

Devletçilik,Mustafa Kemal Atatürk,gerek verdiği demeçlerde,gerek sözlerinde açıkca dile
getirmiştir ki,Türkiye'nin modernizasyon aşaması,teknolojik ve ekonomik gelişmeye önemli
ölçüde bağlıdır.Bu bağlamda,devletçilik ilkesi,özel sektörün faaliyet göstermek istemediği
alanlarda,teknolojik ve ekonomik gelişmeye yardımcı olmak amacıyla,devlet'in bu alanlarda
özel sektöre öncü olmak için faaliyet göstermesi mantığını taşır.

şimdi bu yazdıklarımı okuduktan sonra,ülkenin şu anki durumuna bakmanızı,bu ilkelerin şimdiye
kadar uygulanıp uygulanmadığını kendinize sormanızı,bu ilkelerin revize edilmesi gerektiği
fikrinin ne kadar mantıklı olduğu konusunda karar vermenizi rica ediyorum sizden.
 7   29 Ağustos 2007 16:50   mesajın adresini al  

damla
damla
-halk kendi kendini idare etmiyor...çoumuzu temsil etmeyen bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan
-Devlet halk içinmi çalışıyor?...tartışmak bile saçma olur.açık.net
-Laiklikse korumayaa çalıştığımız en önemli kavramlardan biri şu sıra ve elimizden uçup gitmekte..başörütüsü türban şeriat ile birlikte.
-Milliyetçilikse O zaman TC vatandaşlığından çık lafıyla özetleniyor
-Devletçilikse özel sektöre yardım etmekmi yoksa eşe dosta
yardımmı,peşkeşmi? sorusuyla cevaplanıyor
29 Ağustos 2007 16:57   mesajın adresini al  

cigdém
cigdém
tebrikler glycerine.
29 Ağustos 2007 17:38   mesajın adresini al  

akyyy
akyyy

bir dip not daha
''inkılap'' arapça bi kelimedir ''Klap''(devirmek'ten türemiştir).Türkçesi DEVRİM'dir.Ama ülkemizde devrim kelimesi sakıncalı bulunduğu için hala arapçasını kullanıyoruz

krozantabl demis ki:

ayrıca dipnot düşmek isterim:

yemin töreninde bile çoĞu milletvekilimizin inkilap dediğini duyduk. lütfen böyle telaffuz etmeyelim çünkü inkilap köpekleşme anlamına gelir.

İNKILAP

29 Ağustos 2007 17:45   mesajın adresini al  

zatnev
zatnev
dipnotlara istinaden
kasıtlı yapılıo olamaz mı sozde yeni kabinenin bi kısmının arapçayı gayet ii kullandıını bilioruz....
29 Ağustos 2007 18:37   mesajın adresini al  

murcileago
murcileago
en çok tartışılan konu bugünlerde milliyetçilik olsa gerek. Benim düşünceme göre milliyetçilik tüm Türk milletini kapsayan(sadece belirli kesimleri değil) bir anlayıştır, öyle de olmalıdır. Türk milletini yüceltmek için elden gelen her şeyi yapmaktır(fakat ırkçı bir tabanda değil). Hitler anlayışıyla değil, Atatürk'ün belirttiği gibi tüm dünyada en medeni, en hoşgörülü ve en bağımsız millet olmaya çalışmaktır. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyetini de belirli bir seviyeye ulaştırmak ve orada tutmaktır. Gerek vatandaşlarıyla gerekse devletiyle, Türkiye isminin ileride en modern devletler arasına sokmak ve gelecek yıllarda buralara nasıl geldiğimizi tüm dünyanın şeffaf ve sualsiz bir şekilde görmesini sağlamaktır.

Ama şimdiye bakarsak; belirli kesimlerin ülkücülüğü(fakat kafatasçı zihniyet olanını) hortlatması ve bunu bir seçim propagandasına dönüştürmesi gerçekten çok büyük talihsizliktir. Bütün dünyanın gözleri önünde yapılan genel seçimin böyle bir mesaj vermesi ilerisi adına yukarda bahsettiğim hedeflere tam olarak odaklanamamızı sağlayacaktır. Zaten Avrupa devletlerinin Türkiyenin bir açığını yakalamak isterken böyle davranışlar onların ekmeğine yağ sürmektedir.
29 Ağustos 2007 19:54   mesajın adresini al  

avicenna
avicenna
laikliğin ne olduunu atatürk çok açık bi şekilde ifade etmişken laikliği yeniden yorumlamaya kalkmıştı birileri :)))
29 Ağustos 2007 21:06   mesajın adresini al  

xsgr
xsgr
şu krozantabl var ya baktım ilgimi çekti heryerde bülent ersoy gibi güsel türkçemizde böyle olmaz şöyle denir falan diyor sinir oldum... resmen çok bilmişlik taslıyor aman yaa burda herkes konuşma özgürlüğündedir o kadar.. konuşmaları düzeltip durma harbi sinir oluyorum sana.... !!!
29 Ağustos 2007 21:32   mesajın adresini al  

witchontheroof
witchontheroof
ideolojilere yer vermeyen renksiz bir anayasanın gereği eylemmiş.

+ abi işin içinde akp olduğu zaman direk militarizme soyunuyorsunuz. bir dinleyin yahu bakın ki adam ne diyor. bakın ki bu adamın geçmişi nedir.
- ne diyor abi anayasada atatürk ilke ve inkılaplarına gerek yok diyor ve sol geçmişli bir adam. geçmişi birşey değiştirir mi ?
+ geçmişi ön yargınızı yıkmalı ilk önce fener galatasaray muhabbetine çevirdiniz iyice işi. adam diyor ki ; kemalizm veya başka bir ideoloji anayasada yer almamalı.
- ee yani ?
+ yanisi adam tüm ideolojilerden bahsediyor kemalizme direk bir lafı yok. anayasanın renksiz olması gerektiğini savunuyor.
- o tüm ideolojilerin arasına kemalizm girmiyor mu ? giriyor. neyini savunuyorsun bu adamın şimdi bana.
ayrıca türkiye cumhuriyetinin anayasasının renksiz olması gerektiğini kim söyledi, kim istedi ?
+ öyle deme hüsocum dünyada anayasasında ‘şahıs adı’ geçen üç ülke var. türkiye dışında biri iran, diğeri de kuzey kore...
- o şahıs diye bahsettiğinin mustafa kemal atatürk oluğunu biliyorsun değil mi sen !
+ yahu ben anlamıyorum sizden başka hiçkimse atatürkçü değil. sizden başka hiçkimse laik değil sizden başka hiçkimse atatürk ilkke ve inkılaplarına sahip çıkmıyor değil mi.
- böyle bir iddiamız yok. lakin eğer sahip çıkıyorlarsa aleni bir şekilde bunu göstermeleri gerekir ki inanadırıcı olsunlar. kürsülere çıkıpta 10 kasımda yaygara yapıldı diye feveran eden bir zihniyet, ataya saygı duruşunu gereksiz görebilen bir zihniyet, elhemdüllillah şeriatçıyız diyen bir zihniyet, millet isterse laiklik elbet elden gidecek diyen bir zihniyet, babalar gibi satan satılmış zihinsiz zihniyet ve sürüsünün atatürkçü olduğunu, atatürkün ilke ve inkılaplarına sahip çıktığını anlatmasın bana kimse. illa anlatacaksa külahımı bırakayım ordan devam etsin.
+ işte böylesiniz siz hep bir ön yargı hep aynı laflar. bu şekilde nasıl tarafsız bakacaksınız ki.
- çok bayılıyoruz değil mi biz bunları söylemeye. yüzsüzlerin icraatlarını tekrarlayıp bu zihniyetin tekarar başa geldiğini bilip kahrolmaya bayılıyoruz biz.
+ yahu adam bunları seneler öncesinden söylemiş söylüyor ya de...
- değişmiş değil mi? yoksa değişmemiş gelişmiş mi :d
+ hüso yeminle sana laf maf anlatılmaz yahu konuyu nerden nereye getirdin.
- var mıydı mehmet başka diyeceğin bir şey. yoksa zaman kaybetmeyeyim diyorum da.
+ var bi dur kaçma öyle. söyleyip söyleyip kaçmak yok dur hele.
- tamam durdum ne var ?
+ kemalizm bir tek parti ideolojisidir, adamın istediği kemalizme karşı çoğulcu, çok sesli ve her vatandaşa eşit mesafede demokratik bir anayasa.
cumhuriyet halk partisi’nin 1935 tarihli tüzüğünden 1937’de, 3115 sayılı yasayla anayasa’ya geçirilen ilkeler, altı ok, kemalizm diye adlandırılır. kemalizm altı oktur, altı oksa chp. yani birçok farklı parti olsa da, herkes mecburen ve zorla chp’li olmak zorundadır, kemalist olmak için. bu demokrasiyle bağdaştırılabilir mi ?
- şimdi ben o altı oku varya ... sabırr az kaldııı sabır..
devletini mi sevmiyorsun ?
halkını mı sevmiyosun memleketini mi ?
yoksa hakının kendi iradesini kullanmasından mı hoşnut değilsin ?
-hoş bu iradesizlik hoşunuza gidiyor ya-
ben türküm demekten utanıyor musun ?
yoksa sen 'ne mutlu türküm diyene !' dersen diğeri 'ne mutlu kürdüm diyene.' der mi diyosun ?
gelişimden mi korkuyorsun yeniliklerden mi ?
zihninin açık olmasındansa dogmaları mı tercih ediyorsun ?
dindan bir cumhurbaşkanı dileklerin mi vardı ? ve..
imamahatipli bir cumhurbaşkanının gelmesini sabırsızlıkla mı bekliyorsun ?
yani atatürkün ilkelerinin benimsememek ?
bu ilkeler sadece tek bir parti ideolojisiymiş...
çizgilerini şeriatçı görünüşte ılımlı islamcı yapan zihniyetiniz de tercih etseydi de ideolojileri kapsamına alsalardı. bu tek parti ideolojisine kendilerinin de sahip olduklarını göstermek için 'sadece siz misiniz atatürkçü ? sadece siz mi savunuyorsunuz atatürk ilke ve inkılaplarını ? halkın gözünü boyamayın herkes herşeyi biliyor.' diye meydanlarda nara atmayı biliyorlar ama.
sorun nerdedir biliyor musun ?
iddia etmeyi nara atmayı biliyorlar da, bir türlü insanları inanadıramıyorlar bunlara. 'atatürk ilke ve inkılaplarına en az chp kadar sadığız.' demeyi biliyorlar da yemiyor halk. yedirdikleri bir din var onun üstüne tatlı vererek geçinip gidiyorlar. işte bu yüzden tek partici bir yaklaşım kemalizm, ve chpye destek diye düşünüyorlar.
'her vatandaşa eşit mesafede demokratik bir anayasa' durumuna gelirsek azınlıkların partilerini ele aldığımızda ülkelerini türkiye olarak görmeyen, ben türküm demeyen insanların veya partilerin atatürk ilke ve imkılaplarını benimsemesi zaten beklenemez.
fakat bu anayasa eğer demokratik değilse nasıl dtp gibi bir partinin mensupları meclise girmiştir ? sormak lazım.
kemalist olmak için chpli olmak gerekirmiş böyle bir anaysaya göre...
kemalist olmak her türkün türküm diyebilenin erişebileceği bir mertebe olmak üzere herkese ulaşma imkanı verecek kadar da demokratiktir. kemalizmin partisi olmaz, zaten tüm partiler -azınlık ve kendini türk adletmeyen vatanını türkiye saymayanlar dışında- kemalist olmalıdır.
+ ...
29 Ağustos 2007 23:34   mesajın adresini al  

pfelconte
pfelconte
bu laiklik akp'ye kaçar

o da bizden çıkarır
30 Ağustos 2007 13:10   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1      şu anda 1 - 10

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!

Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.

Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008