ana sayfaya dön
ÜYE OL  GİRİŞ 

başlık ara

forum
forum  güncel  Laboratuvar ortamında 'ruh ile beden ayrıldı'
beyin beden ruh
Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

fresya
fresya
Laboratuvar ortamında 'ruh ile beden ayrıldı'

A.A.

Bilim adamlarının yaptığı bir deney, nedeni açıklanamayan ve parapsikolojik olaylar arasında sayılan beden dışı deneyimin (astral seyahat) nasıl oluştuğuna ışık tuttu.

Kişinin fiziksel bedeni dışında ve bilinçli bir şekilde başka mekanlara yaptığı yolculuk ve bu bedeniyle geçirdiği deneyimler olarak tanımlanabilecek bu olayın nörolojik nedenini bulmayı amaçlayan Londra

Üniversitesi ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü uzmanları, astral seyahate benzer bir deneyim yaratmak için sanal gerçekliğin kullanıldığı deneyler yaptı.

Uzmanlar, beyni şaşırtarak fiziksel bedenin başka bir yerde olduğuna inandırmak için, sanal gerçeklik gözlükleri kullandı. Sanal gerçeklik gözlükleriyle yaratılan görsel illüzyon ve bedenlerine gerçekten dokunulduğu hissi, deneklerde fiziksel bedenlerinden çıktıkları hissi yarattı.

Araştırmacılar, deney sonucunda elde ettikleri bulguların, cerrahların uzaktan ameliyat yapması ya da gerçeklik hissi artmış bilgisayar oyunları kurgulanması gibi pratik sonuçları da olabileceğini belirtti.

Bazı uzmanlar, astral seyahat ya da beden dışı deneyim olgusunun tamamen doğaçlama olarak geliştiğini öne sürerken, bazıları ise bu deneyimin tehlike altında olmakla ilgisi olabileceğini, ölümcül bir durumla yüz yüze gelmenin ya da alkol, uyuşturucu kullanmanın tetikleyici olabileceğini savunuyor.

Başka bir teoriye göreyse bu deneyim, kişilerin bedenleriyle ilgili olumsuz algıları olması ya da bedenleriyle yeterince ilişki kurmamalarından kaynaklanabiliyor.

KENDİMİZİ GÖZLERİMİZİN OLDUĞU YERDE SANIYORUZ

İsviçre'de yapılan deney, beyindeki, dokunma ve görme merkezleri arasındaki bağlantı kopukluğunun fiziki bedenin dışına çıkıldığı hissi yaratabileceği varsayımı üzerine kuruldu.

Gönüllü denekler, gözlerine sanal gerçeklik gözlükleri takarak, bir kameranın önünde ayakta durdu. Denekler, bu gözlükler sayesinde, kendi bedenlerinin üç boyutlu arkadan görüntüsünü, kendi önlerindeymiş gibi görebiliyordu. Araştırmacıların, sırtlarına bir kalemle dokunduğunu gözlükler sayesinde görebilen denekler, kalemin gerçek sırtlarına değil, önlerinde gördükleri sanal sırtlarına dokunması sonucu onu algılıyormuş gibi hissettiklerini söylediler.

Bir sonraki aşamada, deneklere gösterilen görüntü değiştirildi ve deneklere, sanal gözlükler aracılığıyla, gerçek bedenleri değil, bir mankenin sırtının üç boyutlu görüntüsü gösterildi. Mankenin sırtına kalemle dokunulduğunu gören denekler, buna rağmen önlerinde gördükleri bedeni hala kendi bedenleri gibi algıladıklarını ifade etti.

Gözlükleri çıkarılan ve birkaç adım geri yürütülen denekler, eski yerlerine dönmeleri istendiğinde ise gereğinden fazla yürüyerek fiziki bedenlerinin değil, sanal bedenlerinin eski pozisyonuna yakın yerde durdu.

Londra Üniversitesindeki ekibin yaptığı deney de benzer bir mantık üzerine kuruldu. Buradaki ekibin başkanı Dr. Henrik Ehrsson, kendi deneklerinin sanal bedenleri tehdit altındayken, gerçekmiş gibi algılayarak psikolojik tepkiler verdiğini saptadı.

Dr. Ehrsson, Bu deney, beden dışı deneyimde kişinin görsel algısının çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. Başka bir deyişle bedenimizin, gözlerimizin olduğu yerde olduğunu sanıyoruz diye konuştu.

Bulgularını yorumlayan bilim adamları, bu deneylerin beden dışı deneyimi laboratuvar ortamına taşıdığını ve nasıl meydana geldiğiyle ilgili en önemli teorilerden birini sınadığını belirtiyor.

~ 372 gün   mesajın adresini al  

rus ruleti
rus ruleti
ataistlerle evrimciler bir daha okusun:)
 2   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

hayali
hayali
daha önce okudular mı?
 1   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

zabazingo
zabazingo
rus ruleti demis ki:

ne ateistim
ne evrimciyim
ama bu çıkışınızı gerçekten çok rahatsız edici buluyorum....
 5   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

soulreaver
soulreaver
...Ve sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir.

*İsra Suresi (85)

...Allah (ölen) insanların ruhlarını öldüklerinde, ölmeyenlerinkini de uykularında alır. Ölümüne hükmettiklerinin ruhlarını tutar, diğerlerini belli bir süreye (ömürlerinin sonuna) kadar bırakır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.

Zümer Suresi (42)

**Bilgi Amaçlıdır...!!!

ufoozgur
ufoozgur
ne alakası var? ataist değil ayrıca ateist. insanın bir tanrıya inanmasını gerektirmez ki ruhun var olduğuna inanması için. evrimciler? dikkatinizi çekerim. evrim teorisi dünya çapında birçok bilimadamı tarafından kabul görmektedir ve bu araştırmayı yapan da bizzat bilimadamlarıdır. Parapsikoloji ve astral seyahat konularının din ile yakından uzaktan alakası yoktur.

rus ruleti demis ki:

4   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

ülkü özcan
ülkü özcan
kaynağı nedir bu haberin?

rus ruleti
rus ruleti
bırıncısı yalnıs yazmısım evet ateist olduğunu bende bılıyorum ayrıca neden çıkışımı rahatsız edıcı buldunuz ki madem öyle değilsiniz ozaman üstünüze alınmayın ben doğru bildiğimi konuşuyorum kişisel düşüncem

no control
no control
evrim teorisi hala çökertilememis bir teoridir....
 7   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

hayali
hayali
bu araştırmayı yapan da pek ulu bilimadamlarıymış..ben bu yazıda ruhun varlığına işaret eden bir şeyler göremiyorum..ki ruh örneğin islam'a göre maddi değildir,maddi ölçümlerle varlığının ispatlanabileceğine inanmıyorum..ama ispatlanırsa,maddi olmayan bir varlığımız ispatlanırsa ateizm söner tabii..ufonun dediği gibi olmaz..ateist düşünce yapısı için ezeli madde kaçınılmazdır,bu düşünce sistemi temelini büyük ölçüde atomculuktan alır..maddi olmayan varlıklarının ispatı yine maddi olmayan yaratıcının varlığının ispatını getirecektir..tabii bu o yaratıcının tek olduğunu ispatlamaz ama sadece ateizmi çürütür..hadi maddiyi maddi oluşturabildi diyelim,ruh da mı ezeli atomdan türendi?bu soruyu bilimsel zeminde sorabilmek tabii ruhun varlığının bilimsel zeminde ispatıyla olur ama bence bu hiçbir zaman olmaz..

hayali
hayali
evrim teorisi halen ispatlanamamış bir teoridir..

no control
no control
ne cokertılebılmıs nede ıspatlanabılmıstır....bu yuzden cokertılmıs bır teori yada ispatlanmıs ıbı konusulamaz.bu yuzden bu teorı hakkında kulaktan dolma bılgılerle konusmak yanlıstır...
 2   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

hayali
hayali
bir buçuk asırdır kanunlaşamamış bir teori benim düşünce yapıma göre ilgi görmeyi hak etmez..

no control
no control
bilimin ılerlemesı ıcın her teori arastırılmalıdır....kaldıkı gunumuzde dahı evrım teorısı ıcın yapılan arastırmalar sayesınde ınsanlık ve dunya acısından yenı bılgıler bulunmaktadır...bu mantıkla dusunursek bellı surede ıspatlanamamıs bır teorıı kaldırıp atmak gerekır...ayrıca bu teorı ınsanlıgın en merak eetıgı konulardan bırıyse ve sunulmus en onemlı teorilerden bırıyse sayggıyı hak eder bana gore
 3   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

hayali
hayali
o araştırmalar evrim teorisine kanıt bulma çabası haricinde de yapılabilir..insanlığın ilgi duyduğu bu konu hakkında dinler,şarkılar,teoriler,kitaplar,masallar her şey mevcut aralarından herbiri ilgi görmeyi hak etmez..darwin'in türlerin kökeni kitabı ise meseleyle kafası bulanmış herkesçe okunmalıdır,görünenin orada yazılanla farklı olduğu görülecektir..benim için darwin'den önce lamarc'ın evrim teorisi daha ilgi çekicidir..neyse bu şartlar altında evrim teorisinin doğruluğunu kabul en fazla bir inançtır,sözümona bilimsel zeminde ortaya konmuş olması bir şey değiştirmez,basit diğer inançlarla aynı düzeydedir..bir tabu ile,ya da misal musevilik öğretisine inanmakla..
 1   ~ 372 gün   mesajın adresini al  

Sayfalar: 1  2  3  4  5  6  Sonraki Sayfa >>      şu anda 1 - 15

sen de yazmak ister misin?
Binlerce üniversiteli gibi ortakantin'e katılabilirsin.
Hemen üye ol!
Bu foruma yorum eklemek için siteye üye olman veya giriş yapman gerekiyor.
Üniversiteliler ortakantin forumlarında gündemi takip ediyor, arkadaşlarıyla ve diğer üyelerle fikir alışverişinde bulunuyor ve sınırsızca mesajlaşıyor!

Üye olmak, profilini ve fotoğraf albümünü oluşturmak için buraya tıkla.
ortakantin.com bir expodea üretimidir (c) 2005-2008